etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

HUVIPUISTO TALVIUNILLA

Päivitetty 03.03.01

Talvi

Huvipuistot ovat Suomessa tyypillisesti auki vain 100 päivää kauden aikana. Kausi alkaa yleensä vappuna, ja päättyy elokuun ja syyskuun vaihteessa. Mitä puistossa tapahtuu loppujen 8 kuukauden aikana? Toivottavasti lähitulevaisuudessa laajennettava artikkelisarja, "Huvipuisto kulissien takana", vastaa ainakin osittain tähän kysymykseen. Sarjan ensimmäisessä osassa vieraillaan Särkänniemessä ja Linnanmäellä sydäntalvella. Huopatossut siis jalkaan ja menoksi...

Kesän aikana huvipuistossa työskentelee parhaimmillaan satoja työntekijöitä. Suurin osa näistä on kausityöntekijöitä, mutta joukossa on myös kymmeniä vakinaisia, jotka työskentelevät puistossa silloinkin, kun se on suljettu. Tämä näkyy etenkin Linnanmäellä, jossa myös toimistotilat sijaitsevat huvipuiston alueella. Valmistautuminen seuraavaan kauteen alkaa käytännössä heti, kun edellinen päättyy. Kaikki myyntipisteet tyhjennetään, elintarvikkeet viedään pois, elintarvikkeiden valmistukseen käytetyt koneet ja laitteet puhdistetaan ja ulkopelien palkinnot viedään varastoon.

Tekninen osasto alkaa varustamaan laitteita välittömästi talviteloille. Esimerkiksi Linnanmäen maailmanpyörästä irroitetaan vaunut hyvin nopeasti kauden päättyessä. Pyörä näkyy hyvin junasta Pasilan ja Helsingin välillä, joten sen vaunujen irroitus on yhtä varma syksyn merkki kuin niiden kiinnitys takaisin on merkki keväästä. Jotkut laitteet puretaan lähes kokonaan, toisille riittää se, että vaunut peitetään pressuilla. Erittisen herkkiä ovat erilaiset koristeet ja somisteet, jotka saatetaan irroittaa ja viedä sisätiloihin, tai ainakin katoksen alle. Tyypillisesti kaikki sisätilat ovatkin täynnä eri kohteista irroitettuja osia.

big_winter10.jpg 73k

Linnanmäki info-talon kohdalla

Isoimmat tiet aurataan niin hyvin, että niillä pystyy ajamaan jopa autoilla. Keskellä kesää tälläkin kujalla on valtava ruuhka. Talvella täällä liikkuu vain puiston omaa henkilökuntaa. Taustalla näkyy Top Spin ja Rainbow

Huvipuistojen laitteet korjataan ja huolletaan pääasiassa talven aikana. Toisinaan laitteille tehdään isompi perushuolto, jolloin koko laite tai koneisto saatetaan toimittaa valmistajalle. Pienemmät huollot suoritetaan yleensä keväällä, kun laitteet otetaan pois talviteloilta. Puistoihin tulee usein seuraavaa kautta varten uusia laitteita, joten joku vanha saatetaan ensin purkaa alta pois, jonka jälkeen uusi rakennetaan sen paikalle. Myös laitteiden paikkoja saatetaan vaihdella kausien välissä, puhumattakaan komeista istutuksista. Huvipuistoissa on täyspäiväisiä puutarhureita, jotka vastaavat istutuksista.

Myös rakennuksia uusitaan talvikauden aikana. Ne voivat olla mitä tahansa ulkopelien ja uusien huolto- ja toimistorakennusten väliltä. Nämä uudet ulkopelit pitää pystyttää, ja pelihallien automaatit huoltaa. Osa automaateista viedään pois puistosta talven ajaksi. Rahapelit ovat tyypillisesti Raha-automaattiyhdistyksen omistuksessa, joka käy hakemassa ne pois. Viihdepelit ovat yleensä huvipuistojen omia, mutta nekin pyritään viemään jonnekin tienaamaan talven ajaksi. Isoimmat ajopelit saattavat maksaa satojatuhansia markkoja, joten niitä ei ole mitään järkeä seisottaa kuukausikaupalla tyhjän panttina. Esimerkiksi Linnanmäen pelihalleista viedään talveksi kymmeniä automaatteja Linnanmäen Luolaan, joka on avoinna koko talven.

big_winter22.jpg 57k

Satulaakso, Linnanmäki

Satulaaksossa ei aurata teitä lainkaan talven aikana. Vain yksinäinen polku kulkee kinosten keskellä.

Myös toimiston puolella ahkeroidaan koko talvi. Seuraavaa kautta varten pitää tehdä yksityiskohtainen toimintasuunnitelma. Tuleva mainoskampanja pitää suunnitella jo hyvissä ajoin. Uusia laitteita, sekä ulko- ja sisäpelejä käydään katsastamassa alan messuilla ja valmistajien luona. Seuraavan kauden palkinnot täytyy etsiä ja tilata sekä tehdä sopimukset tavarantoimittajien ja alihankkijoiden kanssa. Myös tulevan kauden ohjelmapalvelut on suunniteltava ajoissa. Uuden henkilökunnan palkkaus on iso operaatio, vaikka valtaosa joukosta olisikin vanhoja kesätyöläisiä. Tämä tapahtuu tyypillisesti Helmikuun lopussa tai Maaliskuun alussa.

Loppukiri seuraavaa kautta varten alkaa kaksi kuukautta ennen avajaisia. Laitteita aletaan huoltamaan ja palauttamaan toimintakuntoon heti, kun talvi vähänkin hellittää. Viimeinen kuukausi on pelkkää hullunmyllyä. Kaikki tapahtuu nyt päinvastaisessa järjestyksessä kuin syksyllä. Pelikojut ja myyntipisteet täytetään tavaralla, elintarvikepisteet otetaan taas käyttöön. Ulkopuolinen voisi veikata, ettei puisto ole millään valmiina avajaisiin mennessä. Joskus käy niin, että töitä tehdään vielä muutama minuutti ennen porttien aukeamista, mutta niin vain käy, että huhtikuun lopussa ensimmäisen asiakkaan saapuessa illuusio juuri talviunesta heränneestä huvipuistosta on taas valmis.

big_winter2.jpg 59k

Troika, Särkänniemi

Troikasta puretaan talvella kaikki muu pois, paitsi keskiö ja liikkuvat varret. Troika kesällä.

big_winter3.jpg 78k

Kahvikupit, Särkänniemi

Joitakin laitteita ei tarvitse purkaa lainkaan. Riittää, kun ne peitetään pressuilla. Monet lasten laitteet ovat tällaisia. Kahvikupista on tosin nostettu laidat pystyyn. Kahvikupit kesällä.

big_winter4.jpg 47k

Viking, Linnanmäki

Myös viikinkivene kuuluu näihin laitteisiin, jotka pärjäävät kevyellä peittämisellä. Viking kesällä.

big_winter5.jpg 64k

Frisbee, Särkänniemi

Eräät laitteet selviävät lähes sellaisenaan koko talven yli. Frisbee kesällä.

big_winter6.jpg 86k

Red Baron, Särkänniemi

Punaisen Paronin lentokoneet on irroitettu... Red Baron kesällä.

big_winter7.jpg 69k

Lentokoneet

...ja viety suojaan kahvilan katoksen alle.

big_winter8.jpg 51k

Hurja Kuru, Linnanmäki

Hurjan Kurun kosket ovat täysin elottomat keskellä talvea... Hurja Kuru kesällä.

big_winter9.jpg 53k

Hurjan Kurun lautat

...Sen lautat on nostettu vesitornin viereen. Taustalla näkyy High Chaparral.

big_winter11.jpg 56k

Kummitusjuna, Särkänniemi

Katetut kohteet ovat kaikista helpoimpia panna talviteloille. Niissäkään ei tietenkään ole lämmitystä päällä. Hyvin harvassa huvipuistorakennuksessa on lämmitys. Kummitusjuna kesällä.

big_winter12.jpg 88k

Space Shot, Vuoristorata ja Lasten karuselli, Linnanmäki

Lasten Karuselli on purettu muutamia tukirunkoja lukuunottamatta kokonaan. 100 vuotta vanhan puukarusellin eläimet ja fasaadit eivät yksinkertaisesti kestä talvea, toisin kuin uusien laitteiden lasikuidusta ja ruostumattomasta teräksestä valmistetut osat. Samat laitteet kesällä.

big_winter13.jpg 48k

Taikajoki, Särkänniemi

Taikajoki muistuttaa talvella mitä tahansa järven rantaa, jossa veneet on käännetty pukkien päälle. Taikajoki kesällä.

big_winter14.jpg 68k

Lasten autorata, Linnanmäki

Törmäysautot on viety suojaan, samaten katon metalliverkko ja lattia. Ne pitää suojata hyvin, sillä autot saavat niiden kautta käyttösähkönsä. Myöskään muovikatos ei kestä pakkasta. Huomaa, että radan katto on vinssattu alas, jotta irroitus kävisi helpommin. Autorata kesällä.

big_winter15.jpg 59k

Leppäkertun osia, Särkänniemi

Talvella osia varastoidaan sopiviin paikkoihin eri puolille puistoa. Nämä Jet Starin juurelle varastoidut osat ovat peräisin Leppäkerttu-karusellista.

big_winter16.jpg 94k

Maailmanpyörä, Linnanmäki

Maailmanpyörästä on riisuttu kaikki gondolit pois. Kuvasta näkyy hyvin, kuinka vaunut riippuvat yhden ainoan akselin varassa. Maailmanpyörä kesällä.

big_winter17.jpg 65k

Wave Swinger, Särkänniemi

On vaikea uskoa, että tämä laite on kesällä ketjukaruselli, niin suuren muutoksen se on kokenut. Wave Swinger kesällä.

big_winter18.jpg 85k

Dragon, Linnanmäki

Lohikäärmeestä on jätetty paikalleen vain keskustan häntä. Kaikki vaunut on irroitettu ja viety suojaan. Kuvasta näkyy hyvin, miten laite pyörii ympäröivän kiskon päällä. Dragon kesällä.

big_winter19.jpg 70k

Top Spin, Ketjukaruselli ja Vuoristorata, Linnanmäki

Myös Linnanmäen ketjukarusellista on pelkkä ranka jäljellä. Top Spin kesällä.

big_winter20.jpg 65k

Break Dance, Linnanmäki

Break Dancen vaunut on peitetty pressuilla ryhmänä. Osia laitteesta ei kuitenkaan tarvitse purkaa. Break Dance kesällä.

big_winter21.jpg 88k

Jet Star, Särkänniemi

Jet Starin junat on suojattu, mutta tämän kokoisen radan purkaminen tai suojaaminen ei onnistu millään. Jet Star kesällä.

Kiitokset Särkänniemen ja Linnanmäen huvipuistoille ainutlaatuisesta tilaisuudesta vierailla talvisissa puistoissa.

Pääsivulle