etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
Nokkakiven Puisto Linnanmäki Powerpark Särkänniemi Tykkimäki

NOKKAKIVEN PUISTO

Päivitetty 04.06.2014

Yhteystiedot
Laiteluettelo
Valokuvia Nokkakiven Puistosta
Valokuvia Pelihallista

Nokkakiven Puiston maisemaa

Nokkakiven Puisto on Suomen uusin huvipuisto, joka avattiin Lievestuoreelle kesällä 2007. Puisto sijaitsee Jyväskylän ja Kuopion välisen valtatie 9:n (E63) varrella, noin 20 km Jyväskylästä itään, aivan Laukaanhovin matkailukeskuksen vieressä.

Konseptiltaan puisto eroaa kilpailijoistaan erityisesti siitä, että paikan ulkoasu muistuttaa enemmänkin 1900-alun viktoriaanista huvipuistoa vehreine puutarhoineen ja komeine, vanhantyylisine rakennuksineen. Puistoon on erittäin helppo poiketa, sillä se sijaitsee aivan valtatien kyljessä.

nokkakiven_puisto15_iso.jpg 158k

Kohderyhmänä Nokkakiven Puistolla on etupäässä lapsiperheet. Pienten lasten kanssa rauhallisessa puistossa on helppo liikkua, ja laitekanta sisältää runsaasti nuorimmillekin lapsille sopivia laitteita. Aikuisiakaan Nokkakivellä ei ole unohdettu ja tarjolla on mm. Painekattilana tunnettu legendaarinen Round Up, maamme ainoa kiinteässä huvipuistossa pyörivä Miami, Tilt-a-Whirl sekä muita isoja laitteita. Pensaista tehty labyrintti on ainoa täysikokoinen kasveista tehty labyrintti Suomessa, ja on saavuttanut täyden korkeuden kesällä 2011. Laitteita on tullut vuosittain lisää, ja puiston alue jatkaa laajentumista myös kesällä 2012, jolloin käytössä on jo 18 laitetta tai käyntikohdetta.

lasten Mustekala Sisäänpääsy huvipuistoon on ilmainen, ja kaudella 2012 siellä on maamme huvipuistoista edullisimmat kertalippujen hinnat ja rannekkeet. Puistoon saa tulla myös oman eväskorin kanssa, ja picnicin voi pitää vaikkapa nurmikolla aivan puiston keskellä!

Nokkakiven Puistoon kuuluu myös vieressä oleva runsaasti nostalgisia peliautomaatteja sisältävä iso pelihalli. Pelihalliin vaaditaan joko ranneke tai kertalippu, mutta sisällä kaikki koneet ovat ilmaisia ja niitä saa pelata vaikka koko päivän ilman rajoituksia. Pelit ovat joko vapaapelitilassa tai sitten niiden tarvitsemat wanhat kolikot löytyvät valmiina kaukaloista pelikoneiden vierestä. Erilaisia kolikkoautomaatteja on tarjolla jo yli 100 kappaletta, ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Käytettävissä on esimerkiksi flippereitä, yksikätisiä rosvoja, autopelejä, ammuntapelejä, biljardipöytä, ilmakiekkopeli, varhaisia videopelejä, erilaisia taitopelejä sekä pelikummajaisia menneiltä vuosikymmeniltä. Pelihallissa on jopa aito 50 pennin pajatso, jota saa luonnollisesti pelata oikeilla 50 pennin kolikoilla.

Pelihallin yhteydessä on myös Suomen ainoa sirkusmuseo, sekä lapsille suunnattu minihuvipuisto. Minihuvipuistossa on pienoiskaruselleja, keinuautomaatteja, rakettisimulaattori, pallomeri, naurutalon peilejä sekä toimivia huvipuistolaitteiden pienoismalleja. Koko pelihalli minipuistoineen on avoinna myös talvisin lauantaista sunnuntaihin. Kesällä se noudattaa huvipuiston aukioloaikoja.

yleisnäkymää Nokkakiven Puisto on yksityisessä omistuksessa. Sen perustivat Lauri Vartiainen ja Markku Hakola, jotka tukenaan joukko samanmielisiä huvipuistoasiantuntijoita päättivät vuonna 2004 tehdä puiston jossa voisivat itsekin viihtyä. Puiston rakennustyöt alkoivat kesällä 2005, ja kestivät kaksi vuotta.

Puiston maskotti

kivi_big.jpg 129k

Nokkakivi itse kuvassa

Puisto on saanut nimensä ihmisen pään muotoisesta valtavasta siirtolohkareesta. Paikalliset nuoret maalasivat siihen alunperin 70-luvun alussa silmät ja suun, jotka tosin vuosien saatossa pääsivät jo haalistumaan. Kivi sijaitsee aivan puiston vieressä ja näkyy hyvin ysitiellä liikkuville. Nyt se toimii siis puiston kummina ja maskottina. Kiven viereen pääsee puiston sisältä törmäilyautoradan vierestä.

Yhteystiedot

Osoite: Ruuhimäentie 3, 41400 Lievestuore
Puhelin: 045 270 5920
Nettisivu: www.nokkakivi.fi
E-mail: info@nokkakivi.fi

Laiteluettelo

Laitteet on jaettu neljään kategoriaan:
1) Isot laitteet, joihin pienet lapset eivät pääse yksinään tai eivät ollenkaan
2) Perhelaitteet, johin pienet lapset pääsevät yksin, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Raja isojen laitteiden kanssa on usein aika tulkinnanvarainen.
3) Lastenlaitteet, joihin aikuiset eivät pääse lainkaan, tai käyvät vain lasten seurassa
4) Käyntikohteet, jotka ovat maksullisia, ja joissa asiakkaat voivat kierrellä omaan tahtiinsa

Isot laitteet Perhelaitteet Lasten laitteet Käyntikohteet
MiamiHully GullyLentokonekaruselliPensassokkelo
MaailmanpyöräPienoisjunaPelihalli
RoundupMiniautotLammasfarmi
PilvenpyöräMustekalaMörkömetsä
TörmäilyautorataLasten Maailmanpyörä
VauhtivirveliKanoottijoki
KummitusjunaSkyhawk Raider
Peppi-karuselli

Nokkakiven Puiston kartta 2013

Nokkakiven Puiston aluekartta 2013

1 - Round Up
2 - Maailmanpyörä
3 - Miami
4 - Pilvenpyörä
5 - Pienoisjuna
6 - Lentokonekaruselli
7 - Lasten maailmanpyörä
8 - Mustekala
9 - Miniautot
10 - Pensaslabyrintti
11 - Törmäilyautorata
12 - Pelihalli
13 - Kanoottijoki
14 - Hully Gully
15 - Vauhtivirveli
16 - Mörkömetsä
17 - Kummitusjuna
18 - Ulkopelit
19 - Kahvila / lipunmyynti
20 - Jäätelökioski
21 - Info / ensiapu
22 - WC / lastenhoitohuone
23 - Nokkakivi
24 - Lammasfarmi
25 - Leikkialue

Valokuvia Nokkakiven Puistosta

Valokuvat on otettu kesällä 2007 - 2014.

prinsessa_iso.jpg 279k

Puiston prinsessat

Kesäisin puistossa liikkuu prinsessoita. Heidän tehtävänään on neuvoa ja opastaa asiakkaita tarvittaessa. Joskus lapset saattavat jännittää yksin laitteeseen menoa, mutta kun prinsessa tulee tueksi ja turvaksi kyytiin mukaan, on ajonautinto taattu!

nokkakiven_puisto2_iso.jpg 106k

Miami, 2007

Miami saapui Nokkakiven Puistoon edesmenneestä Rocca al Maren huvipuistoista Tallinasta. Sen on valmistanut Nottingham UK Englannista. Kyytiin mahtuu kerralla 18 asiakasta.

nokkakiven_puisto3_iso.jpg 117k

Maailmanpyörä, 2007

Maailmanpyörän edellinen sijoituspaikka oli Surf City, USA. Laite matkasi Suomeen kesällä 2005. Kyytiin mahtuu kerralla 36 asiakasta. Nopeimmillaan pyörän saa pyörimään jopa 6,25 kierrosta minuutissa. Pyörän on valmistanut Eli Bridge, Yhdysvalloista.

nokkakiven_puisto4_iso.jpg 145k

Round Up, 2007

Legendaarinen Painekattila on nähnyt lähes kaikki Suomen suurimmat huvipuistot. Alunperin se tuli Linnanmäelle 1961, jossa se pyöri aina kesään 1976 saakka. Kesäksi 1977 se siirrettiin Särkänniemeen. Särkänniemen jälkeen matka jatkui Tykkimäelle jossa se oli vuoteen 2002 saakka. Laitteen osto kesällä 2003 oli lähtölaukaus Nokkakiven Puiston rakentamiselle. Round Upin on valmistanut Nijmeegs Lasbedrijf Hollannista.

nokkakiven_puisto5_iso.jpg 144k

Pilvenpyörä, 2007

Pilvenpyörä on kotoisin Englannista, jossa se on pyörinyt mm. legendaarisessa Kursaalin huvipuistossa, South End on Sean kaupungissa. Laitteen on valmistanut Ameco.

lentokone_iso.jpg 278k

Lentokonekaruselli, 2007

Lentokonekaruselli matkasi Suomeen Yhdysvalloista, jossa se on aiemmin ollut kiertävän tivolin matkassa. Karusellin on valmistanut Allan Herschell, USA.

juna_big.jpg 82k

Pienoisjuna, 2007

Pienoisjunan myötä Nokkakiven Puisto pitää ykkössijaa eniten amerikkalaisia laitteita hankkineena kotimaisena puistona tai tivolina. Junassa on veturi, tenderi, ja matkustajavaunu, ja sen on valmistanut Ward. Juna kulkee 24 voltin tasasähköllä, joka otetaan radan kiskoista.

nokkakiven_puisto7_iso.jpg 163k

Miniautot, 2007

Ennen Nokkakiven Puistoon tuloa Miniautot ovat olleet sekä Seiterän tivolissa, että Roopen tivolissa. Miniautoradan kulkupelit on valmistanut italialainen Sela Cars. Autot toimivat 12 voltin tasasähköllä.

mustekala_iso.jpg 164k

Mustekala, 2007

Mustekalakaruselli tuli Nokkakiven Puistoon Rocca al Maresta. Sen on valmistanut Modern Products Englannista.

nokkakiven_huvipuisto8_iso.jpg 171k

Lasten Maailmanpyörä, 2007

Lasten Maailmanpyörä pyöri Linnanmäellä vuosina 1979-1995. Nokkakiven Puistoon se tuli Rocca al Maresta.

nokkakiven_huvipuisto9_iso.jpg 222k

Pensassokkelo, 2007

Pensassokkeloon on käytetty noin 900 kpl Unkarinsyreenejä. Se on istutettu kesällä 2005, ja kasvaa 30...40cm vuodessa. Täydessä mitassa se on arviolta kesällä 2011. Tarkoituksena on löytää reitti keskustaan, ja etsiä radan varrelle kätketyt puutarhatontut.

Autorata

Törmäilyautorata, 2008

Törmäilyautot muistuttavat 70-luvun Mersuja johtotädet keulassa. Autot ovat vuosimallia 1982, ja ne on valmistanut Ihle Saksasta. Rata on puiston omaa tuotantoa.

nokkakiven_pelihalli_iso.jpg 128k

Pelihalli, 2008

Nokkakiven pelihallissa on yli 100 nostalgista peliautomaattia, joita saa pelata ilmaiseksi vaikka koko päivän. Pelihalliin tarvitaan ovella kuitenkin kertalippu tai ranneke. Pelihallin yhteydessä on myös Suomen ainoa sirkusmuseo, pallomeri, naurutalon peilejä sekä pienille lapsille tarkoitettuja minikaruselleja sekä keinuautomaatteja. Myös nämä ovat maksuttomia.

nokkakiven_huvipuisto11_iso.jpg 107k

Pelikoju, 2008

Pelikojusta löytyy jokaiselle mieleisensä peli. Kojussa on tarjolla narunvetoa, pallonheittoa ja ankkojen ongintaa.

nokkakiven_puisto12_iso.jpg 127k

Skeeball pelikatos, 2009

Skeeball-pelit ovat yksi kaikkien aikojen suosituimmista huvipuisto- ja tivolipeleistä. Nokkakiven peleistä voi voittaa pehmoleluja.

nokkakiven_huvipuisto10_iso.jpg 136k

Lammasfarmi, 2009

Nokkakiven Puiston lemmikkilampaat Onerva ja Kanerva kerjäsivät rapsutuksia kesällä 2009. Kesällä 2010 puistossa viihdytti lapsia Pikku-Panda sekä Pauli-Pässi. Uusimmat nelijalkaiset kesätyöläiset tulivat puistoon myös kesäksi 2011. Niitä pääsee ruokkimaan, ja ne ovat todellisia lasten suursuosikkeja.

nokkakiven_puisto13_iso.jpg 99k

Skyhawk Raider lentosimulaattori, 2009

Nokkakiven oma lentosimulaattori lähtee avaruusmatkalle 1 euron kolikolla.

kanootti_iso.jpg 274k

Kanoottijoki, 2010

Nokkakiven kanoottijoella lapset seikkailevat melontaretkellä intiaanikylän ympäristössä.

huvipuisto_hullygully.jpg 113k

Hullygully, 2010

Hully Gully avattiin vasta kauden 2010 lopussa. Käytännössä se on siis toinen kesän 2011 uutuuslaitteista. Laitteen on valmistanut Sartori Italiassa. Se on pyörinyt Linnanmäellä kesät 1984 ja 1985, sekä Tykkimäellä 1986-2008.

nokkakivi_tiltawhirl_iso.jpg 113k

Vauhtivirveli (Tilt-a-Whirl), 2011

Nokkakiven kesäkauden 2011 uutuuslaite on todellinen klassikkolaite, isommille huvittelijoille suunnattu Vauhtivirveli. Sen kyytiin mahtuu 28 huimapäätä. Laite tunnetaan maailmalla nimellä Tilt-a-Whirl. Sen on valmistanut amerikkalainen Sellner. Vauhtivirveli tuli Nokkakiveen Seiterän tivolista.

nokkakiven_huvipuisto14_iso.jpg 157k

Mörkömetsä, 2012

Nokkakiven uutuuskohde kesällä 2012 on lähinnä lapsille suunnattu haamuaiheinen seikkailupolku metsän siimeksessä huvipuiston vieressä. Metsässä kohtaat mm. haamujen talon, pohjattoman kaivon Kiinaan, jättiläishämähäkin luolan sekä muita jännittäviä ja hauskoja kohteita. Kohde on maksuton. Halutessasi voit ostaa parin euron hintaisen kartan johon voi leimata rastipisteillä polun varrella. Palauttaessasi kartan oikein leimattuna saat pienen palkinnon, esimerkiksi Nokkakivi-aiheisia keräilykortteja.

nokkakivi_kummitusjuna1.jpg 90k

Kummitusjuna, 2013

Kummitusjuna ei jätä ketään kylmäksi. Vanhaan kivillinnaan rakennettu pelottava uutuus avasi ovensa kesällä 2013. Laite on täysin puiston omaa tuotantoa. Sen ja pelottavien örkkien suunnittelusta on vastannut Markku Hakola.

karuselli1.jpg 90k

Peppi-karuselli

Tämä klassikkolaite on hankittu Ruotsista. Laite on sama, joka on aikoinaan pyörinyt Peppi Pitkätossu tv-sarjassa vuonna 1959. Sen on valmistanut englantilainen Coulson.

Valokuvia Pelihallista

nokkakivi_kummitusjuna2.jpg 68k

Nokkakiven Puiston Kummitusjunan pienoismalli

Kummitusjunan pienoismallista pystyy hyvin hahmottamaan millainen junasta tulee.

sirkusmaailma1_iso_big.jpg 150k

Peliautomaattimuseo

Pelihalli ja sirkusmuseo Sirkusmaailma avattiin kesällä 2008 puiston vieressä olevan Laukaanhovin tiloihin. Se on yhdistelmä isoa pelihallia, sirkusmuseota, sekä pienten lasten minihuvipuistoa. Vaikka se sijaitseekin 20 metriä varsinaisen puistoalueen ulkopuolella, sinne kelpaavat Nokkakiven rannekkeet ja laiteliput siinä missä muihinkin laitteisiin.

Pelihallin tiloissa on esillä yli 100 kolikkoautomaattia, kuten flippereitä, jukebokseja, pajatsoja, hedelmäpelejä, yksikätisiä rosvoja sekä erilaisia mekaanisia taitopelejä. Suurin osa peleistä on kävijöiden kokeiltavissa, ilmaiseksi. Pääset myös vilkaisemaan, miten pelit on rakennettu ja miten ne toimivat

sirkusmaailma3_iso.jpg 192k

Peliautomaattimuseo

Pelikoneet lähtevät käyntiin nappia painamalla, tai sitten niiden vaatimat wanhat pelirahat ovat kaukalossa pelin vieressä. Omia rahoja niihin ei tarvitse syöttää lainkaan. Pääsymaksun hinnalla voit siis pelailla vaikka koko päivän!

airhockey_big.jpg 91k

Pelihalli

Nokkakiven pelihallissa on kävijöiden vapaasti pelattavissa useita tivoleista ja huvipuistoista tuttuja pelejä. Voit esimerkiksi ottaa siellä erän Air Hockeyta, pöytäjalkapalloa tai kokeilla minigolfrataa.

sirkusmaailma8_iso.jpg 158k

Naurutalo

Naurutalon peilit hauskuuttavat sekä pieniä, että isoja vieraita.

Pääsivulle