etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

LINNANMÄELTÄ POISTUNEET LAITTEET

Päivitetty 19.09.24

Linnanmäeltä on poistunut vuosien saatossa noin 75 enemmän tai vähemmän legendaarista laitetta ja käyntikohdetta. Millaisia ne olivat ja missä ne kaikki ovat tänään? Ehkäpä seuraava antaa pientä osviittaa.

Vuosiluku laitteen nimen perässä ilmaisee vuotta, jolloin kohde oli Linnanmäellä. Laitteet on vanhemmuusjärjestyksessä, sen vuoden mukaan milloin ne tuli puistoon, tämän jälkeen aakkosjärjestyksessä. Lista ei ole välttämättä täydellinen, sillä jotain saattaa puuttua ja listalla onkin muutama laite, joista kaivataan enemmän tietoja.



autorata.jpg 59k

Autorata (Radioautorata), 1950-1964

Linnanmäen ensimmäinen autorata, ns. "radioautorata", sijaitsi Markkinatorilla, alunperin Kingin nykyisellä paikalla, kunnes vuonna 1962 se väisti Pilvenpyörää siirtymällä Pellen Talon nykyiselle paikalle, samalla vaihtaen suurempaan katokseen. Kun Linnanmäki osti uudet autot, niin Lauri Seiterä osti nämä vanhat, niiden alkuperäisen katoksen lisäksi vuonna 1965 ja käytti näitä monta vuotta omassa tivolissaan. Valitettavasti rata kävi niin vanhaksi, että sen käyttö loppui myös Seiterän palveluksessa. Törmäilyautoja kutsuttiin aikanaan nimellä "radioauto" johtuen pitkästä "antennista", jolla auto saa katosta sähkönsä. Kuva on Tivoli Seiterän kiertueelta. Svend Jarlström omisti radan ja autot vuoteen 1959 asti, hän myös toi laitteen Linnamäelle, kuten monen muun alla olevan laitteen.

Kuva: Tivoli Seiterä


Ketjukaruselli, 1950 / 1950-1973

Avajaisvuonna Linnanmäellä oli jopa kaksi ketjukarusellia (kolme jos lasketaan Lastenkaruselli). Alunperin molemmat ketjukarusellit pyörivät Juhlakentällä, Kirnun ja Taigan aseman nykyisillä paikoilla. Avajaiskauden jälkeen ensimmäinen laitteista siirrettiin Panoraaman nykyiselle paikkalle, kun taas toinen poistui laitevalikoimasta. Toinen laitteista mahdollisesti pyöri Lasten Päivän tivolissa ennen Linnanmäen perustamista. Ensimmäinen karuselleista oli Svend Jarlströmin tuoma ja omistama vuoteen 1959 asti. Viimeisinä vuosinaan eka kappale veivasi Vuoristoradan edessä, nykyisen Maisemajunan aseman toisen päädyn kohdalla. Laitteen korvasi tällä paikalla Pienoiskaruselli 70-luvun puolivälissä. Ketjukarusellin maalasi tanskalainen, Kööpenhaminan Tivolin koristemaalari, Willy Willumsen, joka maalasi myös 1954 Linnanmäelle tullutta Karusellia ennen 80-lukua.


kummitusjuna.jpg 82k

Kummitusjuna, 1950-2012

Myös nimillä Satujuna (1973-1978) ja Kauhulinna (1986-2004).
Jos Kummitusjunaa ja sen seuraajaa lasketaan samaksi laitteeksi, niin se on käytännössä toinen alusta lähtien paikalla olleista laitteista, tosin sitä on uusittu useaan otteeseen. Puistoon juna saapui vasta elokuussa 1950. Sen toi Linnanmäelle ja omisti alunperin Svend Jarlström, 1959 ostettiin omaksi. Alunperin laite sijaitsi Markkinatorin ulkoisessa laidassa, ennen kuin se siirrettiin muutaman vuoden jälkeen tutulle paikalleen silloisen Vekkulan viereen. Ulkofasadi uusittiin viimeisen kerran kesäksi 2006. Kesällä 2013 rataa laajennettiin ja se muutettiin Kyöpelinvuoren hotelli nimiseksi noita-ajeluksi.

Kuva: Juha Puusaari


mini_speeder.jpg 96k

Lastenkaruselli, 1950-1953

Lastenkaruselli, myös nimellä Lentokone, oli lapsille tarkoitettu, lentokonevaunuilla varustettu, pienempi ketjukaruselli. Laite sijaitsi lähestulkoon Kingin nykyisellä paikalla. Tilalle tuli vuonna 1954 puiston legendaarinen Karuselli. Myöhemmin laite päätyi vuonna 1970 Tivoli Seiterän kiertueelle, josta kuva, Mini Speeder nimisenä. Se pyöri aina 80-luvun loppuun saakka, jonka jälkeen todennäköisesti romutettiin. Laite oli valmistettu Englannissa ja sen lahjoitti Linnanmäelle Metalli- ja Villateollisuus Oy (nykyään Kuusakoski Oy).

Kuva: Tivoli Seiterä


Peilikabinetti, 1950-1959

Peilikabinetti (myös nimellä Naurukabinetti) oli Linnanmäen ensimmäinen versio Naurutalosta. Kyseessä ei ollut itse asiassa edes mikään talo, sillä peilit sijaitsivat teltassa Markkinatorilla. Puiston avajaiskauden teltta seisoi Naurutalon tulevalla paikalla, lähellä nykyistä Rakettia. Varsinaiseen kiinteään rakennukseen peilit pääsivät vasta 1953, jolloin kohdetta kutsuttiin nimellä Hassutalo. Peilit vuokrattiin Erkki Majavedeltä, kunnes ne siirtyivät Linnanmäen/Säätiön omistukseen 1959. Naurutaloksi paikkaa alettiin kutsumaan vasta 1960, jolloin peilit siirrettiin uuteen taloon, joka jälleen sijaitsi lähellä Raketin nykyistä paikkaa. Jossain vaiheessa talosta kuului jopa nauhoitettua naurua ulospäin, jonka tehtävänä oli kaiketi houkutella kävijöitä sisään.


vauhti_big.jpg 43k

Vauhtihirviö, 1950-1952 / 1950-1957

Linnanmäellä oli alkuvuosinaan peräti kaksi samanlaista laitetta, joita kutsuttiin Vauhtihirviöiksi. Toinen näistä tosin vietiin pois kauden 1952 jälkeen. Vauhtihirviöt olivat Lasten Päivän itse rakentamia. Niiden esikuvana olivat englantilaiset waltzerit. Kuvan laite on Tivoli Seiterän vanha Vauhtivirveli, joka on hyvin samanlainen, kuin Linnanmäen entiset Vauhtihirviöt. Tänä päivänä uudempien Vauhtihirviöiden kyytiin pääsee esimerkiksi Tivoli Sariolan Waltzerissa, tai Nokkakiven Tiltissä.


swing_o_plane.jpg 64k

Kieputin (Swing-O-Plane), 1951-1977

Kieputin oli puolestaan Skymasterin esikuva. Laitteessa oli 4 pyörivää paikkaa, kahdessa eri päässä sen akselia. Se sijaitsi suurimman osan ajastaan Vekkulan edessä, mutta alkujaan Raketin nykyisellä paikalla. Kieputin vietiin Särkänniemeen, kun Vekkulaan rakennettiin toinen liukumäki. Laite on toimi Särkänniemessä (1978-1982) ja Kalajoella (1982-1984). Kuvassa on Tivoli Seiterän mukana pyörinyt Swing-O-Plane. Laitteen valmistaja oli Everly Aircraft ja Linnanmäellä sen alunperin omisti sen tuoja, Svend Jarlström. Vuoden 1951 opaskartassa laite näkyy nimellä Looping. Laitemalli tunnetaan myös nimellä Roll-O-Plane.

Kuva: Tivoli Seiterä


Loch-Ness, 1951-1953

Loch Ness-karusellia voi pitää hyvällä syyllä nykyisen Lohikäärmeen esikuvana. Laite sijaitsi Vuoristoradan aseman ja silloisten Bensiiniautojen vieressä. Kaudeksi 1952 se siirrettiin Markkinatorin perälle Peacock-teltan ja Hurlumhein väliseen kulmaan. Viimeisen kautensa Linnanmäellä laite vietti vesisäiliön eteläisellä puoliskolla.


Mustekala

Mustekala, 1951-1954

Mustekala, eli Octopus oli legendaarisen jenkkivalmistajan, Eyerly Aircraftin tuotantoa, kuten Swing-O-Plane. Nämä molemmat laitteet tulivat Linnanmäelle yhtäaikaa, kesken kauden, elokuussa 1951. Laitetta voisi kuvailla Suihkion ja Polypin välimuodoksi. Laite pyöri viimeistä kertaa kesällä 1954 ja Suihkio valloitti sen paikan seuraavana vuonna. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että laite näyttäytyy vielä vuoden 1955 mainosmateriaaleissa. Laite oli tämän jälkeen ainakin 70-luvulla Tivoli Matti Sariolan kiertueella.


Raceautorata (Bensiiniautot), 1951-1953

Bensiiniautorata sijaitsi Vuoristoradan edessä, samalla tasanteella, jossa on nyt Ketjukaruselli ja Maisemajunan asema. Autot olivat bensiinillä toimivia törmäilyautoja. Radan käyttökokemukset olivat niin huonoja, ettei kohde elänyt montaa vuotta. Käytännössä laite korvattiin Rodeoautoilla.


Rondo-tanssisali, 1951-1969

Tässä salissa 50- ja 60-luvuilla sen ajan nuorisoa tanssi eri orkesterien luotsaamana. Rondo-salin kiinteä rakennus valmistui 1951 ja ennen tätä kaudella 1950 oli samalla paikalla tanssiteltta, Rondo-nimiseksi sali muuttui vasta olympiakesänä 1952. Rakennusta uudistettiin vuosien varrella esimerkiksi avaamalla tanssisalin yhteyteen baarin ja oleskelutilat. Cortina-Jet tuli tilalle ja nykyään paikalla seisoo Swingi. Käytännössä kuitenkin Rondon korvasi Luola-Disco.


vedenneito.jpg 62k

Vedenneitohalli, 1951-1980

Vedenneitohalli sijaitsi Markkinatorilla, nykyisen Pellen Talon takana. Seiteröiden perheen ylläpitämä halli oli yksi Linnanmäen suosituimmista kohteista 30 vuoden ajan. Vuonna 1960 halli uusittiin "hökkelikylän" purkamisen ja uusien vakituisten rakennusten rakentamisen vuoksi. Alunperin hallissa pelimaksu tehtiin vasta rakennuksen sisällä, mutta vuonna 1955 alettiin ottamaan sisäänpääsymaksua jo ovelta. Näin toivottiin vähennettävän tuijottelijoiden määrää. Toiminta loppui kauden 1980 jälkeen, kun Naisasialiitto Unioni lähetti vuonna 1978 kirjelmän Linnanmäen johdolle, pitäen hallin toimintaa naisten arvoa alentavana. Hallin laitteet purettiin ja vietiin kohteen omistajien Seiteröiden varastoon Mustajoelle. Hallin omisti Lauri Seiterä ja hallin hoitajana oli Johanna Seiterä. Itse rakennus kuului Lasten Päivän Säätiölle, joten tilalle tuli Guinness Ennätysten Talo ja tämän jälkeen peliautomaattihalli, nykyään paikalla on Kammokuja. Vedenneidoista voit lukea lisää Tivoli Seiterän historian yhteydessä.

Kuva: Tivoli Seiterä


Hurlumhei, 1952-1959

Hurlumhei oli Vekkulatyylinen hupitalo. Se sijaitsi Markkinatorin laidalla lähellä nykyisen Taikasirkuksen paikkaa. Rakennus purettiin kauden 1959 jälkeen. Vekkula avattiin vasta 1961, joten kesällä 1960 Linnanmäellä ei ollut lainkaan hupitaloa. Vuoteen 1959 asti Hurlumhei oli Svend Jarlströmin omistuksessa.


Maailmanpyörä, 1952-1963

Joskus nimellä Pariisinpyörä.
Ennen Helsinki-pyörää, Linnanmäellä oli hitusen pienempi, 12 metriä korkea maailmanpyörä laitevalikoimassaan. Tämä rantautui puistoon kaudeksi 1952 Svend Jarlströmin toimesta, joka myös omisti sen ennen vuotta 1959. Laite oli todennäköisesti saksalaisen Fritz Bothmannin valmistama, joskus 1900-1920-luvuilla, joten puistoon tullessaan se oli jo aika vanha. Pyörä erosi isommista lajitovereistaan siten, että se pyöri vähän hurjempaa vauhtia. Se seisoi lähes samalla, mutta hieman pohjoisemmalla paikalla kuin seuraajansa.


Rotor

Rotor, 1952-1953 / Cyclotron, 1954-1959

Myös nimellä Roottori, oli yksi niistä laitteista, jonka vanhimmat Linnanmäen kävijät parhaiten muistavat. Laite oli lieriönmuotoinen, ja asiakkaat menivät sen sisälle selkä seinää vasten. Kun lieriö lähti pyörimään, keskipakovoima liimasi kävijät seinälle, jolloin laitteen lattia tiputettiin alta pois. Laitteen yläosa oli avonainen, joten yleisö pääsi katselemaan ylös rakennetulta katsomolta "uhrien" hauskanpitoa. Alkuperäinen Rotor oli saksalaisvalmisteinen, todennäköisesti sen keksijän, Ernst Hoffmeisterin firman käsialaa.

Uudempi, mutta hyvin samanlainen laite, Cyclotron, myös nimillä Cyclotrooni ja Hullumylly, tuli Rotorin tilalle vuonna 1954. Laite muutti pois Peacock-teatterin tieltä, kun sen nykyiset tilat rakennettiin 1956. Sen sijainnista puistossa kausina 1956-1959 ei ole tietoa.


Rodeoautorata, 1954-1967

Lapsille tarkoittettu pienemmillä autoilla varustettu autorata. Tällaisia ratoja oli puistossa 1954 eteenpäin kolmea eri kappaletta, joista tämä oli ensimmäinen. Rodeoautorata oli alunperin Svend Jarlströmin omistuksessa, kunnes 1959 siirtyi puiston omistukseen. Rodeoautot sijaitsi Pohjoisportilla ja kierteli aidatun ympyrän sisällä.


big_hurrican.jpg 66k

Suihkio, 1955-1978

Laite tunnettiin aikaisemmin nimellä Hurricane. Suihkio oli Kahvikuppien nykyisellä paikalla, silloisen Shanghai-pelihallin edessä. Sen sijainnista kaudella 1974 ei ole tietoa, sillä Troika vei sen paikan kyseisellä kaudella. Loppuajakseen Linnanmäellä, Suihkio kuitenkin palasi tutulle paikalleen seuraavana vuonna. Laitteen toi Linnanmäelle ja tyypillisesti myös alunperin omisti Jarlström. 1959 puisto osti silloisen Hurricanen omaksi. Laite siirtyi myöhemmin Tykkimäelle, josta myös on kuva. Laite tuli Tykkimäellä tiensä päähän 2011, jonka jälkeen se päätyi romutettavaksi. Laitteen valmistaja oli Kaspar Klaus Saksasta. Nimi Hurricane tulee Allen Herschellin valmistamista samantyylisistä laitteista, vaikka laitteen virallinen nimi onkin Roto-Jet.


Lasi-Labyrintti, 1956-1959

Lasi-Labyrintti, myös nimellä Peilisokkelo, sijaitsi telttatyyppisessä rakennuksessa, Raketin nykyisellä paikalla. Alunperin rakennuksessa oli teatteri. Kohde oli Linnanmäen ensimmäinen sokkelo. Sen omistaja oli alunperin Svend Jarlström, mutta vuonna 1959 Lasten Päivän Säätiö sai sen omistukseensa. Se jäi valitettavasti sen viimeiseksi kaudeksi, koska puiston vanhoja 50-luvun rakennuksia, eli "hökkelikylää" purettiin pois seuraavaksi kaudeksi uudempien vakituisten rakennusten tieltä. Tämä oli viimeinen laite/kohde, jonka Jarlström toi Linnanmäelle. Jarlströmin omistukseen jäi vuonna 1959 hänen pyörittämänsä pelit, jotka hän myi Säätiölle vuonna 1963, näin poistuen Linnanmäen toiminnasta.


big_nauru.jpg 58k

Naurutalo, 1960-2002

Naurutalo, sijaitsi ennen keskellä huvipuistoa lähellä Raketin paikkaa. Vuonna 1992 se siirrettiin toimistorakennuksen alle, jossa se toimi aina vuoteen 2002 saakka. Vanhoihin tiloihin tehtiin kahvila. Naurutalo alkoi menettää pikku hiljaa suosiotaan, joten viimeisenä vuonnaan se oli ilmainen kohde. Vuodeksi 2003 peilit siirrettiin vieressä olevaan tunneliin, joka ristittiin Naurupoluksi. Naurutalon paikalle rakennettiin myymälä, nykyisin paikalla on jäätelökioski (2024).


big_roundup.jpg 95k

Round Up, 1961-1975

Round Up, klassinen pystyyn nouseva painekattila, sijaitsi alunperin Raketin nykyisellä paikalla, ennen kuin se siirtyi Panoraaman paikalle. Round Upin omisti alunperin tanskalaisen, nykyään lakkautetun huvipuiston Karolinelundin johtaja ja yksi perustajista Volmer Lind. Parin vuoden jälkeen laite ostettiin häneltä omaksi. Laite myös pyöri Lasten Päivän Säätiön maaseutukiertueella/tivolissa syksyisin 1962-1964 huvipuistokauden loputtua. Nämä kiertueet lopetettiin kauden 1964 jälkeen. Vuonna 1976 se siirrettiin Särkänniemeen, jossa se pyöri vuoteen 1984 saakka. Parin vuoden tauon jälkeen se siirrettiin Tykkimäkeen 1986. Nykyään laite pyörii Nokkakiven Puistossa. Linnanmäellä Round Upin käytännössä korvasi nykyinen Ketjukaruselli. Round Upin on valmistanut Nijmeegs Lasbedrijf Hollannista. Kuva on Tykkimäeltä.


big_vekkula.jpg 66k

Vekkula, 1961-2017

Tämä legendaarinen hupitalo oli puiston omaa suunnittelua, vaikka alunperin ajateltiin, että talo syntyisi ulkopuolisten suunnittelioiden luotsaamana. Nimensä tosin Vekkula sai julkisen nimikilpailun tuloksena. Talo koki muutoksia koko olemassaolonsa ajan. Esimerkkeinä ovat liukumäkien korvaus- ja laajennustyöt kaudelle 1978, jolloin myös lisättiin pyörivä tynnyri. Liukumäkien muutokset johti Kieputtimen (Swing-O-Planen) lähtöön Linnanmäeltä, mutta se myös helpotti talon ruuhkia. Myöskään vino huone ei ollut alunperin osana Vekkulaa, vaan se lisättiin myöhemmin. Talon fasadia muutettiin ainakin pari kertaa, viimeisen kerran 1997 Rex Studiosin toimesta. Viimeisin suuri muutos oli sisäänkäynnille menevän sillan lisäys 2000-luvun alussa, joka kulki sen viereen siirretyn Kot Kotin radan yli.

Vekkula oli Linnanmäen yksi tärkeimmistä kohteista, jota olisi voinut jopa kuvailla Suomen huvipuistohistorian perintökohteeksi, sillä ainakin kolme sukupolvea oli ehtinyt kokea sen. Harmillisesti Vekkula, sekä KotKot ja Vonkaputous saivat väistyä Taigan tieltä kun se rakennettiin. Viimeisen toimipäivänsä jälkeen, Vekkulan irtaimistoa huutokaupattiin pois. Kaudella 2018 rakennustöiden vuoksi tontilla ei ollut käyntikohdetta. Vekkula on kuitenkin ikuistettuna 90-luvun loppupuolen muodossaan täällä.


big_airborn.jpg 68k

Pilvenpyörä, 1962-1986

Pilvenpyörä oli alunperin Kingin nykyisellä paikalla. Se siirtyi Sateenkaaren tieltä kaudeksi 1984 Kahvikuppien nykyiselle paikalle. Kausina 1985 ja 1986 laite oli nykyisen Panoraaman paikalla. Se vietiin Tykkimäelle vuonna 1988, jossa se on vieläkin. Laite oli välissä kauden 1987 varastoituna. Laite ehti myös pyöriä huvipuistokauden päätteeksi Lasten Päivän Säätiön maaseutukiertueilla syksyt 1962-1964 Round Upin mukana.

Laitteen valmistaja on hollantilainen De Boer. Laitemalli tunnetaan myös nimellä Airborne. Tämä kappale on laitemallinsa ensimmäinen edustaja, eli prototyppi, jonka Linnanmäki sai halvemmalla. Laitemalli sai alkunsa kun Linnanmäkeä aikoinaan johtanut Bo Ekelund ei ollut tyytyväinen yleisiin pystyssä seisoviin pilvenpyöriin, mutta halusi Linnanmäelle De Boerilta sellaisen. De Boer valmisti näitä nousevia pilvenpyöriä 11 kappaletta ja tämä malli on ehkäpä lajinsa paras, vaikka uhanalainen se on. Kuva on Tykkimäeltä.


Lasi-Labyrintti, 1963-1980

Myöhemmin nimellä Sokkelo.
Linnanmäen toinen lasinen sokkelo. Sijaitsi Markkinatorin pohjoisessa päädyssä, se pystytettiin edellisen Lasi-Labyrintin seuraajaksi vakituiseen rakennukseen. Tilalle tuli 80-luvulla Derby-peli.


big_ferris.jpg 107k

Helsinki-pyörä, 1964-2005

Alkujaan nimellä Boston-pyörä, tupakkamerkin mukaan vuosina 1964-1974.
Kehän halkaisija on 24 metriä, joten vuoteen 1988 asti se oli Suomen suurin maailmanpyörä, jonka jälkeen ehti tittelin pitää noin vuosina 1988-1993 Tivoli Sariolan De Boerin valmistama 35 metrin maailmanpyörä. Tämän jälkeen Helsinki-pyörä oli jälleen Suomen korkein muutaman vuoden, ennen Suomen Tivolin Giant Wheel-hankintaa 1998. Nykyään tämä vanha klassikko pyörii Tykkimäellä nimellä Kouvola-pyörä. Laite on hollantilaisen De Boerin tuotantoa ja tuli Linnanmäelle saksalaisesta tivolista.
Aluksi se oli vuokralla, mutta syyskuussa 1965 pyörä ostettiin omaksi.


big_bumper.jpg 53k

Car-rata, 1965-2006

Vuosina 2003-2006 nimellä Autorata.
Linnanmäen toinen autorata, tuli ensimmäisen tilalle vuonna 1965 ja kuin sen edeltäjä viimeisinä vuosinaan, sijaitsi Pellen Talon nykyisellä paikalla. Autot ovat legendaarisen saksalaisvalmistaja Ihlen tuotantoa, samoin kuin Nokkakiven Autoradan autot. Autot vaihdettiin vuonna 1981 Ihlen uudempiin, vuosimallin 1980-1981 ES-GP-törmäilyautoihin, jotka ovat edelleen käytössä nykyisellä Autoradalla. Itse rata, tai katos, oli puiston omaa tuotantoa ja tuli jo vuonna 1962. Autoja oli alunperin 20 kappaletta.

Laite uusittiin kokonaan kesäksi 2007, jolloin se muutti vanhalta 60-luvun radaltaan Rinkeli-maailmanpyörän alakertaan. Car-radan katos oli kausina 2007-2010 katettu ulkoilmateatteri, joka sen jälkeen purettiin. Paikalla oli kauden 2011 Xbox Kinect-pelikatos, jonka jälkeen paikka oli muutaman kauden tyhjä. Samalle paikalle päätyi Miniautot, jotka väistyivät Kingin tieltä vuonna 2014. Miniautojen poistuttua paikka oli jälleen yhden kauden tyhjä, kunnes siihen rantautui vuotta myöhemmin Pellen Talo.


Car-radan alkuperäiset autot, 1965-1981

Radalla olivat alunperin Ihlen vanhemmat, vuosimallin 1964-1965 Cadillacia imitoivat ES-DL-autot.


Kivikylä, 1966-1969

Kivikylä oli maksullinen käyntikohde, joka oli jäljennös Kivisten ja Sorasten kotikaupungista. Luonnollisesti myös Retu ja kumppanit olivat paikalla. Kivikylä oli varsin suosittu kohde aluksi, mutta suosio ehti hiipua parin vuoden sisään, jonka jälkeen kohde poistettiin ja muutettiin Satulaaksoksi.

Kivikylää edelsi monenlaiset lasten laite- ja leikkialueet aina avajaiskaudelta saakka, jolloin silloiselle alueelle kulki alas Taigan aseman tasanteelta liukumäki. Puistossa oli myös ensimmäisinä vuosinaan lentokone-leikkiteline, joka seisoi aluksi Pellen Puotin nykyisellä paikalla ja myöhempinä kausinaan Linnanhelmessä (Satulaaksossa). 1960-luvun alkupuolella oli Kivikylää edeltävässä lastenalue Linnanhelmessä perinteisempi leikkitelinerata.


big_calypso.jpg 108k

Calypso, 1967-1974

Myös tämä Schwarzkopfin valmistama Twisterin kaltainen laite pyöri aikoinaan Lintsillä. Calypson korvasi Enterprise, joka tuli samalle paikalle, eli Raketin nykyiselle paikalle. Vuosina 1975-1984 Calypso oli Särkänniemellä. Tykkimäellä se aloitti 1986, josta kuva. Laite on Tykkimäellä edelleen.


big_train.jpg 96k

Pienoisrautatien alkuperäinen juna, 1967-1996

Linnanmäen pienoisrautatie, nykyisin Muksupuksu, on vieläkin toiminnassa alkuperäisessä paikassaan. Juna hankittiin saksalaiselta Paul Schwingel & Co:lta. Se tosin korvattiin nykyisellä Rio Grande-junalla vuonna 1997.
Lisää kuvia laitteesta alkuperäisessä asussaan täällä.


big_autorata.jpg 80k

Kilpa-autorata (Formula-rata), 1968-1995

Pohjoisportilla sijainnut katon alla ollut autorata palveli lähes kolme vuosikymmentä, kunnes se purettiin Kinon, Lelumuseon ja myymälän tieltä. Rata uusittiin vuonna 1981, jolloin siihen hankittiin uudemmat autot Saksasta. Laite vietiin Tallinnaan, Skoghin pyörittämään Rocca al Mare Tivoliin, jossa se pyöri kyseisen puiston viimeiseen kauteen 2006 asti. Laite on todennäköisesti sen jälkeen romutettu.


Piccolo-autorata, 1968-1974

Piccolo-autot olivat Rodeo-autojen seuraajia. Ne olivat ulkoilmassa kiertäviä lapsille pääasiassa tarkoitettuja miniautoja. Rata sijaitsi nykyisen Pellen Talon vieressä, heti Car-rataa vasten. Piccolo-autot kierteli lähes kolmion muotoista rataa, jonka keskellä oli ruohikkoa. Tältä osin rata muistuttaa jokseenkin Nokkakiven Miniautoja. Autot elivät tämän radan jälkeen vielä pari vuotta Moottoripyörien radalla. Piccolo-radan poistuttua, entiselle radalle sijoitettiin istumapenkit joiden ympärille, ruohikolle istutettiin puita. Nämä samat puut ovat siitä lähtien kasvaneet. Autot valmisti CEA.


Flying Coaster, 1969

Flying Coaster oli vuokralla vain yhden kauden Gröna Lundin huvipuistosta, Ruotsista. Laite tunnetaan myös nimellä Ski Jump. Tämän pomppivan vehkeen tilalle tuli seuraavana vuonna Cortina-Jet. Laitteen valmistaja oli saksalainen Mack Rides.


big_cortina.jpg 131k

Cortina-Jet, 1970-1987

Cortina-Jetin paikalla oli lähes 20 vuotta Rondo-tanssisali. Nykyään sen paikalla seisoo Swingi. Laite on perusidealtaan samankaltainen kuin Flying Coaster paitsi, että siinä on kokonainen juna. Cortina-Jet tulikin Linnanmäelle Flying Coasterin seuraajaksi. Cortina-Jet siirrettiin Tykkimäkeen vuonna 1988, jolloin sen korvasi Breakdance. Breakdance siirrettiin Ukon nykyiseen paikkaan vuonna 1992 Katapultin tieltä. Vuonna 1994 paikan valloitti Top Spin. Laite oli Anton Schwarzkopfin tuotantoa. Cortina-Jetin osti Tykkimäeltä Nokkakiven puisto, mutta laitetta Lievestuoreella ei ikinä otettu käyttöön. Laite pyörii nykyään belgialaisessa tivolissa. Kyseinen laitemalli tunnetaan myös nimellä Bayern Kurve. Kuva Tykkimäeltä.


Kapteeni Kidin merirosvolaiva

Kapteeni Kidin merirosvolaiva, 1970-1976

Merirosvolaiva ei ollut laite, vaan eräänlainen kiipeilyteline osana Satulaaksoa. Laiva teki lähtemättömän vaikutuksen tämänkin nettisivun tekijän ensimmäisellä Lintsireissulla vuonna 1972. Kohteen alkupeiräisessä muodossa 1970-1973 oli myös vähän enemmän kuin pelkkä kiipeilyteline. Laiva ehti olla vain muutaman vuoden Satulaaksossa, kunnes leikkitelineet jälleen uudistettiin. Linnanmäellä oli myös aiempi Laiva-teemainen käyntikohde vuonna 1951, Hip Hopin nykyisellä paikalla.

Satulaakso oli Kivikylän ja sitä edeltävien lasten leikkialueiden kuten Linnanhelmen (1962-1965) seuraaja. Se ehti yli kolmen vuosikymmenen ajan kokea muutoksia ja seisoi, kunnes Tulireki lopullisesti pyyhki Satulaakson jäännöksen pois puiston kartalta vuonna 2004 ja paikan nimeksi tuli Ratalaakso.
Satulaakso tuli Kivikylän tilalle vuonna 1970, mutta sitä pyrittiin radikaalisti uudistamaan jo 1973 jälkeen. Vuonna 1970 paikalla oli Soutulammikko, intiaanileiri (1970-1973), Tapio Vilpposen eli "Royn" sunnittelema Prinsessa Ruususen Linna (1970-1973), Kenkätalo (1970-1973), sekä Ava-niminen, ufo-teemainen oranssi pyöreä kiipeilyteline (1970-1989).
Uudistuksissa 1973 jälkeen leikkitelineet ajan mittaan vaihtuivat tai siirtyivät, mutta heti alussa Soutulammikon viereen pystytettiin talo ja lammikon pohjoispuolelle sirrettiin Kapteeni Kidin laiva, jota supistettiin. Laiva poistui vasta 1976 jälkeen. Kaudeksi 1972 Satulaaksoon hankittiin Lokomon valmistama teollisuusveturi, joka on nykyisin Uuskaarlepyyn museorautatiellä Laura-nimisenä.

Kuva: Markku Jääskeläinen


Ufo-veneet / Soutulammikko, 1970-1996

Soutulammikko, tai Satulaakson lammikko, oli olennainen osa Linnanmäen silloista Satulaaksoa. Kun Kivikylä lähti, tilalle tuli laajennettu soutulammikko puiston silloisen Satulaakson alemmalle tasanteelle, vaikka sen vieressä ehti olla 70-luvun alkupuolen Kapteeni Kidin Merirosvolaiva-leikkiteline. Veneet hankittiin Saksasta. 90-luvun loppupuoliskolla vanhat Ufo-veneet vaihdettiin uudempiin eläinteemaisiin veneisiin, jotka olivat lammikossa koko sen olemassaolon loppuajan. Lammikko ja alueen lähes kaikki lastenlaitteet väistyivät lopulta Tulireen tieltä 2004, johon Satulaakson tie päättyi.


Hoijakka, 1971-1980

Englannista tuotu pienempi ketjukaruselli. Laite sijaitsi 70-luvun Satulaaksossa.


Ipanarata, 1971-1989

Myös nimellä Lasten Vuoristorata.
Ipanarata oli lapsille tarkoitettu vuoristorata. Se sijaitsi Satulaaksossa, Pikajunan nykyisellä paikalla. Laite oli suunnilleen Särkänniemen Vauhtimadon kokoinen. Se oli käytännössä kopio eräästä Espanjassa toimineesta radasta, jonka Linnanmäen silloinen johtajakaksikko lomamatkallan valokuvasivat. Kuvien pohjalta eräs insinööri piirsi suunnitelmat ja radan osat valmisti Hakaniemen Metalli Oy. Radan keskellä oli leikkitelineitä ja hiekkalaatikko keskellä puustoa.


Luola-Disco, 1972-1995

Kun Rondo purettiin, piti heti saada tilalle uusi tanssisali, tai tarkemmin disko. Näin ollen vuonna 1971 järjestettiin Teknillisen Korkeakoulun arkkitehtiosastolle ja Taideteollisen oppilaitoksen sisustustaiteen osaston opiskelijoille suunnattu kilpailu. Voittajiksi nousivat oli arkkitehtiopiskelijat Kai Andersson ja Arto Alanko. Syyskuussa 1971 rakennustyöt aloitettiin. Luolan nimi tuli nimikilpailun tuloksena, jonka voittajana oli
helsinkiläinen Marjo Rautio.

Luola-Disco, palveli Linnanmäen ikärajattomana diskona ja tanssisalina yli 20 vuoden ajan. Se oli yksi Linnanmäen suosituimpia kohteita aikakautensa nuorison keskuudessa, sillä se helposti täyttyi puiston kiireisimpinä päivinä. Luolassa sai kerrallaan olla maksimissaan 400 henkilöä. Diskoiltoja järjestettiin Luolassa talvisinkin ainakin 70-luvulla. Nykyään sen tiloissa (alakerrassa) toimii SeaLife. Luolassa oli mm. luotsaamassa pitkäaikainen tiskijukka Bore 'Börje' Wanner. Se sijaitsi Peacock-aukiolla, Formularadan vieressä. Luola väistyi Lelumuseon ja Kinon tieltä.


big_trabant.jpg 57k

Trabant, 1972

Trabant, tai Hully Gully, oli vuokralla yhden kauden Skoghin tivolista Ruotsista, joten kuvan yksilö lienee juuri sama, joka on käynyt myös Linnanmäellä. Valmistaja on englantilainen Bennett. Laite pyörii nykyään Hassans Nöjesfältin tivolikiertueella Ruotsissa.


Lasten Moottoripyörärata / Miniautot, 1973-1977

Laite sijaitsi SeaLifen nykyisellä tontilla, silloisen Formularadan ja Luola-Discon vieressä. Kyseessä oli avoimella ilmalla oleva rata ja siinä kulki sähköllä toimivat minimoottoripyörät. Piccollo-autoradan poistuttua, kesäksi 1975 laitteen tontilla oli myös kartan mukaan Miniautot, sillä Piccolo-radan autot siirtyivät Moottoripyörien sekaan samalle alueelle pariksi vuodeksi. Laitteen korvasi samalla paikalla Lasten törmäilyautorata vuonna 1978, joka oli myöhemmältään nimeltään myös Miniautot.


big_minijets.jpg 78k

Mini-Avio / Kikatti, 1974 / 1975-1987

Mini-Avio ja Kikatti oli molemmat samanlaisia lentokonekaruselleja ja molemmat seisoivat Pohjoisportin puolella Suihkion vieressä, mutta olivat pienempiä kuin Suihkio. Mini-Avio oli Särkänniemen omistuksessa, mutta koska puisto avattiin vasta 1975, se pyöri yhden vuoden Linnanmäellä, samoin kuin Troika. Linnanmäellä kuitenkin haluttiin samanlainen laite omistukseen, joten sellainen hankittiin vuonna 1975 ja sille annettiin myös nimeksi Mini-Avio. 1980-luvulla se siirrettiin lähelle Swingin nykyistä paikkaa ja nimeksi tuli Kikatti. Laite myytiin myöhemmin Ähtärin Eläinpuistolle, jonka jälkeen sen kohtalo on epävarma. Vastaavanlaisia laitteita oli myöhemmin myös osana Eurooppativolin, Markkinativolin ja Ålandsparkenin laitevalikoimaa. Laitteet valmisti Marcel Lutz Ranskasta. Kuva entisen Ålandsparkenin kappaleesta.


big_troika.jpg 71k

Troika, 1974

Myös Troika oli yhden kauden Lintsillä pyörinyt vuokralaite. Laitteen omisti Särkänniemen huvipuisto, mutta koska Tampereella avattiin portit vasta 1975, niin Troika teki debyyttinsä Linnanmäellä. Troika oli Kahvikuppien nykyisellä paikalla. Valmistaja on Huss.


big_enterpri.jpg 120k

Enterprise, 1975-1998

Enterprisen on valmistanut saksalainen Anton Schwarzkopf. Tämä miljoonia kävijöitä pyörittänyt laite siirrettiin Tykkimäelle kaudeksi 1999. Allekirjoittanut sai kunnian olla vihoviimeinen asiakas, joka on koskaan ollut Linnanmäellä Enterprisen kyydissä. Olin päättäjäispäivän viimeisessä lähdössä viimeinen, jonka luukku suljettiin, ja myös viimeinen, joka nousi laittesta ulos. Enpä olisi tätä uskonut vuonna 1975, jolloin ajoin laitteella ensimmäisen kerran.
Laite pyöri Linnanmäen jälkeen vuoteen 2017 asti Tykkimäellä, jonka jälkeen päätyi romuksi. Viimeisinä vuosinaan laite ei ollut enää yhtä kestävässä kunnossa kuin aikoinaan.


big_kidbump2.jpg 82k

Lasten Autorata, 1978-2017

Vuodesta 2004 alkaen nimellä Miniautot. Lasten törmäilyautorata oli alunperin SeaLifen rakennuksen nykyisellä paikalla, kunnes Viikinki vei paikan 1981. Tämän jälkeen se oli vuoristoradan vieressä, nykyisellä ketjukarusellin paikalla vuoteen 1997 asti. Se siirrettiin vuodeksi 1998 Satulaaksoon, josta matka jatkui kesäksi 2010 Sateenkaaren vanhalle paikalle ja viimein Car-radan/Pellen Talon paikalle 2014. Radan oli valmistanut Claudio Sartori Italiasta. Laite oli muutaman vuoden varastoituna, jonka jälkeen se huutokaupattiin marraskuussa 2022.


big_lastenmp.jpg 98k

Lasten Maailmanpyörä, 1979-1995

Laite sijaitsi alunperin Satulaakson korkeimmalla tasanteella, mutta siirettiin kaudeksi 1990 Panoraaman läheisyyteen ja Rumpujen viereen. Se korvattiin isommalla Vankkuripyörällä vuonna 1996. Laite päätyi myöhemmin Rocca al Mare Tivoliin Tallinnaan, josta jatkoi Nokkakiven Huvipuistoon 2007, jossa se edelleen pyörii. Laitteen valmistaja on italialainen Sartori.


Mustekala

Mustekala, 1979-1984

Mustekala tuli Suihkion tilalle vuonna 1979. Mustekala ostettiin Linnanmäelle käytettynä Lisebergistä, ja se palveli vain muutaman vuoden kunnes sen korvasi uudempi Polyp vuonna 1985. Tämä alkuperäinen Mustekala romutettiin, toki muutama sen aitauksista on edelleen käytösssä uudemmassa laitteessa. Laite pyöri alunperin vuoden 1967 Montrealin maailmannäyttelyssä, jonka jälkeen se myytiin seuraavana vuonna Lisebergiin. Nykyinen, sekä tämä vanha versio Mustekalasta ovat Schwarzkopfin valmistamia.

Kuva: Markku Jääskeläinen


Galleria Kolibri, 1979-1988

Kolibri oli alunperin teatteri, jossa esitettiin Linnanmäen niin kutsutut sideshow't. Sideshow-esityksiä pidettiin jo avajaisvuodesta lähtien, mutta uudet kiinteät tilat näitä varten rakennettiin vuonna 1960 Hurlumhein tilalle. Teatterin viimeisinä vuosina siinä pidettiin näyttelyitä, joista näyttävin oli Hiirikaupunki, jossa 600 hiirtä ja pari kissaa asuivat sovussa pienoiskaupungissa. Uudistuksen myötä edeltävän Teatteri Kolibri yläkertään tehtiin Galleria Kolibri. Alakertaan tehtiin Cinema 2000. Galleria Kolibrissa oli erilaisia näyttelyitä ja pääsymaksu oli 2 markkaa. Kausiana 1985-1986 Kolibrissa oli lelunäyttely. Tämän osalta se oli tavallaan Lelumuseon edeltäjä. Galleria Kolibrin tilalle tuli Salaisuuksien Talo.


big_apinalinna.jpg 78k

Pomppula, 1979-1995

Alunperin Naurutalon katolla, nykyisen Nostalgiarinteen ravintolarakennuksen kohdalla sijainnut pomppulinna. Kaudeksi 1980 se siirrettiin lastenlaitteiden alueelle Satulaaksoon. Alkuperäinen Pomppula oli tiikeri-teemainen, mutta myöhemmin vaihdettiin linnaa. Kuvan kappale Särkänniemeltä 2000-luvun alussa, mutta toinen Pomppula oli samankaltainen.


Cinema 2000, 1980-1988

Mahdollisesti Omnivisionin mallinen lyhyitä elokuvia pyörittänyt, Kinoa edeltänyt teatteri, eli hyvin samankaltainen kuin Särkänniemen entinen Cinema 180. Ekalla kaudellansa Cinemassa kävi yhteensä 165 000 kävijää. Se sijaitsi Taikasirkuksen nykyisellä paikalla ja sen yläkerrassa oli Galleria Kolibri, tilalle tuli Salaisuuksien Talo. Cinema siirtyi Tykkimäkeen, jossa oli toiminnassa 90-luvun loppupuolelle asti.


Guinness Ennätysten Talo, 1981-1984

Vedenneitohallin poistuttua, vapuksi 1981 sen paikalle avattiin tämä Guinnessin sponsoroima maailman ennätykiä esittelevä talo. Talon sisäänkäynnillä oli esitettynä maailman lyhyin mies, sekä lihavin. Talo ehti olla puistossa muutaman kauden 1980-luvun alussa. Se sijaitsi Kammokujan nykyisellä paikalla. Sen tilalle tuli pelihalli vuonna 1985.


big_safari.jpg 86k

Safari, 1983-1999

Vuosina 1995-1999 nimellä Indiana's Safari Adventure.
Safarirata sijaitsi vesitornin sisällä. Alunperin rataa suunniteltiin Saturata-projektinimellä. Rataa muutettiin loppupään osalta vuonna 1995, ja ristittiin uudella nimellä. Safari teki tilaa Space Expressille. Sen vaunut olivat muutaman vuoden Linnanmäen varastossa, mutta eläimet myytiin saman tien pois. Ainakin yksi laitteen eläimistä, eli eräs norsu on nykyään Tykkimäen Safariradalla. Safarin on valmistanut Christian Hoffman Saksasta. Laitteen 1995 tehdyt muutokset toteutti englantilainen APW Group.


big_hully.jpg 123k

Hully Gully, 1984-1985

Laite oli Peacokin edessä, jossa oli alussa myös sen korvannut Apollo. Hully Gully vietiin Tykkimäelle vuonna 1986, josta myös kuva. Myöhemmin laite jatkoi Wasalandiaan. Nykyisin laite pyörii Nokkakiven puistossa. Laitteen valmistaja on italialainen Sartori.


big_rainbow.jpg 78k

Rainbow, 1984-2009

Vuodesta 2004 alkaen nimellä Sateenkaari.
Sateenkaari, tai lintsi slangilla Reiska, oli yksi Linnanmäen parhaimpia laitteita. Vastaavia laitteita on tehty myöhemmin pilvin pimein, mutta se, mikä teki Sateenkaaresta niitä paremman, oli lentämisen ja vapaan pudotuksen tuntu. Paras paikka oli takana, reunoilla. Valmistaja on saksalainen Huss.
Laite poistettiin puistosta pari vuotta sen jälkeen, kun Lisebergin vastaavanlaisella laitteella tapahtui turma. Näitä Hussin alkuperäismallisia laitteita on maailmalla toiminnassa jäljellä noin kymmenen kappaletta. Sateenkaari odotti huoltotiloissa huoltoa muuutaman vuoden, kunnes tehtiin päätös sittenkin romuttaa laite vuonna 2014. Onneksi laitteen ikoninen Aurinko on vieläkin tallessa Mustekalan valokyltillä.


big_apollo.jpg 102k

Apollo, 1986-1997

Laite korvasi Tykkimäkeen siirretyn Hully Gullyn. Sen alkuperäinen sijainti oli Peacokin edessä, mutta se siirrettiin myöhemmin Satulaaksoon. Apollon paikan vei vuonna 1998 Pallokaruselli. Apollo jatkoi Tykkimäelle ja sieltä Wasalandiaan, nykyään se pyörii Visulahdessa, niin kuin moni muu Wasalandian entinen laite. Laitteen valmistaja on italialainen Sartori.


big_bdance.jpg 136k

Breakdance, 1988-2001

Breakdance on Linnanmäellä aikaisemmin olleen Calypson selvä perillinen. Breakdance tuli Cortina-Jetin paikalle, eli sinne, missä Swingi on tänään. Se siirrettiin tutummalle paikalleen pohjoisportin viereen vuonna 1992, jolloin Katapultti syrjäytti sen. Breakdancen kohtaloksi koitui Kahvikuppikaruselli, joka korvasi sen kaudella 2002. Breakdance palasi tämän jälkeen synnyinmaahansa Saksaan, Georg Sonnierin tivoliin, jonka mukana se pyörii edelleen. Laitteen on valmistanut Huss.

Salaisuuksien Talo, 1989-1996

Vuosina 1995-1996 nimellä Ihme ja kumma.
Salaisuuksien Talo sisälsi erilaisia audiovisuaalisia illuusioita. Se purettiin Around The Worldin (nykyisen Taikasirkuksen) tieltä ja suurin osa sen kohteista vietiin Tykkimäkeen, jossa talo toimi nimellä Mysteerio. Tykkimäen Mysteerio väistyi 2016 Cinema 5D:n tieltä. Talon sisusteet valmistettiin Englannissa Rex Studiosin toimesta.


big_octopus.jpg 92k

Lasten Mustekala, 1990-1996

Mustekala oli ennen Satulaaksossa Meteoriitin vieressä. Se vietiin Tykkimäkeen vuonna 1997, jossa se pyörii edelleen. Laitteen on valmistanut Barbieri.



big_meteorit.jpg 88k

Meteoriitti, 1990-1999

Meteoriitti sijaitsi Satulaaksossa. Laitteen tilalle tuli Hip Hop. Meteoriitti oli muutaman vuoden varastoituna, ennen kuin se siirettiin Tykkimäkeen, jossa se sijaitsee edelleen. Laitteen on valmistanut
Modern Products Englannista.


Katapultti

Katapultti, 1992-1993

Katapultti oli Linnanmäellä vain kaksi kautta. Se valloitti paikan Breakdancelta, joka siirrettiin samassa yhteydessä Ukon nykyiseen paikkaan. Laite oli hauska, mutta teknisesti susi. Se oli usein rikki, ja niinpä se korvattiin Top Spinillä jo vuonna 1994. Katapultti oli viimeinen Linnanmäen hankkima saksalaisen Anton Schwarzkopfin firman valmistama laite.

Kuva: Markku Jääskeläinen





big_hokkus.jpg 71k

Kot Kot, 1993-2017

Ennen vuotta 2004 nimellä Hokkus Pokkus.
Kot Kot oli rauhallinen, alunperin satuaiheinen maisema-ajelu. Laite sijaitsi vuoteen 2000 asti Satulaakson alimmalla tasanteella, mutta siirrettiin seuraavana vuonna kiertämään Vekkulaa, koska Vonkaputous vei sen paikan. Kaudeksi 2004 radan maisemointia uudistettiin maalaisaiheiseksi, jolloin se myös ristittiin uudestaan. Laitteen on rakentanut Modern Products Englannista.

Top Set-liukurata, 1993

Yhden tai pari kautta puistossa ollut liukurata. Sijainti on epävarma.


big_topspin.jpg 111k

Kieputin, 1994-2022

Ennen vuotta 2004 nimellä Top Spin.
Top Spin korvasi Katapultin, joka oli Linnanmäellä vain kaksi kesää. Laite pyöritti voimalla asiakkaita 28 vuoden ajan, vaikka viimeisinä vuosinaan se tarvitsi yhä enemmän huoltoa. Kieputtimen tilalle tuli Swingi vasta 2024. Laitteen oli valmistanut Huss Saksasta.


big_super.jpg 84k

Kino, 1996-2021

Myös nimillä: Virtuaaliteatteri, Lintsi-Kino, 4D Kino, Cinema, Cinema 4D, sekä markkinointinimillä elokuvan mukaan.
Linnanmäen elokuvateatteri ehti 26 vuoden historiansa aikana useaan otteeseen muuttua joko tekniikaltaan, fasadiltaan tai yleisimmin esitettävän elokuvan mukaan. Vuosina 1996-1997 laite kulki markkinointinimellä Dino Island, vuonna 1998 Indiana Jones: Lost Temple, 1999 Superstition, 2000 Canyon Coaster ja 2001-2002 Dino Island 2. Vuoden 2003 filmi Pianisti on ensimmäistä kertaa vasen elokuva, eikä tietokoneanimaatio.

Kesällä 2005 siitä tuli Suomen ensimmäinen 4D-teatteri. Kesäksi 2013 teatteri uusittiin siten, ettei elokuvaa katsellessa tarvinnut enää minkäänlaisia erillisiä laseja. Vuonna 2014 teatteriin lisättiin toinen näytettävä elokuva, Haihyökkäys, joka muutti seuraavana vuonna nimekseen Sukelluskello HA-1 ja oli valikoimassa 2020 asti.
Koronaviruspandemian vuosien aikana teatteri ei ollut yhtään käytössä rajoitteiden takia. Sen jälkeen Kino ei enää palannut normaaliin toimintaan vaan, kaudesta 2022 lähtien sen tiloja on käytetty teatteriesiintymisiä varten, nimellä Pieni näyttämö. Virtuaaliteatterin paikalla oli aikaisemmin Formula-rata. Teatterin laitteet valmisti yhdysvaltalainen SimEx Iverks, kun taas Sukelluskellon osalta valmistaja oli Budgast.


Linnanmäen Museo, 1996-2005

Myös nimellä Lelu- ja leikkimuseo tai lyhyemmin Lelumuseo.
Lintsin Museo oli nykyisin Espoossa toimivan Museo Leikin edeltäjä. Lelumuseon idea sai alkunsa vuonna 1984 sosiaalineuvos Aira Heinäsen päästä. Lasten Päivän Säätiö tuki tätä, sekä perustettavan museon tukiyhdistystä seuraavan 12 vuoden ajan, kun leikkikaluja museota varten kerättiin kasaan, sekä sen jälkeen kun museo pantiin pystyyn. Linnanmäelle kaavailtiin myös Sirkusmuseota 1980-luvulla, joka sitten osittain toteutui Lintsin Museon näyttelyjen osalta. Vuosina 1985-1986 lelunäyttelyä pidettiin Galleria Kolibrissa. Museo oli tarkoitus alunperin avata joskus 1991-1992, mutta lama lykkäsi suunnitelmia hieman. Museo avattiin alunperin Linnanmäellä 1996, ja vuosikymmenen ajan se järjesti monia erikoisnäyttelyitä ja yleisötapahtumia, mukaanlukien näyttelyitä liittyen Linnanmäen historiaan. Kyseisinä vuosina se oli Suomen käydyin erikoismuseo. Vuonna 2006 se muutti Espooseen, näyttelykeskus WeeGeen tiloihin. Välissä museon nimi ehti muuttua pari kertaa. 2021 se sai nimekseen Museo Leikki ja seuraavana vuonna muutti naapurissa oleviin, nykyisiin tiloihinsa.


big_world.jpg 61k

Around the World, 1997-2004

Vuonna 2004 nimellä Nukketalo.
Laite oli Safari-tyyppinen rata, jossa katsellaan maisemia liikkuvista vaunuista. Laite oli tarkoitettu lähinnä lapsille, mutta aivan pienimmät eivät päässeet siihen lainkaan. Vaunut ja rata olivat brittiläisen APW Groupin valmistamat. Nukketalon paikalla oli ennen Salaisuuksien talo, joka vietiin typistetyssä muodossa Tykkimäelle. Rata uusittiin perusteellisesti 2005 Taikasirkus-nimiseksi, ainoa asia jota ei muutettu oli ulkofasadin linnan muoto.


big_samba.jpg 101k

Pallokaruselli, 1997-2015

Laite tunnetaan myös nimellä Samba Balloon. Sen on valmistanut Zamperla Italiasta. Karuselli oli ensimmäisenä vuotenaan Satulaakson keskimmäisessä kerroksessa. Kun Apollo lähti Tykkimäelle, niin laite siirrettiin sen paikalle kerrosta ylemmäksi. Kaudella 2001 se siirrettiin Panoraaman viereen. Laitteen korvasivat Poppis ja Propelli.
Vauhtipuistossa nykyään pyörivä kappale on todennäköisesti tämä Linnanmäen entinen kappale. Suomen Tivolilla on edelleen myös käytössään samanlainen laite.


big_vonka.jpg 73k

Vonkaputous, 2001-2017

Vonkaputous oli aikoinaan Linnanmäen kallein laite. Sen budjetti oli loppupeleissä 22 miljoonaa markkaa (5,5 miljoonaa euroa vuonna 2023). Laite oli vuoristoradan ja tukkijoen yhdistelmä. Radan ensimmäinen puolisko muistutti normaalia teräsrakenteista vuoristorataa. Vaunut nousivat ketjuvedolla hissimäen huipulle, josta ne syöksyivät radalle. Muutaman kaarteen ja sumutunnelin jälkeen rata putosi kovalla vauhdilla vesirännin keskelle. Loppuosuus matkasta tapahtui mutkittelevan tukkijoen keskellä. Radan valmistaja oli jenkkiläinen Premier Rides. Vonkaputous siirtyi Taigan alta pois.


big_kieppi5.jpg 64k

Kieppi, 2003-2016

Kieppi oli käytännössä Breakdancen seuraaja, sillä erolla toki, että vaunut kiepuivat jopa ylösalaisin. Laite ei syrjäyttänyt yhtään laitetta, sillä Eteläportin muutostöiden yhteydessä puistoon tuli lisätilaa useammallekin laitteelle. Kiepin valmisti saksalainen Huss. Sen alkuperäinen nimi on Booster, jota ei kuitenkaan kannata sotkea italialaisen Fabbrin tekemään samannimiseen laitteeseen. Aikansa jälkeen laite myytiin varaosiksi saksalaiseen tivoliin, joka jo ennestään omisti samanlaisen laitteen, joka edelleen pyörii. Eikä ole yllätys, sillä tämän mallisia laitteita ei ole valmistettu kuin vain kolme. Tilalle tuli Magia.


Sokkelo

Sokkelo, 2007-2011

Linnanmäen kolmas Sokkelo oli 80 neliön suuruinen lasilabyrintti. Se sijaitsi samoissa tiloissa, kuin 2000-luvun alussa ravintola Linnangrilli, jonka yhteydessä oli myös pelihalli. Tilalle tuli 2012 Angry Birds-myymälä ja sen jälkeen samat tilat valtasi pelihalli kokonaan.


angry

Angry Birds leikkialue, 2012-2017

Perheen pienemmille suunnattu Angry Birds leikkialue avautui loppukesästä 2012. Alueen lahjoittivat Pelastakaa Lapset ry:lle Lappset ja peliyhtiö Rovio. Leikkialue väistyi Taigan ratarakenteiden tieltä. Nykyisin samanlainen löytyy Turun JukuParkista.



santa

Santa Claus World, 2014

Pieni pala Korvatunturia rantautui yhdeksi kaudeksi Santa Claus Worldin myötä Linnanmäelle. Joulumaan tontut kuljetti kävijöitä halki kotiseutunsa. Matkan varrella pääsi myös tapaamaan itse Joulupukin. Kohteeseen oli erillinen 5 €:n pääsymaksu.




Sivut päivittänyt Artturi Martynov vuonna 2024.

Lähteet:
Linnanmäki - Lasten Päivän Säätiö, linnanmaki.fi (2024)
Eeva-Kaarina Holopainen, Saisko lipun karuselliin - Linnanmäki 1950-1990 (1990)
Päivi Pajula, Matti Rautiainen, Mikko Hiljanen, Huvin huipulla 130 vuotta: Tivoli Sariola 1888-2018 (2018)
Jussi Jäppinen, Päivä Linnanmäellä / A day at Linnanmäki (1990)
Kari Nieminen, sirkusteltta.blogspot.com (2011-2024)
Kenneth Sundberg, kennetti.fi (arkistoitu, 2008-2013)
Jorma Lehtola, Linnanmäen huvipuisto 70 vuotta: Lystiä, loisketta ja varainkeruuta lastensuojeluun, apu.fi (2020)
Mika Koivusalo, Lintsi - Linnanmäen huvipuisto 70 vuotta, YouTube (2020)
Harry Michelson, A Brief History of the Rotor, amusementparkives.com (2018)
lintsi.info (2003)
Linnanmäki (DVD) (2007)
huvipuistoblogi.fi (2024)
coasterpedia.net (2024)
rcdb.com (2024)
polypweb.eu (2024)
ride-index.de (2024)
gebr-ihle-autoskooter-forum.de (2009, 2012)
Jukupark, jukupark.fi (2024)
Visulahti, visulahti.fi (2024)
Liseberg, lisepedia.se (2024)
Gröna Lund, historia.gronalund.com (2024)
huutokaupat.com (2022)
Tämän sivuston aiemmat julkaisut (1999-2018)
...ja useat opaskartat, valokuvat, sekä ilmakuvat vuosien varrella.


Takaisin sivun alkuun
Takaisin Linnanmäki-sivulle