etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
Nokkakiven Puisto Linnanmäki Powerpark Särkänniemi Tykkimäki

SÄRKÄNNIEMI

Päivitetty 12.07.17

Yhteystiedot
Särkänniemen historia
Laiteluettelo
Valokuvia Särkänniemestä
Tornado: Näe, kuinka Särkänniemen uusi vuoristorata rakennettiin
Tutustu uuteen Angry Birds Landiin
Jäähyväiset Särkänniemen kummitusjunalle

Näkymä Näsinneulasta Särkänniemi on Suomen huvipuistoista selvästi monipuolisin. Perinteisten kieputtimien lisäksi alueella on 168 metriä korkea näkötorni, delfinaario, lasten eläintarha, akvaario, planetaario, ja jopa iso taidemuseo. Erilaisten kohteiden parissa vierähtää siis helposti koko päivä myös sellaisilta henkilöiltä, jotka eivät laitteisiin jaksa mennä, ja kaikki tämä huikean kauniin maiseman äärellä.

Särkänniemi on tehnyt viime vuosina todella isoja investointeja laitteisiin ja nostanut profiiliaan aina ulkomaita myöten. Kesällä 2001 avattiin yli 8 miljoonaa Euroa maksanut vuoristorata, Tornado. Kaudella 2003 puistoon tuli 3.5 miljoonaa maksanut Half-Pipe, joka oli ensimmäinen vastaava laite koko maailmassa. Kaudella 2004 on vuorostaan satsattu lastenlaitteisiin suositun Rocking Tug-laitteen myötä.

Särkänniemi ei ole Linnanmäen tapaan luopunut porttimaksustaan. Sen sijaan alemaksuksi nimitettävä pääsymaksu oikeuttaa ilmaisen sisäänpääsyn puiston muutamaan kohteeseen: Näsinneulaan, taidemuseoon ja Metkulaan.

Särkänniemen omistaa Tampereen Särkänniemi Oy (perustettu 1966), jonka puolestaan omistaa Tampereen kaupunki. Särkänniemen vuosittainen kävijämäärä on noin 1 500 000 henkilöä, joista vajaat puolet vieraili viime kaudella itse huvipuiston alueella.

Puiston aukioloajat voi tarkistaa Särkänniemen nettisivulta.

Yhteystiedot

Osoite: Tampereen Särkänniemi Oy, 33230 Tampere
Osoite: GPS- paikannusta varten: Laiturikatu 1
Puhelin: 0207 130 200
Myyntipalvelu: 0207 130 212
Telefax: 0207 130 370
Nettisivu: www.sarkanniemi.fi
E-mail: palaute@sarkanniemi.fi

Särkänniemen historia

Historiaosuuden tietolähteenä on käytetty mm. Lauri Santamäen kirjoittamaa historiikkia Näin syntyi Särkänniemi, sekä Leo Linblomin ja Tuomo Seiterän antamia tietoja.

Tampereen kaupungilla on pitkä perinne matkailukohteiden alalta. Esimerkiksi Pyynikin alkuperäinen, puinen näkötorni rakennettiin jo vuonna 1888. Valitettavasti torni vaurioitui sisällissodassa 1918, jolloin sen huippu romahti alas. Vuonna 1925 sen paikalle päätettiin rakentaa uusi torni, ja niinpä vanha puutorni purettiin nykyisen graniittisen tornin tilalta. Uusi 26 metriä korkea torni valmistui vuonna 1929, joten oli selvää, että seuraava Tampereelle rakennettava matkailukohde ei suinkaan olisi vielä uusi, entistäkin isompi torni.

big_pyynikki.jpg 85k

Pyynikin näkötorni nykyisessä asussaan

Pyynikin näkötorni on edelleen avoinna ja voi hyvin. Tornin juurella olevassa kahviossa myydään vielä tänäkin päivänä kuuluja sokerimunkkeja. Tornista on itse asiassa hyvin pieni matka Särkänniemeen, joten Näsinneulasta näkee mainiosti Pyynikin tornin ja päinvastoin.

Huvipuistoa alettiin puuhaamaan Tampereelle jo 50-luvulla. Sen paikaksi kaavailtiin alunperin Ratinaa. Suunnitelmat olivat jo hyvin pitkällä, mutta hanke raukesi paikallisten asukkaiden vastustukseen. 60-luvun alussa kaupunki alkoi kehittelemään ideaa eläintarhasta, joka oli tarkoitus sijoittaa Särkänniemeen. Vuonna 1964 avattiinkin tilapäinen eläintarha tyhjille jääneeseen teurastamoon yliopiston viereen. Eläintarhahanke meni kuitenkin mynkään, joten seuraavaksi Tampereen periksiantamaton kaupunginjohto innostui akvaarion rakentamisesta. Myös tämän turistinähtävyyden paikasta käytiin väittelyä, mutta lopulta se päätettiin rakentaa Särkänniemeen. Idea planetaariosta syntyi kaupunginisien USA:n matkalla, jossa nämä näkivät Daytonissa vieraillessaan vastaavanlaisen, tosin alkeellisemman nähtävyyden. Planetaario ja akvaario-suunnitelmat päätettiinkin heti yhdistää.

big_planet.jpg 71k

Akvaario-Planetaario vuonna 1969

Puuttuuko tästä kuvasta jotain olennaista? Kun Akvaario-Planetaario avattiin, niin Näsinneula oli vielä suunnitteluasteella.

Postikortin kuva: Matti Selänne

Pyynikin näkötorni jäi ajan myötä pieneksi, joten Tampereella alettiin etsiskelemään paikkaa uudelle tornille. Vuonna 1965 tehtiin päätös, että se rakennettaisiin akvaarion ja planetaarion yhteyteen. Näitäkään kohteita ei tosin oltu vielä edes aloitettu rakentamaan. Ensimmäisenä kolmikosta valmistui Planetaario, joka avattiin huhtikuussa 1969. Akvaario avattiin heti perään. Suunnitteilla oleva eläintarha ei koskaan toteutunut täydessä laajuudessaan, mutta sen sijaan Särkänniemeen avattiin lasten eläintarha avattiin keväällä 1970. Näsinneulan rakennustyöt alkoivat samoihin aikoihin. Näkötornin rakensi unkarilainen rakennusporukka. Rakennustyöt kestivät vuoden, jonka jälkeen näkötorni avattiin vappuna 1971. Koko komeuden korkeus on 168m. Pyörivä ravintola on 124m tasolla ja sen alla oleva sisätilan näköalatasanne 120m korkeudessa. Ulkotasanteelta voi ihailla maisemia 111m korkeudesta.

Näsinneulan nimen keksi Tampereen kaupunginhallituksen jäsen, kunnallisneuvos Lauri Santamäki. Nimen alkuosa tulee luonnollisesti vieressä olevasta Näsijärvestä, loppuosa on puolestaan lainattu Seattlen 184 metriä korkeasta Space Needle (Avaruusneula) näkötornista, joka rakennettiin Seattlen maailmannäyttelyn vetonaulaksi 1962. Näsinneulan rakentamisesta löytyy hienoja valokuvia Tampereen kaupunginarkiston www-sivuilta. En suosittele näitä kuvia heikkohermoisille enkä niille, jotka kärsivät korkean paikan kammosta.

Särkänniemen huvipuisto sai oikeastaan alkunsa jo vuonna 1973. Tällöin vanhat tivolialan konkarit, Leo Lindblom ja Lauri Seiterä avasivat nykyisen huvipuiston paikalle Neulan Huvipuiston. Alunperin miesten oli tarkoitus pystyttää tivoli Ratinaan, mutta koska Tampereen kaupunki oli tehnyt päätöksen oman huvipuiston rakentamisesta, ehdotti kaupunginjohtaja Pekka Paavola kaksikolle, että nämä pistäisivät tivolinsa Särkänniemeen koko kesäksi. Tämän hankkeen oli tarkoitus olla alunperin vain yhden kauden kestävä kokeilu, mutta koska Tampereen kaupunki oli erittäin tyytyväinen huvipuiston toimintaan, niin Lindblomia pyydettiin jatkamaan samalla paikalla vielä seuraavanakin kesänä. Näin myös tapahtui, ja puiston menestys oli yhtä suuri kuin edellisenäkin kautena. Puistossa oli puinen vuoristorata sekä useampikin Seiterän tivolin laite, kuten autorata ja Miniriden isompi versio, sekä Skoghin tivolin omistama pienikokoinen Vauhtivirveli. Lisäksi Neulan huvipuistossa oli karuselleja ja luonnollisesti pelejä.

wildmouse.jpg 96k

Neulan huvipuisto

Pirun Kelkka oli Wildmouse-tyylinen liikuteltava vuoristorata, joka oli alkujaan käytössä tanskalaisessa huvipuistossa. Leo Lindblom osti radan suomeen 60-luvun lopussa. Kun laite saapui, se vietiin Tikkurilaan Lindblomin tontille pystytettäväksi ja korjattavaksi. Alunperin radan oli tarkoitus kiertää Tivoli Seiterän mukana, mutta sen pystytys, purku ja liikuttelu kesti liian pitkään. Vuoristorata oli Tikkurilan lisäksi pystyssä vain kaksi kertaa Turussa, ennen kuin se vietiin Tampereelle Neulan huvipuistoon.

Kuva: Tivoli Seiterä

Nykyinen Särkänniemen huvipuisto avattiin vuonna 1975. Neulan huvipuiston vetäjien harmiksi Tampereen kaupunki päätti ruveta yhteistyöhön Linnanmäen omistaman Lasten Päivä Säätiön kanssa, joten uudessa Särkänniemen puistossa ei ollut enää alkuperäisiä laitteita. Kaikille oli kuitenkin jo alusta pitäen selvää, että nimenomaan Tampereen Särkänniemi Oy tulee vetämään omaa huvipuistotoimintaa ennemmin tai myöhemmin. Itse asiassa Särkänniemi osti ensimmäiset omat laitteensa jo kaudeksi 1974 saatuaan niitä edulliseen hintaan. Koska oma puisto avattiin vasta seuraavana vuonna, niin laitteet vuokrattiin yhdeksi kaudeksi Linnanmäelle. Niinpä esimerkiksi Troika teki debyyttinsä Linnanmäellä vuonna -74. Linnanmäki ja Särkänniemi tekivät tiivistä yhteistyötä 10 vuoden ajan. Särkänniemessä oli paljon Lasten Päivä Säätiön pelejä, sekä monta vanhaa Linnanmäen laitetta, kuten Calypso (tuli 1975), Autorata (1975), ja Round Up (1976), jotka siirrettiin sitten Tykkimäkeen vuonna 1986. Lasten Päivän Säätiön ja Särkännien yhteistyö päättyi 1984. Seuraavana vuonna valmistui delfinaario, joka on Koskiseikkailua ja Tornadoa lukuunottamatta viimeisin Särkänniemen isoista kohteista.

Särkänniemi vuonna 1975

Särkänniemi 1975

Alunperin huvipusto vei vain osan Särkänniemestä. Vuonna 1975 alue loppui suunnilleen siihen, missä on nykyään Taikajoki. Loput niemen kärjestä olivat täynnä venelaitureita ja vajoja. Seuraavaksi aitaa siirrettiin suunnilleen Jet Starin korkeudelle. Pikkuhiljaa huvipuisto valloitti aina suuremman ja suuremman palan niemestä, kunnes valtasi sen lopulta kokonaan.

Kuva: J. Aikas

Särkänniemi vuonna 1980

Särkänniemi 1980

Vuonna 1980 Särkkänniemi oli verrattain pieni. Laitekantaan kuului mm. RoundUp, joka tänäpäivänä pyörii Nokkakiven puistossa.

Kuva: J. Rantanen

Särkänniemi vuonna 2011

Särkänniemi 2011

Vuoteen 2011 mennessä on Särkänniemi kasvanut paljon, ja sinne on tullut monenlaista uutta tarjontaa.

Särkänniemi vuonna 2011

Särkänniemi 2017

Kuuden vuoden aikana on Särkänniemessä tehty melkoinen remontti. Koko vanha Jetstarin ja lasten alue on kokenut valtavan mylleryksen. Laitteita on tullut melkoisesti lisää varsinkin hurjapäille suunnattuja.

Laiteluettelo

Laitteet on jaettu neljään kategoriaan:
1) Isot laitteet, joihin pienet lapset eivät pääse yksinään tai eivät ollenkaan
2) Perhelaitteet, johin pienet lapset pääsevät yksin, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Raja isojen laitteiden kanssa on usein aika tulkinnanvarainen.
3) Lastenlaitteet, joihin aikuiset eivät pääse lainkaan, tai käyvät vain lasten seurassa
4) Käyntikohteet, jotka ovat maksullisia, ja joissa asiakkaat voivat kierrellä omaan tahtiinsa

Isot laitteet Perhelaitteet Lasten laitteet Käyntikohteet
TroikaHuvimajaKahvikupitSuperpark
TukkijokiCrazy busPossujunaKoiramäki
TörmäysautotKaramelli karuselliLeppäkerttu
ViikinkilaivaVauhtimatoTattiralli
HurricanePikku HinaajaRekkaralli
TornadoTaikapyöräRed Baron
Wave swingerAngry Birds RideRegatta venekaruselli
XMajakkaKantti x kantti
High Voltage
Koskiseikkailu
Half Pipe
Trombi
TakeOff
Tyrsky
Motogee
Hype

Valokuvia Särkänniemestä

Valokuvat on otettu vuosina 1997-2017. Kiitoksia Timo Mäkiselle, Ria Virtaselle, Volker Drexlerille, Michael Pantenburgille, Ari Stubinille, Raimo Granforsille, Markus Kahelinille, Kalevi Sariolalle, Kari Niemiselle, sekä lukemattomille muille laitetiedoista ja Markku Jääskeläiselle kuvista.

big_troika.jpg 71k

Troika, 1975

Troika on Särkänniemen alkuperäisiä laitteita. Se on pyörinyt myös Linnanmäellä kesällä 1974. Laite antaa yllättävän pehmeän kyydin kovasta vauhdista huolimatta. Troikan valmistaja on Huss Saksasta. Laite sopii myös liikuntaesteisille.

big_kantti.jpg 77k

Kantti x kantti, 1981

Laitteessa pääset wanhojen ajopelien kyytiin todella henkeäsalpaavassa maisemassa. Radan on valmistanut Ihle. Laite sopii myös liikuntaesteisille.

big_tukki.jpg 126k

Tukkijoki, 1982

Tukkijoki on vanha suosikki, mutta se ei häviä yhtään Koskiseikkailulle. Laitteeseen on monesti pitkä jonotus, joka palkitaan takuuvarmalla kastumisella. Tukkijoki on Särkänniemen omaa tuotantoa. Radan on rakentanut Tampereen kaupungin korjaustoimisto. Veneet on toimittanut ranskalainen Reverchon. Laite sopii myös liikuntaesteisille.

big_porky.jpg 60k

Possujuna, 1984

Possujunan on tehnyt Zamperla Italiasta. Tämäkin vaatimaton laite maksaa yhtä paljon kuin uusi henkilöauto.

big_speedy.jpg 98k

Vauhtimato, 1986

Vauhtimato on pienin Särkänniemen neljästä vuorsitoradasta. Se sopiikin hyvin myös pienille lapsille. Laite tunnetaan myös nimellä Speedy Snake. Valmistaja on Zierer Saksasta.

big_wiking.jpg 111k

Wiking, 1988

Viikinkivene ottaa mahanpohjasta, joten sitä ei suositella sellaisille, joille tulee paha olo keinuvasta liikkeestä. Laitteen valmistaja on Zierer Saksasta.

big_swing.jpg 91k

Wave Swinger, 1989

Wave Swinger on komeasti maalattu laite, jossa silmä lepää. Kauden 2001 muutoksien yhteydessä laite siirrettiin lahden toiselle puolelle. Samanlainen laite on myös Tykkimäellä. Wave Swingerin on valmistanut Josef Zierer Saksasta.

big_hurrican.jpg 79k

Hurricane, 1991

Hurricane tuntui näiden sivujen kirjoittajasta yllättäen pahimmalta laitteelta koko puistossa. Tämä saattoi johtua sivuttaisesta liikkeestä. Laitteen valmistaja on Mondial Hollannista.

big_caramel.jpg 90k

Karamelli karuselli, 1993

Laite oli ennen Metkulan edessä, mutta kaudeksi 2001 se siirrettiin Näsinneulan juurelle. Laitteen valmistaja on Bertazzon Italiasta. Laite sopii myös liikuntaesteisille.

big_krino.jpg 52k

Huvimaja, 1996

Huvimaja on sopivan leppoisa karuselli niille, joille hurjemmat laitteet ovat liikaa. Laite tunnetaan ulkomailla nimellä Krinoline. Valmistaja on Gerstlauer Saksasta. Yritys valmistaa laitteita vanhassa Schwarzkopfin hallissa. Laitetta markkinoi Anton Schwarzkopfin poika Wieland. Laite sopii myös liikuntaesteisille.

big_koski.jpg 83k

Koskiseikkailu, 1999

Koskiseikkailu sijaitsee eläintarhan vieressä. Rata muistuttaa melkoisesti Linnanmäen Hurjaa Kurua, sillä molemmissa ajelehditaan samanlaisilla lautoilla. Koskiseikkailu on sijoitettu erinomaisesti ympäristöönsä. Koneiston on valmistanut Intamin Sveitsistä. Laite sopii myös liikuntaesteisille.

big_tornado.jpg 71k

Tornado, 2001

Tornado on kauden 2001 kohuttu uutuuslaite. Tämä teräsrunkoinen vuoristorata on maksanut yli 8 miljoonaa euroa, joten sitä voi pitää merkittävänä ratana jopa maailmanlaajuisesti. Kyyti on miellyttävän vahdikasta, mutta yllättävän pehmeää hurjasta ulkonäöstä huolimatta, joten radan suunnittelu on onnistunut aika nappiin. Laitteeseen mennään sisälle asemarakennuksen katon kautta. Tornadon on suunnitellut Sveitsiläinen Intamin, ja sen rakentamiseen on osallistunut iso joukko yrityksiä Suomesta ja ulkomailta. Laite sopii myös liikuntaesteisille.

big_halfpipe22.jpg 52k

Half-Pipe, 2003

Half-Pipe on rakennettu Koskiseikkailun ja parkkipaikan väliseen rinteeseen. Laitetta voidaan kutsua laajasti tulkittuna vuoristoradaksi, jossa juna kulkee U-kirjaimen muotoista rataa päästä päähän. Merkittäväksi laitteen tekee se, että se on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Se on myös ensimmäinen huvipuistolaite Suomessa, joka käyttää sähkömagnetismiin perustuvia lineaari-induktio-moottoreita junan liikuttamiseen. Radan kustannusarvio on ollut noin 3.5 miljoonaa euroa, ja sen on valmistanut sveitsiläinen Intamin.

big_hinaaja.jpg 66k

Pikku Hinaaja, 2004

Kauden 2004 uutuuslaite on sijoitettu muiden lastenlaitteiden viereen Ipanaarioon. Tämä italialaisen Zamperlan tekemä laite tunnetaan myös nimellä Rocking Tug.

Trombi

Trombi, 2005

Kauden 2005 uutuuslaite on Zamperlan "maattava" vuoristorata. Rata on pituudeltaan 391 m, korkeudeltaan 15,2 m ja maksimi nopeus siinä on 41 km/h. Yhteen vaunuun mahtuu kerralla neljä matkustajaa.

Kuva: Juha Puusaari

Take off

TakeOff, 2006

TakeOff on saksalaisvalmisteinen Hussin laite ja se muistuttaa Linnanmäen edesmennyttä Breakdancea. Yhteen gondoliin mahtuu 10 matkustajaa kerralla. Laite nousee maksimissaan 14 metrin korkeuteen ja nopeutta sillä on jopa 80 km/h.

Kuva: Heikki Kautiainen

Taikapyörä

Taikapyörä, 2008

Taikapyörä on perhelaite. Siinä on mahdollista vaikuttaa laitteen kulkuun itse polkemalla pyörää. Laitteen on valmistanut italialainen Zamperla.

tyrsky_iso.jpg 52k

Tyrsky, 2009

Tyrsky on italialaisen Zamperlan valmistama huvilaite. Radalla on pituutta 80 metriä ja maksiminopeutta 70 km/h. Laite soveltuu hyvin myös nuoremmille huvittelijoille ja sitä voi hyvin kutsua myös perhelaitteeksi.

motogee_iso.jpg 97k

Motogee, 2010

Moottoripyörä aiheinen laukaistava vuoristorata on Särkänniemen tämän kesän uutuuslaite. Sen on valmistanut Zamperla. Laukaisuhetkellä laite kiihtyy 65 km/h 2 sekunnissa. Radalla on pituutta 364 m.

angryride_iso.jpg 84k

Angry Birds Ride, 2012

Angry Birds Ride, joka tunnetaan myös nimellä Jump Around on italialaisen Zamperlan valmistama laite. Laite on tarkoitettu kaikenikäisille, ja sen kyytiin pääseekin kaiken mittaiset. Yksin matkaavaan tulee olla kuitenkin vähintään 105 cm pitkä. Katso lisää kuvia uudesta Angry Birds Landin alueesta.

majakka_iso.jpg 87k

Majakka, 2012

Majakan kyydissä viihtyvät niin nuoremmat, kuin vanhemmatkin kävijät. Laite nousee 12 metrin korkeuteen, ja sieltä onkin mukavat näkymät uudelle Angry Birds alueelle. Vähimmäispituus yksin matkatessa on 120 cm. Aikuisen seurassa matkaan pääsee pituudeltaan 105 cm pieni kävijä. Laitteen on valmistanut italialainen Zamperla.

koirammaki_iso.jpg 212k

Koiramäki, 2013

Koiramäki perustuu Mauri Kunnaksen Koiramäen piirroshahmoihin. Alue on jaettu kolmeen osaan: Kaupunki, Käpälämäki ja Maatila. Kaupungissa voi herkutella vaikkapa pienellä makealla, Käpälämäessä perheen piemmille on tarjolla Drakkulan linna ja Tassuteatteri. Maatilan alueella tapaa monia tuttuja eläimiä kuten possuja, lampaita ja tietenkin koiranpentuja.

hv_iso.jpg 87k

High Voltage, 2014

Mikäli et pelkää kieppumista ja pyörimistä moneen suuntaan, on tämä laite juuri sinua varten! Yläosan pyöriessä 12 kierrosta minuutissa, pyörii vielä varsi lisäksi neljä kertaa minuutissa. Korkeimmillaan laite nousee 15,6 m korkeuteen. Laitteen on valmistanut italialainen Zamperla.

x_iso.jpg 87k

X, 2016

X on todellinen hurjapäiden laite. Parhaimmillaan se nousee jopa 30 metrin korkeuteen 80 km vauhdilla. Laite pyörii oikein mukavasti, joka takaa sen, että kyydissä olevat 30 matkustajaa saavat päänsä oikein mukavasti sekaisin. Laitteen on valmistanut italialainen Zamperla.

hype_iso.jpg 54k

Hype, 2017

Hurjapäisessä kyydityksessä jatketaan myös tänäkin kesänä! Laite uutuus Hype vie matkalaisensa ikimuistoiselle matkalla 100 km tuntinopeudella. Se kohoaa aluksi 45 metrin korkeuteen jonka jälkeen laite tekee korkkiruuvin ja lähtee pystysuoraan silmukkaan. Laitteen on valmistanut Premier rides Baltimoresta.

superpark_iso.jpg 54k

Super park, 2017

Superpark on kaikenikäisille suunnattu "urheilupuisto". Lähinnä se muistuttaa Hoploppia ainoastaan trampoliineillaan. Puistossa voi skeitata, pelata korista, ja ottaa vaikkapa erän Frisbee golfia. Sisältä löytyy myös kiipeilyrata. Alue on kooltaan 3500 m2. Superpark sijaitsee suoraan sisääntulon vieressä entisen Delfinaarion tiloissa. Rannekkeella ei pääse ilmaiseksi sisälle, mutta sillä voi ostaa edullisemman sisäänpääsymaksun puistoon.

big_bumper.jpg 81k

Törmäysautot

Autorata on saanut sponsorin, joten Le Manse on muuttunut Volvo Racingiksi. Tämä rata on Tampereella jo toinen tai kolmas. Alkuperäinen on peräisin Linnanmäeltä, ja matkasi seuraavaksi Tykkimäkeen.

big_crazybus.jpg 74k

Crazy Bus

Myös aikuiset pääsevät bussin kyytiin. Laitteen valmistaja on Zamperla Italiasta. Laite sopii myös liikuntaesteisille.

big_teacups.jpg 47k

Kahvikupit

Kahvikupit ovat italialaisen Soriani & Moserin tuotantoa. Vastaavanlainen laite löytyy lähes jokaisesta Suomen huvipuistosta ja tivolista.

big_lady1.jpg 118k

Leppäkerttukaruselli

Laitteen on valmistanut Modern Products Englannista. Puistossa on myös toinen Leppäkerttu, joka on hieman pienempi. Samanlaisia laitteita löytyy myös mm. Wasalandiasta ja Suomen Tivolista.

big_lady2.jpg 135k

Pikkuleppis

Tämä laite sijaitsi ennen Näsinneulan juurella. Nyt se on siirretty huvipuiston sisään. Valmistaja on Modern Products Englannista.

big_tatti.jpg 96k

Tattiralli

Laitteen on valmistanut Modern Products Englannista. Tarkkasilmäiset huomaavat vaunuissa yhtenevyyttä Linnanmäen entiseen Meteoriittiin. Myös tämä oli Modern Productsin (nykyään Manorplan Leisures) valmistetta.

big_rekka.jpg 62k

Rekkaralli

Laitteen valmistaja on Cosetto Italiasta.

big_redbaron.jpg 63k

Red Baron

Lentokoneet liikkuvat ylös ja alas ajon aikana. Laitteen valmistaja on Soriani & Moser Italiasta.

big_regatta.jpg 83k

Regatta venekaruselli

Tämä karuselli sopii perheen pienimmille. Laitteen valmistaja on Soriani & Moser Italiasta

Näitä laitteita ei enää Särkänniemellä näe

big_hoijakka.jpg 58k

Hoijakka, 1976-

Tämä laite on eläinpuistossa. Laite on Särkänniemen omaa tuotantoa. Takana näkyy Näsinneula.

big_skyflyer.jpg 45k

Sky Flyer, 1988-

Sky Flyerin vaunut menevät ympäri. Laitteen on valmistanut Vekoma Hollannista.

Disco Round

Disco Round, 1989-1991

Disco Round oli lähes samanlainen painekattila, kuin Suomen tivolissa oleva Gravitron. Disco Roundin erona Gravitroniin on se, että laitteessa istuttiin, kun taas Gravitronissa seistään.

Kuva: Markku Jääskeläinen

big_musicbob.jpg k

Music Bob, 1992-

Music Bob on toinen huvipuistojen kestosuosikeista. Suomen Tivolin Hot Wheels muistuttaa sitä ehkäpä eniten tänä päivänä käytössä olevista laitteista.

Kuva: Markku Jääskeläinen


big_hurveli.jpg 74k

Hurveli, 1994-2001

Hurveli vietiin pois kauden 2001 puolessa välissä. Siihen tuli tekninen vika, jolloin Hurveli lähetettiin takaisin Ruotsiin Skoghin tivolille, joka omistaa laitteen. Hurveli on korjattu uuteen uskoon ja pyörii nykyään kiertävän tivolin mukana Ruotsissa. Se on maalattu komeasti talviurheiluteeman mukaan. Tämä Tilt-A-Whirl-tyylinen laite tunnetaan myös nimellä Waltzer. Laitteen on valmistanut ARM UK ltd.

big_bowl.jpg 112k

Superbowl, 1997-1999

Laite oli käytössä kaudet 1997...1999. Sen tilalle tuli Frisbee. Laitteen valmistaja on A.R.M. Englannista.

big_ufo.jpg 83k

UFO, 1999-2000

UFO pyöri viimeistä kertaa Särkänniemellä vuonna 1999. Laite sai kaudella 2001 uuden kodin Tero Myllyniemen Huvimylly tivolista. Valmistaja on Sartori Italiasta.

big_frisbee.jpg 65k

Frisbee, 2000-2005

Frisbee oli kauden 2000 uutuuslaite. Se tuli Superbowlin tilalle, joka ehti olla puistossa kolme vuotta. Frisbeen on valmistanut Huss Saksasta.

big_corkscrew.jpg 59k

Korkkiruuvi, 1987-2009

Korkkiruuvi on ensimmäinen vuoristorata Suomessa, joka tekee täyden silmukan. Rata on hyvä, mutta turhan lyhyt. Laitteen on valmistanut Vekoma Hollannista. Tällä hetkellä laite odottaa myydyksi tulemista Zamperlan sivuilla.

big_cinema.jpg 76k

Cinema 180, 1986-2009

Tämä laite on ainakin 20 vuotta vanha idea, mutta on silti hauskempi kuin Linnanmäen Dino Island, jonka tekniikka on kyllä loistava, mutta animaatiot pienoinen pettymys. Cineman tekniikan on tehnyt amerikkalainen Omnivision, teltan suomalainen Rukka, ja sen tukirakenteet Tampereen kaupungin korjaustoimisto. Laite sopii myös liikuntaesteisille.

big_torni2.jpg 68k

Orlochlessin Torni, 2000-2011

Särkänniemen alkuperäinen kummitusjuna uudistettiin täysin kaudeksi 2000. Vaunut ja rata ovat ennallaan, mutta kohteen sisältöä on muokattu ns. dark ride-tyyppiseksi ajeluksi. Laitteessa ei ole enää säkkipimeää, eivätkä efektit ole niin shokkeeraavia kuin ennen. Muutoksen yhteydessä laitetta pyrittiin tekemään myös lapsille sopiviksi lisäämällä sinne sarjakuvamaisia pikkuhirviöitä. Tästä huolimatta Torni tarjoaa jännitystä ja huumoria varttuneemmillekin huvittelijoille. Negatiivisena puolena voi pitää sitä, että fasaadin muutostyö on jäänyt kesken, ja se muistuttaa osin violetiksi maalattua pahvikulissia. Orlochlessin Tornin hirviöt on suunnitellut ja valmistanut Kentsu Production Suomesta. Vaunut on valmistanut Modern Products Englannista.

big_jet-a.jpg 74k

Jet Star, 1980 - 2012

Jet Star on periaatteessa purettavissa, ja liikuteltavissa paikasta toiseen. Sitä voisi ehkäpä sanoa Suomen hurjimmaksi vuoristoradaksi. Jet Starista on tehty kolme eri versiota. Tämä on niistä malliltaan ensimmäinen, vaikka onkin ajallisesti kaikkien aikojen viimeisenä valmistettu Jet Star. Radan on tehty Schwarzkopf Saksasta.

big_apina.jpg 95k

Apinakaruselli

Laitteen on valmistanut Tampereen ammatillinen kurssikeskus. Karuselli myytiin muutama vuosi sitten Visulahteen.

big_peili.jpg 50k

Peilisali

Peilisali oli Särkänniemen omaa tuotantoa. Se purettiin kauden 2000 jälkeen osana puiston isoja muutostöitä. Osa peileistä on viety Metkulan sisälle.

big_tagada.jpg k

Tagada

Tagada on vanha huvipuistosuosikki, mutta valitettavasti niitä on Suomessa tällä hetkellä vain yksi minikokoinen versio, Tivoli Suurosen mukana.

Kuva: Markku Jääskeläinen

big_zikzak.jpg k

ZikZak

ZikZakkia voisi kuvailla ketjukarusellin hurjemmaksi versioksi.

Kuva: Markku Jääskeläinen

big_turtle.jpg 63k

Kilpikonnajuna

Juna on melkoinen reissaaja, sillä sitä on siirretty paikasta toiseen lähes vuosittain. Esimerkiksi kesällä 1999 se oli delfinaarion edessä, vuonna 2000 Metkulan takana, sekä vuosina 2001 ja 2002 Tornadon asemarakennuksen päällä. Kesän 2003 sijoituspaikka oli Rantakahvilan edessä, ja kaudella 2004 eläintarhassa. Juna tunnetaan myös nimellä Turtle Train. Valmistaja on Zamperla Italiasta.

big_metkula.jpg 81k

Metkula, 1975

Metkulasta löytyy mm. vino huone, liukumäkiä, pimeä sokkelo ja lasisokkelo. Myös osa naurutalon peileistä siirrettiin tänne, kun naurutalo purettiin kauden 2000 jälkeen. Myös Metkula on Särkänniemen omaa tuotantoa. Linnanmäen Vekkulasta poiketen Metkulassa voi kiertää kohteita haluamassaan järjestyksessä ja niin monta kertaa, kun mieli tekee.

big_pirat.jpg 142k

Merirosvolaiva

Merirosvolaiva oli ennen huvipuistossa, siirrettiin kaudeksi 2000 delfinaarion eteen. Vuonna 2001 se palasi taas huvipuiston puolelle. Laite otetaan käyttöön vasta lomakausien alettua. Laite tunnetaan myös nimellä Pirat Boat. Valmistaja on Modern Products Englannista. Samanlainen löytyy myös Linnanmäeltä ja Wasalandiasta.

big_taika.jpg 90k

Taikajoki, 1979

Taikajoen takaa löytyy miellyttävän rauhallinen metsikkö, jonne voi mennä lepäilemään ja rauhoittelemaan hermoja. Laite sopii myös liikuntaesteisille.

big_aika.jpg 75k

Aikamatto, 1983

Aikamatto tunnettiin alunperin nimellä Lentävä Matto. Nimi muutettiin samassa yhteydessä, kun somisteet uusittiin (vuonna 2000). Maton on tehnyt Zierer Saksasta.

big_pallomeri.jpg 46k

Pomppulinna, 2002

Pomppulinna on tarkoitettu pienille lapsille, joiden pituus on alle 100 cm. Kesällä 2002 tämä oli vielä rantaravintolan vieressä. Kesällä 2003 se siirrettiin eläintarhaan.

big_apinalinna.jpg 78k

Pomppulinna

Apinapomppulinna sijaitsee eläintarhan nurkassa pienemmän pomppulinnan kyljessä.

seikkailurata1_iso.jpg 124k

Seikkailurata, 2012

Seikkailurata on suunattu lapsille. Alue on jaettu kahteen osaan: isojen seikkailuradaksi ja pienten leikkialueeksi. Seikkailuradan on valmistanut rovaniemeläinen Lappset Group oy.

Pääsivulle