etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

HUVIPUISTOJEN ONNETTOMUUDET

Kuolemaan johtaneet onnettomuudet

Tilastojen valossa Yhdysvalloissa tapahtuu huvipuistoissa vuosittain noin viisi kuolemaan johtavaa onnettomuutta. Asukasmäärään suhteutettuna Suomessa pitäisi tapahtua yksi ihmishengen vaativa onnettomuus noin kymmenen vuoden välein. Tilanne on kuitenkin parempi, sillä tietääkseni Suomessa on saanut surmansa vain kaksi henkilöä vuoden 1950 jälkeen, jolloin Linnanmäki avattiin. Molemmat onnettomuudet ovat tapahtuneet juuri Linnanmäellä, vuoristoradalla.

Vuonna 1953 sai surmansa kuljettaja, joka istui ensimmäiseen vaunuun illan viimeisellä ajolla, eikä kiinnittänyt turvapuomia. Tämä putosi, ja jäi junan alle. Vuonna 1985 kuoli poika, joka istui niinikään ensimmäisessä vaunussa. Tämä avasi matkan aikana turvapuomin lukituksen, putosi junasta ja jäi sen alle.

Yhdysvalloissa onnettomuudet on tilastoitu erittäin tarkkaan 70-luvun alusta lähtien. Yllättävin havainto on se, että lähes kaikista vähiten onnettomuuksia tapahtuu teini-ikäisille pojille, joiden luulisi johtavan tilastoja. Kärjessä ovat kuitenkin aikuiset miehet noin 50% osuudella. Näistä osa on kuitenkin laitteiden kasaamisessa tai kunnostamisessa sattuneita työtapaturmia. Naisten osuus on karkeasti jaotellen hieman yli 10% ja kumpaakin sukupuolta olevien pikkulasten ja teini-ikäisten osuus noin 10% kullakin ryhmällä.

Onnettomuuden saa aikaan yleensä tahaton vahinko (noin 40% kaikista tapahtumista), laitevika (n. 20%) tai asiakkaan humalatila / pelleily (n. 20%). Jos lasketaan mukaan myös loukkaantumiset, niin väitetään, että peräti 80% onnettomuuksista johtuu matkustajan omasta töppäilystä, 14% laitteen käyttäjän virheestä ja vain 6% laiteviasta.

Suurin välitön syy kuolemalle on laitteesta putoaminen. Seuraavana järjestyksessä ovat laitteen aiheuttamat iskut ja murskaantumiset sekä sähköiskut. Vähemmän uhreja ovat vaatineet myös tulipalot, sairaskohtaukset ja laitteen mukana tippumiset.

Ylivoimaisesti vaarallisin yksittäinen laite on maailmanpyörä, josta sattuu paljon putoamistapahtumia. Seuraavaksi vaarallisimpia ovat vuoristoradat. Erilaiset pyörityslaitteet edustavat ryhmänä suurta osuutta onnettomuuksista, mutta ne jakaantuvat tasaisesti yksittäisten laitteiden kesken. Tilastot todistavat myös urbaanin legendan Enterprisen vaunusta, joka mukamas irtosi kesken ajon surmaten sen matkustajan. Onnettomuus on todellakin tapahtunut Dallasissa Texas State Fairin yhteydessä vuonna 1983.

Suurin osa laitevioista johtuu räikeästä huollon ja tarkastusten laiminlyönnistä. Jokainen voi kuvitella, mitä tapahtuu, jos esimerkiksi lentokonetta ei koskaan huolleta. Pahimmat tapaukset ovat olleet sellaisia, että laitteen käyttäjä on tietoisesti ajanut rikkinäistä laitetta. Säännöllisesti huollettuna laiteviat ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Hurjimmat uutuuslaitteet ovat itse asiassa kaikkein turvallisimpia laitteita, koska niiden turvajärjestelmät ovat pitkälle vietyjä ja moninkertaisia. Uusissa laitteissa on myös se etu, että ne eivät ole vielä mekaanisesti kuluneet.

Kuinka turvallista huvittelu siis on? Jos ajatellaan, että USAn huvipuistoissa käy vuodessa 270 miljoonaa ihmistä, ja jokainen asiakas menee neljä kertaa johonkin laitteeseen, niin kuoleman todennäköisyys on noin yksi kahdestasadastamiljoonasta. Jos matkustat huvipuistoon lentokoneella, niin todennäköisyytesi kuolla lento-onnettomuudessa on noin satakertainen.

Voidaan sanoa, että Suomessa turvallisuuskultturi on pidemmällä kuin rapakon takana. Täältä puuttuvat täysin laitevioista johtuvat kuolon onnettomuudet. Loukkaantumisia kyllä sattuu silloin tällöin. Näistä viime aikojen esimerkkejä ovat seuraavat tapahtumat:
- 1998 Kalajoella tipahti vuoristoradan vaunu kiskoilta
- 1997 Suomen Tivolissa tipahti Gravitronin ovi asiakkaan päälle
- 1995 Linnanmäen Break Dancesta murtui akseli, jonka seurauksena pari vaunua törmäsi toisiinsa.
- 2007 Powerparkin työntekijä jäi käynnissä olleen Typhoonin alle

Pikku haavereita, joissa kukaan ei loukkaannu, sattuu tietysti enemmän. Viimeksi elokuun alussa Linnanmäen vuoristoradan vaunu pysäytettiin korkeimmalle kohdalle ja matkustajat olivat rankkasateen armoilla monta minuuttia. Oli tämäkin varmasti miellyttävämpää kuin Amerikassa, jossa turvajärjestelmä pysäytti vuoristoradan vaunun keskelle silmukkaa ja matkustajat olivat pää alaspäin tuntitolkulla.

Jared Costanzan onnettomuussivut

Jos onnettomuudet kiinnostavat enemmänkin, niin paras niitä koskeva kotisivu löytyy oheisesta osoitteesta. Sinne on koottu yhteenvedot amerikkalaisten viranomaisten tutkintaraporteista. Alempana on kuvattu esimerkin vuoksi lyhyesti parhaat (pahimmat) päältä.

1978 Eureka, Missouri - Kolme ihmistä kuoli, kun kaapeliradan vaunu tipahti maahan. Rata pysäytettiin heti onnettomuuden jälkeen ja lähes 100 muuta matkustajaa jäi tuntikausiksi korkeuksiin.

1981 Jackson Township, New Jersey - Työntekijä tippui vuoristoradasta ja kuoli, koska ei kiinnittänyt turvalaitteita.

1981 New York - Nuori tyttö murskautui tippuessaan rataa kulkevan auton kyydistä pyörivään lieriöön, joka työnsi tytön ruumiin 13 x 18 cm suuruisen aukon läpi.

1981 Illinois - Nainen tipahti törmäysauton kyydistä lattialle, ja sai kuolettavan sähköiskun.

1983 Jacksonville, Arizona - Kaksi työmiestä kuoli, kun laite osui pystyttämisen yhteydessä sähköjohtoihin.

1983 Doswell, Virginia - Poika sai surmansa, kun hänen päänsä iski palkkiin vuoristorata-ajon aikana.

1984 Jackson Township, New Jersey - 8 ihmistä sai surmansa räjähdysmäisesti levinneessä tulipalossa paikallisen hupitalon sisällä. Palo syttyi, kun eräs poika sytytti sytkärin pimeässä huoneessa.

1988 Broward County, Florida - Nainen kuoli, kun mustekala-tyyppisen laitteen varsi katkesi ajon aikana ja vaunu lensi maahan.

1989 Santa Clara, California - Pikkupoika murskautui tukkijoella jäätyään veneen ja radan väliin. Tämä yritti poistua veneestä ennen sen joutumista jyrkkään putoukseen.

1989 Farmington, Utah - pikkupoika tipahti vuoristoradan raiteiden väliin lastauspaikalla. Kun tämä yritti kiivetä ylös, radalta palaava vaunu ajoi tämän ylitse.

1991 Myrtle Beach, Etelä-Carolina - Mies kuoli tipahtaessaan maailmanpyörästä. Uhri ja hänen kaverinsa keikuttivat tahallaan vaunua, jossa nämä istuivat. Vaunu kääntyi ympäri, ja turvapuomi särkyi.

1993 Myrtle Beach, Etelä-Carolina - Kaksi miestä kuoli, kun Benji-hyppyyn tarkoitettu nostolava tipahti vaijerin katkettua. Huonokuntoinen kaapeli oli pantu merkille jo aikaisemmin.

1994 Middelbury, Conneticut - Pikkupoika kuoli jäätyään Twisterin vaunun alle. Tällä oli vaikeuksia päästä vaunusta ulos ajon jälkeen. Kun laitteen käyttäjä meni auttamaan, joukko teini-ikäisiä päätti tehdä kepposen ja laittoi vehkeen käyntiin.

1996 Springfield, Illinois - Kehitysvammainen tyttö sai paniikkikohtauksen Kamikazessa (Skymaster-tyylinen laite), kiemurteli irti turvalaitteesta, ja tippui maahan. Kun vaunu heilahti maahan, se iski rajusti alhaalla makaavaa tyttöä.

1997 Tulsa, Oklahoma - Yksi henkilö sai surmansa, kun kaksi vuoristoradan vaunua törmäsi toisiinsa. Vaunu oli menossa nostomäkeä ylös, kun sen lukitusmekanismi petti. Vaunu vieri takaisin mäkeä alas ja törmäsi seuraavana tulevaan vaunuun.

Pääsivulle