etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

LINNANMÄELTÄ POISTUNEET LAITTEET

Päivitetty 24.06.18

Linnanmäeltä on poistunut vuosien saatossa noin 50 enemmän tai vähemmän legendaarista laitetta ja käyntikohdetta. Millaisia ne olivat ja missä ne kaikki ovat tänään? Ehkäpä seuraava antaa pientä osviittaa. Jos tiedät lisää Lintsin kadonneista laitteista, niin laita heti sähköpostia tulemaan. Apuasi kaivataan.

Vuosiluku laitteen nimen perässä ilmaisee vuotta, jolloin kohde oli Linnanmäellä.

autorata.jpg 59k

Autorata, 1950 - 1964

Linnanmäen ensimmäinen autorata, ns. "radioautorata", sijaitsi markkinatorilla kokolailla samassa paikassa, jossa on nykyäänkin vastaava autorata. Kun Linnanmäki osti uuden radan, niin Lauri Seiterä osti tämän vanhan vuonna 1965 ja käytti sitä monta vuotta omassa tivolissaan. Valitettavasti rata kävi niin vanhaksi, että sen käyttö loppui myös Seiterän palveluksessa. Rata kirjaimellisesti maatuu tänä päivänä Seiteröiden varaston pihalla Mustajoella. Kuva on Tivoli Seiterän kiertueelta.

Kuva: Tivoli Seiterä

vauhti_big.jpg 43k

Vauhtihirviö, 1950 - 1952 / 1950 - 1957

Linnanmäellä oli alkuvuosina peräti kaksi samanlaista laitetta, joita kutsuttiin Vauhtihirviöiksi. Toinen näistä tosin vietiin pois kauden 1952 jälkeen. Vauhtihirviöt olivat Lasten Päivän itse rakentamia. Niiden esikuvana olivat englantilaiset waltzerit. Kuvan laite on Tivoli Seiterän Vauhtivirveli, joka on hyvin samanlainen, kuin Linnanmäen Vauhtihirviöt. Tänä päivänä modernien Vauhtihirviöiden kyytiin pääsee esimerkiksi Särkänniemen tai Tivoli Sariolan Waltzerissa, tai Seiterän Tilt-A-Whirl-karusellissa.

Peilikabinetti, 1950 - 1952

Peilikabinetti oli Linnanmäen ensimmäinen versio Naurutalosta. Kyseessä ei ollut itse asiassa edes mikään talo, sillä peilit sijaitsivat teltassa. Varsinaiseen rakennukseen peilit pääsivät vasta 1953, jolloin kohdetta kutsuttiin nimellä Hassutalo. Naurutaloksi paikkaa alettiin kutsumaan vasta 1967, jolloin peilit siirrettiin jälleen uuteen taloon, joka sijaitsi nykyisen Space Shotin vieressä. Jossain vaiheessa talosta kuului jopa nauhoitettua naurua ulospäin, jonka tehtävänä oli kaiketi houkutella kävijöitä sisään. Myöhemmin Naurutalo siirrettiin vielä kerran, nykyiseen paikkaansa. Vanhoihin tiloihin tehtiin kahvila.

big_bumper.jpg 53k

Törmäysautot, 1950 - 2006

Törmäysautot ovat olleet Linnanmäellä avajaispäivästä lähtien, ja rakennuskin on aina sijainnut samalla paikalla. Laite on kylläkin uusittu pariin otteeseen. Törmäysautoja kutsuttiin aikanaan nimellä "radioauto" johtuen pitkästä "antennista", jolla auto saa katosta sähkönsä. Autorata uusittiin kokonaan kesäksi 2007, jolloin se muutti vanhalta pelihallien ympäröimältä paikaltaan Maailmanpyörän alakertaan.

kummitusjuna.jpg 82k

Kummitusjuna, 1950 -2012

Kummitusjuna on toinen alusta lähtien paikalla olleista laitteista, tosin se on uusittu useaan otteeseen. Ulkofasadi uusittiin jälleen kesäksi 2006. Kesällä 2013 rataa laajennettiin ja se muutettiin Kyöpelivuoren hotelli nimiseksi noita-ajeluksi.

Kuva: Juha Puusaari

vedenneito.jpg 62k

Vedenneitohalli, 1951 - 1980

Vedenneitohalli sijaitsi markkinakentällä (lähellä nykyistä autorataa). Seiteröiden perheen ylläpitämä halli oli yksi Linnanmäen suosituimmista kohteista 30 vuoden ajan. Tästä huolimatta toiminta loppui, kun eräät tiukkapipot nostivat asiasta metelin. Hallin laitteet purettiin ja vietiin Seiteröiden varastoon Mustajoelle. Itse rakennus kuului Lasten Päivän säätiölle, joten Vedenneitojen tilalle tuli peliautomaattihalli.

Vedenneidoista voit lukea lisää Tivoli Seiterän historian yhteydessä.

Kuva: Tivoli Seiterä


Bensiiniautorata, 1951 - ?

Bensiiniautorata sijaitsi Vuoristoradan edessä, samalla tasanteella, jossa on nyt Ketjukaruselli ja Monorailin asema. Autot olivat bensiinillä toimivia törmäysautoja. Radan käyttökokemukset olivat niin huonoja, ettei kohde elänyt montaa vuotta.

Loch Ness-karuselli, 1951 - 1953

Loch Ness-karusellia voi pitää hyvällä syyllä nykyisen Dragonin esikuvana. Laite sijaitsi Markkinatorin perällä Peacock-teltan ja Hurlumhein välisessä kulmassa. Nykyään samalla paikalla on pelihalli ja ulkopelejä.

swing_o_plane.jpg 64k

Swing-O-Plane (Kieputin), 1951 - 1977

Kieputin oli puolestaan Skymasterin esikuva. Se sijaitsi suurimman osan ajasta Vekkulan edessä. Kieputin vietiin Särkänniemeen, kun Vekkulaan rakennettiin toinen liukumäki. Laite on toiminut jonkin aikaa myös Kalajoella. Kuvassa on Tivoli Seiterän mukana pyörinyt Swing-O-Plane.

Kuva: Tivoli Seiterä


Mustekala

Octopus (Mustekala), 1951 - 1954?

Octopus oli legendaarisen Jenkkivalmistajan, Eyerly Aircraftin tuotantoa, kuten Swing-O-Plane. Nämä molemmat laitteet tulivat Linnanmäelle yhtäaikaa, kesken kautta -51. Laitetta voisi kuvailla Suihkion ja Polypin välimuodoksi. Laite on mahdollisesti pyörinyt viimeistä kertaa kesällä -54, koska Suihkio valloitti sen paikan seuraavana vuonna. Octopusin kuva löytyy mm. RingBingon kotisivuilta.

Rotor

Rotor, 1952 - ?

Rotor on yksi niistä laitteista, jotka vanhat Linnanmäen kävijät parhaiten muistavat. Laite oli lieriönmuotoinen, ja asiakkaat menivät sen sisälle selkä seinää vasten. Kun lieriö lähti pyörimään, keskipakovoima liimasi kävijät seinälle, jolloin laitteen lattia tiputettiin alta pois. Laitteen yläosa oli avonainen, joten yleisö pääsi katselemaan ylös rakennetulta katsomolta "uhrien" hauskanpitoa. Rotorin kuva löytyy mm. Jeff Stantonin Pacific Ocean Park-sivuilta.

Hurlumhei, 1952 - 1959

Hurlumhei oli Vekkulatyylinen hupitalo. Se sijaitsi Markkinatorin laidalla lähellä nykyisen Around The Worldin paikkaa. Rakennus purettiin kauden 1959 jälkeen. Vekkula avattiin vasta 1961, joten kesällä -60 Linnanmäellä ei ollut lainkaan hupitaloa.

big_hurrican.jpg 66k

Suihkio, 1955 - 1978

Laite tunnetaan myös nimellä Hurricane. Suihkio oli nykyisen Polypin paikalla Shanghain edessä. Laite on nykyisin Tykkimäellä, josta myös kuva. Laitteen on valmistanut Kaspar Klaus Saksasta. Nimi Hurricane tulee Allen Herschellin valmistamista samantyylisistä laitteista, vaikka laitteen virallinen nimi onkin Roto-Jet.

big_roundup.jpg 95k

Round Up, 1961 - 1975

Round Up oli ennen Panoraman paikalla. Vuonna 1976 se siirrettiin Särkänniemeen. Tykkimäkeen se siirrettiin 1986, tosin muutaman vuoden tauon jälkeen. Kuva on Tykkimäeltä.

big_airborn.jpg 68k

Pilvenpyörä, 1962 - 1983?

Pilvenpyörä oli aikanaan Rainbown paikalla. Se vietiin Tykkimäelle vuonna 1988, jossa se on vieläkin. Laite oli välissä muutaman vuoden muualla, ehkäpä varastossa? Kuva on Tykkimäeltä.

big_ferris.jpg 107k

Maailmanpyörä, 1964 - 2005

Maailmanpyörän virallinen nimi oli ensin Boston-pyörä, nykyään se on Helsinki-pyörä. Laite on valmistettu Saksassa. Kehän halkaisija on 24 metriä, joten vuoteen 1998 asti se oli Suomen suurin maailmanpyörä.

big_bumper.jpg 73k

Törmäysautot, 1965 - 1980

Vuosina 1982-1984 autorata toimi Kalajoen Hiekkasärkillä. Tykkimäessä se aloitti 1986, josta kuva.

Kivikylä, 1966 - 1969

Kivikylä oli maksullinen käyntikohde, joka valloitti koko Satulaakson. Kivikylä oli jäljennös Kivisten ja Sorasten kotikaupungista. Luonnollisesti myös Retu ja kumppanit olivat paikalla. Satulaakson lammikko on muuten juuri Kivikylän peruja.

big_calypso.jpg 108k

Calypso, 1967 - 1974

Vuosina 1975-1984 Calypso oli Särkänniemellä. Tykkimäellä se aloitti 1986, josta kuva. Calypson korvasi Enterprise, joka tuli samalle paikalle.

big_nauru.jpg 58k

Naurutalo 1967

Naurutalo, eli peilisali, sijaitsi ennen keskellä huvipuistoa lähellä Space Shotin paikkaa. Vuonna 1992 se siirrettiin toimistorakennuksen alle, jossa se toimi aina vuoteen 2002 saakka. Naurutalo alkoi menettää pikku hiljaa suosiotaan, joten viimeisenä vuonna se oli ilmainen kohde. Vuodeksi 2003 peilit siirrettiin vieressä olevaan tunneliin, joka ristittiin naurukujaksi. Naurutalon paikalle rakennettiin myymälä.

big_train.jpg 96k

Pienoisrautatien alkuperäinen juna, 1967 - 1996

Linnanmäen pienoisrautatie on vieläkin toiminnassa alkuperäisessä paikassaan. Alkuperäinen juna kuitenkin korvattiin uudella Rio Grande-junalla vuonna 1997.

big_autorata.jpg 80k

Kilpa-autorata (Formula-rata), 1968 - 1995

Autorata purettiin Dino Islandin, lelumuseon ja myymälän tieltä. Laite on viety Tallinnaan Skoghin pyörittämään huvipuistoon. Puiston nimi on Rocka al Mare.

Flying Coaster, 1969

Flying coaster oli vuokralla vain yhden kauden Gröna Lundin huvipuistosta, Ruotsista. Laite tunnetaan myös nimellä Ski Jump. Tämän vehkeen tilalle tuli seuraavana vuonna Cortina-Jet. Flying coasterin kuva löytyy mm. All the Fun of the Fair-sivuilta.

big_cortina.jpg 131k

Cortina-Jet, 1970 - 1987

Cortina-Jetin paikalla oli lähes 20 vuotta Rondo tanssihalli. Cortina-Jet siirrettiin Tykkimäkeen vuonna 1988, jolloin sen korvasi Breakdance. Breakdance siirrettiin Shanghain viereen vuonna 1992 Katapultin tieltä. Vuonna 1994 paikan valloitti Top Spin.

Kapteeni Kidin merirosvolaiva

Kapteeni Kidin merirosvolaiva, 1970 - 1973

Merirosvolaiva ei ollut laite, vaan eräänlainen kiipeilyteline Satulaaksossa. Laiva teki lähtemättömän vaikutuksen tämänkin nettisivun tekijän ensimmäisellä Lintsireissulla vuonna 1972.

Kuva: Markku Jääskeläinen

Ipanarata (Lasten Vuoristorata), 1970 - 1986?

Ipanarata oli lapsille tarkoitettu vuoristorata. Se sijaitsi Satulaaksossa, City Expressin paikalla.

big_trabant.jpg 57k

Hully Gully, 1972

Hully Gully oli vuokralla yhden kauden Skoghin tivolista Ruotsista, joten oheinen yksilö lienee juuri sama, joka on käynyt myös Linnanmäellä. Laite tunnetaan myös nimellä Trabant.

Kuva: Skoghs Nöjesfält

big_troika.jpg 71k

Troika, 1974

Myös Troika oli yhden kauden Lintsillä pyörinyt vuokralaite. Laitteen omisti Särkänniemen huvipuisto, mutta koska Tampereella avattiin portit vasta 1975, niin Troika teki debyyttinsä Linnanmäellä.

big_enterpri.jpg 120k

Enterprise, 1975 - 1998

Enterprisen on valmistanut saksalainen Anton Schwarzkopf. Tämä miljoonia kävijöitä pyörittänyt laite siirrettiin Tykkimäelle kaudeksi 1999. Allekirjoittanut sai kunnian olla vihoviimeinen asiakas, joka on koskaan ollut Linnanmäellä Enterprisen kyydissä. Olin päättäjäispäivän viimeisessä lähdössä viimeinen, jonka luukku suljettiin, ja myös viimeinen, joka nousi laittesta ulos. Enpä olisi tätä uskonut vuonna 1975, jolloin ajoin laitteella ensimmäisen kerran.

Mustekala

Mustekala, 1979 - 1984

Mustekala tuli Suihkion tilalle vuonna 1979. Mustekala ostettiin Linnanmäelle käytettynä, ja se palveli vain muutaman vuoden kunnes sen korvasi Polyp vuonna 1985. Tämä alkuperäinen Mustekala romutettiin.

Kuva: Markku Jääskeläinen

big_lastenmp.jpg 98k

Lasten maailmanpyörä, 1979 - 1995

Laite korvattiin isommalla pyörällä (High Chaparral) vuonna 1996. Laite on nykyään Nokkakiven Huvipuistossa.

big_safari.jpg 86k

Safari, 1983 - 1999

Safari sijaitsi vesitornin sisällä. Rata muutettiin loppupään osalta vuonna 1995, ja ristittiin uudestaan nimellä Indiana's adventure. Safari teki tilaa Space Expressille, ja sen vaunut ovat tällä hetkellä Linnanmäen varastossa. Eläimet on kuitenkin jo myyty pois. Safarin on valmistanut Christian Hoffman Saksasta.

big_hully.jpg 123k

Lasten Hully Gully, 1984 - 1985

Laite oli Peacokin edessä, jossa oli alussa myös sen korvannut Apollo. Hully Gully vietiin Tykkimäelle vuonna 1986, josta myös kuva.

big_rainbow.jpg 78k

Rainbow, 1984-2009

Rainbow on vielä tänäänkin yksi Lintsin parhaista laitteista. Vastaavia laitteita on tehty myöhemmin pilvin pimein, mutta se, mikä tekee Rainbowsta niitä paremman, on lentämisen ja vapaan pudotuksen tuntu. Paras paikka on takana reunoilla. Valmistaja on Huss. Laite odottaa tällä hetkellä huoltotiloissa huoltoa.

big_apollo.jpg 102k

Apollo 1986 - 1997

Laite korvasi Tykkimäkeen siirretyn Hully Gullyn. Sen alkuperäinen sijainti oli Peacokin edessä, mutta se siirrettiin myöhemmin Satulaaksoon. Apollon paikan vei vuonna 1998 Samba Balloon. Myös Apollo on nykyään Tykkimäellä.

big_bdance.jpg 136k

Breakdance, 1988-2001

Breakdance on Linnanmäellä aikaisemmin olleen Calypson selvä perillinen. Breakdance tuli Cortina-Jetin paikalle, eli sinne, missä Top Spin on tänään. Se siirrettiin tutulle paikalleen pohjoisportin viereen vuonna 1992, jolloin Katapultti syrjäytti sen. Breakdancen kohtaloksi koitui Kahvikuppikaruselli, joka korvasi sen kaudella 2002. Breakdance palasi synnyinmaahansa Saksaan, ja liikkuu nykyään kiertävän tivolin mukana. Laitteen on valmistanut Huss.

big_octopus.jpg 92k

Lasten mustekala, 1990 - 1996

Mustekala oli ennen satulaaksossa Meteoriitin vieressä. Se vietiin Tykkimäkeen vuonna 1997.

big_meteorit.jpg 88k

Meteoriitti, 1990 - 1999

Meteoriitti sijaitsi Satulaaksossa. Laitteen tilalle tuli HipHop. Meteoriitti on vieläkin Linnanmäellä, mutta varastossa osiin purettuna. Täältä näet, miltä näyttää Meteoriitti varastoituna. Laitteen on valmistanut Modern Products Englannista.

Katapultti

Katapultti, 1992 - 1993

Katapultti oli Linnanmäellä vain kaksi kautta. Se valloitti paikan Break Dancelta, joka siirrettiin samassa yhteydessä nykyiseen paikkaan. Laite oli hauska, mutta teknisesti susi. Se oli usein rikki, ja niinpä se korvattiin Top Spinillä jo vuonna 1994. Tämänkin laitteen on valmistanut saksalainen Anton Schwarzkopf.

Kuva: Markku Jääskeläinen

big_world.jpg 61k

Around the World, 1997 - 2004

Laite on Safari-tyyppinen rata, jossa katsellaan maisemia liikkuvista vaunuista. Laite on tarkoitettu lähinnä lapsille, mutta aivan pienimmät eivät pääse siihen lainkaan. Radasta saisi mainion aikuisten kohteen, jos nuket korvattaisiin kauhu- tai scifi-elementeillä. Nukketalon paikalla oli ennen Salaisuuksien talo, joka on viety typistetyssä muodossaan Tykkimäelle.

Sokkelo

Sokkelo, 2007-2011

Linnanmäen Sokkelo on 80 neliön suuruinen lasilabyrintti. Uuden Sokkelon löytää helposti vanhan ravintola Linnangrillin tiloista, jonka yhteydessä on myös pelihalli.

big_kieppi5.jpg 64k

Kieppi, 2003-2016

Kieppi on vasen laite kaikille niille, jotka jäivät kaipaamaan Breakdancea. Kaiken kukkuraksi se ei syrjäyttänyt yhtään laitetta, sillä Eteläportin muutostöiden yhteydessä puistoon tuli lisätilaa useammallekin laitteelle. Kiepin on valmistanut saksalainen Huss. Sen alkuperäinen nimi on Booster, jota ei kuitenkaan kannata sotkea italialaisen Fabbrin tekemään samannimiseen laitteeseen.

big_samba.jpg 101k

Pallokaruselli, 1997-2015

Laite tunnetaan myös nimellä Samba Balloon. Sen on valmistanut Zamperla Italiasta. Karuselli oli ensimmäisenä vuotenaan Satulaakson keskimmäisessä kerroksessa, Dragonin nykyisellä paikalla. Kun Apollo lähti Tykkimäelle, niin laite siirrettiin sen paikalle kerrosta ylemmäksi. Kaudella 2001 se siirrettiin Panoraman viereen. Myös Suomen Tivolilla on käytössään samanlainen laite.

santa

Santa Claus World, 2014

Pieni pala Korvatunturia rantautui Santa Claus Worldin myötä Linnanmäelle. Joulumaassa tapaat tontut, jotka kuljettavat sinut halki kotiseutunsa. Matkan varrella näet myös itse Joulupukin! Kohteeseen on erillinen 5 €:n pääsymaksu.

big_vekkula.jpg 66k

Vekkula, 1961-2017

Vekkula on puiston omaa suunnittelua. Talo on kokenut muutoksia koko olemassaolonsa ajan, viimeksi kuluvalla kaudella, jolloin sen eteen rakennettiin silta Hokkus Pokkuksen yli. Haluatko päästä seikkailemaan virtuaali-Vekkulassa?

big_vonka.jpg 73k

Vonkaputous, 2001-2017

Vonkaputous on Linnanmäen kallein laite pitkään aikaan, ellei jopa kautta aikojen. Sen budjetti nousi yli 20 miljoonaan markkaan. Laite on vuoristoradan ja tukkijoen yhdistelmä. Radan ensimmäinen puolisko muistuttaa normaalia teräsrakenteista vuoristorataa. Vaunut nousevat ketjuvedolla hissimäen huipulle, josta ne ne syöksyvät radalle. Muutaman kaarteen ja sumutunnelin jälkeen rata putoaa kovalla vauhdilla vesirännin keskelle. Loppuosuus matkasta tapahtuu mutkittelevan tukkijoen keskellä.

Vonkaputous siirtyi uuden rakennettavan vuoristorata Taigan alta pois. Rata on 1,1 km pitkä ja se huristellaan parhaimmillaan 106 km/tuntivauhdilla. Uusi vuoristorata on mittava investointi Linnanmäelle. Se tulee maksamaan yli 10 miljoonaa euroa.

Pääsivulle