etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
Nokkakiven Puisto Linnanmäki Powerpark Särkänniemi Tykkimäki

POWERPARK

Päivitetty 14.07.17

Yhteystiedot
Laiteluettelo
Valokuvia Powerparkista

Kuva kertoo mainiosti, mistä Power Parkissa on kyse. Palmut huojuvat uima-altaan vierellä ja taustalla näkyy huvipuisto. Vieressä on upea hotelli, koko planeetan hienoin mikroautorata, ja jättimäinen sisä-Kartinghalli.

Powerlandin maisemaa Power Park on uusin tulokas Suomen huvipuistojen joukkoon. Jos ollaan oikein tarkkoja, niin se on ensisijaisesti Suzukan tyylinen moottoripyhättö, jossa autoilu on pääasiassa, mutta huvittelu tulee hyvänä kakkosena, ja taitaa olla kohta toiminnaltaan jo kohteen laajin kokonaisuus. Karting ratoja on kaksi, toinen ulkona (Mika Salo Circuit), ja toinen ympäri vuoden toimivassa hallissa. Varsinainen huvipuisto sijaitsee aivan ratojen vieressä, ja tunnetaan nimellä Powerland.

Puiston laajennusvauhti on häkellyttävän nopeaa, ja tuntuu vain kiihtyvän. Vuonna 2002 huvipuistoalueella oli vain iso asfaltikenttä ja pari huvipuistolaitetta. Vuoden päästä samalla paikalla oli jo 15 laitetta, ja viereen noussut hehtaarin kokoinen sisä-Kartinghalli. Nyt laitteita on jo 23 kappaletta, joista peräti kuusi oli kuluneen kesän uutuuksia. Ensi vuonna alueella avataan Suomen suurin puuvuoristorata Thunderbird, joka oli jo kesällä hyvää vauhtia nousemassa. Myös rakennuskanta on jatkuvassa kasvussa, sillä puistossa panostetaan näyttävään ulkoasuun selvästi muita paikkoja enemmän. Laitekanta Power Parkissa on uudeksi puistoksi hyvin tasapainossa, eli sieltä löytyy hurjia uutuuslaitteita, koko perheen laitteita, sekä myös lastenlaitteita.

Myös ulko- ja sisärata ovat melkoisia nähtävyyksiä. Molemmat ovat viimeisen päälle rakennettu kaikissa suhteissa. Tuskinpa toista puitteeltaan vastaavan tasoista kokonaisuutta löytyy mistään muualta, edes maailmanlaajuisesti. Tästä onkin hyvänä todisteena ulkoradalla ajettavat kartingin MM-osakilpailut. Itse radoista kannattaa kysäistä niitä ajaneilta kuskeilta, mutta ainakaan maallikon silmin esim. ulkorata ei eroa millään tavalla F1-radoista muuten kuin kokonsa puolesta. Kohteessa on myös iso camping-alue, sekä ympäri vuoden auki olevia hotelleja sekä ravintoloita.

Power Park sijaitsee Pirin kylässä, Alahärmässä, Lapuan pohjoispuolella. Hankkeen takana on työstökoneyrittäjänä tunnettu Jorma Lillbacka. Myös Mika Salo on osallistunut radan suunnitteluun. Radan rakentaminen alkoi lokakuussa 1999, ja ensimmäinen kisa ajettiin heti seuraavana kesänä. Kesäksi 2001 rataa jatkettiin nykyiseen mittaansa. Ensimmäiset huvipuistolaitteet, Lentävä matto ja Mega Drop saapuivat alueelle kesäkuussa 2002. Alkusyksystä laitteita tuli 7 kappaletta lisää, kesällä 2003 muutama, kesällä 2004 kaksi, ja kaudella 2005 kuusi.

Yhteystiedot

Osoite: Puistotie 3, 62300 Härmä
Puhelin: 06-485 4100
Telefax: 06-485 4200
Nettisivu: www.powerpark.fi

Laiteluettelo

Laitteet on jaettu neljään kategoriaan:
1) Isot laitteet, joihin pienet lapset eivät pääse yksinään tai eivät ollenkaan
2) Perhelaitteet, johin pienet lapset pääsevät yksin, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Raja isojen laitteiden kanssa on usein aika tulkinnanvarainen.
3) Lastenlaitteet, joihin aikuiset eivät pääse lainkaan, tai käyvät vain lasten seurassa
4) Käyntikohteet, jotka ovat maksullisia, ja joissa asiakkaat voivat kierrellä omaan tahtiinsa

Isot laitteet Perhelaitteet Lasten laitteet Käyntikohteet
Dragon TowerDino Safari JeepJumping StarRöllikylä
Music ExpressCrazy HouseRio GrandeKidius Farmi
BoosterTime MachineKahvikupitHitachi Park
Giant WheelGaleonKetjukaruselliFunhouse
JoyrideMine TrainWild Horse Carousel
AutorataBalloon TowerMini Jets
TyphoonJet SkiMill River
MustekalaChuck Wagon
CobraLion King
KetjukaruselliCaptain Hook
ThunderbirdJump Around
Devil's mine HotelTagj
Fiesta Mexicana
Pegasus
Neo's Twister
Magnum Theatre
Junker

Valokuvia Powerparkista

Valokuvat on otettu kesällä 2002-2007. Kiitokset Jorma Lillbackalle, Veli-Matti ja Jukka Lillbackalle, Jan Perssonille ja Juha Puusaarelle laitteita ja aluetta koskevista tiedoista.

big_pirateboat.jpg 44k

Fantasialaiva, 2002

Lapsille on tarjolla tämä hulppea kiipeily-laiva.

big_musicexpress.jpg 92k

Music Express, 2002

Music Express on puiston kolmas varsinainen aikuisten vauhtilaite. Laitteen on valmistanut Barbieri Italiasta. Vastaavanlainen pyörii myös Suomen Tivolissa.

big_jurasic.jpg 84k

Dino Safari Jeep, 2002

Dinoautot kiertelevät metsän keskellä ohjausraiteen varassa. Tulevina vuosina saattaa radan varteen ilmestyä hirmuliskoja pelottelemaan matkustajia. Laitteen on valmistanut Zamperla Italiasta.

big_kahvikuppi.jpg 90k

Teekupit, 2002

Ilman teekuppeja yksikään tivoli tai huvipuisto ei ole täydellinen. Laitteen valmistaja on Zamperla Italiasta.

big_ketju.jpg 92k

Ketjukaruselli, 2002

Myös ketjukaruselli on tarkoitettu junioriväelle. Laitteen on valmistanut Sopark Italiasta.

big_jumpingstar.jpg 95k

Jumping Star, 2002

Power Parkin vastine Lintsin HipHopille on Zamperlan valmistama Jumping Star. Se on kooltaan jo sitä luokkaa, että mahdollisesti myös aikuiset pääsevät sen kyytiin, jos Mega Drop tuntuu liian hurjalta laitteelta.

big_riogrande.jpg 90k

Rio Grande, 2002

Myös Rio Grande on vanha tuttu huvipuistosuosikki. Myös tämä on Zamperlan tuotantoa.

big_venetian.jpg 85k

Wild Horse Carousel, 2002

Tämä hevoskaruselli on tehty vanhan ajan tyyliin.

big_dodgem.jpg 86k

Autorata, 2003

Törmäysautorata on Power Parkia varten tehty erikoismalli. Sen kyljissä on jopa aitoja neonputkia! Tästä komeampaa rataa ei kyllä löydy mistään. Rakennuksen on valmistanut Cosetto ja autot on toimittanut IE Park, molemmat Italiasta

big_ferris.jpg 111k

Giant Wheel 34, 2003

Giant Wheel jakaa Suomen suurimman maailmanpyörän tittelin Suomen Tivolin vastaavalaisen kanssa. Laitteessa on 24 vaunua, johon mahtuu 4...6 matkustajaa kuhunkin. Laite pyörittää siis kerralla yli 100 ihmistä.

big_joyride.jpg 110k

Joyride, 2003

Powerlandin vuoristorata on tiukkoja kaarteita sisältävä kompakti teräsrata. Radan korkeus on 15 metriä ja pituus 350m. Junassa on 6 vanua, joihin mahtuu 2 matkustajaa kuhunkin. Laitteen on valmistanut L&T Systems Italiasta.

big_booster1.jpg 31k

Booster, 2003

Booster kilpailee vuoden 2003 hurjimman uutuuslaitteen tittelistä koko maassa. Laite on kuin jättimäinen propelli, jonka päissä on vaunut. Varsi pyörii vauhdikkaasti ympäri, joten vaunut kulkevat parhaimmillaan noin 100km/h nopeudella. Sillä nopeudella suunnilleen tuplataan aikaisempi huvipuistolaitteiden Suomen ennätys. Molemmissa päissä on istuimet neljälle matkustajalle, jotka istuvat pareittain selät vastakkain. Vaunut myös pyörivät oman akselinsa ympäri. Hurjimmalta meno tuntuu silloin, kun matkustaja roikkuu pelkkien turvakaarien varassa alaspäin, ja maankamara tulee satasen nopeutta vastaan. Boosterin on valmistanut Fabbri Italiasta.

big_crazyhouse.jpg 99k

Crazy House, 2003

Tämä mainio koko perheen laite nousee varren varassa ylös, ja alkaa pyörimään epäkeskosti. Sisältä löytyy mm. savukone, joka tuprauttelee savupilviä ajon aikana. Laitteen on valmistanut Barbieri Italiasta.

big_redbaron.jpg 119k

Mini Jet, 2003

Mini Jetissä voi lennellä sekä lentokoneilla, että helikoptereilla. Ne nousevat ylös ajon aikana. Laitteen on valmistanut Zamperla Italiasta.

big_piovra.jpg 90k

Mustekala, 2004

Mustekala on sijoitettu Joyriden taakse. Laitteen on valmistanut Soriani & Moser Italiasta.

big_typhoon1.jpg 66k

Typhoon, 2004

Typhoon muistuttaa toiminnaltaan Frisbeetä, mutta vaudin tunnetta lisää ulospäin käännetyt penkit. Typhoon tunnetaan myös valmistajan (Technical Park Italiasta) tyyppinimellä Street Fighter. Laitteeseen mahtuu 24 matkustajaa. Korkeus on 23 metriä paikallaan ja 30 metriä käynnissä.

Kuva: Jukka Lillbacka

big_wagon.jpg 119k

Chuck Wagon, 2005

Lasten maailmanpyörä soveltuu mainiosti niille, jotka eivät uskaltaudu ison pyörän kyytiin. Laitteen on valmistanut Zamperla Italiasta.

big_cobra.jpg 80k

Cobra, 2005

Cobra on vuoristorata, joka kulkee ajon aikana kahteen suuntaan. Aluksi juna peruuttaa aseman takana olevaa nostomäkeä, jonka laelta se päästetään matkaan. Kun juna on kertaalleen syöksynyt radan läpi, se nostetaan uudestaan vastakkaisen nostomäen huipulle. Kun juna päästetään sieltä matkaan, se peruuttaa koko matkan takaisin. Laitteen on valmistanut Vekoma Hollannista. Laite tunnetaan myös valmistajan mallinimellä Boomerang.

big_mill.jpg 90k

Mill River, 2005

Mill River on lapsille tarkoitettu "tukkijoki". Laite on todella upeasti teemoitettu, ja sisältää aidon vesimyllyn.

big_paloma.jpg 110k

La Paloma, 2005

Myös ketjukarusellin ympäristö on hienosti rakennettu. Laitteen on valmistanut Zierer Saksasta.

big_time.jpg 94k

Time Machine, 2005

Aikakone on kaikille lapsille ja lapsenmielisille tarkoitettu rauhallinen karuselli.

Thunderbird

Thunderbird, 2006

Linnanmäen vanha Vuoristorata saa kovan haastajan Powerlandin uudesta Thunderbirdistä. Pituutta radalla on 850 m, maksiminopeus on 75 km/h ja korkein kohta on 30 m. Radan on valmistanut amerikkalainen puumäkiin erikoistunut Great Coasters International (GCI). Lisää kuvia Thunderbirdistä.

Devil's mine Hotel

Devil's mine Hotel, 2007

Devil's mine hotel on italialaisen Gosetton valmistama interaktiivinen "kummitujuna". Siinä tarkoituksena on ampua mahdollisemman monta hirviötä, jotta ei itse joudu hirviöiden uhriksi. Ajelun lopuksi voi lastausalueella tarkistaa saamansa pistemäärän onnistuneista osumista.

Galeon

Galeon, 2007

Galeon on Zamperlan valmistama uuden mallinen Rockin' Tuc. Laite tuli Lentävän Maton tilalle. Galeon on kokoperheelle tarkoitettu laite.

Fiesta Mexicana

Fiesta Mexicana, 2007

Fiesta Mexicana on Zamperlan uusinta tuotantoa vuodelle 2007. Karusellin kyytiin kerralla mahtuu 24 matkustajaa. Tunnin aikana laite pysty kuljettamaan jopa 600 asiakasta. Erikoiseksi laitteen tekee se, että matkustaja pystyy valitsemaan haluaako hän kovemman vai rauhallisemman kyydin. Valitsemalla vasenn jonotusalueen saa haluamansa kyydin.

Kuva: Jani Ahonen

Mine Train

Mine Train, 2007

Mine train on italialaisen Zamperlan valmistama perhelaite. Pituutta radalla on 280 metriä ja ajoaika on noin 42 sekuntia.

Kuva: Jani Ahonen

Pegasus

Pegasus, 2008

Pegasuksen on valmistanut Technical Park. Laitteessa on kuusi sakaraa johon kulloiseenkin mahtuu viisi asiakasta. Yhdella kerralla laite pystyy pyörittämään 30 ihmistä kerralla. Laite pyörii akselinsa ympäri 12 kertaa minuutissa.

Kuva: Heikki Ulvila

Balloon Tower

Balloon Tower, 2008

Powerlandin kesän 2008 toinen uutuuslaite on myöskin Tehnical Parkin valmistama. Perhelaitteessa on kahdeksan gondolia joista jokaiseen mahtuu neljä ihmistä kerralla. Gondolit nousevat 12 metrin korkeuteen jossa ne pyörivät sekä myötä että vastapäivään.

Kuva: Heikki Ulvila

rolli_iso.jpg 94k

Röllikylä, 2009

Röllikylä on teemoitettu Röllinsydän elokuvan pohjalta. Jos oikein hyvä tuuri käy, saatat nähdä vilauksen Röllistä ja hänen ystävistään.

kidius_iso.jpg 136k

Kidius farmi, 2009

Kidius farmilla pääset tutustumaan mm. Kidius possuun joka pitää asuntonsa sikosiistinä.

hook_iso.jpg 58k

Captain Hook, (2009) 2010

Kesän uutuutena on Zamperlan valmistama perheen nuorimmille soveltuva Captain Hook merirosvolaiva. Se keinuttaa pienet kävijänsä mukavasti kesän riemuihin.

sauna_iso.jpg 83k

Röllikylän sauna, 2010

Röllikylä on saanut uuden lisän suomalaisen saunan merkeissä. Voit käydä kurkistamassa kuinka Röllipeikko ystävineen viettää mukavan leppoisan hetken kiireidensä keskellä. Viimekesänä rakennetulle uudelle alueelle on lisätty lisäksi monia tuttuja Röllihahmoja.

neo_iso.jpg 85k

Neo's Twister, 2011

Hurjapäille suunnattu "spinnaava" vuoristorata on italialaisen Fabbrin valmistama. Sopivaan kohtaan tultaessa vaunu pyörähtää ympäri ja saattaapa se välillä kulkea myös takaperin!

hitachi_iso.jpg 104k

Hitachi Park, 2011

Hitachi Park on perheen pienemmille suunnattu kaivinkonepuisto. Monien Powerlandissa olevien laitteiden tavoin myös Hitachi Park on rakennettu katoksen alle niin, ettei pieni sade haittaa päivän hauskanpitoa.

lionking_iso.jpg 105k

Lion King, 2011

Powerland muisti lapsia tänä kesänä Hitachi Parkin lisäksi myös Lion King karusellilla. Laitteessa on 8 vaunua, ja kerralla laite pystyy kuljettamaan 32 pientä vierailijaa. Karuselli on Technicalparkin valmistama.

Kuva: Heikki Ulvila

magnum_iso.jpg 80k

Magnum Theatre, 2011

Voidaan hyvin sanoa, että suomalaisissa huvipuistoissa olevista elokuvateattereista Powerparkissa oleva teatteri on tyylikkäin ja mukavin. Teatterissa pyörii päivän aikana 4 eri leffaa nonstoppina. Leffat vaihtuvat muutaman tunnin välein. Kannattaakin selvittää etukäteen milloin on haluamansa elokuvan esitysaika. Teatteri on erikseen maksullinen kohde, rannekkeen hankinnasta huolimatta.

dragon_iso.jpg 111k

Dragon Tower, 2012

75 metristä Moser Ridersin valmistamaa vapaapudotustornia voidaan ajaa maisemakierrosajona, jolloin laite pyörii rauhallisesti ylhäältä alaspäin. Tornia ajetaan myös vapaapudotuksena, jolloin laite saavuttaa huippunopeutensa joka maksimissaan on 23 m/s.

jetski_iso.jpg 257k

Jet Ski, 2013

Olo on kuin merten valtiaalla! Lähde seikkailemaan saksalaisen Ziererin valmistamaan vesilaitteeseen. Veden hurjissa pärskeissä voikin hyvin kuvitella ajelevansa oikeassa meressä. Laitteessa on yhdeksän gondolia, josta kuhunkin mahtuu kerralla joko yksi aikuinen tai yksi lapsi.

kwai2_iso.jpg 257k

Kwai River, 2013

Veneajelu vie pahaa-aavistamattomat matkailijat rauhalliselle, mutta märälle matkalle. Matkan varrella kannattaa varautua muutamaan kunnolliseen veden pärskähdykseen. Kastumisesta ei kuitenkaan ole haittaa, koska itsensä ja märät vaatteet voi käydä matkan jälkeen kuivattelemassa 2 €:a maksavassa kuivauskaapissa.


auto1_iso.jpg 257k

Jump Around, 2014

Perheen pienemmille suunatut hyppivät autot. Varmasti on monen pikkuväen suosikki.

auto1_iso.jpg 257k

Funhouse, 2015

Lähde ottamaan selvää mitä työmiehet ovat saaneet aikaiseksi. Laite muistuttaa erehdyttävästi Linnanmäen Vekkulaa. Laite sijaitsee entsisen pelihallin paikalla.

auto1_iso.jpg 257k

Tagj, 2017

Pikkuväelle suunnatussa Tagj on isoja pehmeitä palloja joiden seassa on mukavaa melskata laitteen pyöriessä. Laitteen on valmistanut Gosetto.

auto1_iso.jpg 257k

Junker, 2017

Istu kyytiin jos uskallat. Juuri kuin alat vaunussa miettiä kuinka se näin rauhallisella kyydillä pääsee silmukat läpi, kiihdyttää se vauhtinsa 104 km tunti nopeuteen. Laitteen on valmistanut Gerstlauer.

big_karting1.jpg 50k

Karting rata

Silloin kuin radalla ei järjestetä kilpailuja, kuka tahansa voi vuokrata paikan päältä karting-auton ja testata ajotaitonsa. Se käykin säälimättömästi ilmi, sillä radalla on F1-tasoinen ajanottojärjestelmä.

big_karting2.jpg 52k

Karting rata ja katsomot

Myös katsomoon pääsee vapaasti seuraamaan ajoa, mikäli kyseessä ei ole kilpailuviikonloppu.

big_karting3.jpg 87k

Sisähalli

Hehtaarin kokoinen sisähalli on niin suuri, että allekirjoittanut ei saanut sitä mahtumaan yhteen kuvaan edes maailmapyörän kyydissä. Sisällä paljastuu rata, jollaista ei ole nähty aikaisemmin missään. Sisällä ajetaan sähköautoilla. Ne ovat katsojille miellyttävän hiljaisia, mutta liikkuvat silti riittävän kovaa. Hallin päädyssä on "pienois"-malleja tunnetuista rakennuksista ympäri maailmaa.

big_hotelli.jpg 66k

Hotelli

Radan vieressä on komea hotelli, joka on pantu pystyyn suurella rahalla kuten kaikki muutkin alueen kohteet. Vieressä on leirintäalue matkailuautoille ja asuntovaunuille, josta löytyy myös vuokrattavia mökkejä.

Powerlandista kadonneet laitteet

big_matto.jpg 62k

Tapis Volant, 2002-2005

Lentävä Matto sai kunnian olla puiston ensimmäinen laite. Sen on valmistanut Fabbri Italiasta

big_darkride.jpg 106k

Dark Ride, 2005-2006

Kummitusjuna sai väistyä Devil's mine hotellin tieltä. Powerlandin entiseen kummitusjunan kyytiin pääsee vielä Suomen tivolissa.

Monster Truck

Monster Truck, 2006

Monster Truck (Kit for Kids) on perheen pienemmille tarkoitettu pomppulinna.

big_megadrop1.jpg 35k

Mega Drop, 2002-2011

Mega Drop on lähes yhtä korkea kuin Linnanmäen Space Shot. Se toimii päinvastoin, eli ylös noustaan hiljaa, mutta alas tullaan vapaalla pudotuksella. Laitteen on rakentanut Fabbri Italiasta.

Pääsivulle