etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit henkilokuvia

HUVIPUISTO- JA TIVOLIUUTISIA

8.3.2015 LINNANMÄEN ENTINEN TOIMITUSJOHTAJA ERKKI KASKI ON KUOLLUT

Jälleen yksi Suomen huvipuisto-legendoista on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Linnanmäen entinen toimitusjohtaja Erkki Kaski kuoli 20. helmikuuta Helsingissä. Kaski syntyi Alavudella 15.9.1929. Ekonomiksi tämä valmistui 1953 ja aloitti uransa Yhdyspankissa ja Väestönsuojelujärjestössä. Linnanmäellä Erkki Kaski aloitti 16.8.1962 Lasten Päivän Säätiön apulaisjohtajana. Kasken tehtävänä oli erityisesti säätiön talousasioiden johto mutta myös osallistuminen huvipuiston päivittäiseen johtoon.

Linnanmäki eli vielä 60-luvun alussa taloudellisesti vaikeita aikoja. Taloutta rasitti erityisesti 50-luvun lopussa alkanut voimakas laajeneminen ja kiinteiden rakennusten rakentaminen, tanskalaisen tivolimiehen, Svend Jarlströmin, omistamien lukuisten ajolaitteiden osto 1959 sekä pelien lunastus säätiölle 1963. Kasken talousosaaminen olikin tässä vaiheessa mittaamattoman arvokas apu Linnanmäelle.

Käytännössä Erkki Kaski oli toimitusjohtaja Bo Ekelundin jälkeen Linnanmäen kakkosmies joka oli tiiviisti mukana kaikessa muussakin, hankittiinpa sitten pelipalkintoja, kioskitavaroita, tehtiin sopimuksia tavarantoimittajien kanssa tai suunniteltiin strategiaa. Yhdessä Bo Ekelundin kanssa tämä kiersi maailmaa etsimässä uusia laitteita ja pelejä. Niinpä Ekelundin eläkkeen häämöttäessä oli Kaski luonnollinen valinta seuraajaksi. Tästä tuli Linnanmäen varatoimitusjohtaja joulukuussa 1979 ja toimitusjohtaja 15.4.1987. Eläkkeelle Erkki Kaski jäi 31.12.1990.

Erkki Kaski oli yksi niistä harvoista ihmisistä joista voi sanoa että ilman heitä Linnanmäki olisi tänään kovasti erinäköinen, jos olisi ylipäätään enää edes olemassa.

11.2.2015 HUVIPUISTO.NET VAIHTOI SERVERIÄ

Huvipuisto.netissä oli käyttökatko välillä 3.2.-11.2. Ei syytä huoleen, katkos johtui webbihotellin siirrosta Saunalahdelta Capnovalle. Palvelun pitäisi olla nyt entisellään, mutta jos huomaatte ongelmia, lähettäkää palautetta sivuston ylläpidolle.

25.7.2014 SIRKKA LEKMANILTA UUSI KIRJA

Siluetti kirja

Sirkka Lekmanin uuden kirjan, "Siluetti" julkistamistilaisuutta viettettiin oikeutetusti Linnanmäellä ravintola Jarrumiehessä 25.7.14. Kirja on erittäin hyvää luettavaa paitsi siluettitaiteesta myös huvipuistoista kiinnostuneille.

Pia Adlivankin

Kirjan julkistamistilaisuuden avauspuheenvuoron piti Linnanmäen uusi toimitusjohtaja Pia Adlivankin. Puheenvuorossaan hän kertoi siluettitaiteen historiasta sekä Sirkan työskentelystä Linnanmäellä siluettitaiteen parissa.

Sirkka Lekman

Sirkka antoi isälleen lupauksen kesällä 1988 toimia hänen sijaisenaan muutaman viikon ajan. Tuo aika täyttyi vasta kesällä 2007. Edelleen hän käy satunnaisesti leikkaamassa siluetteja Linnanmäellä.

9.4.2014 HELSINKI SKY WHEELIN PYSTYTYS HYVÄSSÄ VAUHDISSA

pyora

Helsingin Katajannokalle pystytettävä maailmanpyörä on aika vaikuttava näky. Sen kehikko saatiin pystyyn viime sunnuntaina. Nyt pyörään odotettaan gondoleita saapuviksi Ranskasta, ja niiden olisi määrä saapua Helsinkiin tulevana perjantaina.

Uudessa pyörässä on korkeutta 40-metriä (vastaavasti Linnanmäen Rinkelissä ja Suomen Tivolin Maailmanpyörässä se on 34-metriä).

Yleisöajot Helsinki Sky Wheelissä on tarkoitus aloittaa ensi vappuna. Kolmen kierroksen ajo kestää 15 minuuttia ja hintaa kyydistä joutuu pulittamaan 12 euroa.


1.3.2014 NOKKAKIVEN PUISTO AVASI KARKKIKAUPAN

karkkikauppa_uusi

Matkailukeskus Laukaanhovin tiloihin on avautunut Nokkakiven huvipuiston karkkikauppa. Valikoima on laaja ja sieltä löytyy karkkia jokaiseen makuun. Kevääseen kannattaa hakea karkkikaupan lisäksi uutta piristystä vasta-avatusta sistustuspuodista, joka niinikään sijaitsee uudistuneessa Laukaanhovissa.

4.2.2014 FAUNI PEIKKOJEN ÄITI HELENA KUUSKOSKI ON POISSA

kierros_iso

Fauni peikkojen äiti Helena Kuuskoski on siirtynyt taivaalliseen peikkojen valtakuntaan 1.9.2013 94-vuotiaana. Hän oli syntynyt Turussa 1919. Järvenpäästä lähdettyään hän eli perheensä kanssa aluksi Kanadassa, josta he pian muuttivat USA:n Wilmingtoniin. Perheellä on siellä edelleen talo, jossa Fauni peikot asustavat ja lapset voivat käydä siellä kuuntelemassa peikoista kerrottuja satuja. Helena muistetaan varmasti parhaiten legendaarisesta Järvenpään Fauni Peikkometsästä, jonka hän perusti yhdessä miehensä Martin kanssa 1950-luvun loppupuolella. Peikkoäiti Helena kierrätti usein vierailijoita puistossa ja opasti heitä peikkojen saloihin. Pienistä peikoista tuli todella suosittuja. Lähde tutustumaan Peikkometsään ja sen jännittävään maailmaan.

4.2.2014 SURMANAJAJA ONNI SUURONEN ON KUOLLUT

onni_suuronent_iso

Yksi Suomen legendaarisimmista huvipuisto- ja tivolihenkilöistä, surmanajaja Onni suuronen, siirtyi ajasta iäisyyteen Jyväskylässä 9.1.2014. Hän syntyi vuonna 1923, eli oli kuollessaan 90-vuotias. Alunperin Onni aloitti tivoliuransa Tivoli Sariolan seppänä 1947, mutta aloitti surmanajon jo vuoden kuluttua aluksi puhtaasta uteliaisuudesta. Itsenäiseksi yrittäjäksi tämä siirtyi jo vuonna 1949 yhdessä Esa Paltilan kanssa. Kumppanukset esiintyivät surmanajopyttynsä kanssa esimerkiksi Linnanmäellä heti avajaiskesänä 1950, mutta pääasiassa leipä tienattiin kiertelemällä lukuisia tapahtumia ympäri Suomea.

Surmanajon lisäksi Suuronen piti alkuvuosina kietueella mukana peliautomaatteja ja tivolipelejä, mutta toimintaa laajennettiin 60-luvulla myös varsinaisilla huvipuistolaitteilla. Onnin poika Kalevi Suuronen aloitti esiintymisen isänsä mukana 1971. Onni ajoi moottoripyörää, ja Kalevi pääasiassa autoa. Laitekannan lisääntyessä tivolin pääpaino alkoi pikkuhiljaa siirtymään ajolaitteisiin, mutta surmanajo pysyi tivolin ohjelmassa lyhyttä taukoa lukuunottamatta aina vuoteen 1995 asti. Onni oli tuolloin jo 72-vuotias, mutta esiintyi edelleen elämänsä vedossa henkeäsalpaavalla ohjelmalla.

Onni olikin elämänsä loppuun asti melkoinen teräsvaari, ja lähti aina mukaan tivolin kiertueelle. Onnin braavuuri oli narunvetopeli, jossa hän oli omien sanojensa mukaan "narun jatkona". Onni oli menestyksestä ja kuuluisuudestaan huolimatta vaatimaton ihminen, jolta riitti jokaiselle ihmiselle aina ystävällinen sana. Tämänkin nettisivujen perustajalle hän silmät innosta tuikkien muisteli elämäntarinaansa kesällä 2002. Onni Suuronen oli sukupolvensa lähes viimeinen edustaja, ja voi sanoa, että Onnin myötä yksi aikakausi suomalaisessa tivolimaailmassa on päättynyt. Vastaavaa legendaa tuskin enää toista syntyy.

5.12.2013 TARVITSETKO KUMMITUSJUNAAN TAI JUHLIISI UNIIKKEJA HIRVIÖITÄ?

sisuskalut_iso

Uusi nettisivusto kummitusjuna.fi tarjoaa asiantuntevaa apua erilaisten örkkien, hirvittävyyksien ja kauhukohteiden suunnittelussa, toteuttamisessa ja valmistamisessa. Olipa sitten kyseessä pienimuotoiset juhlat tai vaikkapa koko kummitusjunan örkkien suunnittelu ja valmistus, niin apu siihen löytyy tältä sivulta.

Kaikki örkit valmistetaan laadukkaasti käsityönä asiakkaan toiveiden mukaan, etkä taatusti törmää toiseen samanlaiseen hirvittävyyteen! Örkit valmistaa Markku Hakola, joka on mm. suunnitellut ja toteuttanut kaikki Nokkakiven huvipuiston Kummitusjunan pelottavuudet.

2.6.2013 NOKKAKIVEN HUVIPUISTON KUMMITUSJUNA ON LÄHELLÄ VALMISTUMISTA

Kummitusjunan örkit ja muut pelottavuudet muuttavat uuteen kotiinsa parin viikon sisällä. Suomen suurimman ja pelottavimman kauhukohteen avajaisia vietetään juhannuksen tienoilla.

fasaadi

Kummitusjunan fasaadi

Linnan fasaadi ja tornit alkavat olla jo huippukorkeudessaan.

kummitusjunan suunnittelijat

Kummitusjunan suunnittelija

Kummitusjunan suunnitellut Markku Hakola pohtimassa Lauri Vartiaisen kanssa kiskojen sijoittelua.

suunnittelija

Örkkitehdas

Kummitusjunan örkit valmistuvat taiteilija Markku Hakolan pajassa. Kuvassa on suunnittelija itse työssään. Lähes jokainen kauhukohteeseen tuleva hirvittävyys on yksittäiskappale.

6.5.2013 SÄRKÄNNIEMEN JETSTAR ON POISSA

jettipois_iso.jpg 204k

Pieni pala Tampereen Särkänniemen historiaa on poissa, kun talven aikana puiston vanhimpiin laitteisiin kuuluva vuoristorata purettiin. Alueella voi tällä hetkellä vaikkapa levähtää ja nauttia samalla Näsijärven kauniista maisemista.

6.5.2013 KEVÄT MYÖHÄSSÄ ALAHÄRMÄSSÄ

kwairiver_iso.jpg 204k

Powerlandin Kwai River vesilaitteen rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa. Viivästyneen kevään vuoksi, laite avataan kesäkuun alussa.

25.4.2013 HUVIPUISTOT ESITTÄYTYVÄT MESSUILLA

Suomalaiset huvipuistot ovat hienosti edustettuina huomenna 26.4 Helsingissä starttaavilla Lapsimessuilla. Messuilla ovat mukana ainakin Linnanmäki, Särkänniemi, Tykkimäki ja Nokkakiven Puisto. Messut ovat avoinna perjantaina klo 10-18, lauantaina 9-18 ja sunnuntaina klo 9-17.

messut_lintsi

Linnanmäen messuosasto

Linnanmäki esittäytyy messuilla yhdessä Sealifen kanssa.

messut_tykki

Tykkimäen messuosasto

Tykkimäen messuosasto.

messut_nokkis

Nokkakiven huvipuiston messuosasto

Nokkakivi on mukana messuilla yhdessä Kallioplanetaarion ja Tarhalehdon eläinpihan kanssa.

11.1.2013 LINNANMÄEN IKONI ON POISSA

pekka_iso

Linnanmäen kenttäpäällikkö Pehr-Erik, eli Pekka Oksanen on kuollut.

Pekka aloitti uransa Linnanmäellä laitevahtimestarina keväällä 1962. Melkein välittömästi häntä pyydettiin Vuoristoradalle jarrumieheksi. Oksasen oltua pari vuotta jarrumiehenä, hän pääsi vakinaiseksi työntekijäksi pelipuolelle mekaanikoksi 1964. Vielä 70-luvun taitteessa kenttäpäällikön töitä hoidettiin lähinnä iltatyöntekijöiden voimin. Vuonna 1973 kenttäpäällikön työ muutettiin täysipäiväiseksi ja Pekka valittiin paikalle, jossa hän toimi vuoteen 2003 saakka. Uraa Linnanmäellä tuli tehtyä kiitettävät 42 vuotta!

Aloitin työt Linnanmäen pelipuolella kesällä 1989. Vuotta myöhemmin hakeuduin kentälle töihin ja tällöin tutustuin Oksasen Pekkaan. Vuosien varrella opin häneltä haasteellisen asiakaspalvelutyön salat, sekä kunnioituksen esimiehiä kohtaan. Pekka oli työssään osaava, eikä tiukankaan paikan tullen jäännyt koskaan sanattomaksi. Työskennellessäni hänen alaisenaan, sain häneltä korvaamatonta oppia työelämään. Kipinä ei ole edelleenkään huvipuistoja kohtaan vähentynyt, vaan päinvastoin.

Kiitos Pekalle kuluneista vuosista!

Pekka Oksasen muistoa kunnioittaen Pia Lindström

8.1.2013 KESKI-SUOMEEN RAKENTEILLA SUOMEN PELOTTAVIN KUMMITUSJUNA

Nokkakiven puiston historian suurin laite valmistuu kesäksi 2013. Se on vanhaan kivilinnaan rakennettu Kummitusjuna, joka vie pahaa-aavistamattomat matkailijansa hyytävälle ajomatkalle ihmismielen pelottavimpiin syövereihin. Laite on kokonaan puiston omaa tuotantoa, joten vastaavanlaiseen ei taatusti muualla törmää!

Muutamat muutkin puistot ovat paljastaneet tulevalle kesälle tapahtuvia uudistuksiaan. Särkänniemessä tehdään parasta aikaan parannuksia Lasten eläintarhan alueelle. Lisäksi puistoon on tulossa uittotunneli, jolloin sinne pääsee tulevana kesänä ensimmäistä kertaa myös vesiteitse.

Linnanmäki uudistaa Kummitusjunaansa kesälle 2013. Viimeisin uudistus puiston junaan tehtiin vuonna 2006, jolloin sen fasadia muutettiin paljon pelottavammaksi.

27.3.2012 KESÄKAUSI LÄHESTYY

Nyt alkaa olla hyvä aika kaivaa kalenterit esille ja merkata niihin puistojen ja tivoleiden kesäkausien avajaispäivät. Suurista puistoista kesäkauden perinteikkäästi ensimmäisenä aloittaa Linnanmäki ja tivoleista Tivoli Seiterä Riihimäeltä.

Tivoli Seiterä 5.4. Riihimäki, Palomiehen puiston kenttä
Suomen Tivoli 14.4. Kerava, keskuskenttä
Tivoli Sariola 14.4. Lahti, Launeen perhepuisto
Linnanmäki 21.4.
Särkänniemi 28.4.
Powerland 28.4.
Tykkimäki 17.5.
Visulahti 4.6
Puuhamaa 4.6.
Zoolandia 4.6.
Nokkakivi 9.6.
Jukupark Turku 9.6.
Muumimaailma 9.6.
Wasalandia 16.6.
Jukupark Kalajoki 16.6.

9.1.2012 MÖRÖT VALTAAVAT NOKKAKIVEN PUISTON KESÄLLÄ 2012

morkometsa_iso

Lähde kokemaan hauska, jännittävä ja vähän hyytäväkin seikkailu Nokkakiven Puistossa ensi kesänä. Möröt muuttavat puiston hämärään metsikköön. Metsään uskaltavat lähteä myös lapset, joten kohde on suunnattu kaikenikäisille huvittelijoille. Alue on maksuton. Halutessasi voit jatkaa jännittävää seikkailua kartan avulla, ja kerätä metsästä kartaasi leimoja. Kun olet saanut kerättyä kaikki leimat, saat pienen yllätyslahjan. Kartta on myynnissä alueen kioskissa.

8.12.2011 HUVIPUISTO.NET UUDISTUI

Huvipuisto.netin sivuston uudella ulkoasulla on pyritty helpottamaan lukijoiden tiedonhakua ja parantamaan sivuston selkeyttä. Sivun ulkoasun suunnittelijana toimi Kimmo Vilhunen. Sivuston toteutuksesta vastasi myös Pia Lindström.

22.10.2011 PEIKKOJEN ISÄ ON POISSA

Peikkojen isä, Martti Kuuskoski on poissa. Hän kuoli 18.10.2011 Porvoossa 94-vuotiaana. Martti yhdessä vaimonsa Helena Kuuskosken kanssa perusti Atelier Fauni nimisen yrityksen 1950-luvulla. Heidän valmistamistaan pikkuruisista peikoista tuli niin suosittuja, että ne niittivät mainetta aina Englantia myöten. Hyvien sattumusten kautta Järvenpäähän avautui Peikkometsä, joka toimi Kuuskoskien luotsaamana aina 1970-luvun alkuun saakka. Lue koko Peikkometsän historia täältä.

19.09.2011 NÄSINNEULA 40 VUOTTA

juna12_iso

Särkänniemi juhlisti näyttävästi 17.9.2011 Tampereen maamerkkinsä Näsinneulan juhlapäivää. Juhlapäivän kunniaksi yleisöllä oli vapaapääsy näkötorniin ja näköalatasanteelle. Paikalla kävi myös luennoimmassa vastaava betonityönjohtaja Leo Rikala, joka kertoi tornin eri rakennusvaiheista.

13.07.2011 LINNANMÄEN VUORISTORATA 60 VUOTTA

rata8_iso

Linnanmäen Vuoristorata täytti tänään 60-vuotta. Juhlan kunniaksi yksi Vuoristoradan junista oli muutettu juhlajunaksi. Junaa ajoi itseoikeutetusti radan ykkösmies Topi.

11.07.2011 VOITA HUVIPUISTO PÄIVÄKSI KÄYTTÖÖSI

juna12_iso

Nokkakiven huvipuisto järjestää yhdessä Jyväskylän seudun Löytöretkitapahtuman kanssa kilpailun, missä voi voittaa Nokkakiven huvipuiston päiväksi käyttöönsä itselle ja 100 ystävälle. Löytöretkitapahtumaa järjestetään kesäisin alueen eri matkailuyritysten ja Jyväskylän Seudun matkailun voimin. Kesällä 2011 tapahtumassa ovat mukana Kylpylähotelli Peurunka, Kallioplanetaario, Peukkula, Päijänne-risteilyt Hilden ja Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori. Voit käydä osallistumassa kilpailuun Lasten löytöretkien nettisivuilta.

05.04.2011 JYRKI SARIOLA KUOLLUT

Jyrki SariolaSuomalaista huvipuisto- ja tivolielämää kohtasi jälleen iso menetys. Suomen Tivolin pitkäaikainen johtaja Jyrki Sariola kuoli lauantaina 2. huhtikuuta. Sariola loukkaantui vakavasti helmikuussa sattuneessa sukellusonnettomuudessa Ojamon kaivoslammessa, ja lopulta menehtyi tajuihinsa tulematta.

Jyrki Sariola oli neljännen sukupolven tivoliyrittäjä. Hänen iso-isoisänsä JAW Sariola käytännössä aloitti koko suomalaisen tivolitoiminnan. Hänen isoisänsä JAF "Jaffu" Sariola oli alan suurin legenda Suomessa, jonka pyörittämistä tivoleista pohjautuu vielä tänäänkin kaikki suurimmat Suomessa toimivat tivolit. Jyrkin isä Unto Sariola johti Suomen Tivolia vuoteen 1970. Suomen Tivolin johtoon Jyrki Sariola nousi vuonna 1994 äitinsä Ailakki Sariolan jälkeen.

Sukeltamista vuonna 1951 syntynyt Jyrki Sariola harrasti vuosikymmeniä ja toimi sukeltajaliitossa hallitustasolla. Sariola oli myös aktiivisesti kehittämässä huvipuistoalan turvallisuutta entistä korkeammalle taholle. Hän oli alan piirissä erittäin pidetty henkilö ja ammattimies, jonka neuvot olivat aina arvostettuja ja ihmisenä peruskallio, joka ei hätkähtänyt mitään. Tivolikentät tulevatkin jatkossa tuntumaan tyhjältä ilman Jyrki Sariolaa, mutta meitä lohduttaa tieto siitä, että Jyrki vietti viimeiset hetkensä rakkaimman harrastuksensa parissa ja hän jätti yrityksensä huippukuntoisena hyviin käsiin. Jyrkin tytär Lulu Sariola otti vetovastuun keväällä 2009, ja pitää Sarioloiden kunniakasta soihtua yllä jo viidennessä sukupolvessa.

23.03.2011 UKON RAKENNUSTYÖT HYVÄSSÄ VAUHDISSA

ukko_iso

Linnanmäen Ukko vuoristoradan rakennustyöt ovat hyvällä mallilla. Laiteen on tarkoitus kyyditä ensimmäisiä matkustajiaan jo huhtikuun lopussa. Kokonaiskorkeutta radalla on 52 metriä, ja nopeimmillaan se kulkee 105 km/tunnissa. Radan pituus on 150 metriä. Laitteen valmistaja on Maurer Söhne.

17.03.2011 LINNANMÄEN PITKÄAIKAISIN TOIMITUSJOHTAJA ON POISSA

Linnanmäen pitkäaikaisin toimitusjohtaja, sosiaalineuvos Bo Ekelund on kuollut. Hän kuoli 88-vuotiaana Helsingissä. Ekelund valmistui lääkäriksi, mutta kiinnostus huvipuistoihin vei mukanaan, ja näin lääkärin ammatti vaihtui työskentelyyn huvipuistossa.

Huvipuistouransa alkuaikoina hän toimi aluksi Linnanmäen henkilökunnan päällikköinä ja huvipuistopäällikkönä, edeten aina toimitusjohtajaksi saakka vuonna 1958. Hän ehti olemaan virassaan lähes 30 vuotta, vuoteen 1987 asti. Uransa aikana hän on ollut vaikuttamassa mm. Särkänniemen perustamiseen ja ajanut vuonna 1966 huvipuistolaitteiden turvallisuusmääräysten yhdenmukaistamista euroopassa.

Tasavallan presidentti myönsi hänelle sosiaalineuvoksen arvonimen vuonna 1971. Linnanmäki ylitti miljoonan kävijän rajan ensimmäistä kertaa vuonna 1974, jolloin Ekelund toimi toimitusjohtajana.

09.03.2011 NOKKAKIVEN PUISTO UUDISTUU KESÄLLÄ 2011

Nokkakiven huvipuistoon saa tulevana kesänä kausikortin. Kortti maksaa 80€, mutta ennen kauden alkua tilaamalla sen saa 25% alennuksella hintaan 60€. Kortti kelpaa myös pelihalli Sirkusmaailmaan vuoden loppuun asti. Lisätietoja kausikortista voit käydä lukemassa Nokkakiven Puiston nettisivuilta.

05.11.2010 HUVIPUISTO SUUNNITTEILLA ESPOON LEPPÄVAARAAN

Espooseen suunniteltu lasketteluhalli saattaa muuttua huvipuistoksi. Hankkeen takana ovat Evata Development joka hoitaisi rahoituksen yhdessä Skanska Commercialin kanssa. Huvipuiston lisäksi Super life Lab nimiseen viihdekeskukseen olisi tarkoituksena tulla mm. elokuvateatteri, hotelli, kauppoja, kylpylä ja seinäkiipeilykeskus. Rakennustöiden aloittamisajankohta ei ole vielä selvillä.

30.09.2010 UUTTA SISÄHUVIPUISTOA SUUNNITTELLAAN LEMPÄÄLÄÄN

Alunperin hiihtoputkeksi ja uimahalliksi suunniteltu tila aiotaan nyt muuttaa sisähuvipuistoksi. Hankkeen takana on Ideaparkin isä, Toivo Sukari, joka on itse valmis sijoittamaan puistoon 15 miljoonaa euroa. Huvipuistolaitteiden hankinnasta tulisi vastaamaan toimintaa pyörittävä taho noin 20 miljoonalla eurolla. Hanketta tarjottiin aluksi Särkänniemelle, joka olisi halunnut, että sisäpuisto pidetään suljettuna kesien ajan. Tästä syystä neuvottelut kariutuivat. Nyt hankkeelle haetaan toimitsijaa Keski-Euroopasta.

Suomessa on viimeksi ollut sisähuvipuisto Keravalla vuonna 1991. Toiminta ajatui kuitenkin ongelmiin rahoitusvaikeuksien myötä, ja puisto jouduttiinkin sulkemaan jo vuonna 1994. Lisää Huvipuisto Fanfaari / Planet Funfunin historiasta voit lukea täältä.

18.08.2010 SANTERIN SEIKKAILUMAAN PURKUTYÖT ON ALOITETTU

purku_iso

Santerin seikkailumaan laajamittaiset muutostyöt ovat jo hyvässä vauhdissa. Alue tulee kokemaan suuren muodonmuutoksen vuoteen 2013 mennessä, jolloin viereinen Moksunniemen golfkenttä laajenee 18 reikäiseksi golf radaksi. Näillä näkymin vain muutamia vanhoja rakennuksia aiotaan säästää. Nämä rakennukset ovat päärakennus, Parlamenttitalo, Muumiteatteri ja Metsätalo.

Mini-Suomi toimi alueella vuosina 1986-2000, siitä tulikin nopeasti koululaisryhmien ja matkailijoiden suosittu matkailukohde. Alueella vieraili sen parhaimpina aikoina jopa 200 000 kävijää kaudessa. Huvipuistojen kulta-aika kuitenkin veroitti kävijöitä 90- luvulla, ja tilannetta yritettiinkin parantaa mm. vaihtamalla Mini-Suomi nimi Santerin Seikkailumaa nimeksi. Viimeisen kerran Santerin Seikkailumaa oli toiminnassa kesällä 2005. Tämän jälkeen puisto on saanut autioitua rauhassa ja luonto olikin ottanut alueella vallan.

20.04.2010 OULUUN UUSI HUVIPUISTO KESÄLLÄ 2012

Ouluun ollaan perustamassa mahdollisesti uutta huvipuistoa kesäksi 2012. Hankkeen puuhamiehenä toimii kempeleläinen Jyrki Suutari, joka on Pellepyy Oy:n toimitusjohtaja. Puisto on tarkoitus rakentaa Nallisporin ja Pohton välissä sijaitsevalle Hietasaaren alueelle. Ensimmäisinä vuosinaan puiston koko on 3 hehtaaria, mutta alueen ollessa valmis koko nousee 5:n hehtaariin.

13.11.2009 MOTOCOASTER-VUORISTORATA SÄRKÄNNIEMEEN KAUDELLA 2010

Särkänniemen uutuuslaite tulevana kesänä on Zamperlan valmistama Motocoaster-vuoristorata. Perinteiset vaunut on korvattu moottoripyöriä muistuttavilla istuimilla, joita on yhdessä "junassa" 12 kpl. Laite on ensimmäinen ns. laukaistava vuoristorata Suomessa, jossa nostomäkeä ei tarvita lainkaan, joten luvassa on siis melkoinen lähtökiihdytys. Motocoastereita toimii maailmalla vasta kolme kappaletta, joten Särkänniemi saa laitearsenaaliinsa tuoreen laitetyypin. Rata asennetaan Korkkiruuvin paikalle, joka on purettu syksyn mittaan.

02.05.2009 GLADIAATTORILAIVA ON SAAPUNUT VAASAAN

gladiaattori_iso

Wasalandia lupaa hurjaa keinumista vauhdin huumaa rakastaville asiakkailleen tulevalla kesän 2009 uutuudellaan Gladiaattorilaivalla. Perheen pienemmille on luvassa jänniä seikkailuita Space Ship laitteella.

02.05.08 KAUDEN 2009 AVAUSPÄIVÄT

Kevät alkaa olemaan jo niin pitkällä, että osa puistosta on avannut porttinsa.

Tivoli Suuronen 10.4. Jyväskylä
Tivoli Seiterä 22.4. Helsinki
Suomen Tivoli 24.4. Jyväskylä
Tivoli Sariola 24.4. Turku
Linnanmäki 24.4.
Särkänniemi 1.5.
Powerland 1.5.
Tykkimäki 16.5.
Puuhamaa 18.5.
Wasalandia 25.5.
Nokkakivi 6.6.
Zoolandia 6.6.
Muumimaailma 6.6.
Jukupark 13.6.

04.03.2009 LINNANMÄEN KIRNU SAA ISOVELJEN SKYLOOPIN

Linnanmäki on päättänyt rakennuttaa kesäksi 2011 uudistetun version jo olemassa olevasta Kirnusta. Suurin ero radan korkeuden lisäksi tulee olemaan se, että Kirnun vaunut kulkevat radan alla, kun taas Skyloopin vaunut kulkevat radan päällä. Hanke tulee maksamaan 4-5 miljoonaa euroa.

20.02.2009 SÄRKÄNNIEMEN TYRSKY TYÖN ALLA

big_tyrsky

Särkänniemen kesän 2009 uutuuslaite Tyrsky, eli Zamperlan valmistama Disco Coaster, on parhaillaan työn alla Tampereella. Laitteen ohjauskoppi ainakin lupaa hyvin teemoitettua laitetta...

19.07.2008 TAIKATALVI MUUMIMAAILMASSA TALVELLA 2009

Muumimaailmaan pääsee seikkailemaan nyt myös talvella. Puisto on auki 14.2-22.2.2009 välisen ajan. Tapahtuma on järjestyksessään toinen. Ohjelmistossa on mm. pulkkamäkeä!.

16.06.2008 TYKKIMÄEN KESÄKAUDEN 2009 UUTUUSLAITE

uutuus_iso

Kesäksi 2009 on Tykkimäelle luvassa hurjaa pyöritystä siitä pitää huolen tulevaksi kesäksi hankittava 72 metrinen Star flyer. Laite tulee sijoittumaan nykyiselle Calypson paikalle.

30.04.08 TUOMAS LUUKKOSESTA WASALANDIAN UUSI TOIMITUSJOHTAJA

Hannu Hellmanin jätettyä tehtävänsä huvipuisto Wasalandiassa on hänen tilalleen uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty 24-vuotias Tuomas Luukkonen. Hän aloitti uutena toimitusjohtajana 15.4.08 alkaen. Luukkonen on työskennellyt huvipuisto Wasalandiassa 6 vuotta esimiestehtävissä ennen siirtymistään puiston toimitusjohtajaksi.

30.04.08 POWERLANDIN KESÄKAUDEN 2009 UUTUUS

Röllikylä muuttaa Ala-Härmään kesäkaudella 2009. Powerpark on solminut sopimuksen alueen rakentamisesta Röhr Productions kanssa. Kylä on tarkoitus rakentaa satumaailmaksi. Alueelta tulee mm. esiputouksia ja erilaisia asumuksia. Kylän suunnittelijana toimii Janne Kopu, joka on toiminut mm. Röllielokuvan taiteellisena johtajana.

13.03.08 SÄRKÄNNIEMEN KESÄKAUDEN 2008 UUTUUSLAITE

Särkänniemen huvipuisto on julkistanut kesäkauden 2008 uutuuslaitteensa. Laiteen nimi on Taikapyörä ja se on tarkoitettu koko perheelle. Laite tulee sijoittumaan Ipanaarioon Orlochlessin Tornia vastapäätä. Pituusraja on 100 - 120 cm vanhempien seurassa. Taikapyörä on italialaisen Zamperlan käsialaa.

13.03.08 POWERPARKIN KESÄKAUDEN 2008 UUTUUSLAITE ON PEGASUS

Powerparkkiin on luvassa tulevalle kesälle hurjaa pyöritystä koko perheelle. Laite on vastaavanlainen kun Linnanmäellä oleva Pallokaruselli erona ainoastaan se, että vaunut nousevat vartta pitkin ylös. Laite on Techincalparkin valmistama.

21.02.08 JUKUJUKUMAAN OMISTAJUUS VAIHTUI

JukuJukumaan omistajuus on vaihtumassa Jukupark Oy:lle 1.5.2008 alkaen. Muutos tulee käytännössä näkymään siinä, että JukuJukumaa muuttuu vesipuisto Jukuparkiksi. Aluetta meinataan kehittää ja uusia 2,5 miljoonalla eurolla seuraavan viiden vuoden aikana. Puistoon on tulevaksi kesäksi tulossa seitsemän suurta uutta vesiliukumäkeä. Puisto tullaan avaamaan kesällä 2008 yleisölle juhannuksen tienoilla.

23.01.08 KAUDEN 2008 AVAUSPÄIVÄT

Kesä 2008 pyörähtää käyntiin Suomen Tivolin avajaisten merkeissä 5.4.08. Suomen tivoli juhlii tulevana kesänä 120- vuotista taivaltaan. Katso tarkemmat aukioloajat puistojen omilta internetsivuilta.

Tivoli Seiterä 21.3. Riihimäki (klo 12-20)
Suomen Tivoli 5.4. Järvenpää (klo 12-20)
Tivoli Suuronen 11.4. Jyväskylä
Tivoli Sariola 12.4. Lahti (klo 12-20)
Linnanmäki 25.4. (klo 16-21)
Särkänniemi 30.4. (klo 15-21)
Powerland 3.5. (klo 11-19)
Zoolandia 10.5. (klo 10-15)
Wasalandia 17.5. (klo 11-17)
Tykkimäki 17.5. (klo 12-18)
Puuhamaa 24.5.(klo 10-17)
Muumimaailma 7.6. (klo 10-18)
Jukupark juhannus 2008.
Nokkakivi 7.6. (klo 11-19)

09.10.07 LINNANMÄKI AUKI LOKAKUUSSA

Linnanmäki avaa porttinsa 12.10.07 Valokarnevaalien merkeissä ja se on avoinna 21.10.07 saakka. Ohjelmassa on tunnelmallisia valoja, värejä sekä monia erilaisia esityksiä. Sisäänpääsy on 5 € ja ranneke 20 €.

09.10.07 LINNANMÄKI SAA JÄLLEEN UUDEN VUORISTORADAN

Linnanmäki aikoo hankkia kesäksi 2008 uuden vuoristoradan. Tulevalla radalla on pituutta 420m ja huippunopeus siinä on 60 km/h. Radan valmistaa saksalainen Maurer Söhne yhtiö. Uuden vuoristoradan nimeksi tulee Salama.

19.05.07 LINNANMÄEN KIRNU SULJETTIIN ONNETTOMUUDEN VUOKSI

Linnanmäen kesän 2007 uutuuslaite Kirnu suljettiin 16.5.07 kun laitteesta petti magneettijarru. Jarrun pettäminen aiheutti sen, että kyydissä olleen matkustajan jalka jäi vaunun puristuksiin. Vielä tässä vaiheessa ei ole tietoa koska laite saadaan ajokuntoon.

03.03.07 TIVOLI SUUROSEN KESÄKAUDEN UUTUUSLAITE

Tivoli Suurosen kesäkauden 2007 uutuuslaite on Sahara-Lastenkaruselli.

03.03.07 KAUDEN 2007 AVAUSPÄIVÄT

Suurimmat huvipuistot ovat jo ilmoittaneet avajaispäivänsä. Muutamat näistä puistoista saattavat olla avoinna jo nyt. Näissä aukioloajoissa on kuitenkin pyritty huomioimaan se, että kaikki kohteet ovat auki ko. puistossa tällä aikataululla. Katso tarkemmat aukioloajat puistojen omilta internetsivuilta.

Suomen Tivoli 6.4. (klo 12-20, Järvenpää)
Tivoli Sariola 6.4. (Lahti)
Tivoli Suuronen 13.4. (Jyväskylä)
Linnanmäki 27.4.
Särkänniemi 30.4. (klo 15-21)
Powerland 1.5. (klo 11.30-17)
Wasalandia 1.5. (klo 11-17)
Tykkimäki 16.5. (klo 12-18)
Puuhamaa 26.5.(klo 10-17)
Zoolandia 4.6. (klo 10-19)
Muumimaailma 9.6. (klo 10-18)
JukuJukumaa 9.6. (klo 11-18)
Visulahti 9.6. (moottoripuisto)
Nokkakivi 15.6 (klo 11-19)

2.3.2007 PUUHAMAA VAIHTANUT OMISTAJAA

Wasalandian, Puuhamaan ja Visulahden omistava, pörssinoteerattu, Puuhamaa konserni on vaihtanut omistajaa. Yrityksen pääomistajat ovat myyneet osakkeensa espanjalaiselle Aspro ocio yritykselle, joka omistaa 27 vesipuistoa ympäri Eurooppaa. Yli 25 miljoonan euron arvoisen kaupan seurauksena Aspron omistusosuus on ylittänyt 75% rajan. Aspron puistoja löytyy mm. Espanjasta, Ranskasta, Portugalista, Sveitsistä, ja Englannista. Espanjalaisyhtiön liikevaihto vuonna 2006 oli 130 miljoonaa euroa.

27.1.2007 SUOMEN TIVOLI ON JULKAISSUT KESÄN 2007 UUTUUSLAITTEENSA

Suomen Tivolin kesäkauden uutuuslaite on SBF Visa Groupin valmistama Kummitusjuna. Kummitusjunan lisäksi tivoliin on hankittu uudet törmäilyautot.

26.1.2007 POWERLANDIN KESÄN 2007 UUTUSLAITTEET

Powerlandin kesässä on luvassa huimaa jännitystä niin vanhemmalle kuin nuoremmallekin väelle. Kesän kohokohtana tulee olemaan Kummituskartano, jonka on valmistanut italialainen Gosetto. Vaunuissa on neljä istumapaikkaa ja jokaisesta vaunusta voi ammuskella erilaisia maaleja. Maalitauluun osuessa alkaa jotain aina liikkumaan. Kyydin lopuksi voi laskea paljonko pisteitä on kertynyt. Gosetto on myös rakentanut Powerlandissa olevan Autoradan. Nuorempi väki pääsee nauttimaan uudesta Zamperlan valmistaman Galeon mallisen Rockin´Tug kyydistä. Laite tulee sijaitsemaan Lentävän maton paikalla.

Laitteiden lisäksi Powerparkin alueelle rakennettaan 100 metriä pitkä ostoskatu. Tämän läheisyyteen valmistuu myös hevospalvelukeskus.

16.01.2007 PORTIT AUKI LINNANMÄELLÄ HELMIKUUSSA

talvi_iso

Linnanmäki järjestää Jäähelmen nimeä kantavan talviriehan koululaisten hiihtolomaviikkojen ajaksi. Puisto avataan perjantaina 9.2.2007 jolloin se on avoina klo 15-21. Tarjolla on monia erilaisia talviaktiviteetteja kuten luistelua, hiihtoa ja sauvakävelyä. Liput maksavat yli 6-vuotiailta 18 €, alle 6-vuotiailta 4 € ja alle 1-vuotiaat pääsevät tapahtumaan maksutta. Viimeisen kerran talviriennoissa voi käydä lauantaina 3.3.2007, jonka jälkeen puisto on suljettuna huhtikuun loppuun saakka.

18.12.2006 TURKUUN UUSI HUVIPUISTO VUONNA 2008

Turkuun avataan kesällä 2008 huvipuisto. Hankkeen takana on turkulainen ohjelmatoimisto CRH-consulting. Puisto on tarkoitus rakentaa VR:n entiseen konepajaan, jolloin puistosta saadaan ympärivuotinen matkailukohde. Hankkeen arvioidaan maksavan noin 15-20 miljoonaa euroa. Laitteita puistoon on luvassa aina maailmanpyörästä vuoristorataan asti.

07.12.2006 TYKKIMÄEN MAAILMANPYÖRÄN PYSTYTYS ON ALKANUT

hesapyoran_alaosa_iso

Tykkimäen uudesta pyörästä on jalustaosa saatu jo lähes valmiiksi. Tykkimäen Maailmanpyörä on ostettu Linnanmäeltä jossa se aikaisemmin tunnettiin nimellä Helsinki-pyörä. Linnanmäellä Helsinki-pyörä oli vuosina 1964-2005.

Kuva: Juha Puusaari

14.11.2006 WASALANDIAN KESÄN 2007 UUTUUSLAITE ON SUPER SPIN

Kesällä 2007 on Wasalandiassa luvassa kovaa pyöritystä. Tulossa on uusi huima Super Spin pyörityslaite. Super Spinnin varret pyörivät oman akselinsa ympäri ja niiden lisäksi myös istuimet pyörivät painovoimansa avulla. Laitteeseen tulee olemaan 120 cm pituusraja. Super Spin on Zamperlan valmistama laite. Kyytiin laitteeseen mahtuu kerralla 12 asiakasta. Wasalandia avataan 1.5.2007 jolloin se on avoinna klo 11-17.

09.11.2006 MIAMI SAAPUI NOKKAKIVEN PUISTOON

miami_iso

Nottingham UK:n valmistama Miami saapui Nokkakiven puistoon edesmenneestä Rocca al Maren huvipuistosta. Miamin ohella samalla kyydillä puistoon tuli myös Linnanmäen vanha Lasten Maailmanpyörä. Nokkakiven puisto avataan kesällä 2007.

14.10.2006 LINNANMÄKI UUDISTUU

tyomaa_iso

Ulkonäyttämö on purettu ja jäljellä on enää näyttämön alapuolinen varusvarasto. Tämän tilalle rakennetaan kesän 2007 uutuuslaite Kirnu.

01.10.2006 SYKSYN TAIKAA LINNANMÄELLÄ

ketju_iso

Jos sinulta jäi Linnanmäen hurjat laitteet viime kesältä kokematta, niin ei hätää! Linnanmäki avaa jälleen porttinsa koululaisten syyslomaviikon ajaksi 14.10.06 - 21.10.06. Luvassa on väriä, valoja sekä tunnelmallista puiston kauneutta. Laitteita on avoinna noin 27. Rannekkeet maksavat yli 120 cm 18 € ja alle 120 cm 12 €. Rannekkeiden hinta sisältää ajolaitteiden lisäksi myös sisäänpääsyn teatteriin.

30.08.2006 LISÄÄ UUDISTUKSIA LUVASSA LINNANMÄELLE

Moni Linnanmäen kävijä on jäänyt kaipaamaan puistosta kesän 1998 jälkeen lähtenyttä Enterprisea. Monien iloksi puisto on nyt hankkimassa uuden, entistä ehomman Enterprisen vanhan tilalle. Uusi pyörimislaite on tarkoitus sijoittaa uuden toimistorakennuksen katolle joka tulee sijaitsemaan entisen ulkonäyttämön paikalla.

08.07.2006 LINNANMÄEN KESÄN 2007 UUTUUS

Ensi kesänä Linnanmäellä on jälleen luvassa kovaa menoa, jonka takaa Sveitsistä ostettava teräksinen vuoristorata. Rata on 25,4 metriä korkea ja 142 metriä pitkä. Kyytiin laitteeseen mahtuu kerralla 24 matkustajaa. Nopeimmillaan juna saavuttaa 60 km/h nopeuden. Laitteen hinta on noin 3-4 miljoonaa euroa.

01.06.2006 SANTAPARK UUDISTUU

SantaPark avataan uudistustöiden myötä juhannuksen alla. Se on avoinna yleisölle koko kesän. Puistoon avataan jääbaari, johon voi mennä vaikkapa vilvoittelemaan kovan helteen yllättäessä. Pakkasta baarissa on viisi astetta. Tarjolla on myös 250 neliön jäägalleria, jossa on esillä monia erilaisia jääveistoksia.

05.05.2006 POWERLANDIIN LAPSILLE OMA POMPPULINNA

Uuden puumäen lisäksi Powerland muistaa myös pienempiä kävijöitään. Heille on kesän aikana luvassa Monster Truck pomppulinna.

26.04.2006 LINNANMÄEN UUDEN MAAILMANPYÖRÄN NIMEKSI RINKELI

Linnanmäen uuden maailmanpyörän nimeksi tulee Rinkeli. Nimiehdotus on poimittu lähes 10 000 ehdotuksen joukosta. Nimeä oli ehdottanut 39 ihmistä.

25.04.2006 LAPSILLE OMA SEIKKAILUPUISTO VANTAALLE

Vantaanportin Retail Parkiin avataan 5.5.06 lapsille tarkoitettu seikkailupuisto HopLop. Puistossa on erilaisia seikkailuratoja, pallomeriä ja liukumäkiä. Alueella on myös asiakaskäytössä tietokoneita sekä langaton verkkoyhteys.

22.04.2006 TIVOLI SEITERÄN UUTUUSLAITE ON SAAPUNUT SUOMEEN

Tivoli Seiterän uutuuslaite Lohikäärme on saapunut mukaan kesän kiertueelle. Laitteeseen voi käydä tutustumassa 23.4. saakka Lauttasaaren Lahnalahden kentällä, josta tivoli jatkaa Porin Kirjurinluodolle ja on siellä 27.4.-7.5.2006.

28.03.2006 TIVOLI SEITERÄN KESÄKAUDEN 2006 UUTUUSLAITE

Tivoli Seiterä on hankkinut tulevalle kesäkaudelle Lohikäärme-vuoristoradan. Rata on ensisijaisesti suunnattu lapsille, mutta kyytiin pääsee vanhemmatkin. Kaukaisesti rata muistuttaa Särkänniemessä olevaa Vauhtimatoa. Seiterän tivoli aloittaa kesäkautensa Riihimäeltä 13.4.06, jonne uusi vuoristorata ei kuitenkaan vielä ehdi. Laitteen odotetaan saapuvan kiertueelle ennen vappua.

28.03.2006 LINNANMÄEN VANHA MAAILMANPYÖRÄ SITTENKIN TYKKIMÄELLE

Linnanmäen vanha maailmanpyörä matkaa sittenkin Kouvolan Tykkimäelle ennakko-odotuksista huolimatta. Pyörää ei kuitenkaan tulla siellä näkemään ennen kesäkautta 2007. Pyörä kiinnosti Tykkimäen lisäksi myös Lappeenrantalaisia liikemiehiä.

31.01.2006 WASALANDIAAN 3D-TEATTERI

Kesällä 2006 pääsee Wasalandiassa nauttimaan 3D-teatterista. Matkaan voi itse eläytyä hyvin, liikkuvien penkkien ja kolmiulotteisuuden ansiosta. Uuden teatterin lisäksi puiston Kummituslinnaan on tehty uudistuksia. Myös alueen ravintoloita on uusittu.

18.01.06 KAUDEN 2006 AVAUSPÄIVÄT

Suurimmat huvipuistot ovat jo ilmoittaneet avajaispäivänsä. Kausi 2006 käynnistyy seuraavalla aikataululla:

Suomen Tivoli 8.4. (klo 12-20, Järvenpää)
Tivoli Sariola 8.4. (klo 12-20, Lahti)
Tivoli Seiterä 13.4. (klo 17-20, Riihimäki)
Tivoli Suuronen 22.4. (Mikkeli)
Linnanmäki 28.4. (klo 16-21)
Särkänniemi 29.4. (klo 12-20)
Powerland 29.4. (klo 11-19 )
Wasalandia 1.5. (klo 11-17)
Tykkimäki 20.5. (klo 12-18)
Puuhamaa 27.5.
Zoolandia 5.6. (klo 10-19)
Muumimaailma 10.6. (klo 10-18)
JukuJukumaa 10.6. (klo 11-18)
Visulahti 10.6. (moottoripuisto)

6.12.2005 UUSI PUUMÄKI SUOMEEN KESÄLLÄ 2006

thunderbird_iso

Ala-Härmän Powerlandiin on nousemassa uusi puinen vuoristorata. Rata tunnetaan nimellä Thunderbird. Pituutta tällä radalla on 850 m, korkeutta 27 m ja huippunopeutta 75 km/h. Junavaunuja on kaksi joista kuhunkin mahtuu kerrallaan 12 huvittelijaa. Vielä tässä vaiheessa rataa vasta rakennettaan, mutta sen on tarkoitus olla valmiina ensi kesän avajaisiin joka on 29.4.2006.

20.10.2005 SÄRKÄNNIEMEN KESÄN 2006 UUTUUSLAITE ON TAKE OFF

takeoff_iso

Kesällä 2006 on Särkänniemessä luvassa kovaa pyöritystä. Tästä pitää huolen kesäksi hankittu Take Off niminen pyörityslaite. Laite muistuttaa Linnanmäen edesmenneyttä Breakdancea. Take Off on saksalaisvalmisteisen Hussin laite. Kyytiin laitteeseen mahtuu kerrallaan 40 matkustajaa ja sen tuntikapasiteetti on 1400. Huippunopeus laitteessa on 80 km/h. Kesän uutuudessa on myös huomioitu nuorimmat kävijät, sillä laitteen pituusrajaksi tulee 130 cm. Ainoaksi uudistukseksi tämä laite ei kuitenkaan Särkänniemessä jää, vaan puiston viihtyvyyttä tullaan myös parantamaan tulevaa kesää ajatellen erilaisilla viheristutuksilla.

6.10.2005 LINNANMÄEN MUSEO MUUTTAA

Linnanmäen Museo oli kuluvana kesänä viimeistä vuottaan puistossa. Museon ystäviä helpottanee tieto, ettei museo kokonaan lopeta toimintaansa, vaan se siirtyy Espooseen. Museo on tarkoitus avata yleisölle uudistuneena Wee-Gee talon tiloihin lokakuussa 2006. Vanhan Museon tiloihin Linnanmäelle on tulossa erilaisia palvelupisteitä ja monitoimitiloja.

28.9.2005 LINNANMÄEN UUDEN HELSINKIPYÖRÄN VÄRIT SELVILLÄ

Linnanmäen uuden Helsinkipyörän väritys on selvinnyt. Pyörä on tarkoitus sovittaa väreiltään ympäristöön sopivaksi. Jalusta on verhoiltu tiilenpunaiseksi, pyörän teräskannatin on tummanvihreä ja kehärakenteet sinisiä. Gondolien värit ovat tiilenpunaisia, vihreitä ja sinisiä.

4.8.2005 LINNANMÄEN HELSINKIPYÖRÄ VIETTÄÄ VIIMEISIÄ KESIÄÄN PUISTOSSA

Linnanmäki on hakenut lupaa uuden Helsinkipyörän rakentamiselle. Hankkeelle on näytetty jo vihreää valoa. Lupa on myönnetty halkaisijaltaan 31,5 m ja korkeudeltaan jopa 74:n metrin merenpinnasta nousevalle pyörälle. Vielä tässä vaiheessa ei ole tietoa, näkeekö uusi Helsinkipyörä päivänvalon jo ensi kesänä, vai saadaanko hanketta odottaa vielä jokusen vuoden. Toteutuessaan myös pelihallien vieressä oleva autorata kokisi muodonmuutoksen siirtymällä uuden Helsinkipyörän alle.

20.6.2005 TYKKIMÄELLE NOSTALGIAKYLTIT

nostalgia.jpg

Nyt on mahdollista tehdä aikamatka Tykkimäelle. Puistoon on laitettu nostalgisiin laitteisiin kyltit, jotka kertovat laitteen eri vaiheista. Näitä nostalgisia laitteita ovat: Enterprise, Pilvenpyörä, Cortinajet, Suihkio ja Calypso.

Kuva: Juha Puusaari

1.5.2005 WASALANDIAN KESÄN UUTUUSLAITE 2005

Wasalandiaan on kesäksi 2005 hankittu uusi perhelaite. Siinä kelkat kiertävät kovaa vauhtia kehää ympäri. Kyseessä on vastaavanlainen laite kuin SantaParkin Petteri Punakuono.

27.4.2005 POWERLANDIN KESÄKAUDEN UUTUUDET 2005

Powerlandiin tulee muutama uusi laite kesäksi 2005. Dark ride, joka vastaa kummitusjunaa ja Chuck Wagon joka on lapsille tarkoitettu "maailmanpyörä". Chuck Wagon on vastaavanlainen laite kuin Linnanmäellä oleva Vankkuripyörä (entinen High Chaparral). Lisäksi puistoon on tulossa Mill River.

12.4.2005 LINNANMÄEN KESÄ 2005

Linnanmäki vetää tulevana kesänä henkeä varsinaisista uusista laitehankinnoista. Viihtyvyyteen on panostettu tekemällä monia uudistuksia puiston ympäristöön. Puistosta tulee löytymään mm. Sumujen silta, Satuteltta, Taikasirkus, Muksu-Baari sekä Tanssivat vedet.

12.4.2005 TIVOLI SARIOLAN KESÄKAUDEN UUTUUS 2005

Tivoli Sariolan kesän uutuuslaite on lapsille suunnattu Jumping-karuselli. Karusellissa on maastoauton muotoisia vaunuja.

12.4.2005 TIVOLI SEITERÄN KESÄKAUDEN UUTUUDET 2005

Tivoli Seiterän tulevan kesäkauden uutuus on Waltzerinakin tunnettu Love Machine. Se on vastaavanlainen laite kuin Särkänniemessä kesäkauden 2001 puoliväliin asti ollut Hurveli. Love Machine on ostettu Axelsin tivolilta.

dracon_coaster1

Toinen kesäkauden uutuuslaite, joka tulee Tivoli Seiterään toukokuussa on Dragon Coaster. Laite on vastaavanlainen kuin aikoinaan Tivoli Sariolassa ollut Raketti (joka on poistunut puistosta 2001), siinä on moottoroitu lohikäärme vaunu, joka kulkee aaltoilevaa rataa ympäri. Laiteen valmistaja on Dal Amusements.

12.4.2005 SÄRKÄNNIEMEN KESÄKAUDEN UUTUUS 2005

thunderbird_iso

Särkänniemi on hankkinut puistoonsa tulevaksi kaudeksi Zamperlan valmistaman Trombin. Pituutta radalla on 391 m ja huippunopeus on 41 km/h.

Kuva: Juha Puusaari

12.4.2005 SUOMEEN UUSI HUVIPUISTO KESÄLLÄ 2007

Suomeen on tulossa uusi huvipuisto kesällä 2007. Puisto sijaitsee Keski-Suomessa, Lievestuoreella. Hankkeen takana on huvipuistoekspertti Lauri Vartiainen. Tulevassa puistossa haetaan vanhan huvipuiston teemaa. Monet ovat myös jääneet kaipaamaan Tykkimäellä aikoinaan ollutta RoundUpia. Laite tullaan näkemään tällä hetkellä työnimeä kantavassa Kelkkamäen huvipuistossa kesällä 2007. Sivujen päivittäminen on tästä projektista johtuen ollut hetken pysähdyksissä, mutta nyt päivityksiä hoidetaan uusin voimin!

12.04.05 KAUDEN 2005 AVAUSPÄIVÄT

Kesäkausi 2005 lähestyy jo kovaa vauhtia. Töitä on jälleen tehty puistoissa urakalla alkavaa kautta varten. Kausi 2005 käynnistyy seuraavalla aikataululla:

Suomen Tivoli 9.4.(Järvenpää)
Tivoli Sariola 9.4.(Lahti)
Linnanmäki 29.4.
Särkänniemi 30.4.
Wasalandia 1.5.
Powerpark 30.4.
Tykkimäki 21.5.
Puuhamaa 28.5.
Visulahti 28.5.
Zoolandia 23.5.
JukuJukuMaa 11.6.
Muumimaailma 11.6.
Santerin Seikkailumaa 18.6.

29.08.04 HALF PIPE SAATU KÄYTTÖÖN

big_halfpipe.jpg

Suomen Tivolin kauan odotettu uutuuslaite, Half-Pipe on viimeinkin saapunut maahan. Se otettiin käyttöön eilen Lahdessa. Tekniikaltaan laitetta voisi kuvailla Rocking Tugin isoveljeksi, joten Särkänniemessä olevan kaimansa kanssa sillä ei ole paljoakaan yhteistä. Laite antaa kuitenkin paljon vauhdikkaammat kyydit, mitä kokonsa puolesta voisi päätellä, varsinkin päätypenkeissä kaarrosten aikana. Laitteessa on kuusi penkkiriviä, joihin mahtuu kuhunkin 4 matkustajaa. Paras paikka on luonnollisesti päädyssä. Yksi ajo kestää noin 2min 30 sek. Laitteen on valmistanut Fabbri Italiasta.

23.08.04 HALF-PIPE KÄYTTÖÖN LAHDESSA

Suomen Tivolin mukaan Half-Pipe on jo matkalla Suomeen, ja saadaan käyttöön jo seuraavassa kiertuekohteessa, Lahdessa. Lahdessa tivoli pyörittää laitteitaan lähes kaksi viikkoa (28.8. - 7.9.), eli tähän odotettuun uutuuteen ehtii tutustua kunnolla. Laite on herättänyt niin paljon kiinnostusta aina ulkomaita myöten, että Lahdessa saatetaan nähdä vierailemassa useampikin ulkomainen tivolinvetäjä.

10.08.04 HALF-PIPE SAATTAA VIELÄ EHTIÄ LOPPUKAUDEKSI MAAHAN

Suomen Tivolin kauan odotettu uutuuslaite Half-Pipe on edelleen tehtaalla Italiassa. Laitteeseen ollaan tekemässä lisävahvistuksia, sillä sen kyyti on ollut testiajoissa ennakoitua paljon vauhdikkaampaa! Tehtaan tavoitteena on edelleen, että laite ehtisi vielä käyttöön loppukauden ajaksi. Tällöin mahdollisia paikkoja ensiesiintymiselle voisi olla esimerkiksi Lahti, Kerava, tai Itäkeskus.

09.08.04 TERVAKOSKEN PUUHAMAA JULKAISSUT KÄVIJÄTILASTOT

Tervakosken Puuhamaa Oyj on jälleen julkaissut kesäkauden kävijämäärät omistamissaan kohteissa ajalta toukokuu-heinäkuu. Sateinen alkukesä näkyy pienenä pudotuksena seuraavissa kävijämäärissä: Wasalandia 96 000 (85 000 vuonna 2003), Puuhamaa 100 000 (130 000) ja Visulahti 160 000 (156 000). On mielenkiintoista nähdä, että Visulahdesta on tullut ylivoimaisesti suosituin yhtiön omistamista turistikohteista.

24.05.04 POWERLANDIN TYPHOON VALMIINA

Powerlandin uutuuslaite Typhoon on saatu asennettua, ja ensimmäiset testiajot on menestyksellä tehty. Italialaisen Technical Parkin valmistama laite saatetaan avata yleisön käyttöön jo tulevana viikonloppuna. Powerlandiin tulevaa yksilöä on korotettu muutamalla metrillä normaalimalliin verrattuna.

19.05.04 RINNEAUTOKAUSI KÄYNNISTYNYT

Vuoristoratojen ja muiden vauhdikkaiden laitteiden ystäville on nyt tarjolla mielenkiintoinen vaihtoehto myös puistojen ulkopuolella. Turkulainen MCC Action on perustanut hiihtokeskuksiin rinneautoratoja, jotka ovat avoinna kesäkausina. Ideana on se, että auto ja kuljettaja vedetään hiihtohissillä mäen huipulle, josta sitten lasketellaan alas mutkaista rataa pelkän painovoiman avustuksella. Hulppeissa mäkiautoissa on mm. levyjarrut ja nelipistevyöt, ja niillä pääsee jopa 40-50km/h vauhtia ajotaidoista ja kuskin hermoista riippuen.

Rinneautokeskuksien kausi on juuri alkanut, ja niitä on tällä hetkellä maassamme kuusi kappaletta: Meri-Teijo (Perniö), Mielakka (Kouvola), Laajavuori (Jyväskylä), Hirvensalo (Turku), Serena (Espoo) ja Vuokatti (Sotkamo). Tarkemmat tiedot löydät osoitteesta: www.mccaction.com

27.04.04 LINNANMÄKI JULKAISSUT KAUDEN UUTUUDEN

Linnanmäki on julkistanut tänään virallisesti kauden uutuuslaitteen, Tulireki-nimisen vuoristoradan. Laitteestahan on liikkunut huhuja jo kuukausia, mutta tänään siihen saatiin konkreettinen tuntuma. Vuoristorata on saksalaisen Mackin valmistama, teräsrunkoinen ja putkikiskoinen rata. Radalla kulkee neljä erillistä vaunua, joihin mahtuu kuusi matkustajaa kerrallaan. Radan pituus on 336 metriä ja nostomäen korkeus 16 metriä. Laitteesta on kerrottu lisää uutuuslaitteiden sivuilla.

13.04.04 HALF PIPE SAAPUU TOUKOKUUSSA

Suomen Tivolin kolmas uutuuslaite, Half Pipe, saapuu maahan tuoreimman tiedon mukaan toukokuun puolivälissä. Tällöin laite olisi käytössä ensimmäisen kerran Oulussa. Aikataulu riippuu kuitenkin laitetoimittajasta, joten varmaa tämä ei vielä ole. Syy viivästykseen on se, että laitteen valmistanut Fabbri on päättänyt kasvattaa laitteen kokoa alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna!

05.04.04 SUOMEN TIVOLIN UUTUUDET SAAPUNEET KERAVALLE

Suomen Tivolin uutuuslaitteet, High Energy, ja Mini Mega-vuoristorata ovat saapuneet Keravalle kauden ensimmäiseen paikkaan. Laitteet tullaan pystyttämään oletettavasti tiistain-keskiviikon aikana. Ensimmäisiä kuvia on jo nähtävillä uutuuslaitteiden sivulla.

02.04.04 TIVOLI SARIOLA JULKAISSUT KIERTUEOHJELMAN 2004

Tivoli Sariola on julkaissut alkavann kauden kiertueohjelman. Alustava ohjelma on nähtävillä Sariolan omilla nettisivuilla osoitteessa: www.tivolisariola.fi

01.04.04 KAUSI 2004 KÄYNNISTYY KOLMEN TIVOLIN VOIMIN

Kausi 2004 käynnistyy tulevalla viikolla etelässä peräti kolmen tivolin voimin. Ensimmäisenä starttaa Tivoli Seiterä, joka aloittaa Riihimäellä torstaina 8.4. kello 17.00. Riihimäellä tivoli on maanantaihin saakka, ja on avoinna muina päivinä kello 12.00 lähtien. Sen jälkeen Seiterän kausi jatkuu Porvoossa ja Lauttasaaressa.

Suomen Tivoli starttaa perinteiseen tapaan Keravalta, perjantaina 9.4. klo 12.00. Keravalla tivoli viihtyy aina 14. päivään saakka, ja jatkaa sitten Järvenpäähän.

Myös Tivoli Sariola aloittaa kautensa perjantaina 9.4, Lahdessa, ja pyörittää laitteitaan aina 18. päivä saakka. Sen jälkeen ovat vuorossa Turku, Kuopio ja Joensuu.

14.03.04 KAUDEN 2004 AVAUSPÄIVÄT

Talvi alkaa taas vetelemään viimeisiään, ja puistot ja tivolit tekevät kuumeisesti työtä alkavan kauden eteen. Kausi 2004 käynnistyy seuraavalla aikataululla:

Suomen Tivoli 9.4.
Tivoli Sariola 9.4.
Linnanmäki 29.4.
Särkänniemi 30.4.
Wasalandia 1.5.
Powerpark 1.5.
Tykkimäki 15.5.
Puuhamaa 22.5.
Visulahti 22.5.
Zoolandia 31.5.
JukuJukuMaa 5.6.
Muumimaailma 12.6.
Santerin Seikkailumaa 19.6.

...ja kauden tuleviin uutuuksiin pääset tutustumaan Klikkaamalla tästä

10.02.04 POMPPULINNAMAAILMA AVATTU HELSINGISSÄ

Urheiluhalleja pyörittävä Arena Center sekä peliautomaattiyritys Coinline ovat avanneet Pomppulinnamaailman Myllypuron urheiluhalliin, Helsinkiin. Nimensä mukaisesti paikka on pyhitetty pomppimiselle ja vauhdikkaalle hauskanpidolle. Pomppulinnamaailma on avoinna lähes jokaisena perjantaina ja lauantaina pitkin kevätkautta, jolloin halliin pystytetään kymmenisen pomppulinnaa lapsille ja nuorisolle. Lisäksi luvassa on mm. trampoliineja ja pelejä. Kevätkaudella maailma on avoinna lähes jokaisena perjantaina klo 12-19 ja lauantaina klo 10-18.

Tarkempia tietoja ja aukioloajat on nähtävissä Pomppulinnamaailman omilla nettisivuilla.

29.12.03 TYKKIMÄEN UUTUUDET KAUDELLA 2004

Myös Tykkimäki on julkaissut ensi kesän uutuuslaitteet: Törmäysautorata uusitaan kokonaan autoineen päivineen. Lasten osasto saa lisäystä wanhan kunnon Meteoriitin saapuessa puistoon. Laite pyöri mm. Linnanmäellä aina vuoteen 1999.

19.12.03 TERVAKOSKEN PUUHAMAA JULKAISSUT KÄVIJÄTILASTOT

Wasalandiaa, Puuhamaata ja Visulahtea pyörittävä pörssiyhtiö, Tervakosken Puuhamaa Oyj, on jälleen julkaissut kesäkauden kävijämäärät. Tilastot näyttävät seuraavilta: Wasalandia 119 000 (112 000 vuonna 2002), Puuhamaa 162 000 (170 000) ja Visulahti 188 000 (199 000). Wasalandian kävijämäärä on edelleen nousussa, eli Puuhamaa-konserni on selvästi onnistunut puiston haltuunotossa.

08.12.03 KONSEPTI-KUVIA SUOMEN TIVOLIN HALFPIPE-LAITTEESTA

big_halfpipe

Saksalainen huvipuisto-alan lehti Kirmes & Park Revue on julkaissut joulukuun numerossa konseptikuvia Suomen Tivolin ensi kauden uutuuslaitteesta Halfpipe. Koska kuva on Fabbrin toimittama mainoskäyttöön, ei luultavasti tule tehtyä kovinkaan suurta syntiä, vaikka se julkaistaan myös näillä sivuilla. Laitehan on vasta rakenteilla, joten minkäänlaisia valokuvia siitä ei ole saatavissa.

Tekniikaltaan Halfpipe muistuttaa siis enemmänkin Zamperlan Rocking Tuggia kuin Särkänniemen kaimaansa. Laitteesta kerrotaan seuraavat faktat: 22 matkustajaa. Korkeus: 8.2 metriä. Tilantarve 22 x 10 metriä. Käyttöteho 75kW.

06.12.03 WASALANDIA JULKAISSUT KAUDEN 2004 UUTUUDEN

Wasalandian uutuuslaite ensi kaudelle on nimeltään Heiluva Hinaaja. Zamperlan valmistama laite tunnetaan myös nimellä Rocking Tug. Wasalandian hankinnan myötä "Tuggeja" on maassamme nyt kaksi kappaletta Tivoli Sariolan ohella.

06.12.03 SUOMEN HUVIPUISTOSEURA ON ALOITTANUT TOIMINTANSA

Suomeen on viimeinkin perustettu huvipuistojen kävijöille ja harrastajille tarkoitettu seura, Suomen Huvipuistoseura. Hankkeen takana on joukko erinomaisen, "huvipuisto foorumina" tunnetun, keskustelupalstan vetäjiä. Kerhoon voi nyt liittyä kuka tahansa alasta kiinnostunut. Seuran nettisivut löytyvät osoitteesta: www.huvipuistoseura.org

20.10.03 SUOMEN TIVOLIN UUTUUSLAITTEET KAUDELLE 2004

Suomen Tivoli ottaa käyttöön ensi kaudella peräti kolme uutta täyskokoista laitetta. Hurjin laitteista lienee Fabbrin valmistama Contact, jota on kaupiteltu myös nimellä High Energy. Jos suosikkilaitteesi on esim. Break Dance, Speedy tai Kieppi, niin tämäkään laite tuskin tuottaa pettymystä.

Laitteesta löytyy lisätietoja Fabrin omilla nettisivuilla

Toinen uutuus kulkee työnimellä Half Pipe, joka epäilemättä paljastaa mistä on kyse. Myös tämä on Fabbrin valmistama. Koko laite on itse asiassa niin uusi, ettei siitä ole vielä minkäänlaisia tietoja liikkeellä. Ensimmäinen yksilö valmistuu vasta Tammikuussa 2004, ja seuraava toimitetaankin sitten Suomen Tivolille, joka arvelee saavansa sen käyttöön toukokuussa.

Kolmas uutuus on Minimega-vuoristorata, joka lienee Pinfarin valmistama. Radan pohjapinta-ala on noin 20x35 metriä, eli mistään pikkuradasta ei enää ole kyse. Esimerkiksi Särkänniemen Jet Star on mitoiltaan vain 30% suurempi. Rataa varten joudutaan hankkimaan mm. oma nosturi. Rata tulee maahan aikataulun mukaan noin 10 päivää ennen kiertueen alkua, joten jos viivästyksiä ei satu, sekin on käytössä koko kauden ajan. Uudesta radasta huolimatta Crazy Worm jää tivolin käyttöön, joten ensi kaudella Suomessa on jälleen ainakin yksi vuoristorata lisää. Trombi sen sijaan poistuu uutuuksien tieltä.

Lue lisätietoja Minimegasta.

26.08.03 POWERLAND JATKAA KAUTTA YHDEN LISÄVIIKON

Powerland jatkaa kautta syyskuun puolelle, ja on avoinna vielä 5.-7.9. Vielä siis ehdit mainiosti tutustumaan Boosteriin, Mega Droppiin, Joyrideen ja muihin puiston mielenkiintoisiin härveleihin.

25.08.03 POWERLAND JULKAISSUT KAUDEN 2004 UUTUUDEN

Alahärmässä toimiva Powerland on julkistanut ensimmäisen kauden 2004 uutuuksista. Laite on nimeltään Street Fighter, ja sen valmistaa italialainen Technical Park. Laitteessa on 24 paikkaa, ja se muistuttaa toimintaidealtaan hieman Särkänniemen Frisbeetä. Erona on kuitenkin se, että laitteessa ei ole lattiaa, ja penkit on käännetty ulospäin.

Street Fighterista on nähtävissä konseptipiirroksia Technicalparkin nettisivulla.

25.08.03 TIVOLI SARIOLA MYÖS RIIHIMÄKEEN

Riihimäki on lisätty Tivoli Sariolan loppusyksyn kiertueohjelmaan. Sariola pyörittää laitteitaan Riihimäellä 3.-5.9. Lohjan aikataulua on siirretty tämän johdosta viikolla eteenpäin, 11.-14.9.

18.08.03 PUISTOT SULKEMASSA OVIAAN

Huvipuistokausi alkaa olla kohta taas ohi. Ensimmäiset puistot ovat juuri lopetelleet, ja isommat suljetaan kohtapuolin. Aikataulu näyttää seuraavalta:

Santerin Seikkailumaa 10.8. (eläinpuisto on auki koko talven)
Zoolandia 10.8. (eläintarha on auki koko talven)
JukuJukuMaa 13.8.
Puuhamaa 17.8.
Visulahti 17.8. (Vahakabinetti on auki koko talven)
Tykkimäki 23.8.
Muumimaailma 24.8.
Santapark 24.8. (puisto avataan taas 21.11. talvikaudeksi)
Särkänniemi 30.8.
Wasalandia 30.8.
Powerland 31.8.
Linnanmäki 7.9.

Tivolikausi onneksi jatkuu perinteisesti vielä syyskuun loppuun.

18.06.03 JOYRIDE TEHNYT ENSIMMÄISET AJONSA

Joyride-vuoristorata on tehnyt ensimmäiset ajonsa Powerlandin huvipuistossa, Alahärmässä. Tätä kirjoittaessa laitteen pitäisi olla jo täydessä käytössä. Rakenteeltaan rata muistuttaa ehkäpä eniten Jet Staria, joten kompaktien teräsratojen ystävät ovat saaneet jälleen yhden hyvän syyn lisää tutustua Powerlandiin. Kuvia uudesta radasta on luvassa lähipäivinä näille sivuille.

Muutenkin Alahärmässä on tapahtunut valtavaa edistystä yhden vuoden aikana. Paikka näyttää jo aivan täysiveriseltä huvipuistolta, mutta siitä huolimatta ensi vuodeksi on jälleen luvassa uusia laitteita. Kaiken huipuksi osa laitteista siirretään talvikaudeksi hulppeaan sisäkarting-halliin, joten Suomessa on nyt jo kaksi huvipuistoa avoinna myös talvisin.

18.06.03 EUROPEAN COASTER CLUB VIERAILULLA SUOMESSA

European Coaster Club vierailee huomenna Linnanmäellä, ja Sunnuntaina Särkänniemessä. Etupäässä vuoristoratoihin keskittyvä ECC on Euroopan suurin huvipuistoalaan liittyvä kerho. Kerhon kiertueohjelma sisältää kymmenkunta huvipuistoa Pohjoismaista. Matkaan osallistuu bussilastillinen jäseniä, osa Pohjois-Amerikasta saakka. Reissussa on siis mukana useita konkareita, joilla on kokemusta sadoista eri vuoristoradoista.

27.06.03 POWERLANDIN VUORISTORATA KÄYTTÖÖN HEINÄKUUSSA

Suomen 12. vuoristorata, Joyride, otetaan käyttöön heinäkuun puolenvälin paikkeilla Powerlandissa, Alahärmässä. Rata on Italialaisen L&T Systemsin (Leisure & Transport) Compact-sarjan rata, joka on modifioitu Saksassa. Radan pituus on noin 350m, ja korkeus 15-17m. Alahärmä on tämän kesän ehdottomasti mielenkiintoisin käyntikohde lukuisten uutuuksiensa ansiosta.

12.06.03 HS: SANTAPARKIA UHKAA SULKEMINEN

Helsingin Sanomien tänään ilmestyneen jutun mukaan Santapark saattaa joutua sulkemaan ovensa, mikäli puiston tappioputkea ei saada katkaistua. Marraskuussa 1998 avattu puisto on ollut tappiollinen koko historiansa ajan, joten sen omistajilla alkaa pikku hiljaa usko loppua. Välitöntä uhkaa ei kuitenkaan ole, vaan tilannetta seurataan ainakin tämän kauden. Viime kausi oli sentään jo parempi kuin sitä edellinen. Puiston liikevaihto oli 2 miljoonan euron luokkaa, ja operatiivinen tulos 65 000 EUR miinuksella.

Syynä vaikeuksiin on selvästi kävijämäärä, joka oli viime vuonna ainoastaan 69 000. Siitä on pitkä matka Linnanmäen 1 010 000 ja Särkänniemen 663 000 kävijään, tai edes Tykkimäen (181 000) tai Wasalandian (111 000) lukuihin. Santaparkin ongelmana on se, että laitekanta on pieni ja se ei uusiudu. Ensimmäisellä käyntikerralla puisto on todella mielenkiintoinen kokemus, mutta siellä ei ole mitään, joka houkuttelisi kävijät sinne uudestaan. Tiedän tämän omasta kokemuksesta. Aikanaan ajoin 1000 km yhden päivän aikana pelkästään nähdäkseni Santaparkin, mutta samassa rääkissä ei ole mitään järkeä, jos puistoon ei ole tullut neljässä vuodessa yhtään uutta laitetta.

05.06.03 TAIFUN KÄYTTÖÖN PERJANTAINA?

Tykkimäen suurin laite, Taifun, saataneen kuntoon perjantaina tai viikonlopun kuluessa. Yksi laitetta pyörittävistä, 500kg painavista sähkömoottoreista meni epäkuntoon heti avajaispäivänä, joten Taifun on ollut pois käytöstä runsaat kaksi viikkoa.

17.05.03 TYKKIMÄKI AVASI KAUDEN

Tykkimäki avasi tänään kautensa Kouvolassa. Talvikauden aikana puistoon on tullut peräti neljä uutta laitetta: Torni, Safari-rata, Miniteekupit ja Traktorifarmi. Myös Tykkimäellä on luovuttu porttimaksusta, joten puistoon pääsee tänä vuonna sisään ilmaiseksi. Valitettavasti kolea kevätsää latisti avajaisten tunnelmaa, mutta niin on käynyt muissakin puistoissa tällä kaudella.

Tätä uutispalstaa säännöllisesti lukevat varmasti arvaavat, mitä on tulossa seuraavaksi: Kuten kaikki muutkin Suomen huvipuistot, niin myös Tykkimäki oli avajaispäivänä kohtalaisen tyhjä. Mihinkään laitteeseen ei tarvinnut käytännössä jonottaa, eli rannekkeella ehti niin monta kertaa laitteisiin kun mieli teki. Pitäkää nyt hyvät ihmiset mielessä, että avajaispäivä on loistava hetki käydä huvipuistossa, varsinkin jos niihin ei ole enää edes porttimaksua.

15.05.03 TIVOLI SARIOLAN LAITTEET VAPAASTI KÄYTÖSSÄ HILARIUS-HIIREN KESÄPÄIVILLÄ

Keski-Suomalaisilla huvipuistoharrastajilla koittaa kissanpäivät heinäkuussa. Jyväskylän satamassa järjestetään 22.07 - 27.07.03 Suomen suurin lastentapahtuma, Hilarius-Hiiren Kesäpäivät. Paikalla on myös Tivoli Sariola, jolloin Lastentapahtuman päivärannekkeella saa käyttää veloituksetta tivolin ajolaitteita (ei kuitenkaan pelikojuja) koko päivän. Samalla lipulla pääsee katsomaan myös bändejä ja muuta ohjelmaa. Ranneke maksaa vain 15 euroa / päivä, joten suunta kannattaa ottaa kohti Jyväskylää. Kaikille lapsiperheille tämä on tietysti vielä houkuttelevampi tarjous.

Paikalla on myös Kiinan Valtion Akrobatiasirkus näyttävine ohjelmineen. Kaikki näytökseen lipun ostaneeet (aikuiset 25 Eur / lapset 20 eur) saavat kaupan päälle päivärannekkeen myös lastentapahtumaan, jolla pääsee luonnollisesti myös laitteisiin. Lisäetuja on tiedossa S-etukortilla.

Tarkempia tietoja on nähtävissä kesätapahtuman omilla nettisivuilla.

03.05.03 EUROOPPATIVOLI KIERTÄÄ JÄLLEEN SUOMEA

Eurooppativoli kiertää maatamme myös tänä vuonna. Tivoli pyörittää laitteitaan Turussa Kupittaalla Sunnuntaihin saakka. Ensi perjantaina on vuorossa Loimaa, jossa tivoli on avoinna koko viikonlopun. Perjantaina Eurooppativoli toimii yötivolina kello 21.00 - 24.00, jolloin laiteliput maksavat vain yhden euron kappaleelta.

Eurooppativoli tekee yhteistyötä ruotsalaisen Björkmanin tivolin kanssa, joka on tuonut paikalle mm. Orbitronin, Twisterin, autoradan ja useita lastenlaitteita. Kupittaalla samalla kentällä oli myös Roopen tivoli, joka jatkaa toimintaansa Petri Tuomisen johdolla. Tivolin laitteista on tulossa tuoreita kuvia näille sivuille lähipäivinä.

03.05.03 ROCKING TUG KÄYTTÖÖN TURUSSA

Tivoli Sariolan uutuuslaite Rocking Tug otettiin käyttöön vappuna Turussa. Tämä Zamperlan valmistama koko perheelle tarkoitettu laite muistuttaa hinauslaivaa, joka pyörii ja kulkee U-kirjaimen muotoista kiskoa edestakaisin. Laite on ollut erittäin suosittu koko avajaisviikonlopun ajan.

30.04.03 SÄRKÄNNIEMI AVASI KAUDEN

Särkänniemi avasi tänään porttinsa kaudelle 2003. Samassa yhteydessä avattiin virallisesti myös uusi Half Pipe-vuoristorata, joka on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Ensituntuma laitteesta ylitti kaikki odotukset, joten Tampereella on tehty jälleen kerran loistohankintoja.

Avajaisten sää oli kolea, mutta päivästä selvittiin melkein kokonaan ilman sadetta. Tästä huolimatta puistossa oli kohtalaisen vähän yleisöä, joka pääsi nauttimaan laitteista lähes täysin ilman jonottamista. Esimerkiksi Tornadoon pääsi välittömästi koko päivän, ja Half Pipen jonokin kesti vain pari minuuttia. Kuinka monta kertaa näillä sivuilla täytyy oikein mainostaa, että puistojen avajaispäivä on paras mahdollinen hetki tulla huvittelemaan? Ottakaa siis oppia, Tykkimäki ja Wasalandia ovat vielä avaamatta.

24.04.03 LINNANMÄKI JULKISTI KAUDEN UUTUUDET

Linnanmäki piti tänään perinteisen lehdistötilaisuutensa, jossa julkistettiin alkavan kauden uutuudet. Laitteita Lintsille tulee peräti kolme lisää, eikä yhtään lähde pois, joten Linnanmäki on taas kerran parempi kuin koskaan aikaisemmin. Myös peliuutuuksia ja muita uudistuksia oli tehty tukuttain. Merkittävin niistä on ilmainen sisäänpääsy, ensimmäistä kertaa Linnanmäen historiassa.

Hurjin uutuuslaitteista on luonnollisesti Hussin Booster, joka on saanut nimekseen Kieppi. Sen viereen on pystytetty lapsille ja lapsenmielisille Manorplanin (entinen Modern Products) valmistama Kuuputin, jonka alkuperäinen nimi on Stellar Swings. Kolmas uutuus on Kammokuja, joka on risteytys Vekkulaa ja kummitusjunaa. Sitä pitkin kävellään 3D-lasit silmillä. Kohde on rakennettu Casino Royale-pelihallin paikalle.

Ensimmäiset kokemukset Kiepistä olivat aika ristiriitaiset. On varmaa, että Breakdancen perään haikailevat saavat nyt rahoilleen vastinetta, ehkäpä jopa enemmän kuin haluaisivat. Allekirjoittanutkin on riekkunut huvipuistolaitteissa vuosikymmeniä, mutta nyt pitää sanoa ensimmäisen kerran, että häijyä teki. No, syynä voi olla se, että nöyrin palvelijanne on tulossa vanhaksi. Tänä vuonna tulee jo 38v lasiin.

Tarkempia tietoja sekä kuvia on luettavissa hetken päästä kauden 2003 uutuuslaitteiden sivuilta.

19.04.03 ROCKING TUG TULEE VASTA TURKUUN

Tivoli Sariolan uutuuslaite, Rocking Tug, saapuu kuljetusongelmien takia maahan viikon myöhässä. Laitteen piti tehdä ensiesiintymisensä Lahdessa pääsiäisenä, mutta näillä näkymillä avaus siirtyy Turkuun 26.4. - 4.5.

12.04.03 SUOMEN TIVOLIN UUTUUS SAAPUU NOIN KAHDEN VIIKON PÄÄSTÄ

Myös Suomen Tivoli avasi kautensa torstaina Keravalla kohtalaisen kolean sään merkeissä. Eläintarha oli uudistettu talven aikana, ja noin kahden viikon kuluttua maahan saapuu Suomen suurimmaksi mainostettu jättipallomeri. Se saattaa ehtiä käyttöön jo Jyväskylään 30.4. Tähän asti suurin pallomeri löytyy JukuJukuMaasta. Suomen Tivolin vanha pallomeri palvelee asiakkaita niin kauan, kunnes uusi saadaan käyttöön.

03.04.03 LUMINEN KAUDEN AVAUS HÄMEENLINNASSA

big_talvi1.jpg

Huvipuistokausi 2003 on sitten virallisesti avattu. Ensimmäisenä asialle ehti perinteiseen tyyliin Tivoli Seiterä, joka aloitti kiertueensa tänään Hämeenlinnasta. Viime vuonna kausi avattiin erittäin lämpimässä ja aurinkoisessa säässä. Tänä vuonna kävi päinvastoin, eli sää oli nollan alapuolella ja lunta tuli välillä taivaan täydeltä. Siitä huolimatta laitteet olivat toiminnassa, ja uskaliaimmat huvittelijat niiden kyydissä.

Kurjasta säästä huolimatta lähes koko tivolikalusto oli käytössä. Vain törmäilyautot ja pomppulinnat joutuivat säiden uhriksi, sillä niitä ei lumisissa olosuhteissa voi käyttää.

27.03.03 KAUDEN ALKUUN ENÄÄ VIIKKO AIKAA

Talvi meni jälleen kerran vauhdilla, ja uusi kausi on kohta alkamassa. Virallisesti kausi julistetaan alkaneeksi, kun ensimmäiset isot tivolit lähtevät liikkeelle. Tämä on tietysti tulkintakysymys, sillä talvimasennuksen voi aina katkaista esim. Santaparkissa, joka on osittain auki myös talvella. Joka tapauksessa kausi 2003 käynnistyy seuraavalla aikataululla:

Tivoli Seiterä 3.4. (Hämeenlinna)
Suomen Tivoli 10.4. (Kerava)
Tivoli Sariola 12.4. (Hyvinkää)
Linnanmäki 26.4.
Särkänniemi 30.4.
Wasalandia 1.5.
Powerpark 1.5.
Tykkimäki 17.5.
Zoolandia 19.5. (eläintarha auki koko vuoden)
Puuhamaa 24.5.
Visulahti 25.5. (osa kohteista auki koko talven)
JukuJukuMaa 1.6. (vahvistamatta)
Muumimaailma 7.6.
Santapark 13.6. (talvikausi päättyy 29.3.)
Santerin Seikkailumaa 21.6. (eläintarha auki koko vuoden)

26.03.03 TIVOLI SEITERÄN UUTUUSLAITE CRAZY PALACE SAAPUNUT

Tivoli Seiterän tämän kauden uutuuslaite on Crazy Palace-niminen hupitalo. Se on siis periaatteessa liikuteltava Vekkula. Laite on jo saapunut maahan, ja se tekee ensiesiintymisensä kauden avauksessa Hämeenlinnassa, 3. huhtikuuta. Seiterältä ei ole lähtenyt talvikauden aikana yhtään laitetta pois, joten tivolin laitemäärä on jälleen kasvanut. Muita uutuuksia on ammuntapeli, jossa voi kokeilla tarkkuutta joko ilmakiväärillä tai konekiväärillä.

Hämeenlinnan jälkeen on vuorossa Porvoo, Riihimäki, Lauttasaari ja Pori. Tarkka kiertueohjelma on nähtävillä Tivoli Seiterän omilla nettisivuilla.

26.03.03 ROCKIN' TUG LAHTEEN

Tivoli Sariolan tämän vuoden uutuuslaite, Rocking Tug, tekee ensi esiintymisensä Lahdessa 18. huhtikuuta. Lahti on varsinaisen kiertueen toinen pysähdyspaikka.

25.03.03 TIVOLI SARIOLA JULKAISSUT KIERTUEOHJELMAN 2003

Tivoli Sariola on julkaissut tulevan kauden kiertueohjelman. Ohjelma on kokonaisuudessaan nähtävillä Tivoli Sariolan omilla nettisivuilla.

13.03.03 KATSAUS KAUDEN 2003 UUTUUKSIIN

Koska kausi on kohta taas jo alkamassa ja useampikin paikka on julkaissut viime aikoina uutuuksiaan, niin tehdäänpä pikainen katsaus mitä minnekin on tulossa. Listalla on vanhaan tuttuun tapaan vahvistettuja ja vahvistamattomia uutuuksia. Kaikkea ei tietenkään voi vielä paljastaa näiden nettisivujen tekijöiden ja puistojen välisen herrasmiessopimuksen takia, mutta tietoa kyllä löytyy muualtakin, kun tarpeeksi etsii...

Särkänniemi: Half-Pipe
Linnanmäki: iso-B ja pari muuta laitetta/kohdetta
Tykkimäki: Safari-rata, mini-teekupit, Torni, Traktorifarmi
Wasalandia: Ketjukaruselli ja Majakkatorni
Powerpark: Booster, Venetian carousel, Red Baron
Tivoli Sariola: Rocking Tug
Suomen tivoli: Jättipallomeri
Tivoli Seiterä: Hupitalo

13.03.03 SUOMEN TIVOLI JULKAISSUT KAUDEN 2003 UUTUUDET

Suomen Tivoli on julkaistanut uutuudet tulevaa kautta varten. Tivoliin tulee Suomen suurin pallomeri, joten tänä vuonna uutuudet on suunnattu perheen pienimmille. Pitkällä tähtäimellä merkittävin uutuus on kuitenkin se, että Suomen Tivoli ottaa käyttöön rannekkeen. Tämä on erittäin tervetullut käytäntö myös tivolialan piiriin, ja toivotaan, että se saa tuulta myös muualla. Rannekkeesta saa tuntuvan alennuksen, mikäli sattuu omistamaan S-ryhmän etukortin.

Suomen Tivolin kausi lähtee käyntiin 10.4. Keravalta, joten tivolikausi on taas täydessä vauhdissa vajaan kuukauden kuluttua. Lisää tivolin uutuuksista Suomen Tivolin omilla nettisivuilla.

08.02.03 TIVOLI SARIOLAN UUTUUSLAITE KAUDELLA 2003: ROCKING TUG

Tivoli Sariola on julkistanut kauden 2003 uutuuslaitteen. Laite on nimeltään Rocking Tug, ja se on italialaisen Zamperlan valmistama. Rocking Tug muistuttaa toiminnaltaan eniten merirosvolaivaa, mutta riippuvan kiinnityksen sijaan laiva kulkee U:n muotoisella kiskolla ja pyörähtää molemmissa päissä ympäri. Laite luokitellaan perhelaitteiden kastiin, mikä on looginen hankinta viime kauden hurjimuksen, Speedyn jälkeen. Laite näyttää yllättävän hauskalta Zamperlan myyntivideon perusteella, ja tarjoaa taatusti huvia myös aikuisille. Tästä on todisteena nimitys vuoden eurooppalaiseksi huvipuistolaitteeksi alan keskuudessa. Rocking Tugista on nähtävillä kuvia Tivoli Sariolan nettisivuilla.

08.02.03 EUROPEAN COASTER CLUB TULEE JÄLLEEN

Euroopan suurin huvipuistoaiheinen kerho, European Coaster Club, vierailee jälleen Suomessa heinäkuussa, osana pohjoismaiden kiertuetta. Kerho teki ensivierailun maahamme kesällä 2001. Särkänniemi ja Linnanmäki tekivät kerholaisiin niin suuren vaikutuksen, että reissu uusitaan jo nyt. ECC vierailee Linnanmäellä lauantaina 19.7. ja Särkänniemellä 20.7, joka on matkan viimeinen etappi. Osa jäsenistä on suunnitellut myös Tykkimäen valloitusta.

08.02.03 TIVOLI SARIOLA LAHDEN SUURHALLISSA 14-16.3.2003

Tivoli Sariola vierailee jälleen Salpausselän Kisoissa, Lahdessa, maaliskuun puolivälissä. Tivoli toimii Suurhallissa koko kisojen ajan ja paikalla on tuttuun tapaan lähes koko kalusto.

20.11.02 HALF-PIPEN PYSTYTYS KÄYNNISSÄ

Half-Pipen pystytys on alkanut viime viikolla. Viikonloppuna radasta oli saatu valmiiksi jo pohjakaari. Koko rata saattaa olla valmiina jo muutamassa päivässä (junia lukuunottamatta).

12.11.02 ENSIMMÄISET HALF-PIPEN OSAT OVAT SAAPUNEET

Half-Pipen pystytys alkaa olla enää ajan kysymys. Radan ensimmäiset kappaleet ovat saapuneet Särkänniemeen, ja ne on varastoitu kentälle asemarakennuksen eteen. Kuvia radasta on nähtävillä Half-Pipen rakennus-sivuilla.

17.10.02 LINNANMÄKI JULKAISSUT PELI-ROMPUN

Linnanmäki on julkistanut tänään Huvipelit 1-nimisen CD-rompun puistossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Uudesta tuotteesta olivat kertomassa Linnanmäen pelitoiminnan päällikkö Kari Nieminen, sekä rompun suunnitelleen HeyDay Entertainment Oy:n edustajat Oskari Heikinheimo ja Jokko Halme. CD-ROM on suunnattu yli 4-vuotiaille lapsille, ja se sisältää yhdeksän erilaista peliä, tietokilpailun, sekä lyhyen info-paketin Linnanmäestä. Huvipelit-romppu on tarkemmin esitelty muualla näillä sivuilla.

Samassa yhteydessä valotettiin hieman myös Linnanmäen tulevia suunnitelmia. Puistolla on tarkoitus lisätä toimintaa myös talvella. Vuoden päästä talvella saattaakin olla jopa mahdollista, että puisto on osittain auki. Myös Around the Worldin uusimisesta kaudeksi 2003 tai 2004 on olemassa hyvin mielenkiintoisia suunnitelmia, mutta niistä tarkemmin joskus myöhemmin.

Eteläportilla olivat työt jo käynnistyneet. Porttirakennus on kokonaan purettu, ja tullaan rakentamaan alemmaksi. Portilta Linnangrilliä kohti kulkevan kadun varrelle tuleekin sitten ensi kauden huima uutuuslaite, joka saapuu puistoon huhtikuun paikkeilla...

04.10.02 VIELÄKIN LISÄÄ LAITTEITA MIKA SALO CIRCUITILLE

Alahärmän kunnan nettisivuilla paljastetaan lisää nopeasti kohonneen Powerparkin tulevan kauden laitteista. Sivujen mukaan puistoon tulee ainakin Booster, iso maailmanpyörä, ja vuoristorata.

Booster on juuri sama surullisen kuuluisa laite, jossa kuoli matkustaja kesällä Tanskassa. Onnettomuus ei välttämättä tarkoita sitä, että Booster olisi vaarallinen laite, sillä kyseessä oli turvapuomeihin liittyvä lukitusongelma, eli käyttäjän virhe isokokoisen matkustajan kanssa. Suosittelen Powerparkille kuitenkin henkilökunnan tarkkaa koulutusta tässä suhteessa. Boosterista voi lukea lisätietoja valmistajan nettisivuilta.

Maailmanpyörästä on ilmoitettu vain se, että se on 33 metriä korkea. Jos nyt avataan näille sivuille osasto "spekulointia sekundäärisillä argumenteilla", niin kyseessä on 99% varmasti Fabbrin tekemä Giant Wheel 34, eli tasan sama pyörä kuin Suomen Tivolilla. Hyviä syitä tähän veikkaukseen on se, että Fabbri näyttää olevan Powerparkin selvä hovitoimittaja (Mega Drop, Lentävä matto, Booster). Giant Wheelin korkeus 33 metriä täsmää muutenkin ilmoitettuun arvoon.

Vuoristoradasta voi vain tehdä arvailuja. Jos oletetaan, että Fabbri toimittaa tämänkin radan, on kyseessä melko varmasti Mistral 63. Tästäkin löytyy teknistä tietoa Fabbrin kotisivuilta.

Sivuilla esitetyssä radassa ei kylläkään ole inversioita, mutta niiden lisääminen uuteen malliin ei ole mikään ongelma. Toinen mahdollinen toimittaja voisi olla Zamperla, joka on toimittanut lähes kaikki MSC:n lasten laitteet. Heillä kyseeseen voisi tulla Volare, josta löytyy lisätietoa Zamperlan nettisivuilta.

Tämä on siis puhdasta veikkailua, joten radan valmistaja selviää vasta ensi kauden aikana. Jos kaikki huhut kuitenkin pitävät paikkaansa, Powerparkin laitekanta kaudella 2003 on seuraava:

Mega Drop
Lentävä matto
Giant Wheel
Booster
Vuoristorata
Music Express
Jumping Star
Jurassic Park
Rio Grande
Kahvikupit
Keinukaruselli
Venetian Carousel

Puistossa on siis 6 aikuisten laitetta, 1 perhelaite, sekä 5 lastenlaitetta. Tällä laitemäärällä MSC ei vielä pysty riistämään pohjanmaan huvipuistovaltikkaa Wasalandialta, mutta ei se kaukanakaan enää ole.

16.09.02 HÄIRIÖITÄ HUVIPUISTO.NETIN TOIMINNASSA

Sivujen virallinen osoite www.huvipuisto.net on ollut pois toiminnasta jo viime viikon lopusta lähtien. Syy on nettipalveluiden ylläpitäjässä, eli Saunalahden Serveri / Jippii iski jälleen. Ongelmista on nyt raportoitu toistuvasti, mutta mitään ei näytä tapahtuvan.

Vastaavia lyhyempiä katkoksia on ollut aikaisemminkin, joten kannattaa pitää mielessä "varaosoite" www.bellingham.fi, joka ohjautuu toistaiseksi samoille sivuille. Tämä osoite toimii normaaliin tyyliin.

Nämä sivut avattiin vuonna 1998 DLC:n aikana. Kun DLC yhdistettiin osaksi Saunalahtea, alkoi palvelu heikkenemään. Niinpä sivut muuttivat kesällä 2000 THK.netin servereille, jolla ne toimivat hyvin ja , palvelukin pelasi erinomaisesti. Valitettavasti Saunalahti nielaisi THK.netin noin vuosi sitten, jonka jälkeen palveluiden laatu ja luotettavuus putosi taas Saunalahti-tasolle.

Jos teillä lukijoilla on hyviä kokemuksia edullisista ja luotettavista www-hotellipalveluiden tarjoajista, niin pankaapa postia tulemaan. Tässä näyttää olevan taas muutto edessä.

13.09.02 MIKA SALO CIRCUIT SAANUT LISÄÄ LAITTEITA

Alahärmään ollaan pystyttämässä vauhdilla huvipuistoa. Puisto on saanut loppukesän aikana lisää laitteita Lentävän Maton ja Mega Dropin lisäksi. MSC on hankkinut ainakin seuraavat laitteet: Music Express, Crazy House ja erinäisiä lastenlaitteita.

13.09.02 HALF-PIPEN RAKENNUS HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Särkänniemi on parhaillaan rakentamassa ensi kauden uutuuslaitettaan, eli U-kirjaimen muotoista vuoristorataa nimeltä Half-Pipe. Laite rakennetaan lasten eläintarhan ja delfinaarion väliseen rinteeseen. Matkustajat Half-Pipe lennättää parhaimmillaan noin 30 metrin korkeuteen, eli jopa Tornadoa ylemmäs.

Laite saataneen pystyyn vielä tämän vuoden puolella, mutta varsinainen testaus menee ensi kevääseen. Half-Pipen kustannusarvio on huimat 3.5 miljoonaa euroa, eli siitä tulee Särkänniemen toiseksi kallein laite. Laitteen valmistaa Intamin, eli sama yritys, joka on myös Tornadon takana.

Rakennustyöstä ilmestyy näille sivuille kuvia lähipäivinä. Mitään Tornadon tyylistä projektia rakennuksesta ei ole kuitenkaan odotettavissa, sillä Half-Pipe kasataan ja koeajetaan ensin Intaminin tehtailla. Varsinainen pystytys tulee olemaan arviolta muutaman päivän juttu.

13.09.02 TIVOLIKAUSI JATKUU

Kaikki huvipuistot ovat nyt sulkeneet ovensa, mutta tivolikausi jatkuu vielä joitakin viikkoja. Suomen tivoli on ensi viikonloppuna (14. -15.9.) Keravalla, ja kauden viimeisessä paikassa Espoon Niittykummussa 17.9. - 29.9.

Tivoli Sariola vierailee vielä Tammisaaressa 18. - 20.9. sekä Salossa 26. - 29.9. Tivoli Seiterän kiertue jatkuu vielä lokakuun puoleen väliin. Viikonloppuna on ohjelmassa Klaukkala, sitten Tammisaari 18.9. -20.9. ja Koivukylä 22. - 29.9.

Tammisaaren markkinoille on tulossa Seiterän ja Sariolan lisäksi monta pienempää tivolia, joten sitä voisi sanoa kauden loppuhuipentumaksi.

27.08.02 VIIMEISETKIN HUVIPUISTOT SULKEUTUMASSA

Säät ovat olleet todella upeat koko elokuun, joten huvipuistojen sulkeutuminen on tapahtunut tänä vuonna kuin varkain. Jäljellä on enää kolme puistoa, jotka sulkevat nekin ovensa viimeistään ensi viikolla:

Linnanmäki on vielä avoinna 31.8 - 1.9. sekä 7. - 8.9.
Särkänniemi on auki enää yhden päivän, eli 31.8.
Wasalandia sulkee ovensa myöskin lauantaina 31.8.
Kausi on jo päättynyt seuraavissa paikoissa:
Muumimaailma 25.8.
Tykkimäki 24.8.
Santapark 18.8. (puisto avataan taas 22.11. talvikaudeksi)
Puuhamaa 18.8.
Visulahti 18.8. (Vahakabinetti on auki koko talven)
JukuJukuMaa 11.8.
Santerin Seikkailumaa 11.8. (eläinpuisto on auki koko talven)
Zoolandia 11.8. (eläintarha on auki koko talven)

Tivolikausi sen sijaan jatkuu vielä ainakin syyskuun loppuun. Isot tivolit ovatkin palanneet jälleen etelään, josta kiertueet starttasivat.

06.8.02 TERVAKOSKEN PUUHAMAA JULKAISSUT KÄVIJÄTILASTOT

Wasalandiaa, Puuhamaata ja Visulahtea pyörittävä pörssiyhtiö, Tervakosken Puuhamaa Oyj, on julkaissut kauden kävijämäärät. Heinäkuun loppuun mennessä Wasalandiassa oli käynyt 89 000 kävijää (76 000 vuonna 2001), Puuhamaassa 135 000 (144 000) ja Visulahdessa 167 000 (165 000). On mukava nähdä, että Wasalandian kävijämäärä on edelleen nousussa. Näyttää siltä, että edellisen kauden kokonaismäärä 107000 ylittyy selvästi.

26.7.02 SPEEDY TULLUT TAKAISIN

Tämän kauden kovin uutuuslaite Speedy on saatu korjattua, ja se on tullut takaisin maahan. Laite on jälleen käytössä 28.7. alkaen, jolloin Tivoli Sariola vierailee Ylivieskassa. Speedyä ei kuitenkaan nähdä Kannuksessa eikä Alavuudella, sillä laitetta ei ehditä pystyttää kyseisissä paikoissa Sariolan tiukan kiertueohjelman takia. Kaikissa muissa paikoissa Speedy on mukana aina kauden loppuun saakka.

Speedyä kuljettanut rekka joutui pahaan liikenneonnettomuuteen kesäkuun alussa, jolloin laite kärsi niin pahoja vaurioita, että se oli lähetettävä Saksaan Hussin tehtaalle korjattavaksi. Speedy on tällä hetkellä uutta vastaavassa kunnossa. Sen koeajot on saatu menestyksellä tehtyä, ja maanantaina sille tehtiin Saksassa tiukkaakin tiukempi TUV-turvatarkastus.

26.7.02 LAITEVIKA JA KÄYTTÄJÄN VIRHE SYYNÄ BOOSTER-ONNETTOMUUTEEN

Tanskassa lauantaina sattunut huvipuisto-onnettomuus on saatu alustavasti tutkittua. Kuolemaan johtaneen onnettomuuden aiheutti laitevian ja inhimillisen tekijän yhteisvaikutus.

Onnettomuus sattui pian sen jälkeen, kun laite lähti käyntiin. Kyydissä ollut mieshenkilö tippui vaunusta ja putosi maahan, koska miehen turvalaite ei ollut lukkiutunut asianmukaisesti. Laite ei antanut koneenkäyttäjälle minkäänlaista varoitusta lukkiutumisongelmasta. Niinpä vaunu päästettiin matkaan tunnetuin seurauksin. Laitteessa oli 1.32 - 1.92 metrin pituusraja. Kyydissä ollut mies oli rajojen sisällä, mutta oli varsin isokokoinen. Tämä on luultavasti edesauttanut lukkiutumisvikaa.

On hyvä muistaa, että huvipuistojen antamat pituusrajoitukset on tehty pelkästään turvallisuutta silmälläpitäen, ei asiakkaiden kiusaksi. Ohjeiden laiminlyönti saattaa johtaa vaaratilanteeseen, joten ei ole mitään järkeä yrittää huijata henkilökuntaa, tai tinkiä erivapauksia. Pieniä matkustajia ei karsita laitteista suinkaan siksi, että he saattaisivat alkaa pelkäämään. Heidät karsitaan sen takia, että liian pienikokoinen matkustaja tippuu turvapuomien välistä. Ylärajoja ei puolestaan ole asetettu laitteen mekaanisen keston takia, vaan juuri Tanskassa sattuneen lukkiutumisongelman takia.

On myös syytä muistaa, että turvakaaren ja istuimen väliin laitettava ylimääräinen turvavyö ei ole kiusantekoa. Se on sinun henkivakuutuksesi. Jos turvalaitteissa sattuu joku vika, vyö estää niitä aukeamasta. On hengenvaarallista leikkiä aukaista tämä vyö ennen ajon päättymistä, vaikka henkilökunnan silmä välttäisi. On hyvä tapa tarkistaa myös itse turvapuomien toiminta ennen laitteen lähtöä.

22.7.02 ONNETTOMUUSSUMA POHJOISMAISSA

Viikonlopun Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa sattuneet huvipuisto-onnettomuudet ovat olleet mediassa vahvasti esillä. Nämä sivut pyrkivät keskittymään pääasiassa maamme rajojen sisälle, mutta koska asia näyttää kiinnostavan monia, niin tässä hieman lisätietoja tapahtuneesta:

Pahin onnettomuus sattui Tanskassa Vorbassen markkinoilla lauantaina 20.7. noin kello 18.00 aikaan, jossa 28-vuotias mies putosi Booster-nimisestä laitteesta ja kuoli. Booster on italialaisen Fabbri-yhtiön rakentama laite, jossa kahdeksan ihmistä pyörii 20-metrisen varren päässä. Korkeimmillaan laite menee 40 metriin, ja vaunujen nopeus on parhaimmillaan lähes 100kmh. Onnettomuuden syy ei ole vielä selvillä, mutta kyseessä on mitä ilmeisimmin laitevika, eli turvapuomi on auennut ajon aikana. Laitteelle tehdään tekninen tarkastus maanantain kuluessa.

Kyseessä oli siis kiertävä tivolilaite, joka on noin vuoden vanha. Sen omistaa tanskalainen Nordisk Tivolipark. Boostereita ei ole Suomessa lainkaan. Isompia Fabbrin laitteita on maassamme kolme kappaletta: Suomen Tivolin Giant Wheel, sekä Mika Salo Circuitin Mega Drop ja lentävä matto. Vastaavaa onnettomuutta ei voi sattua kyseisille laitteille, koska ne eroavat Boosterista erittäin paljon.

Boosterista voi lukea lisätietoja valmistajan nettisivuilta.

Lisebergissä sattui perjantaina onnettomuus Frog Hopper-nimiselle lastenlaitteelle. Vaunut putosivat laitteen hydrauliikan hajoamisen seurauksena muutaman metrin alas vapaalla pudotuksella ja pysähtyivät äkisti. Kuusi lasta loukkaantui lievästi tapahtuman seurauksena.

Frog Hopper on samantapainen laite, kuin Linnanmäen HipHop, mutta ei suinkaan saman valmistajan tekemä. HipHopin on valmistanut italialainen Moser Rides, Frog Hopperin on tehnyt myös Linnanmäen Space Shotin valmistanut SS Sports Power Yhdysvalloista.

Laitteesta voi lukea lisätietoja Engineeringexcitementin nettisivuilta.

Viikonlopun kolmas onnettomuus sattui Tusenfrydin huvipuistossa Norjassa, lähellä Osloa, lauantaina 20.7. kello 16.10. Kiddy Pilots-nimisen karusellin yksi lentokone irtosi, jolloin se putosi maahan. Kyydissä ollut lapsi selvisi pelkällä säikähdyksellä. Vastaavia laitteita on Suomessa esimerkiksi Särkänniemen Red Baron, joka on italialaisen Soriani & Moserin valmistama.

Yhteistä näille onnettomuuksille on se, että ne ovat kaikki laitevikoja. Valtaosa huvipuisto-onnettomuuksista sattuu inhimillisestä erehdyksestä, eli pääasiassa asiakkaan omasta syystä. Viikonlopun tapahtumissa on kyseessä siis täysin tilastollinen sattuma. Toistaiseksi ei ole mitään syytä vähentää huvipuistoissa ja tivoleissa käyntiä. Boosterin kohdalla voidaan kuitenkin heittää ilmaan kysymys, että ovatko koko ajan vain hurjemmiksi muuttuvat isot uutuuslaitteet käymässä vaarallisiksi, koska ne eivät enää anna anteeksi kaikkia laitevikoja? Yleensähän käy niin, että vaikka laite hajoasi ja turvajärjestelmä pettäisi, ei asiakas todellisuudessa ole vielä hengenvaarassa.

7.7.02 ROOPE TUOMINEN KUOLLUT

Suomen huvipuisto- ja tivolimaailmaa kohtasi kuluneella viikolla ikävä menetys. Roopen Huvipuiston perustaja ja vetäjä, Antero "Roope" Tuominen, menehtyi sairastettuaan pitkään syöpää. Sairaudestaan huolimatta Tuominen pyöritti sisukkaasti omaa nimeään kantavaa tivolia lähes kuolemaansa saakka.

Roope Tuomisen tivoliura alkoi 60-luvulla Tivoli Seiterän palveluksessa. Hän toimi tivolissa kenttäpäällikkönä, ja oli Lauri Seiterän luottomies lähes 25 vuoden ajan. Monen aikalaisen mielestä juuri Tuominen oli se kantava voima, joka vei tivolia eteenpäin 70- ja 80-luvuilla.

Seiterällä Tuominen viihtyi aina vuoteen 1993 saakka, jonka jälkeen hän osti osan Seiterän laitteista ja perusti oman tivolinsa. Roopen Tivoliin matkasivat mm. Mini Speeder, Round Up, toinen Mini Ride, Ladybird, Kummitusjuna ja Helikopteri.

Huvipuisto.netin tekijät jäävät suremaan alan keskeistä vaikuttajaa, ja toivovat, että monet Roopen laitteista nähdään vielä tien päällä.

7.7.02 SPEEDY PALAA ELOKUUN ALUSSA

Tivoli Sariolan Speedyn korjaustyöt etenevät vauhdilla. Uusimman tiedon mukaan Speedy palaa käyttöön heti elokuun alussa. Ensimmäinen paikka, jossa Speedy taas nähdään, on Seinäjoki. Speedyä odotellessa Sariolat ovat hommanneet peräti kaksi uutta laitetta. Viime kesänä pyörinyt Raketti on tullut takaisin. Uutena laitteena kalustoon on lisätty helikopterikaruselli.

21.6.02 MERIMAAILMA AVATTU

Linnanmäen Merimaailma on avattu 18.6.02. Sisälle kohteeseen mennään Peacokin ja virtuaaliteatterin välistä. Merimaailmassa on tarjolla akvaarioita toisensa perään täynnä eksoottisia merten eläviä.

9.6.02 TORNADON KAPASITEETTI LISÄÄNTYNYT HUIMASTI

Särkänniemellä on tehty uusia järjestelyjä Tornadon lastauksen suhteen. Laitteen ongelmanahan oli se, että sen kapasiteetti jäi noin 600 matkustajaan tunnissa, jonka takia siihen kertyi pitkät jonot. Uudistusten jälkeen kapasiteetti on saatu nostettua peräti noin 1000 matkustajaan tunnissa. Tämän pitäisi leikata tuntuvasti Tornadon jonoja.

8.6.02 SPEEDYN KORJAUSARVIO 6...8 VIIKKOA

Tivoli Sariolan kovaonnisen uutuuslaitteen korjaustyöt ovat alkaneet viime viikon alussa Hussin tehtailla Saksassa. Alustavan arvion mukaan työ kestää 6..8 viikkoa, joten Speedy palaa Sariolan kiertueelle aikaisintaan heinäkuun puolen välin jälkeen.

18.5.02 TYKKIMÄKI AVASI PORTTINSA

Huvipuistokausi on nyt täydessä vauhdissa, sillä myös Tykkimäki avasi tänään porttinsa, viimeisenä isoista puistoista. Sää olisi voinut olla hieman lämpimämpi, mutta onneksi sateelta sentään vältyttiin. Minkäänlaisia ruuhkia ei ollut, joten pikku vinkkinä taas kerran, että avajaispäivä on yksi parhaista päivistä käydä huvipuistossa.

Tykkimäen uutuuslaite tänä vuonna on kummitusjuna, joka on rakennettu entisen pelihallin paikalle. Pelihalli on siirretty lasilabyrintin rakennukseen. Itse labyrintti on purettu pois. Myöskään lasten törmäysveneitä ei enää nähdä, vaan niiden tilalle lampeen istutetaan kaloja, joita pääsee ihailemaan lähietäisyydeltä.

Taifun oli ainakin avajaispäivänä suljettuna huoltotöiden takia.

Allekirjoittanut teki muuten tänään Cortina Jetissä 30-vuotis juhla-ajelun. Tänä vuonna tuli nimittäin täyteen 30 vuotta siitä, kun ajelin laitteessa ensimmäisen kerran, Linnanmäellä vuonna 1972. Joten, niin vanha patu näitäkin sivuja ylläpitää.

17.5.02 SPEEDY LÄHTI SAKSAAN KORJATTAVAKSI

Liikenneonnettomuuteen joutuneen Speedyn vauriot on käyty tällä viikolla läpi. Tarkastuksen suorittivat laitteen valmistaneen Hussin tehtaan edustajat. Vauriot olivat sen verran merkittävät, että laite päätettiin lähettää korjattavaksi Hussin tehtaalle Saksaan. Speedyn pitäisi olla perillä ensi viikolla, jolloin kuullaan tarkempi tieto siitä, kuinka kauan korjaus kestää. Ensimmäisen arvion mukaan laite tulee takaisin noin kuukauden kuluttua.

Koko laite ei suinkaan ole rikki, vain pelkästään tietyt osat. Speedyn kuljettamiseen tarvitaan kolme rekkaa, joista vain yksi oli mukana onnettomuudessa. Kolarin seurauksena vetoauto suistui pois tieltä ja kääntyi kyljelleen. Vaurioituneesta laitteesta ja kuljetuskalustosta on nähtävillä kuvia Tivoli Sariolan omilla nettisivuilla.

7.5.02 SARIOLAN KULJETUSAUTO PAHASSA LIIKENNEONNETTOMUUDESSA

Tivoli Sariolan kuljetusauto joutui eilen pahaan liikenneonnettomuuteen Jämsässä. Auto oli matkalla Turusta Kuopioon, kun vastaan tuleva henkilöauto suistui väärälle kaistalle ja törmäsi Sariolan rekkaan. Vetoauto suistui tapahtuman johdosta tieltä, mutta onneksi sen kyydissä olleet kaksi Sariolan työntekijää selvisivät tapahtumasta ruhjeilla. Valitettavasti vastaan tulleen auton iäkäs kuljettaja sai surmansa onnettomuudessa.

Vetoauto sai niin pahoja vaurioita, että se meni lunastuskuntoon. Auto kuljetti mm. osia uuteen Speedy-karuselliin. Vielä ei ole tiedossa, kärsikö myös Speedy isompia vaurioita, ja onko se hetken pois käytöstä tapahtuman johdosta. Tämä olisi suuri sääli, sillä Speedy on tämän kauden merkittävin uutuuslaite koko Suomessa.

1.5.02 MYÖS SÄRKÄNNIEMI ALOITTI KAUDEN

Särkänniemi avasi kautensa vappuaattona 30.4. Tänä vuonna Tampereelle ei ole tullut lainkaan uusia laitteita. Tämä on aika ymmärrettävää, sillä tehtiinhän puistossa viime vuonna erittäin suuria investointeja. Myös ensi kaudeksi on luvassa iso uutuuslaite, Half-Pipe-niminen vuoristorata, joka itse asiassa rakennetaan vielä tämän vuoden puolella. Planetaariossa sen sijaan pyörii uusi, alkuräjähdystä käsittelevä, näytös.

27.4.02 LINNANMÄKI AUKAISI PORTTINSA

Linnanmäki avasi tänään porttinsa, joten myös huvipuistokausi on saatu käyntiin. Sää oli ajankohtaan nähden niin hyvä, kuin ylipäätään on mahdollista. Tästä huolimatta puistossa ei ollut lainkaan ruuhkaa. Sama tapahtui myös viime vuonna, joten vinkiksi ensi vuodelle: Avajaispäivänä kannattaa ehdottomasti tulla paikalle.

Puistossa on tapahtunut paljon talvikauden aikana: BreakDance on lähtenyt pois, Polyp on siirretty BD:n paikalle, Peacock-aukiolle on tullut kokonaan uusi laite, Kahvikuppikaruselli, Viikinkivene on siirretty Hurjan Kurun viereen, ja sokerina pohjalla tietenkin Merimaailman rakennukset. Tämä kohde valmistuu kuitenkin vasta kesäkuussa.

Särkänniemi aloittaa kautensa 30.4.02. Wasalandia 1.5. ja Tykkimäki 18.5.

24.4.02 TORNADON VIIMEISTÄ KAARRETTA PARANNELTU

Särkänniemen Tornadon viimeinen, asemalle kääntyvä mutka on rakennettu osittain uudestaan. Viime kaudellahan ongelmana oli se, että juna heilahti pahasti mutkassa, joten matkustajat löivät päänsä aika kivuliaasti suojuksiin. Korjaus näyttää onnistuneen erittäin hyvin koeajojen perusteella. Niitä oli seuraamassa mm. radan suunnitelleen sveitsiläisyhtiön (Intamin) insinööri.

16.4.02 JOHNNY RIO KATEISSA?

Wasalandian avaamiseen oli viikonloppuna aikaa runsaat kaksi viikkoa. Uutuuslaitteet olivat rakenteilla hyvää vauhtia ja valmistunevat avajaisiin mennessä. Valitettavasti vanha kunnon Johnny Rio loisti poissaolollaan. Tämä Villin Lännen pahin lurjus päivystää autoradan vieressä ja yrittää ärsyttää, ruokottomilla puheillaan kunniallisia kansalaisia kaksintaisteluun. Olisi sääli, jos tämä heittiö on joutunut pelien saapasmäelle. Ehkäpä se tuodaankin esille vasta vähän ennen avajaisia, ilmojen lämmetessä. Laittakaapa vaasalaiset tietoa tulemaan heti kun Johnny ilmestyy. Tämän kirjoittaja pääsee nimittäin paikalle vasta kesäkuussa maksamaan Johnnylle vanhat kalavelat.

12.4.02 SUOMEN TIVOLI JA SARIOLA AVASIVAT KAUDEN

Tivolikausi 2002 alkaa olla täydessä vauhdissa, kun myös Suomen Tivoli ja Tivoli Sariola aukaisivat ovensa. Suomen Tivoli pyörittää laitteitaan Keravalla keskiviikosta maanantaihin (10.4.-15.4.). Tivoli Sariola aloittaa kauden perineisesti Hyvinkäältä, ja on paikalla perjantaista maanantaihin (12.4.-15.4.). Sariolan uutuuslaite, Speedy, tekee kuitenkin ensiesiintymisensä vasta Lahdessa 19.4. Suomen Tivolin uutuuslaite, Musik Express 20, on sen sijaan saanut jo tulikasteensa. Molemmista laitteista on tulossa juttua ja kuvia näille sivuille lähipäivinä.

30.03.02 HIENO KAUDEN AVAUS RIIHIMÄELLÄ

Tivoli Seiterä avasi kauden 2002 Riihimäellä pääsiäisviikonloppuna. Paremmissa merkeissä avaus ei olisi juuri voinut mennä, sillä sää oli aivan loistava ajankohtaan nähden. Tuloksena oli tietysti kenttä täynnä ihmisiä. Uuteen kauteen Seiterä on lähtenyt lisävahvistusten kanssa: ARMin tekemä Safarikaruselli on tiettävästi ainoa tehtaan koskaan tekemä minikokoinen Waltzer. Sen ei tarvitsisi olla kovinkaan paljoa isompi, jotta se kävisi aikuisten laitteesta. Riihimäellä Seiterä pyörittää laitteitaan maanantaihin asti. Kiertue jatkuu seuraavasti:

4.-7.4. Hämeenlinna
10.-14.4. Porvoo
17.4.-21.4. Lauttasaari
23.4.-28.4. Rauma
30.4.-5.5. Pori

28.03.02 KAUSI 2002 KÄYNNISTYY TÄNÄÄN RIIHIMÄELLÄ

Niin se talvi taas meni. Huvipuisto- ja tivolikausi 2002 käynnistyy tänään, kun ensimmäinen iso tivoli, Tivoli Seiterä, aloittaa Riihimäellä. Uutuuslaitteena on lasten Waltzer. Suomen Tivoli aloittaa Keravalla 10.4. ja Tivoli Sariola Hyvinkäällä 12.4. Huvipuistojen aukeamista saadaan odotella vielä kuukauden verran.

20.02.02 LINNANMÄELLE TULEE UUTUUSLAITE BREAKDANCEN TILALLE

Linnanmäelle on luvassa suuria muutoksia kaudelle 2002, joista suurimpana tietysti Merimaailma. Myös laitekanta uusiutuu, sillä Breakdance on myyty ulkomaille ja viety pois. Sen paikalle on siirretty Polyp, jonka paikalle puolestaan tulee uutuuslaite. Tämän nettisivun tekijöillä on herrasmiessopimus, että huvipuistot ja tivolit saavat aina itse julkistaa uutuutensa ensimmäisenä, joten pidetäänpä laite vielä salaisuutena. Sen voi kuitenkin sanoa, ettei Breakdancen ystävien tarvitse olla suruissaan.

6.2.02 TIVOLI SARIOLA LAHDEN SUURHALLISSA 1-3.3.2002

Talvimasennuksen voi nyt katkaista erinomaisella tavalla, ainakin hetkeksi. Tivoli Sariola vierailee Salpausselän Kisoissa, Lahdessa, maaliskuun alussa. Tivoli tomii Suurhallissa koko kisojen ajan ja paikalla on lähes koko kalusto. Tarkemmat aukioloajat ovat nähtävillä Sariolan omilla nettisivuilla osoitteessa: www.tivolisariola.fi

6.2.02 TIVOLI SARIOLA JULKAISSUT KIERTUEOHJELMAN 2002

Tivoli Sariola on julkaissut tulevan kauden kiertueohjelman. Ohjelma on kokonaisuudessaan nähtävillä Tivoli Sariolan omilla nettisivuilla. Samoilla sivuilla voi myös tutustua Sariolan hurjaan uutuuslaitteeseen Speedy.

9.1.02 SÄRKÄNNIEMELLE UUSI LAITE

Vuoden ensimmäinen uutispommi tulee Tampereelta. Särkänniemi on julkistanut uuden huvipuistolaitteensa vuodelle 2003. Half-Pipe-niminen laite voidaan periaatteessa laskea vuoristoradaksi. Laite on U:n muotoinen, ja 30 metriä korkea. Kaksi peräkkäistä vaunua ajaa sitä pitkin kiskoilla edestakaisin hurjaa kyytiä. Vaunut pyörähtävät molemmissa päissä akselinsa ympäri. Vaunut saavat käyttövoimansa ns. LIM-moottoreista (linear induction motor), jotka takaavat mahtavan kiihtyvyyden.

Hankkeen kustannusarvio on noin 20 miljoonaa markkaa, ja työ valmistuu vielä tämän vuoden puolella. Laitteen valmistaa Intamin, eli sama sveitsiläisyhtiö, joka suunnitteli Tornadon. Koska Intamin ei ole koskaan vastaavanlaista rakentanut, ei minkäänlaisia kuvia ole vielä käytettävissä. Sen sijaan hollantilainen Vekoma on vähän samanlaisen laitteen jo tehnyt. Katso kuvia Vekoman versiosta.

6.1.02 ITÄKESKUKSEN HUVIPUISTO...

pysyy päinvastaisista huhuista ja toiveista huolimatta kuolleena ja kuopattuna. Pelika avasi hiljaittain pelihallin Piazzaan, eli Itäkeskuksen uuteen laajennusosaan. Valitettavasti yhtään vanhan pelihallin huvipuistolaitetta ei ole siirretty uuteen paikkaan.

17.12.01 TERVAKOSKEN PUUHAMAA JULKISTI KESÄN KÄVIJÄMÄÄRÄT

Wasalandiaa, Puuhamaata ja Visulahtea pyörittävä pörssiyhtiö, Tervakosken Puuhamaa, on julkistanut kesän 2001 kävijämäärät osavuosikatsauksensa yhteydessä. Kävijöitä oli Puuhamaassa 175 000 (158 000 vuonna 2000), Visulahdessa 198 000 (186 000) ja Wasalandiassa 107 000 (100 000). On mukava nähdä, että myös Wasalandian kävijämäärä on alkanut pikkuhiljaa kasvaa. Puistohan on hinta-laatu-suhteessa maamme paras, ja parantaa toimintaansa koko ajan.

29.11.01 CHRISTER'S TIVOLI UUSINUT NETTISIVUNSA

Christer's Tivoli on uusinut kokonaan nettisivunsa. Uudistuneille sivuille on mm. lisätty yksityiskohtaiset esittelyt laitteista ja peleistä. Osoite on pysynyt ennallaan, eli www.christerstivoli.fi

24.11.01 HURJIA SUUNNITELMIA LINNANMÄELLÄ

Ensi kesänä Linnanmäki avaa Merimaailman, jossa voi ihailla jättikokoisissa akvaarioissa eläviä eksoottisia kaloja ja muita meren eläimiä. Tulevien vuosien suunnitelmat ovat vielä hurjempia. Helsingin Sanomien perjantaina julkaisemien suunnitelmien mukaan Linnanmäen alle aletaan rakentamaan maanalaista vesipuistoa, hiihtoputkea ja isoa parkkitaloa. Vesitorni on puolestaan tarkoitus tyhjentää, korottaa kahdeksalla metrillä ja rakentaa sen sisään 7-kerroksinen hotelli. Kaikki kohteet on tarkoitus pitää ympärivuotisessa käytössä. Rakennustyöt alkavat vuoden päästä ja valmistuvat vuonna 2005. Koko hankkeen kustannusarvio on noin puoli miljardia markkaa. Luonnollisesti Linnanmäki ei vastaa kustannuksista yksin, vaan hankkeessa on mukana muitakin yrityksiä, kuten Lemminkäinen ja Kylpylähotelli Caribia.

Kyseessä ovat toistaiseksi siis pelkät suunnitemat, eikä hankkeen toteutuminen ole mitenkään varmaa. Jos niin kuitenkin käy, on selvää, että Linnanmäen luonne tulee peruuttamattomasti muuttumaan. Kaikki muutokset eivät takuulla ole positiivisia. Jos vesitorniin rakennetaan hotelli, niin on varmaa, että Space Express saa häädön alta pois. Jos vesitornia puolestaan korotetaan, se peittää melkein puolet Panoraman näkyvyydestä. Se, miten itse vesipuisto näkyy huvipuistoon, on vielä epäselvää, mutta varmasti se näkyy tavalla tai toisella.

Koska tarkkoja suunnitelmia ei ole vielä saatavilla, ei kokonaisuuteen voi ottaa kantaa puoleen eikä toiseen, mutta takuulla asiasta on syytä olla huolissaan. On selvä vaara, että nyt ollaan pilaamassa hetkessä sitä maagista paikkaa, jonka luominen kesti 50 vuotta. Lopputuloksena saattaa hyvinkin olla muovinmakuinen teemapuiston ja vesipuiston sekamelska, joita Amerikka on pullollaan. Uhkana on myös se, että ulkopuoliset yritykset pääsevät sanelemaan liikaa Linnanmäen asioita.

Yhtä hyvin voi tietenkin käydä niin, että Lintsistä tulee hankeen ansiosta entistä parempi paikka, jossa riittää tekemistä tuplasti sen mitä nyt. Seurataan siis asiaa hetken aikaa rauhassa ja tehdään johtopäätökset kun kaikki tiedot ovat saatavilla.

02.09.01 HUVIPUISTOKAUSI OHI

Huvipuistokausi 2001 on päättynyt. Viimeisenä porttinsa sulki Linnanmäki, jonka kausi loppui perinteisesti päättäjäiskonserttiin (Jorma Kääriäinen & Agents) sekä komeaan ilotulitukseen. Tivolikausi sen sijaan jatkuu edelleen. Isot tivolit kiertävät maatamme vielä kuukauden ja pienemmät jopa kaksi, tai enemmänkin. Isoista tivoleista pääkaupunkiseudulla vierailevat syyskuun aikana ainakin Suomen Tivoli (Kerava 8.9 - 9.9.) sekä Tivoli Seiterä.

18.08.01 TIVOLI HUVIMYLLY PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

Tivoli Huvimylly kiertää pääkaupunkiseudulla kahtena viikonloppuna:

18.08.01 Espoon Keskus (Espoon Rieha)
19.08.01 Espoo Tapiola (Tapiolan maalaismarkkinat)
27.08.01 Vantaa Myyrmäki (Myyrmäen maalaismarkkinat)
27.08.01 Vantaa Simonkylä (Simonkylän säpinät)

15.08.01 HUVIPUISTOKAUSI LOPPUMASSA

Syksy on ikävää aikaa huvipuistojen ystäville, sillä kausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on jo kiire tehdä huvipuistokäyntejä, sillä ensimmäiset puistot ovat jo sulkeneet ovensa:

Muumimaailma 12.8.
JukuJukuMaa 12.8.
Santerin Seikkailumaa 12.8.
Zoolandia 12.8. (osa kohteista on auki koko vuoden)
Muut sulkeutuvat seuraavasti:
Visulahti 19.8. (vahakabinetti on auki koko vuoden)
Puuhamaa 19.8.
SantaPark 19.8. (puisto on avoinna 23.11.-13.1.)
Tykkimäki 26.8.
Wasalandia 1.9.
Särkänniemi 1.9.
Linnanmäki 2.9.

Onneksi kiertävät tivolit jatkavat kauttaan vielä syyskuun loppuun tai lokakuun puolelle. Myös SantaPark avataan yli kuukaudeksi joulusesongin aikana.

13.08.01 PUUHAMAA JULKAISSUT ALKUKAUDEN KÄVIJÄMÄÄRÄT

Pörssinoteerattu yhtiö Puuhamaa Oyj, joka omistaa Puuhamaan, Visulahden, Wasalandian, Serenan ja Tropiclandian, on julkaissut alkukauden kävijämäärät. Heinäkuun loppuun mennessä Wasalandiassa on käynyt 76 000 vierailijaa (68 000 vuonna 2000), Puuhamaassa 144 000 (123 000) ja Visulahdessa 165 000 (155 000). Näyttää siltä, että tämä vuosi on ollut hyvää aikaa huvipuistoille. Ilahduttavaa on myös se, että Wasalandian kävijämäärät ovat lähteneet taas nousuun.

01.08.01 ANTON SCHWARZKOPF KUOLLUT

Saksalainen huvipuistolaitteiden valmistaja ja suunnittelija, Anton Schwarzkopf on kuollut maanantaina 30.7.2001, sairastettuaan pitkään Alzheimerin tautia. Vuonna 1924 syntynyt Schwarzkopf on ollut vuosikymmenien ajan yksi keskeisistä laitetoimittajista maamme huvipuistoille. Schwarzkopfin laitteita on mm. Linnanmäellä (Polyp), Tykkimäellä (Enterprise, Cortina-Jet ja Calypso) sekä Särkänniemessä (Jet-Star). Ensimmäiset huvipuistolaitteensa hänen yrityksensä valmisti jo vuonna 1957. Vuonna 1964 valmistui ensimmäinen hänen suunnitelemansa vuoristorata, joista Schwarzkopf erityisesti tunnetaan. Teräsrunkoisiin ratoihin erikoistunut Schwarzkopf oli alallaan lyömätön mestari lähes eläkkeelle vetäytymiseensä saakka, 1995. Suurin osa hänen kymmenistä vuoristoradoistaan ja sadoista huvipuistolaitteista on edelleenkin käytössä ympäri maailmaa.

22.07.01 EUROPEAN COASTER CLUB VIERAILI SUOMESSA

Euroopan suurin vuoristoratoihin erikoistunut kerho, European Coaster Club (ECC), vieraili maassamme 21. ja 22.7. osana pohjoismaiden kiertuetta. Lauantaina kerholaiset vierailivat Särkänniemellä, ja sunnuntaina Linnanmäellä. Vierailijoita oli täysi bussilastillinen useasta eri maasta. Heitä kaikkia voi pitää todellisina vuoristoratojen asiantuntijoina. Kokeneimmat ovat ajaneet jopa 700:lla eri radalla, joten oli erittäin mielenkiintoista kuulla kerholaisten mielipide maamme radoista. Särkänniemen Tornado sai ansaittua ylistystä, samaten Linnanmäen radat. Molemmat puistot saivat myös muissa suhteissa erinomaiset arvosanat, joten näyttää siltä, ettei maamme huvipuistoilla ole mitään häpeämistä edes isoimpien ulkolaisten puistojen rinnalla. Lisää juttua ja kuvia vierailusta lähiaikoina näillä samoilla sivuilla.

13.07.01 VUORISTORATA 50 VUOTTA

big_50v1.jpg 96k

Rolle

Linnanmäen Vuoristorata täytti tänään 50 vuotta. Se on samalla Suomen vanhin vuoristorata ja ainoa puurakenteinen rata. Juhlan kunniaksi oli mitä parhain huvipuistosää, ja yleisöäkin sopivasti, jolloin laitteeseen pääsi vain muutaman minuutin jonotuksella. Itse juhlakalu oli varsin vauhdikkaassa kunnossa ja antoi matkustajille takuulla yhtä hyvät kyydit kuin avajaisvuonna.

Juhlan seremoniamestarina toimi itseoikeutetusti Rolle-Pelle, joka on ollut mukana rakentamassa Vuoristorataa.

big_50v2.jpg 92k

Mato Valtonen

Mato Valtonen kuljettamassa juhlayleisöä.

big_50v3.jpg 67k

Somisteet

Juhlan kunniaksi Vuoristorata on saanut iloisen koristelun.

10.07.01 HURVELI POISTUNUT SÄRKÄNNIEMESTÄ

Hurveli on lähtenyt pois Särkänniemestä edellisellä viikolla. Laitteeseen tuli tekninen vika, jolloin se palautettiin huollettavaksi laitteen omistavalle ruotsalaiselle Skoghin tivolille. Hurveli saattaa tulla vielä takaisin, mutta on myös mahdollista, että sen tilalle tulee uusi laite.

26.06.01 TIVOLI SEITERÄ PUISTOBLUESISSA

Tivoli Seiterä pyörittää laitteitaan Järvenpään Puistobluesin yhteydessä. Tivoli toimii Rantapuistossa koko tapahtuman ajan, 27.6.-1.7. Puistobluesin ohjelma on nähtävissä tapahtuman kotisivuilla.

13.06.01 TIVOLI SARIOLA JULKAISSUT UUDEN KIERTUEOHJELMAN

Tivoli Sariolan on julkistanut kesäkiertueeseensa tulleet muutokset. Uusi ohjelma on nähtävissä Tivoli Sariolan omilla nettisivuilla.

13.06.01 MUUMIMAAILMA AVATTU

Muumimaailma avasi ovensa 9. kesäkuuta, viimeisenä maamme merkittävistä huvi- ja teemapuistoista. Puisto on avoinna 12.8. saakka, joten se on auki vain kahden kuukauden ajan. Lisätietoja Muumimailman omilta nettisivuilta.

28.05.01 VISULAHTI AVATTU

Viimeisen kahden viikon aikana peräti neljä puistoa on avannut porttinsa tälle kaudelle: Santerin Seikkailumaa (14.5.), Tykkimäki (19.5.), Puuhamaa (19.5.) sekä viimeisenä Visulahti (26.5.). Tämän jälkeen on vain yksi isompi puisto, JukuJukuMaa, avaamatta. Se avataan yleisölle 10.6.

15.05.01 TIVOLI TAPSA KIERTÄMÄSSÄ PÄÄKAUPUNKISEUTUA

Tivoli Tapsa kiertää parhaillaan pääkaupunkiseutua. Tivoli on Lauttasaaressa 15.-17.5. sekä Kalliossa 19.-20.5. Tivolin laitekanta on suunnattu lähinnä lapsille. Tivoli on jälleen lisännyt laitemääräänsä edelliseen vierailuun verrattuna.

12.05.01 VONKAPUTOUS AVATTU YLEISÖLLE

Linnanmäen Vonkaputous on avattu tänään yleisölle. Laite kuljetti kaikkien aikojen ensimmäiset asiakkaansa kello 13.15. Laite sai kävijöiltä hyvät arvosanat, vaikka kaikki kyydissäolijat kastuvatkin melkoisesti. Sadeviittoja voi ostaa asemarakennuksen vierestä. Tällä hetkellä vaunuja on käytössä vain yksi, joten jonot voivat olla lähipäivinä pitkähköt. Tilanne kuitenkin paranee sitä mukaa, kun lisää vaunuja saadaan käyttöön.

12.05.01 TIVOLI SARIOLAN KIERTUEOHJELMA MUUTTUU

Tivoli Sariolan kesäkiertueeseen on tulossa muutoksia erityisesti heinäkuun kohdalle. Muutokset johtuvat siitä, että tivoli vierailee Porissa jazz-festivaalin aikana. Uusi kiertueohjelma julkaistaan lähipäivinä Tivoli Sariolan omilla nettisivuilla.

08.05.01 TORNADO HAJOSI

Särkänniemen Tornado hajosi lauantaina 5. päivä. Hajoamisen seurauksena täynnä matkustajia ollut juna pysähtyi keskelle nostomäkeä. Itse junassa ei ollut mitään vikaa, vaan nostomäen koneistosta, joka vetää junan ketjuvälityksellä mäen huipulle. Ketju pyörii kolmen hammaspyörän ympäri, joista yksi sai laakerivian. Matkustajat evakuoitiin nostomäen hissillä alas muutama kerrallaan. Särkänniemen turvahissi on harvinaisuus vuoristoratojen yhteydessä. Tyypillisesti vuoristoratojen nostomäen vieressä kulkee portaat, joita pitkin matkustajat joudutaan evakuoidaan.

05.05.01 VONKAPUTOUS AVATAAN MUUTAMAN PÄIVÄN SISÄLLÄ

Vonkaputous avataan yleisölle ensi viikolla, vahvisti rataa rakentavan Premier Ridesin edustaja. Koeajot ovat käynnissä koko ajan, ja keräävät melkoisen yleisöjoukon aina kun vaunut ovat radalla.

02.05.01 TORNADO AVATTU

Särkänniemi on avannut Tornado-vuoristoratansa yleisölle. Laite saatiin valmiiksi kaksi viikkoa etuajassa, ja avattiin samaan aikaan kuin muu puisto, vappuaattona. Kyytiin uskaltautuneiden kommentit ovat olleet erittäin positiivisia, joten Särkänniemellä on varma hitti käsissään vuosikausiksi.

28.04.01 TIVOLI HUVIMYLLY AVANNUT KAUTENSA

Myös Lastentivoli Huvimylly on avannut kautensa. Uutuuslaitteena on Teletappi-karuselli. Vappuna tivoli on Tampereella, jonka jälkeen on vuorossa Uusikaupunki, Siuro ja Pöytyä.

28.04.01 VONKAPUTOUS ON TEHNYT ENSIMMÄISEN AJONSA

Vonkaputous, Linnanmäen uusi vesivuoristorata, on tehnyt tänään ensimmäisen koeajonsa radan läpi. Tämä suuri hetki tapahtui kello 13.05. Kuten muilla uunituoreilla radoilla, oli vaunujen vauhti ensimmäisellä ajolla sen verran hiljainen, että vauhti pysähtyi keskelle ylhäällä olevaa tasaista osuutta. Pienen lisävauhdin avulla se suoritti loppuradan mallikkaasti. Loiskahdus vesialtaaseen aiheutti mahtavat vesipärskeet, mikä lisää varmasti matkan jännitystä. Laite avataan arviolta toukokuun puolessa välissä, jolloin vauhtikin on paljon kovempaa, koska rata on saatu silloin ajettua sisään.

28.04.01 HUVIPUISTOKAUSI ON ALKANUT

Linnanmäki avasi tänään kautensa, ensimmäisenä suurista huvipuistoista. Kolean sään vuoksi kävijöitä oli kohtalaisen vähän, joka tiesi sitä, että laitteisiin ei ollut juuri minkäänlaisia jonoja.

25.04.01 RAINBOW POIS KÄYTÖSTÄ ALKUKAUDEN

Linnanmäen Rainbow odottaa vielä varaosia vuosihuoltoa varten, joten laite on pois käytöstä ensimmäiset viikot. Rainbown pitäisi olla toiminnassa toukokuun lopussa.

11.04.01 SUOMEN TIVOLIN UUTUUSLAITTEET KAUDELLE 2001

Suomen Tivoli avasi tänään kautensa Keravalla. Mukana oli kaksi uutuuslaitetta, Lasten maailmanpyörä, sekä Pit Stop-autorata. Molemmat laitteet on suunnattu pikkuväelle. Yhtään laitetta ei ole poistunut kalustovahvuudesta talvikauden aikana, joten tivolin laitemäärä on lisääntynyt kahdella.

07.04.01 SUOMEN TIVOLI AVAA KAUDEN 11.4.

Suomen Tivoli on julkistanut ensimmäiset kohteensa kaudelle 2001. Kauden avaus tapahtuu perinteisesti Keravalla, 11.4. Tarkemmat tiedot on nähtävissä Suomen Tivolin omilla nettisivuilla.

24.03.01 TERVAKOSKEN PUUHAMAA OSTAA WASALANDIAN LIIKETOIMINNAN

Pörssinoteerattu yhtiö Tervakosken Puuhamaa Oyj, on tehnyt Vaasan kaupungin kanssa esisopimuksen Wasalandian liiketoimintojen ostamisesta. Toteutuessaan tämä tarkoittaa sitä, että Puuhamaa ostaa Wasalandian huvipuiston. Puiston tilat ja rakennukset jäävät kuitenkin Vaasan kaupungin omistukseen, joka vuokraa ne Puuhamaalle. Sopimukseen kuuluun myös Tropiclandian kylpylän sekä Campingin liiketoiminnat. Tervakosken Puuhamaa omistaa tällä hetkellä mm. Puuhamaan ja Visulahden puistot.

Pääsivulle