etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

KAUDEN 2004 UUTUUSLAITTEET

Päivitetty 26.06.2004

Powerland

Power Park jatkaa mainioita laitehankintojaan myös tällä kaudella. Alahärmässä ei onneksi vedetä henkeä edelliskesien hankintojen jäljiltä, kuten monessa puistossa ja tivolissa näyttää tänä vuonna tapahtuvan. Hurjin uutuksista on italialaisen Techical Parkin valmistama Typhoon, joka tunnetaan myös valmistajan tyyppinimellä Street Fighter. Toimintaidealtaan laite muistuttaa hieman Särkänniemen Frisbeetä. Erona on kuitenkin se, että laitteessa ei ole lattiaa, ja penkit on tässä yksilössä käännetty ensimmäistä kertaa ulospäin. Typhoon on sijoitettu puistossa vuoristoradan eteen.

big_typhoon1.jpg 66k

Typhoon

Laitteeseen mahtuu 24 matkustajaa. Korkeus on 23 metriä paikallaan ja 30 metriä käynnissä. Valmistaja suosittelee laitteelle peräti 4-5 minuutin ajoaikaa, joten Street Fighter tulee olemaan todellinen huimapäätesti.

Kuva: Jukka Lillbacka

big_typhoon2.jpg 71k

Typhoon

Nopeimmillaan vauhtia on peräti 80km/h, ja kiihtyvyyttä 4.3G, joten viime vuonna hankittu Booster on saanut yhtä hurjan laitteen vierelleen. Tarkempia tietoja laitteesta on nähtävissä Techinicalparkin nettisivuilta.

Kuva: Jukka Lillbacka

big_piovra.jpg 48k

Mustekala

Toinen puistoon saapunut iso laite on mustekala. Se on saanut Powerlandissa nimen Piovra. Mustekala on sijoitettu Joyriden taakse. Laitteen on valmistanut Soriani & Moser Italiasta. Kyseessä on sama malli, kuin Wasalandiassa ja aikanaan Suomen Tivolissa.

Kuva: Juha Puusaari

big_skaala.jpg 77k

Skaalalinna

Myös muihin puitteisiin on jälleen satsattu. Huvipuistoaluelle on noussut hulppea kahvila-ravintola.

Kuva: Juha Puusaari

Linnanmäki

Linnanmäellä on tapahtunut jälleen yhtä ja toista talven aikana. Suurin mullistus on koettu Satulaaksossa, jonne on noussut täyskokoinen vuoristorata, Tulireki. Tämä tietää sitä, että Linnanmäellä on nyt jo peräti viisi vuoristorataa, joista kolme on käytännössä aivan toistensa vieressä. Yhtään laitetta ei ole lähtenyt pois, joten laitekannan puolesta Linnanmäki on jälleen parempi kuin koskaan aikaisemmin.

Ilman uhrauksia näin isoa laitetta ei kuitenkaan ole voitu pystyttää. Tulireki on valloittanut käytännössä alueen, jossa oli ennen viihtyisä kahvila, pieni lammikko ja soutuveneet. Lintsillä onkin tulevina vuosina melkoinen haaste siinä, kuinka alueella säilytetään puistomaisuus ja tilan tuntu. HipHop on viety Kiepin viereen, ja myös Dragon on siirretty uutuuden alta muualle, maailmanpyörän viereen. Lasten maailmanpyörä on puolestaan antanut tilaa Dragonille, ja on siirretty vähän matkaa sivummalle. Hokkus Pokkus-rata on uusittu maalaisaiheiseksi, ja ristitty uudestaan nimellä KotKot.

Toinen suuri näkyvä muutos on tehty hampurilaisravintolan viereen. Vanha Kapteeni Koukku-ravintola on purettu, ja tilalle on rakennettu kaksikerroksinen ravintola. Alakerrassa toimiva ravintola Viidakkorumpu tarjoilee perinteisiä huvipuistoruokia, yläkerrassa sijaitseva ravintola Peacock on a la carte-paikka.

Pelipuolella uutta on hauska katapulttipeli, joka on syrjäyttänyt sammakkopelin, sekä uusi onnenpyörä. Merimaailmassa uutta on mm. rapuihin keskittyvä Saksiniekat-näyttely. Peackokin valloittaa perinteiseen tapaan alkukaudesta UIT revyyllään "Hei me tervataan". Loppukaudesta siellä jatkaa musikaali Saturday Night Fever. Lelumuseossa on tarjolla vanhoja Linnanmäki-filmejä. Kentällä tehdään historiaa 2. päivä heinäkuuta, jolloin Linnanmäelle saapuu olympiatuli.

Tällä kaudella Linnanmäki on avoinna peräti 130 päivää, joka on uusi ennätys. Kausi alkaa torstaina 29.4. ja päättyy 12.9. Kesäkuun lopulta elokuun puoleen väliin puisto on avoinna jokaisena viikonloppuna aina 23.00 saakka. Viimevuotiseen tapaan Linnanmäen sisäänpääsy on maksuton, ja tämä käytäntö jäänee pysyväksi. Uutta on myös se, että puistoon pääsee sisälle jo tuntia ennen virallista avaamisaikaa ruuhkien välttämiseksi. Tällöin lipun ehtii ostaa kaikessa rauhassa jo etukäteen. Jotkut myyntikojut ovat jo tuolloin auki, samaten kuin kahvikuppikaruselli.

Yksi takuulla paljon puhetta aiheuttava muutos puistossa on uusi nimipolitiikka. Jokaikinen laite on saanut täksi kaudeksi suomenkielisen nimen, myös vanhat laitteet. Joidenkin laitteiden suhteen muutos on käynyt luontevasti: Dragonista on tullut Lohikäärme, Around the Worldista Nukketalo, Polypista Mustekala jne. Sen sijaan vanhojen klassikoiden ristiminen täysin uusiksi tuntuu suorastaan pyhäinhäväistykseltä. Esimerkiksi Top Spinistä on nyt tullut Kieputin, Space Shotista Raketti, Rainbowsta Sateenkaari, jne.

Vanhin uudestaan ristitty laite (Monorail) on ollut puistossa peräti 25 vuotta, joten tuntuu aika omituiselta kutsua sitä tästä lähtien Maisemajunaksi, joka on sitäpaitsi paljon pidempi nimi kuin alkuperäinen. Tässä asiassa on siis tehty selvästi hätäinen päätös, sillä vanhatkin nimet olisivat suomettuneet aikaa myöten luonnollisen poistuman kautta. Näiden sivujen politiikka tuleekin olemaan jatkossakin se, että klassikkolaitteita kutsutaan edelleen niiden alkuperäisillä nimillä. Mainittakoon kuitenkin, että Kauhulinna on nyt virallisestikin Kummitusjuna, eli jotain hyvää tässäkin asiassa on tapahtunut.

Alla on lista muuttuneista nimistä ja niiden uusista versioista:

big_tulireki1.jpg 72k

Tulireki

Tulireki muistuttaa alkuosaltaan perinteistä Wild Mouse-tyyppistä rataa. Siinä vaiheessa vaunut eivät mene vielä kovaa, mutta näkymät ovat lievästi sanottuna mykistävät. Sen jälkeen sukelletaankin jyrkkään alamäkeen ja mutkaiselle loppuradalle.

big_tulireki2.jpg 49k

Tulireki

Laitteessa on kallistuvat vaunut, jotka kallistuvat mutkissa myös väärään suuntaan! Tämä tekee elämyksen entistäkin pelottavammaksi radan korkean ja tiukasti mutkittelevan alkuosuuden aikana.

big_tulireki3.jpg 68k

Tulireki

Radan pituus on 336 m, ja nostomäen korkeus 16 m. Vaunuja on yhteensä neljä kappaletta, joihin mahtuu kerrallaan 6 matkustajaa. Ajoaika on noin 1,30 minuttia. Koko komeus maksoi noin 3 miljoonaa Euroa. Laitteen on valmistanut saksalainen Mack.

Kuva: Mika Kempe

big_katapultit.jpg 65k

Katapultit

Katapultit muistuttavat peli-idealtaan sammakkopeliä. Sammakkojen sijaan nyt ammutaan palloja puisilla katapulteilla.

big_kotkot.jpg 102k

KotKot

Hokkus-Pokkus rata ja sen vaunut ovat ennallaan, mutta ympäristö on rakennettu täysin uusiksi. Maatila-aiheisen radan varrelta etsitään kadoksissa olevia tipuja, joilla on punainen huivi. Asemalla kannattaa huomata hauska tipuorkesteri, joka soittelee seinään asennetuissa pesissä. Muutoksen on toteuttanut Rex Studios Englannista.

big_viidakkorumpu.jpg 80k

Viidakkorumpu

Linnanmäen uusin ravintola on kaksikerroksinen. Sinne mahtuu terassit mukaanluettuna peräti 1000 ihmistä. Yläkerta on avoinna puoleen yöhön aina silloin, kun Peacockissa on esitys. Ravintola on talvilämmin, joten sitä voi periaatteessa pitää auki ympäri vuoden. Rakennus maksoi noin 4.2 miljoonaa Euroa.

Kuva: Timo Vierula

Särkänniemi

Särkänniemi vetää kaudella 2004 vähän henkeä edellisvuosien hurjien laitehankintojen jälkeen. Ilman uutuuslaitetta ei kuitenkaan tänäkään vuonna jäädä. Tampereelle on tullut Rocking Tug, eli samanlainen kesän 2003 yllätyshitti kuin Tivoli Sariolassa.

big_tug2.jpg 67k

Rocking Tug

Kuvassa Tivoli Sariolan yksilö viime kaudelta.

Tykkimäki

Tykkimäen näkyvin uutuus tänä vuonna on törmäysautorata, joka korvaa vanhan, Särkänniemen ajoilta peräisin olevan radan. Varsinainen uutuus on kuitenkin vanha kunnon Meteoriitti. Tämä lastenlaite tuli Linnanmäelle vuonna 1990, ja pyöri aluksi Break Dancen vieressä (tuolloin vielä Top Spinin paikalla). Myöhemmin se siirettiin Satulaaksoon. Laite oli välillä varastoituna, ja pyöri myös Kalajoella. Nyt tämä lasten suosikki on siis palannut isoon puistoon. Yhtään laitetta ei ole poistunut, joten Tykkimäen laitemäärä tekee jälleen uuden ennätyksen.

big_meteoriitti.jpg 99k

Meteoriitti

Meteoriitti on sijoitettu Safariradan viereen. Teekupit on puolestaan siirretty Pilvenpyörän viereen. Laite on saanut todella komean ohjauskopin

big_bumper2.jpg 83k

Autorata

Rata on edelleen sama, mikä oli käytössä myös aikaisempina vuosina. Rakennus on kuitenkin täydellisesti uusittu. Autot ovat upouusia, ja se on tietysti tällaisessa laitteessa se pääasia.

Wasalandia

Zamperla on osunut todelliseen kultasuoneen Rocking Tugin suhteen. Siitä on hyvä todiste, että peräti kaksi huvipuistoa Suomessakin on hankkinut talven aikana tämän viime kaudella Tivoli Sariolassa debytoineen laitteen. Wasalandia tulee käyttämään laitteesta nimeä Heiluva Hinaaja.

big_tug1.jpg 58k

Rocking Tug

Kuvassa Tivoli Sariolan yksilö viime kaudelta.

Suomen Tivoli

Suomen Tivoli on hankkinut alkaneelle kaudelle peräti peräti kolme uutta täyskokoista laitetta. Hurjin laitteista lienee Fabbrin valmistama High Energy. Jos suosikkilaitteesi on esim. Break Dance, Speedy tai Kieppi, niin tämäkään laite tuskin tuottaa pettymystä.

big_high_energy1.jpg 104k

High Energy

Laiteeseen mahtuu 20 matkustajaa kerralla.

Laitteesta löytyy lisätietoja Fabbrin omilla nettisivuilla.

Toinen uutuus kulkee työnimellä Half Pipe, joka epäilemättä paljastaa mistä on kyse. Myös tämä on Fabbrin valmistama. Koko laite on itse asiassa niin uusi, ettei siitä ole vielä saatavissa täydellisiä tietoja. Laitteen toimitus on myöhästynyt, sillä Fabbri päätti kasvattaa laitteen kokoa lyödäkseen Zamperlan valmistaman kilpailevan Disko-laitteen. Tämähän ei tietenkään haittaa yhtään meitä huvittelijoita! Muutoksen johdosta ensimmäinen valmistettava yksilö tuleekin suoraan Suomen Tivolille. Tuoreimman tiedon mukaan laite saapuu maahan kesäkuun lopussa.

big_halfpipe.jpg 83k

Half Pipe

Tekniikaltaan Halfpipe muistuttaa siis enemmänkin Zamperlan Rocking Tuggia kuin Särkänniemen kaimaansa. Laitteesta kerrotaan seuraavat faktat: 22 matkustajaa. Korkeus: 8.2 metriä. Tilantarve 22 x 10 metriä. Käyttöteho 75kW.

Kolmas uutuus on Minimega-vuoristorata, joka on Pinfarin valmistama. Radan korkeus on 9 metriä, pituus on 233 metriä, ja se vie kentältä tilaa 29 x 17 metriä. Laitteessa on yksi juna, johon mahtuu 24 matkustajaa kerrallaan. Uudesta radasta huolimatta Crazy Worm jää tivolin käyttöön, joten alkaneella kaudella Suomessa on jälleen ainakin yksi vuoristorata lisää. Trombi sen sijaan poistuu uutuuksien tieltä.

big_vuoristorata1.jpg 70k

Mini Mega

Laite on ollut erittäin suosittu heti ensimmäisestä paikasta lähtien. Tämä ei ole mikään ihme, sillä jo laitteen nostomäki näyttää mukavan korkealta liikuteltavaksi vuoristoradaksi.

Minimegasta löytyy lisätietoja klikkaamalla tästä.

Pääsivulle