etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

KAUDEN 2003 UUTUUSLAITTEET

Päivitetty 26.05.03

Linnanmäki

Lintsillä on tapahtunut taas paljon talven aikana. Parasta on tietysti se, että peräti kolme uutta laitetta on saapunut, mutta yhtään ei ole viety alta pois. Kauden odotetuin uutuus on tietenkin korvaaja Breakdancelle, joka lähti pois kauden 2001 jälkeen. Nyt sen seuraajaksi on tullut vielä pari astetta kovempi laite, saksalaisen Hussin valmistama Booster, joka on saanut suomalaisen nimen Kieppi. Muut laiteuutuudet ovat lapsille tarkoitettu Kuuputin, sekä Kammokuja, joka on rakennettu nukkeradan viereen Casino Royale-pelihallin paikalle. Virtuaalitettaerin elokuva on tänä vuonna uusittu, ja on nimeltään Pianisti.

Sea Lifessa voi nähdä tänä vuonna meduusoja. Peacockissa on vanhaan tuttuun tapaan alkukaudesta UIT, sekä loppukaudesta Hair-musikaali. Myös pelipuolella on tapahtunut. Peliuutuuksia on kolme: Mcnuijat, Onnenkoukku, sekä Kultapossun ryöstö, joka on rakennettu renkaanheiton tilalle. Rakennuskannassa on uusiutunut silminnähden. Eteläportti on Boosterin takia siirretty 30 metriä rinnettä alaspäin. Lukuisia kioskirakennuksia on uusittu, ja naurutalon tilalle on rakennettu kokonaan uusi myymälä.

Lippupolitiikassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Tärkein on tietysti se, ettei Linnanmäellä ole enää sisäänpääsymaksua. Porteista pääsee siis tästä lähtien ilmaiseksi sisään. Tämä on ensimmäinen kerta puiston historiassa, kun tällainen on mahdollista. Myös erilaisia rannekevaihtoehtoja ja lippupaketteja on nyt valittavana ennätysmäärä, esimerkiksi normaalia ranneketta edullisempi iltaranneke, tai kuukausikortti (kuukauden voimassa oleva Timanttikortti). Linnanmäki on tänä vuonna avoinna peräti 125 päivää, joka on kaikkien aikojen ennätys. Elokuussa puisto on kaksi viikkoa avoinna jopa kello 23.00 saakka, joten sen tuhannet värivalot pääsevät todella oikeuksiinsa.

Myös lelumuseossa on tänä vuonna paljon mielenkiintoista nähtävää. Kaikista näyttävin uutuus on valtava pienoismalli, joka on tarkka kopio Linnanmäestä 1950-luvun lopulta. Se sisältää jopa toimivia laitteita valoineen päivineen. Mallin tekemiseen on käytetty tutkimustyö mukaanlukien yli vuosi, ja sitä varten on plarattu arkistossa tuhansia valokuvia. Malli on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä, miltä puisto näytti vain muutama vuosi avajaisten jälkeen.

big_kieppi1.jpg 66k

Kieppi

Tässä se nyt sitten on. Kauan odotettu korvaaja Breakdancelle. Boosterin eli Kiepin on valmistanut Huss Rides Saksasta.

big_kieppi2.jpg 86k

Kieppi

Laiteen sijainti selviää parhaiten kuvasta. Koska eteläporttia siirrettiin 30 metriä alemmas, niin kieppi mahtui maniniosti samaan paikkaan, josta ennen kuljettiin kohti Linnangrilliä. Muutoksen johdosta Linannmäelle saatiin peräti kaksi laitetta lisää ilman että yhtään piti purkaa alta pois.

big_kieppi3.jpg 89k

Kieppi

Vaunuja on yhteensä 16 kappaletta, ja niissä istuu aina kaksi matkustajaa vierekkäin. Yhteensä laitteeseen mahtuu siis 32 ihmistä. Luvassa on hurjaa pyöritystä päätellen pelkästään jo vaunujen turvapuomeista.

big_kieppi4.jpg 72k

Kieppi

Hurjaa kyyti on myös käytännössä. Kyseessä ei ole näköharha, vaan vaunut kääntyvät myös ylösalaisin. Kun sen lisäksi koko laatta sekä neljän vaunun ryhmät pyörivät, niin matkustaja voi olla missä asennossa hyvänsä. Kaikki tämä tapahtuu vielä valtavalla nopeudella.

big_kieppi5.jpg 64k

Kieppi

Tähän laitteeseen ei kannata mennä missään nimessä heti syönnin jälkeen. Jopa allekirjoittaneella teki heikkoa, vaikka takana on 30 vuoden intensiivinen harjoittelu. Toisaalta, Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkönen kehui laitetta oman kokeilunsa perusteella mukavaksi ja paljon leppoisammaksi, mitä päälle päin näyttää. No, saatiinpahan viimeinkin selville kumpi on kovempi jätkä, huvipuiston toimitusjohtaja vai huvipuistofanaatikko...

big_kieppi6.jpg 69k

Kieppi

...Kuvassa se kovempi mies. Mitäpä muutakaan voi odottaa sen erään formulakuskin sukulaisesta.

big_kuuputin.jpg 82k

Kuuputin

Kuuputin on pystytetty heti Boosterin viereen. Siihen voivat mennä lapset ja vähän heikkohermoisemmat huvittelijat. Laitteen on valmistanut Manorplan Leisure Englannista, eli entiseltä nimeltään Modern Products. Kuuputtimen alkuperäinen nimi on Stellar Swings.

big_kammokuja.jpg 72k

Kammokuja

Kammokuja on risteytys Vekkulaa ja kummitusjunaa. Kohde kävellään läpi 3D-lasit päässä. Sen sokkeloiset käytävät sisältävät monta hyytävää yllätystä. Erityisesti Kammokujaa suositellaan niille, jotka pelkäävät käärmeitä. 3D-lasit annetaan sisään mentäessä, ja ne kerätään pois ulos tultaessa.

big_kammokuja2.jpg 101k

Kammokuja

Kammokujan on rakentanut Rex Studio Englannista, eli sama yritys, joka on tehnyt mm. Tykkimäen kummitusjunan, Santaparkin somisteet, Lintsin lelumuseon ja Vekkulan fasaadit, sekä vesitornissa olleen Safariradan muutoksen Indiana's Adventureksi.

big_kultapossu.jpg 80k

Kultapossun ryöstö

Pelissä yritetään ampua ilmassa leijuvia palloja korkkipyssyllä. Osumasta saa palkinnon.

big_rakennus_2003_2.jpg 63k

Pienoismalli

Kauden mielenkiintoisin uutuus ei suinkaan ole laite, vaan lelumuseosta löytyvä pienoismalli. Se kuvaa yksityiskohtaisen tarkasti Linnanmäkeä 50-luvun lopulta. Pienoismallin on rakentanut museomestari Marco Planting yli vuoden kestäneen salapoliisityön jälkeen.

big_super.jpg 65k

Virtuaaliteatteri

Nyt loppui kertaheitolla tämän nettisivun tekijöiden marinat: Elokuvateatterissa esitettävä filmi on tänä vuonna ensimmäistä kertaa vasen elokuva, eikä pelkkä tietokoneanimaatio. Tänä vuonna esitys on siis tuplasti realistisempi kuin aikaisempina vuosina, joten liikkuvat penkit pääsevät oikeuksiinsa. Pianisti-niminen elokuva tapahtuu San Franciscossa, joka on tunnetusti täynnä mäkiä. Niitä pitkin lasketellaan flyygelin kyydissä hurjalla vauhdilla. Elokuva on muutenkin tehty sopivasti kieli poskessa, joten se on ehdottomasti paras tähänastisista.

big_rakennus_2003_3.jpg 68k

Naurukuja ja Villi Maailma-myymälä

Naurutalon peilit on siirretty rakennuksen läpi menevän kujan seinille. Naurutalon entiseen paikkaan on rakennettu uusi safari-aiheinen myymälä.

big_rakennus_2003_4.jpg 83k

Eteläportti

Uudesta porttirakennuksesta on tullut todella näyttävän näköinen verrattuna vanhaan.

big_rakennus_2003_1.jpg 46k

Kioskit

Jäätelö-, popcorn- ja hattarakioskit Top Spiniä sekä maailmanpyörää vastapäätä on purettu. Niiden tilalle on tehty uusi, yhteinen rakennus.

Särkänniemi

Särkänniemessä julkistettiin tänä vuonna vain yksi uutuuslaite, mutta se on sitäkin komeampi. Sveitsiläisen Intaminin rakentama Half Pipe-vuoristorata on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa, joten kiinnostus sitä kohtaan on ollut erittäin suurta aina ulkomaita myöten.

Muita uudistuksia on tapahtunut runsaasti. Esimerkiksi kaikki lasten laitteet on nyt keskitetty Karamelli-karusellia lukuunottamatta Ipanaarioon, eli alueelle niemen kärjessä. Myös Orlochlessin torni on saanut uusia hirviöitä pelottelemaan matkustajia. Särkänniemen lippupolitiikka on pysynyt suurinpiirtein samana kuin viime kaudella, mutta nykyään sisäänpääsymaksun hinnalla pääsee entistä useampaan kohteeseen.

big_halfpipe22.jpg 52k

Half-Pipe

Half-Pipe on rakennettu Koskiseikkailun ja parkkipaikan väliseen rinteeseen. Laitteeseen mennään sisälle delfinaarion takaa, ja tullaan ulos rakennuksen toiselta puolelta eläintarhan vierestä. Laite on todellinen nappiostos, sillä se näyttää todella hurjalta, mutta sopii melkein kenelle tahansa, joka kyytiin pääsee (minimipituus 140cm). Vaunun kiihtyvyys on sen kokoon nähden melkoista, mutta samalla pehmeää sähkömagneettiin perustuvien moottoreiden takia. Laite ei erityisesti tunnu vatsanpohjassa, joten se sopii myös sellaisille henkilöille, joille esimerkiksi viikinkivene aiheuttaa pahaa oloa. Vaunujen pyörimisliike ei myöskään ole niin kovaa, että se aiheuttaisi ongelmia pyörityslaitteita pelkääville. Half-Pipe kysyy siis pelkästään rohkeutta nousta todelliseen vauhtilaitteeseen.

big_halfpipe24.jpg 86k

Half-Pipe

Laudan molempiin päihin mahtuu 8 matkustajaa, joten kerralla siihen pääsee 16 matkustajaa. Avajaispäivänä lähtöväli oli noin 3.5 minuuttia, mutta tämän pitäisi lyhentyä merkittävästi kauden vanhetessa. Yksi ajo kestää noin minuutin, jonka aikana lauta käy kymmenisen kertaa ylhäällä.

big_halfpipe15.jpg 75k

Half-Pipe

Hurjimmalta laite tuntuu silloin, kun oma istuin sattuu olemaan ylöspäin, kun vaunu nousee kohti taivasta. Tuntuu, että lauta menee niin ylös, että kiskot loppuvat kesken ja vaunu tipahtaa tyhjyyteen. Kun laite lähtee toiseen suuntaan, näet aitiopaikalta kuinka se syöksyy valtavalla vauhdilla radan toiseen päähän ja hetkeä myöhemmin olet pää alaspäin. Ratakiskojen lyhyys ei ole pelkkä illuusio, sillä pyörät todellakin käyvät vain noin metrin päässä kiskojen yläpäästä. Kiskojen päässä on kuitenkin stopparit, joten ei syytä huoleen.

Kuva: Heta Aromaa

big_halfpipe23.jpg 99k

Half-Pipe

Kuvassa näkyvät levyt ovat lineaari-induktiomoottoreita, jotka liikuttavat junaa. Ne tuottavat ison sähkömagneettikentän, joka työntää junaa eteenpäin. Moottoreita on noin 35 kappaletta pitkin radan pohjaa, ja ne laukaistaan vaiheittain. Tämän johdosta kiihtyvyys ja pysähtyvyys on voimakasta, mutta samalla pehmeää.

big_torni1.jpg 62k

Orlochlessin torni

Torniin on ilmestynyt talven aikana muutama hirviö lisää, joten se on entistä jännittävämpi kokemus. Laitteessa ei ole säkkipimeää, joten siinä on nähtävää koko matkan ajan ja se sopii myös nuoremmille matkustajille. En kuitenkaan suosittele sitä heikkohermoisille.

Tivoli Seiterä

Tivoli Seiterä aloitti perinteisesti huvipuistokauden ensimmäisenä isoista tivoleista. Kauden uutuuslaite on Crazy Palace-niminen hupitalo. Se on kaksikerroksinen, ja sisältää monia hupitalo-klassikkoja, kuten pyörivän tynnyrin, liikkuvat lattiat ja eri suuntiin liikkuvat portaat.

Seiterältä ei ole lähtenyt talven aikana yhtään laitetta pois, joten tivolin laitemäärä alkaa kohoamaan lähelle kahta suurinta, eli Sariolaa ja Suomen Tivolia. Myös pelipuolella on luvassa uusi ampumapeli.

big_palace.jpg 83k

Crazy Palace

Palatsi on kaksikerroksinen. Kuten muut liikuteltavat tivolilaitteet, tämäkin menee yllättävän pieneen tilaan purettuna.

big_palace2.jpg 82k

Crazy Palace

Ylös mennään liikkuvia portaita pitkin, ja alas tullaan liukumäkeä.

Tivoli Sariola

Tivoli Sariola jatkaa hyvien laitehankintojen sarjaa. Tänä vuonna on vuorossa Zamperlan valmistama Rocking Tug, jonka kansainvälinen huvipuistojärjestö IAAPA (International Association for Amusement Parks and Attractions) on valinnut vuoden laitteeksi.

Rockin' Tug liikkuu U-kirjaimen muotoista rataa kiskoilla, ja pyörähtää ympäri molemmissa päissä. Laite soveltuu mainiosti koko perheelle aina perheen pienimpiä myöten.

big_tug1.jpg 58k

Rocking Tug

Laitteen kyytiin mahtuu 24 matkustajaa, jos nämä ovat kaikki lapsia tai 18 aikuista.

big_tug2.jpg 67k

Rocking Tug

Parhaat kyydit saa laitteen päässä. Tällöin pyörähdysliike tuntuu paljon kovemmalta.

Power Park

Power Park on jälleen tehnyt monta isoa laitehankintaa talven aikana. Alkavalle kaudelle puistoon on tullut/tulossa mm. jättimäinen maailmanpyörä, Booster, Venetian Carousel, sekä perheen pienimmille Red Baron. Näiden myötä Power Parkin voi jo hyvällä syyllä julistaa Suomen viidenneksi täysikokoiseksi huvipuistoksi.

Sekä Giant Wheel, että Booster ovat Fabbrin valmistetta. Booster ei ole nimestään huolimatta sama laite kuin Linnanmäen Booster (Kieppi), vaan ehkä vieläkin hurjempi vauhtilaite, jossa kahdeksan ihmistä pyörii 20 metrisen varren päässä.

big_ferris.jpg 62k

Giant Wheel 34

Giant Wheel jakaa Suomen suurimman maailmanpyörän tittelin Suomen Tivolin vastaavalaisen kanssa. Laitteessa on 24 vaunua, johon mahtuu 4...6 matkustajaa kuhunkin. Laite pyörittää siis kerralla yli 100 ihmistä.

Kuva: Jan Persson

Tykkimäki

Tykkimäkeen on tullut talven aikana peräti neljä uutuutta. Puiston kauimmaiseen nurkkaukseen Idän Pikajunan viereen on tullut lapsille tarkoitettu Miniteekupit-karuselli. Sen vieressä on Safari-rata, jota voisi kutsua koko perheen laitteeksi. Minicars-autot on viety varikolle, ja niiden tilalle on pystytetty Traktorifarmi. Round Up on lähtenyt puistosta pois, mutta sen tilalle on tullut Torni, jossa matkustajat voivat kiskoa itsensä lähes 10-metriseen torniin.

Myös tykkimäki on luopunut porttimaksusta, joten tänä vuonna huvipuistoon pääsee ilmaiseksi.

big_teekupit.jpg 94k

Mini-Teekupit

Teekupit ovat katoksen alla, joten niissä viihtyy myös sateella. Laitteen on valmistanut Manorplan Leisures (Modern Products) Englannista.

big_safari2.jpg 93k

Safari

Safari-radan kyydissä pääset noin pari minuuttia kestävälle ajelulle eksoottisten eläimien luokse. Idealtaan laite muistuttaa ehkä eniten Linnanmäen Hokkus Pokkus-rataa, vaikka niiden teema onkin erilainen. Molemmilla on jopa sama valmistaja, englantilainen Manorplan Leisures.

Avajaispäivänä radan varrella oli vain muutama eläin, mutta on luultavaa, että niitä tulee sinne runsaasti lisää. Huoltoalueella kummitusjunan takana näkyikin lupaavan näköinen norsu, joka pääsee luultavasti kohta tositoimiin.

big_safari1.jpg 89k

Safari

Huvipuistoihin kannattaa mennä avajaispäivänä jo senkin takia, että on hyvä mahdollisuus päästä uuden laitteen kaikkien aikojen ensimmäiseksi asiakkaaksi. Tämä on melkoinen saavutus, kun ottaa huomioon sen, että laitteen kyytiin voi nousta yli miljoona matkustajaa.

Safari-radan historian ensimmäisen ajelun pääsivät tekemään Jani Peura ja Markus Ukkonen.

big_farmi.jpg 61k

Traktorifarmi

Minicars-radan lokariautot on korvattu uusilla sähkö-traktoreilla. Samassa yhteydessä rata on somistettu aiheeseen sopivaksi.

big_torni.jpg 106k

Torni

Vanha Round Up on lähtenyt Tykkimäeltä pois, ja sen tilalle on tullut torni, jonka huipulle matkustajat voivat itsensä kiskoa. Heikkoja käsivoimia pelkääville voidaan paljastaa pieni salaisuus: Tornissa on moottorit, jotka helpottavat urakkaa.

Suomen Tivoli

Suomen Tivoli on tempaissut ja ostanut kaudelle yllätysuutuuden Free Fall, eli samanlaisen tornin kuin Linnanmäen HipHop. Laitetta voisi kutsua Space Shotin pienoisversioksi. Kauden varsinaisena uutuutena piti olla jättipallomeri, mutta toistaiseksi vanha pallomeri on edelleen käytössä.

big_freefall.jpg 60k

Free Fall

Laitteen kyytiin mahtuu kerrallaan yhteensä 10 matkustajaa. Valmistaja on Moser Riders Italiasta.

Kuva: Jan Persson

Pääsivulle