etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

ÅLANDSPARKEN, UNOHDETTU HUVIPUISTO

Päivitetty 24.11.06.

Teksti ja kuvat: Katariina Siira

Lähdin ystäväni kanssa heinäkuun 2006 lopulla kesälomamatkalle Ahvenanmaalle. Olin kuullut huhuja, että Ålandsparkenia ei enää olisi, mutta en halunnut uskoa ikäviin huhuihin, koska mitään varmaa tietoa en puistotoiminnan loppumisesta ollut kuullut. Matka Oulusta Ahvenanmaalle oli rankka: ensin matkasimme yöjunalla Turkuun (säästösyistä ilman makuupaikkoja!) ja Turusta jatkoimme heti aamulla suoraan laivalle, joka kuljetti meidät Maarianhaminaan. Iltapäivän ja alkuillan seurustelimme majapaikkamme isäntäväen kanssa ja illalla olisin matkustamisesta väsyneenä mieluiten käynyt heti nukkumaan, mutta matkaseuralaiseni sai houkuteltua minut pienelle iltakävelylle tutkimaan hiukan uutta ympäristöä. Olimme molemmat käymässä Ahvenanmaalla ensimmäistä kertaa.

Päätin ottaa mukaan kamerani, koska pidän paljon valokuvaamisesta. En olisi ikinä arvannut, mitä pienellä kävelylenkillämme tulisin näkemään ja kamerallani ikuistamaan! Kävelimme Mariepark-huvikeskuksen luokse, joka sijaitsi noin parin kilometrin päässä majapaikastamme ja hyvin lähellä Maarianhaminan keskustaa. Muutaman päivän päästä siellä esiintyisi Rockoff-festareilla Euroviisuvoittajamme Lordi, jota olimme menossa katsomaan. Festarit olivat monipäiväiset ja iltakävelymme ajoittui ensimmäisen festaripäivän aattoillalle.

Näimme suuren esiintymislavan, jota muutamat festarityöntekijät olivat laittamassa kuntoon seuraavaa päivää varten ja hiivimme katselemaan lähemmäs kun huomasimme, että työntekijät eivät kiinnittäneet meihin mitään huomiota. Yhtäkkiä huomasin festarilavan oikealla puolen sen takana jonkun matkan päässä Twisterin ja törmäysautojen katoksen ja hihkaisin innoissani ystävälleni: Ålandsparken on sittenkin olemassa! Kävelyvauhtini reipastui huomattavasti, kun lähdimme kulkemaan kohti Twisteriä.

Laitteiden luona katselin hämmentyneenä ympärilleni: Twisterin ja sen takana olevan Pilvenpyörän (toimi puistossa nimellä Super Hang) maalit olivat haalistuneet ja laitteiden yleiskuntoa katselemalla aloin epäillä, että ne eivät ehkä sittenkään ole enää toiminnassa. Lopullisesti varmistuin asiasta käydessäni katsomassa törmäysautorataa lähempää: sen lattia oli osaksi irti ja ajoradalla oli sinne kuulumatonta romua. Myös katos oli aika lailla kärsinyt. En muista oliko ajoradalla enää lainkaan autoja. Hylätty puisto oli todella surullista katseltavaa huvipuistojen ystävälle. Jälkikäteen olen harmitellut, että otin valokuvia vain muutaman, vaikka mielenkiintoista kuvattavaa Ålandsparkenin murheellisilla raunoilla olisi ollut todella paljon.

Seuraavaksi löysimme hylätyn hiekkalaatikon ja sen edessä olevan portin, jonka läpi lapset aikanaan olivat kulkeneet hiekkalaatikkoleikkejään leikkimään. Vieressä oli parhaat päivänsä nähnyt liukumäki, jonka edusta rojukasoineen toi mieleen kaatopaikan. Illan hiljaisuudessa paikka tuntui jotenkin aavemaiselta. Kummastelin yhdessä ystäväni kanssa, miksi hylätyt laitteet ovat vielä paikoillaan, vaikka puisto on lopettanut toimintansa.

Jatkoimme tutkimusmatkaamme Prinsessa Ruususen linnaan, jossa otin pari valokuvaa. Nautic Jets -kelkkamäkeä olin innolla odottanut pääseväni kokeilemaan ja koitin katsella näkyisikö sitä missään, mutta siitä ei näkynyt jälkeäkään, en pystynyt edes paikantamaan sen entistä sijaintipaikkaa missä se joskus oli ollut. Muutamaa muutakaan huvipuiston entistä laitetta emme löytäneet alueelta lainkaan, mutta suurin osa niistä oli jostain kummasta syystä jätetty rapistumaan keskelle uutta toisenlaista huvikeskusta, Marieparkia. Monet laitteista olivat rikkinäisiä ja osaksi purettuja. Minusta oli todella kummallista ajatella ihmisiä huvittelemassa hylättyjen huvipuistolaitteiden hautausmaalla!

Olimme seikkailleet aavepuistossa jo jonkun aikaa ja yhtäkkiä alkoi tuntumaan, että olisi aika poistua alueelta. Meitä alkoi huolestuttaa, että työntekijät huomaavat meidät tutkimassa ja valokuvaamassa hylättyjä härveliparkoja ja pelkäsimme, että meidät saatettaisiin tulla häätämään pois. Harmittaa, kun emme pystyneet koluamaan aluetta kunnolla läpi. Muina päivinä alueelle ei enää päässyt kuljeskelemaan, koska festarit olivat alkaneet.

Sinä iltana kun olimme itse festarivieraina oli keskittymiseni luonnollisesti suurimmaksi osaksi Lordin konsertissa. Osa alueesta oli tuolloin aidattu vain esiintyjien käyttöön. Porukkaa oli paljon: tapahtuma oli suunnattu kaikenikäisille. Ihmisiä katsellessani huomasin iloista festariväkeä hauskanpidossa törmäysautokatoksen luona. Heitä ei näyttänyt vaivaavan yhtään vieressään oleva ruma ja rikkinäinen entinen autorata. Muistelen, että jossain vaiheessa iltaa näin pieniä lapsia karuselliheppojen selässä. Kyseessä oli luultavasti perheen pienimmäisiä aikanaan kyydinnyt Laukkari. Karuselli ei tietenkään enää toiminut.

Kyselin paikallisilta asukkailta puiston kohtalosta, mutta kukaan ei tuntunut muistavan tarkemmin milloin puisto on lopettanut toimintansa. He eivät myöskään tienneet syytä sille, miksi huvipuistotoiminta on loppunut tai mitä puiston omistajalle on tapahtunut. Oman arvioni mukaan Ålandsparken on ollut hylättynä jo useita vuosia.

En tiedä, kuka nykyisen Mariepark-huvikeskuksen omistaa. Marieparkiin kuuluu iso päärakennus, jossa on ravintola ja kaksi baaria sekä kokous- ja juhlahuoneisto, jota käytetään mm. yritysjuhliin. Jokavuotisten Rockoff-festareiden lisäksi alueella järjestetään kesäisin mm. monenlaisia tanssi-, konsertti- ja viihdeiltoja. Päärakennus lienee sama, jossa ennen oli Ålandsparkenin ravintola ja pelihalli. Iso ulkolava on ilmeisesti kiinteä osa huvikeskusta koko kesän ajan ja paikan mainoksissa mainitaan myös puutarha kauniine istutuksineen ja valaistuksineen. Oma kokemukseni paikasta oli hyvin kaukana tunnelmallisesta! Ottamieni valokuvien välityksellä tämä mainoslauseissa kehuttu "tunnelmallisuus" tulee hyvin esille.

Lomamatkamme Ahvenanmaalle oli hieno ja onnistunut reissu: säät suosivat meitä ja näimme monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä sekä Lordin jännittävän konsertti-show:n! Talot ja pihat olivat kauniita ja maaseutu vei ajatukset kauas pois arkihuolista. Sattuipa Maarianhaminassa olemaan vierailulla ruotsalainen tivolikin juuri sopivasti ihan kuin meitä varten! Silti Ålandsparkenin murheellinen kohtalo vaivasi mieltäni kovasti, enkä voi lakata ihmettelemästä, miten sellainen paikka voi löytyä keskeltä muuten niin kaunista saarta?

Valokuvia nykypäivän Ålandsparkenista

Twister

Twister

Twister seisoo hylättynä aavemaisessa puistossa. Taustalla näkyy Super Hang, eli tutummin Pilvenpyörä.

Uloskäynti

Twisterin uloskäynti

Tarinan kirjoittaja istumassa rappeutuvan Twisterin uloskäyntiportailla. (Kuva: A. Kleemola)

Linna

Sisäänkäynti hiekkalaatikolle

Kuvassa on portti, jonka takana on hiekkalaatikko. Portti ja hiekkalaatikko ovat yhä entisellä paikallaan, pusikko niiden takana vain on kasvanut reilusti.

Liukumäkitunneli

Liukumäki keskellä rojukasaa

Parhaat päivänsä elänyt liukumäki on yhä entisellä paikallaan. Rojukasa sen ympärillä toi mieleen kaatopaikan. Aavepuistosta löytyi myös isompi tunneliliukumäki, joka oli säilynyt paremmassa kunnossa.

Linnan sisäänkäynti

Prinsessa Ruususen linna

Kävimme kurkkaamassa rappeutunutta Ruususen linnaa. Sisällä ikkunan takana oli nukkehahmoja, jotka olivat ihan hyvässä kunnossa, koska olivat suljetussa paikassa.

Pelottava monsteri

Hirviö

Ruususen linnassa saattoi kohdata myös pieniä hirviöitä. Tämä pikkukaveri on unohdettu rappeutuvaan linnaan.

Tonttukaruselli

Tonttukaruselli

Rikkinäinen Tonttukaruselli oli todella surullinen näky. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy pieni osa Disney-taloa, jota emme käyneet tutkimassa lähempää.

Pääsivulle