etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
Nokkakiven Puisto Linnanmäki Powerpark Särkänniemi Tykkimäki

NOKKAKIVEN PUISTO

Päivitetty 16.03.2022

Yhteystiedot
Laiteluettelo
Valokuvia Nokkakiven Puistosta
Valokuvia Pelihallista

Nokkakiven Puiston maisemaa

Nokkakiven Puisto on edelleen Suomen uusin huvipuisto, joka avattiin Lievestuoreelle kesällä 2007. Puisto sijaitsee Jyväskylän ja Kuopion välisen valtatie 9:n (E63) varrella, noin 20 km Jyväskylästä itään, aivan Laukaanhovin matkailukeskuksen vieressä.

Konseptiltaan puisto eroaa kilpailijoistaan erityisesti siitä, että paikan ulkoasu muistuttaa enemmänkin 1900-alun viktoriaanista huvipuistoa vehreine puutarhoineen ja komeine, vanhantyylisine rakennuksineen. Puistoon on erittäin helppo poiketa, sillä se sijaitsee aivan valtatien kyljessä.

nokkakiven_puisto15_iso.jpg 158k

Kohderyhmänä Nokkakiven Puistolla on etupäässä lapsiperheet. Pienten lasten kanssa rauhallisessa puistossa on helppo liikkua, ja laitekanta sisältää runsaasti nuorimmillekin lapsille sopivia laitteita. Aikuisiakaan Nokkakivellä ei ole unohdettu ja tarjolla on mm. vuoristorata, Painekattilana tunnettu legendaarinen Round Up, maamme ainoa kiinteässä huvipuistossa pyörivä Miami, Iso kummitusjuna, Ketkula-hupitalo, Tilt-a-Whirl sekä muita isoja laitteita. Pensaista tehty labyrintti on ainoa täysikokoinen kasveista tehty labyrintti Suomessa. Puiston alue ja laitekanta jatkaa laajentumista.

lasten Mustekala Sisäänpääsy huvipuistoon on ilmainen, ja siellä on maamme huvipuistoista edullisimmat kertalippujen hinnat ja rannekkeet. Puistoon saa tulla myös oman eväskorin kanssa, ja picnicin voi pitää vaikkapa nurmikolla aivan puiston keskellä!

Nokkakiven Puistoon kuuluu myös vieressä oleva runsaasti nostalgisia peliautomaatteja sisältävä iso pelihalli. Pelihalliin on ilmainen sisäänpääsy, ja sisällä suurin osa pelikoneista on ilmaisia ja niitä saa pelata vaikka koko päivän ilman rajoituksia. Pelit ovat joko vapaapelitilassa tai sitten niiden tarvitsemat wanhat kolikot löytyvät valmiina kaukaloista pelikoneiden vierestä. Erilaisia automaatteja on nähtävillä lähes 100 kappaletta, joista iso osa on pelattavissa. Käytettävissä on esimerkiksi flippereitä, yksikätisiä rosvoja, autopelejä, ammuntapelejä, biljardipöytä, ilmakiekkopeli, varhaisia videopelejä, erilaisia taitopelejä sekä pelikummajaisia menneiltä vuosikymmeniltä. Pelihallissa on jopa aito 50 pennin pajatso, jota saa luonnollisesti kokeilla.

yleisnäkymää Nokkakiven Puisto on yksityisessä omistuksessa. Puiston rakennustyöt alkoivat kesällä 2005, ja kestivät kaksi vuotta. Puisto avasi ovensa 15.6.2007.

Puiston maskotti

kivi_big.jpg 129k

Nokkakivi itse kuvassa

Puisto on saanut nimensä ihmisen pään muotoisesta valtavasta siirtolohkareesta. Paikalliset nuoret maalasivat siihen alunperin 70-luvun alussa silmät ja suun, jotka tosin vuosien saatossa pääsivät jo haalistumaan. Kivi sijaitsee aivan puiston vieressä ja näkyy hyvin ysitiellä liikkuville. Nyt se toimii siis puiston kummina ja maskottina. Kiven viereen pääsee puiston sisältä törmäilyautoradan vierestä.

Yhteystiedot

Osoite: Ruuhimäentie 3, 41400 Lievestuore
Puhelin: 045 270 5920
Nettisivu: www.nokkakivi.fi
E-mail: info@nokkakivi.fi

Laiteluettelo

Laitteet on jaettu neljään kategoriaan:
1) Isot laitteet, joihin pienet lapset eivät pääse yksinään tai eivät ollenkaan
2) Perhelaitteet, johin pienet lapset pääsevät yksin, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Raja isojen laitteiden kanssa on usein aika tulkinnanvarainen.
3) Lastenlaitteet, joihin aikuiset eivät pääse lainkaan, tai käyvät vain lasten seurassa
4) Käyntikohteet, jotka ovat maksullisia, ja joissa asiakkaat voivat kierrellä omaan tahtiinsa

Isot laitteet Perhelaitteet Lasten laitteet Käyntikohteet
MiamiHully GullyLentokonekaruselliPensassokkelo
MaailmanpyöräPienoisjunaPelihalli
RoundupMiniautotKetkula
PilvenpyöräMustekalaMörkömetsä
TörmäilyautorataLasten MaailmanpyöräKeppihevosrata
VauhtivirveliKanoottijoki
KummitusjunaSaturn
VuoristorataPeppi-karuselli
Scrambler

Nokkakiven Puiston kartta

Nokkakiven Puiston aluekartta

1 - Round Up
2 - Maailmanpyörä
3 - Miami
4 - Pilvenpyörä
5 - Pienoisjuna
6 - Lentokonekaruselli
7 - Lasten maailmanpyörä
8 - Mustekala
9 - Miniautot
10 - Pensaslabyrintti
11 - Törmäilyautorata
12 - Pelihalli / Ketkula
13 - Kanoottijoki
14 - Hully Gully
15 - Vauhtivirveli
16 - Mörkömetsä
17 - Kummitusjuna
18 - Peppi-karuselli
19 - Scrambler
20 - Cyclon vuoristorata
21 - Saturn
22 - Ulkopelit
23 - Kahvila / lipunmyynti
24 - Jäätelökioski
25 - Info / ensiapu
26 - WC / lastenhoitohuone
27 - Nokkakivi
28 - Lammasfarmi
29 - Leikkialue

Valokuvia Nokkakiven Puistosta

Valokuvat on otettu kesällä 2007 - 2021.

prinsessa_iso.jpg 279k

Puiston prinsessat

Kesäisin puistossa liikkuu prinsessoita. Heidän tehtävänään on neuvoa ja opastaa asiakkaita tarvittaessa. Joskus lapset saattavat jännittää yksin laitteeseen menoa, mutta kun prinsessa tulee tueksi ja turvaksi kyytiin mukaan, on ajonautinto taattu!

nokkakiven_puisto2_iso.jpg 106k

Miami, 2007

Miami saapui Nokkakiven Puistoon edesmenneestä Rocca al Maren huvipuistoista Tallinasta. Sen on valmistanut Nottingham UK Englannista. Kyytiin mahtuu kerralla 18 asiakasta.

nokkakiven_puisto3_iso.jpg 117k

Maailmanpyörä, 2007

Maailmanpyörän edellinen sijoituspaikka oli Surf City, USA. Laite matkasi Suomeen kesällä 2005. Kyytiin mahtuu kerralla 36 asiakasta. Nopeimmillaan pyörän saa pyörimään jopa 6,25 kierrosta minuutissa. Pyörän on valmistanut Eli Bridge, Yhdysvalloista.

nokkakiven_puisto4_iso.jpg 145k

Round Up, 2007

Legendaarinen Painekattila on nähnyt lähes kaikki Suomen suurimmat huvipuistot. Alunperin se tuli Linnanmäelle 1961, jossa se pyöri aina kesään 1976 saakka. Kesäksi 1977 se siirrettiin Särkänniemeen. Särkänniemen jälkeen matka jatkui Tykkimäelle jossa se oli vuoteen 2002 saakka. Laitteen osto kesällä 2003 oli lähtölaukaus Nokkakiven Puiston rakentamiselle. Round Upin on valmistanut Nijmeegs Lasbedrijf Hollannista.

nokkakiven_puisto5_iso.jpg 144k

Pilvenpyörä, 2007

Pilvenpyörä on kotoisin Englannista, jossa se on pyörinyt mm. legendaarisessa Kursaalin huvipuistossa, South End on Sean kaupungissa. Laitteen on valmistanut Ameco.

lentokone_iso.jpg 278k

Lentokonekaruselli, 2007

Lentokonekaruselli matkasi Suomeen Yhdysvalloista, jossa se on aiemmin ollut kiertävän tivolin matkassa. Karusellin on valmistanut Allan Herschell, USA.

juna_big.jpg 82k

Pienoisjuna, 2007

Pienoisjunan myötä Nokkakiven Puisto pitää ykkössijaa eniten amerikkalaisia laitteita hankkineena kotimaisena puistona tai tivolina. Junassa on veturi, tenderi, ja matkustajavaunu, ja sen on valmistanut Ward. Juna kulkee 24 voltin tasasähköllä, joka otetaan radan kiskoista.

nokkakiven_puisto7_iso.jpg 163k

Miniautot, 2007

Ennen Nokkakiven Puistoon tuloa Miniautot ovat olleet sekä Seiterän tivolissa, että Roopen tivolissa. Miniautoradan kulkupelit on valmistanut italialainen Sela Cars. Autot toimivat 12 voltin tasasähköllä.

mustekala_iso.jpg 164k

Mustekala, 2007

Mustekalakaruselli tuli Nokkakiven Puistoon Rocca al Maresta. Sen on valmistanut Modern Products Englannista.

nokkakiven_huvipuisto8_iso.jpg 171k

Lasten Maailmanpyörä, 2007

Lasten Maailmanpyörä pyöri Linnanmäellä vuosina 1979-1995. Nokkakiven Puistoon se tuli Rocca al Maresta.

nokkakiven_huvipuisto9_iso.jpg 222k

Pensassokkelo, 2007

Pensassokkeloon on käytetty noin 900 kpl Unkarinsyreenejä. Se on istutettu kesällä 2005, ja kasvaa 30...40cm vuodessa. Täydessä mitassa se on arviolta kesällä 2011. Tarkoituksena on löytää reitti keskustaan, ja etsiä radan varrelle kätketyt puutarhatontut.

Autorata

Törmäilyautorata, 2008

Törmäilyautot muistuttavat 70-luvun Mersuja johtotädet keulassa. Autot ovat vuosimallia 1982, ja ne on valmistanut Ihle Saksasta. Rata on puiston omaa tuotantoa.

nokkakiven_pelihalli_iso.jpg 128k

Pelihalli, 2008

Nokkakiven pelihallissa on yli 100 nostalgista peliautomaattia, joita saa pelata ilmaiseksi vaikka koko päivän. Pelihalliin tarvitaan ovella kuitenkin kertalippu tai ranneke. Pelihallin yhteydessä on myös Suomen ainoa sirkusmuseo, pallomeri, naurutalon peilejä sekä pienille lapsille tarkoitettuja minikaruselleja sekä keinuautomaatteja. Myös nämä ovat maksuttomia.

nokkakiven_huvipuisto11_iso.jpg 107k

Pelikoju, 2008

Pelikojusta löytyy jokaiselle mieleisensä peli. Kojussa on tarjolla narunvetoa, pallonheittoa ja ankkojen ongintaa.

nokkakiven_puisto12_iso.jpg 127k

Skeeball pelikatos, 2009

Skeeball-pelit ovat yksi kaikkien aikojen suosituimmista huvipuisto- ja tivolipeleistä. Nokkakiven peleistä voi voittaa pehmoleluja.

nokkakiven_huvipuisto10_iso.jpg 136k

Lammasfarmi, 2009

Nokkakiven Puiston lemmikkilampaat Onerva ja Kanerva kerjäsivät rapsutuksia kesällä 2009. Tämän jälkeen Nokkakivessä on nähty nelijalkaisia kesätyöntekijöitä jokaisena kesänä. Niitä pääsee ruokkimaan, ja ne ovat todellisia lasten suursuosikkeja.

kanootti_iso.jpg 274k

Kanoottijoki, 2010

Nokkakiven kanoottijoella lapset seikkailevat melontaretkellä intiaanikylän ympäristössä.

huvipuisto_hullygully.jpg 113k

Hullygully, 2010

Hully Gully avattiin vasta kauden 2010 lopussa. Käytännössä se on siis toinen kesän 2011 uutuuslaitteista. Laitteen on valmistanut Sartori Italiassa. Se on pyörinyt Linnanmäellä kesät 1984 ja 1985, sekä Tykkimäellä 1986-2008.

nokkakivi_tiltawhirl_iso.jpg 113k

Vauhtivirveli (Tilt-a-Whirl), 2011

Nokkakiven kesäkauden 2011 uutuuslaite on todellinen klassikkolaite, isommille huvittelijoille suunnattu Vauhtivirveli. Sen kyytiin mahtuu 28 huimapäätä. Laite tunnetaan maailmalla nimellä Tilt-a-Whirl. Sen on valmistanut amerikkalainen Sellner. Vauhtivirveli tuli Nokkakiveen Seiterän tivolista.

nokkakiven_huvipuisto15_iso.jpg 157k

Mörkömetsä, 2012

Nokkakiven uutuuskohde kesällä 2012 on lähinnä lapsille suunnattu haamuaiheinen seikkailupolku metsän siimeksessä huvipuiston vieressä. Metsässä kohtaat mm. haamujen talon, pohjattoman kaivon Kiinaan, jättiläishämähäkin luolan sekä muita jännittäviä ja hauskoja kohteita. Kohde on maksuton. Halutessasi voit ostaa parin euron hintaisen kartan johon voi leimata rastipisteillä polun varrella. Palauttaessasi kartan oikein leimattuna saat pienen palkinnon, esimerkiksi Nokkakivi-aiheisia keräilykortteja.

nokkakivi_kummitusjuna1.jpg 90k

Kummitusjuna, 2013

Kummitusjuna ei jätä ketään kylmäksi. Vanhaan kivillinnaan rakennettu pelottava uutuus avasi ovensa kesällä 2013. Laite on täysin puiston omaa tuotantoa. Sen ja pelottavien örkkien suunnittelusta on vastannut Markku Hakola.

karuselli1.jpg 90k

Peppi-karuselli, 2014

Tämä klassikkolaite on hankittu Ruotsista. Laite on sama, joka on aikoinaan pyörinyt Peppi Pitkätossu tv-sarjassa vuonna 1959. Sen on valmistanut englantilainen Coulson.

scrambler.jpg

Scrambler, 2015

Scrambler tarjoaa yllättävän vauhdikkaat kyydit. Laitteen on valmistanut amerikkalainen Eli Bridge, eli sama perheyhtiö, joka on tehnyt myös Nokkakiven maailmanpyörän. Scrambler tuli Nokkakiveen Seiterän tivolista.

keppihevosrata_iso.jpg

Keppihevosrata, 2016

Keppariradassa on kymmenkunta hienoa estettä, joista yksi vesieste. Voit ratsastaa joko omalla kepparilla, tai lainata hevosen tallista radan vierestä. Kohde on maksuton.

nokkakiven_huvipuisto17_iso.jpg

Cyclon, 2016

Nokkakiven suurin laite tuli Wasalandiasta, joka suljettiin kauden 2015 päätteeksi. Radan pituus on 350 metriä ja ulkomitat 40 x 16 x 10 metriä. Vuoristoradan on valmistanut Interpark Italiasta.

nokkakiven_puisto19_iso.jpg

Saturn, 2017

Saturn otettiin käyttöön keskellä kautta 2017. Laite vie kaikki alle 140cm mittaiset lennolle avaruusaluksissa. Laitteen on valmistanut Sartori Italiasta.

ketkula_iso.jpg

Ketkula, 2021

Ketkulan hupitalossa saat uhmata luonnonlakeja. Ketkula oli kauden 2021 isoin uutuuskohde Suomessa. Kohde sijaitsee Laukaanhovissa vuoristoradan vieressä. Sen aulassa sijaitsee karkki- ja matkamuistomyymälä. Tämä läpikäveltävä hupitalo on puiston omaa tuotantoa.

Valokuvia Pelihallista

sirkusmaailma1_iso_big.jpg 150k

Peliautomaattihalli

Pelihalli avattiin kesällä 2008 puiston vieressä olevan Laukaanhovin tiloihin. Pelihallin tiloissa on esillä yli 100 kolikkoautomaattia, kuten flippereitä, jukebokseja, pajatsoja, hedelmäpelejä, yksikätisiä rosvoja sekä erilaisia mekaanisia taitopelejä. Suurin osa peleistä on kävijöiden kokeiltavissa, ilmaiseksi. Pelihallissa on myös pallomeri, trampoliini sekä lasten kiipeilyteline.

sirkusmaailma3_iso.jpg 192k

Peliautomaattihalli

Pelikoneet lähtevät käyntiin nappia painamalla, tai sitten niiden vaatimat wanhat pelirahat ovat kaukalossa pelin vieressä. Omia rahoja niihin ei tarvitse syöttää lainkaan.

sirkusmaailma8_iso.jpg 158k

Naurutalo

Naurutalon peilit hauskuuttavat sekä pieniä, että isoja vieraita.

Pääsivulle