etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

KAUDEN 2002 UUTUUSLAITTEET

Päivitetty 23.06.02

Tivoli Sariola

Kauden 2002 hurjin uutuuslaite ei yllättäen tulekaan isoihin huvipuistoihin, eikä edes pienempiinkään, vaan kiertävään Tivoliin. Tivoli Sariola on hankkinut saksalaisen Hussin valmistaman, Speedy-nimisen, laitteen. Laitetta voi kuvailla Breakdancen parannetuksi painokseksi. Yhteen vaunuun menee kuitenkin 4 ihmistä kerrallaan, ja se pyörii vielä useamman akselin ympäri kuin esikuvassaan. Laite on mykistävän kokoinen kiertäväksi huvipuistolaitteeksi. Pelkästään sen fasaadi on 10 metriä korkea. Speedy tulee merirosvolaivan tilalle, joka lähti viime kauden loputtua.

big_speedy1.jpg 69k

Speedy

Speedy on todellinen vauhtilaite. Voi heti sanoa, että täydellä nopeudella ajettuna se ei sovellu herkkävatsaisille eikä -päisille. Toisaalta taitava koneenkäyttäjä osaa kyllä pitää huolen siitä, että kyyti on miellyttävää.

big_speedy2.jpg 103k

Speedy

Vaunut pyörivät oman akselinsa ympäri kallistetusti. Lisäksi lattiaa voi pyörittää sekä akselinsa ympäri, että epäkeskosti. Tämä saa aikaan tunteen, että välillä mennään todella lähellä seinää.

big_speedy3.jpg 106k

Speedy

Laitteen fasaadi on komeasti maalattu kauttaaltaan.

big_speedy4.jpg 85k

Speedy

Kuten muutkin huvipuistolaitteet, Speedy pääsee todella oikeuksiinsa vasta illalla värivalojen sytyttyä.

Suomen Tivoli

Suomen Tivolin uutuuslaite kaudelle 2002 on nimeltään Musik Express 20. Se korvasi vuosina 1998-2001 pyörineen Hot Wheelsin, ja on enemmän tai vähemmän sen parannettu malli. Laite on italialaisen Barbierin tekoa, ja on niin uunituore laite kuin vain mahdollista: Se saapui kauden avauspaikkaan Keravalle suoraan satamasta.

big_musik1.jpg 74k

Musik Express

Musik Express edustaa alan uusinta tekniikkaa, ja on käytössä erittäin hiljainen ja kyydiltään tasainen.

big_musik2.jpg 88k

Musik Express

Laite on todellinen silmänilo myös päivällä, mutta se pääsee oikeuksiinsa vasta illalla, jolloin sadat värivalot syttyvät. Musik Express on muutenkin täynnä hienoja yksityiskohtia. Esimerkiksi katon voi avata tai sulkea napin painalluksella. Huomaa myös valonheittimet ja kaiuttimet, jotka on upotettu rakenteeseen siten, ettei niitä tarvtse irroittaa lainkaan uuteen paikkaan siirrettäessä.

big_musik3.jpg 104k

Musik Express

Laitteen kyytiin mahtuu yhteensä 40 matkustajaa 20 vaunuun.

Tivoli Seiterä

Tivoli Seiterä aloitti ensimmäisenä isoista tivoleista kauden 2002. Kauden avauksessa Riihimäellä oli luonnollisesti mukana uutuuslaite Safarikaruselli. Laite on englantilaisen ARMin tekemä minikokoinen Waltzer. Laitteen myötä Seiterällä on itse asiassa kolme Waltzeria: Sellnerin Tilt-A-Whirl, Safarikaruselli, sekä alkuperäinen Vauhtivirveli, joka viettää eläkepäiviä Mustajoella Seiterän talvipaikassa. Viikon kuluttua Seiterä saa myös uuden pomppulinnan, joka tulee korvaamaan Jaffa-linnan.

big_safari.jpg 83k

Safarikaruselli

Safarikaruselli käy lähes täysikokoisesta Waltzerista.

big_safari2.jpg 102k

Maalaukset

Kuten Tilt-A-Whirl, myös Safarikarusellin vaunut on motiivimaalattu. Pienemmän Waltzerin vaunut ovat saaneet kylkiinsä viidakon villieläimiä.

Linnanmäki

Jos puhutaan muistakin kuin laitteista, niin kauden suurin uutuus tulee tänä vuonna Linnanmäelle. Kyseessä on tietenkin Merimaailma, jossa meren eläviin pääsee tutustumaan ilman pelkoa siitä, että hai tulee ja nappaa parhaat palat poskeensa. Se hai saattaa kyllä vaania muutaman sentin päässä, mutta onneksi vahvan lasin toisella puolella.

Kyseessähän on itse asiassa yhteishanke Linnanmäen, ja Sea Life-yhtiön kanssa, jolla on vastaavia Merimaailmoja muuallakin. Sea Life on muuten avannut omat nettisivunsa osoitteessa jossa voi käydä tarkemmin tutustumassa tulevaan kohteeseen.

Viikinkivene on jouduttu siirtämään huvipuiston toiselle laidalle Merimaailman tieltä. Valitettavasti Breakdancea ei tällä kaudella enää nähdä. Sen paikalle on siirretty Polyp, jonka tyhjäksi jättämälle paikalle on tullut kokonaan uusi laite. Linnanmäen laiteuutuus kaudelle 2002 on Kahvikuppikaruselli, joka julkistettiin virallisesti perinteisessä pressitilaisuudessa 25.4.02. Laitteen on valmistanut Mack Rides Saksasta.

big_kahvikuppi1.jpg 70k

Kahvikuppikaruselli

Breakdance lähti kahvikuppien tilalta ja pyörii nyt synnyinmaassaan Saksassa kiertävässä tivolissa. BD:llä oli uskollinen kannattajakunta, joka on ollut murheissaan suosikkilaitteensa lähdön takia. Kannattaa kuitenkin kokeilla ensin Kahvikuppeja, ja arvostella vasta sitten. Tämäkin laite menee yllättävän lujaa, vaikka onkin suunnattu enemmän koko perheelle. Kahvikupissa on myös se hyvä puoli, että se on kokonaan katettu. Siinä voi huvitella mainiosti myös sateella.

big_kahvikuppi2.jpg 81k

Kahvikuppikaruselli

Laitteessa on 12 kuppia, joista kolme on ns. passiivisia, eli ne pyörivät vain ison laatan mukana. Aktiiviset kupit pyörivät myös pienempien laattojen päällä, eli menevät huomattavasti lujempaa. Kuppeihin mahtuu enimmillään viisi matkustajaa, joten koko laitteen kapasiteetti on 60 ihmistä. Kaikkiaan laitte ehtii pyörittämään noin 1200 asiakasta tunnissa.

big_kahvikuppi3.jpg 83k

Kahvikuppikaruselli

Lasten Päivän Säätiön toimitusjohtaja Risto Räikkönen ottamassa tuntumaa Kahvikuppeihin. Risto lupasi ryhtyä 50-vuotispäivänsä kunniaksi jarrumieheksi Vuoristoradalle.

big_fortuna.jpg 61k

Fortuna

Kauden uutuuspeli on jättikokoinen fortuna-peli, jossa yritetään saada neljällä pallolla vähintään 60 pistettä. Kuulat heitetään käsin, aivan kuten hevosradalla.

big_nallet.jpg 51k

Tassujen Töminää

Lelumuseossa on Teddy-karhun 100-vuotisnäyttely, jossa on esillä nallekarhu poikineen.

big_possut.jpg 61k

Moi markka - tsau euro!

Toinen lelumuseon vaihtuvista näyttelyistä esittelee säästöpossujen historiaa. Nähtävillä on tietenkin klassiset Roope Ankka-, maapallo- ja kultapossu-lippaat, mutta myös todellisia harvinaisuuksia vuosien varrelta.

big_sea.jpg 55k

Merimaailma

Merimaailma on edistynyt vauhdilla viimeiset kaksi kuukautta. Kohdetta rakentaa lähes 50 hengen porukka, joista osa mm. Englannista. Tällä hetkellä on meneillään altaiden koetäyttö. Kohde aukeaa arviolta kesäkuun puoli välissä.

big_viking2.jpg 55k

Viking

Viikinkivene on siirretty eteläportin viereen, Hurjan Kurun taakse.

Särkänniemi

Särkänniemelle tuli kuin tulikin uutuuksia myös tälle kaudelle. Pienille lapsille on avattu pallomeri, joka sijaitsee Tattirallin ja Pikkuleppiksen vieressä. Myös Tornadoa on uusittu. Erityisesti sen asemajärjestelyitä on muutettu, joten radan kapasiteetin pitäisi nousta jopa tuhanteen matkustajaan tunnissa.

Muussa suhteessa Särkänniemi vetää tänä vuonna henkeä, ja keskittyy alueensa paranteluun. Esimerkiksi keskusaukiolle on pystytetty sammakkopeli, joka parantaa heti ison aukion orpoa tunnelmaa. Erityistä huomiota on kiinnitetty myös liikuntaesteisten asiakkaiden palveluun. Tässä suhteessa parannuksia on tehty ainakin seuraaviin laitteisiin: Troika, Tukkijoki, Taikajoki, Huvimaja, Crazy bus, Karamelli karuselli, Kantti x Kantti, Cinema 2000, Koskiseikkailu, ja sokerina pohjalla: Tornado.

Ensi vuodelle on luvassa lähes Tornadoon verrattava uutuslaite. Half-Pipe-nimisen vuoristoradan rakennustyöt alkavat jo syksyn aikana.

big_pallomeri.jpg 46k

Pallomeri

Pallomeri on tarkoitettu pienille lapsille, joiden pituus on alle 100 cm.

big_hissi.jpg 111k

Tornado nostomäen huipulta

Tornadon kapasiteettia on lisätty rakentamalla asemalle portit, joissa asiakkaat odottavat junan tuloa valmiiksi vaunujen kohdalla. Uudistus lyhentää jonoja merkittävästi. Myös nostomäen koneistoa on uusittu. Entinen 170kW tehoinen moottori korvattiin uudella 240kW moottorilla.

Kuva: Team Tornado / Särkänniemi


Tykkimäki

Tykkimäen uutuuslaite tänä vuonna on selkäpiitä karmiva kummitusjuna. Tämä on taas yksi hyvä syy lisää käydä tässä erinomaisessa puistossa. Juna on rakennettu entisen pelihallin paikalle. Pelihalli on puolestaan siirretty siihen rakennukseen, jossa oli ennen lasilabyrintti. Valitettavasti labyrintti on purettu, joten Suomen huvipuistoissa ei ole enää yhtään lasilabyrinttiä. On kuitenkin selvää, ettei Tykkimäki pysty noin 200 000 vuotuisella kävijämäärällään kasvattamaan loputtomasti kohdemäärää, joten uuden laitteen tieltä on vietävä vanha pois. Tykkimäen laitemäärä on lähes Linnanmäen ja Särkänniemen luokkaa, ja on itse asiassa käsittämättömän suuri suhteessa kävijämäärään.

Myös lasten törmäilyveneet on viety pois. Lampi on ennallaan, mutta mutta veneiden tilalle tulee eläviä kaloja, joita pääsee ihailemaan lammen keskelle ulottuvalta sillalta.

big_kummitus2.jpg 88k

Kummitusjuna

Kummitusjuna on rakennettu entisen pelihallin paikalle.

big_kummitus1.jpg 56k

Kummitusjuna

Lastauslaituri on todella komeasti sisustettu.

Wasalandia

Myös Wasalandia ampuu kovilla tänä vuonna (uusien pallotykkiensä lisäksi). Vaasaan on tullut tänä vuonna ainakin uusi jättiliukumäki, golf-autorata sekä pomppumaa, jossa on pomppupatjoja ja trampoliineja. Puistosta ei ole tänä vuonna viety yhtään laitetta pois, joten Wasalandia on tänään parempi kuin koskaan aikaisemmin.

big_golf.jpg 79k

Golfautot, 2002

Kauden uutuuskohteessa pääset itse golfautojen rattiin.

big_slide2.jpg 60k

Jättiliukumäki, 2002

Toinen vuoden 2002 uutuuksista on liukumäki, jonka päälle kiivetään portaita ja alas tullaan mattojen päällä.

big_tykit.jpg 60k

Pallotykit, 2002

Pallotykit ampuvat pehmeitä palloja. Ampumaradan molemmissa päissä on tykkejä, joilla yritetään ampua kohti vastustajaa.

Tivoli Huvimylly

Tivoli Huvimyllyn laitekanta lisääntyy jälleen yhdellä hankinnalla. Englantilaisen Modern Productsin valmistama Leppäkerttukaruselli (Ladybird) kuuluu kyllä jokaisen tivolin ja huvipuiston peruskalustoon.

big_ladybird.jpg 63k

Leppäkerttukaruselli

Tämä yksilö on hienoiten maalattu koko maassa.

Pääsivulle