etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

TIVOLIN PYSTYTYS

Päivitetty 05.10.99

Näin tivoli pystytetään

Tivolin pystytys on mielenkiintoisen näköistä puuhaa näin maallikon silmissä. Valitettavasti tilaisuus todistaa tällainen tapahtuma on harvinaista herkkua, koska yleensä tivolit pannaan kasaan arkipäivänä työaikana. Kun tilaisuus kerrankin tuli, niin nöyrin palvelijanne oli heti kärppänä paikalla kameran kanssa.

Tällä sivulla seuraamme Tivoli Seiterän arkea yhden vuorokauden ajalta syksyllä 1999, tarkemmin sanottuna lauantaina 25.9.99. Edellisenä päivänä tivoli on vieraillut Tammisaaressa. Tivolia on pyöritetty iltakymmeneen asti, jonka jälkeen sitä on alettu heti purkamaan. Purku on kestänyt nelisen tuntia. Tämän jälkeen koko karavaani on vielä lähtenyt ajamaan kohti Vantaan Koivukylää, jonne on saavuttu aamuyöstä neljän aikoihin.

Aloitus

Kello 10.00

Tästä kaikki alkaa. Autot on valmiina muodostelmassa ja laitteet osina kuorma-autojen lavoilla.

Koivukylässä autot on heti ajettu valmiiksi muodostelmaan seuraavaa päivää varten. Lisäksi asuntoautoihin on viritelty sähköt, ennenkuin porukka on päässyt nukkumaan noin puoli kuuden aikoihin. Onneksi huomenna olisi rauhallisempi päivä, koska tivoli aukeaisi vasta sunnuntaina. Sellaisiakin keikkoja on, jolloin koko tivoli pitäisi avata jo seuraavana päivänä. Tällöin yöuni jäisi pariin tuntiin, ja päälle tulee vielä koko päivän kestävä asiakkaiden viihdyttäminen. Muutamalla kaverilla riittää tosin nytkin niin paljon virtaa, että nämä päättävät panna lasten ketjukarusellin pystyyn jo heti aamuyön aikana, ja menevät nukkumaan vasta yhdeksän aikoihin. Siksi ei ole mikään ihme, että tällä kertaa lipsutaan aikataulusta ja muuta tivolia aletaan kasaamaan vasta kahdeltatoista, sillä kuten jo todettiin, lauantaina ei ole tällä kertaa kiire.

Asunto

Tivoliasunto pelikojun takana

Tivolin ihmiset myös asuvat tivoliajoneuvoissa. Tyypillisesti väki nukkuu joko asuntovaunuissa, varta vasten tehdyissä tivolivaunuissa, tai makuukopeissa, joita on rakennettu jokaiseen pelivaunuun pelien taakse. Hienoimmat tivolivaunut ovat verrattavissa varustukseltaan kerrostaloyksiöön, tosin niissä majailee yleensä tivolin johtoa.

Kaluston kuljetukseen käytetään etupäässä kuorma-autoja. Joillakin tivoleilla saattaa olla käytössään rekka-autoja, jotka ovat kuitenkin vaihteistoltaan muutettu traktoreiksi. Lisäksi tivolin mukana liikkuu sekalainen seurue paketti- ja henkilöautoja, joilla vedetään esim. asuntovaunuja. Itse laitteet kuljetetaan aina osina trailereilla kuorma-auton nuppien perässä. Parhaimmillaan traileri on integroitu laitteeseen mukaan, jotta sen pystytys ja purkaminen olisi mahdollisimman nopeaa. Tämä on nimittäin kiertävän tivolin kannalta elintärkeää. Käytännössä suurin osa huvipuistolaitteista suunnitellaan liikuteltavaksi. Myös monet kiinteässä huvipuistossa nähtävät laitteet saattava olla itse asiassa tivolikäyttöön tarkoitettuja.

Eläinkaruselli

Eläinkaruselli kuljetusvalmiina

Parhaimmillaan laite on silloin, kun siitä voi nostaa kyljet ylös ja lähteä tien päälle. Varsinkin pienet lastenlaitteet ovat usein helppoja ja nopeita kasattavia. Toisessa ääripäässä ovat isot laitteet, jotka saattavat sisältää useampia lavallisia isoja ja painavia osia.

Kasaaminen alkaa lauantaina siis puoleltapäivin. Koska menossa on loppukausi, niin jokainen tietää tarkasti tehtävänsä ja homma sujuu nopeasti. Kauden ensimmäisissä paikoissa saattaa mennä hieman totutellessa, varsinkin jos mukana on paljon uutta henkilökuntaa. Seiterän tivolissa on noin 15 henkilöä töissä. Lisäksi päälle tulevat paikalliset avustajat, jotka ovat lähinnä myyntitöissä. Kaluston pystytyksessä tai purkamisessa näistä ei ole paljonkaan apua.

Kalustoa

Kalustoa odottamassa kasausta

Pilvenpyörä ja Fantti-karuselli kuljetusvalmiina.

Henkilökunta on jaettu erillisiin työporukoihin. Laitteita ja kohteita kasataan yleensä 2...3 henkilön ryhmissä. Tietty ryhmä vastaa aina samoista laitteista, joten työvaiheet tulevat kauden aikana tutuksi ja työ on nopeaa. Samat henkilöt yleensä myös pyörittävät laitteita illan aikana. Kaikki työ ei ole pelkästään laitteisiin liittyvää. Esimerkiksi pelikojut ja myyntipisteet vaativat oman kasausporukkansa.

Seiterän porukka työskentelee tällä kertaa neljässä porukassa. Yksi kasaa Scrambleria, toinen pilvenpyörää, kolmas Tilt-A-Whirlia ja neljäs panee kuntoon kojut ja myyntipisteet. Lisäksi tarvitaan vielä miehiä erillisiä tehtäviä varten, kuten esimerkiksi sähköjen vetämiseen. Kasausvaiheessa ensimmäisenä nostetaan lavalta laitteiden runko. Se voi olla palasina, kuten esimerkiksi Seiterän Tilt-A-Whirlissä, tai sitten kokonaisena, kuten Pilvenpyörässä. Tyypillisesti jokaisessa laitteessa on niin painavia osia, että ne pitää nostaa lavalta alas Hiabin avulla. Hienoimmat huvipuistolaitteet saattavat sisältää jo itsessään nosturin. Osat nostetaan paikalleen yksi kerrallaan ja liitetään toisiinsa samantien. Ruuveja ja muttereita käytetään vain tärkeimpiin kiinnityksiin, koska ne ovat hitaita asentaa. Tyypillisesti osat liitetään niiden läpi työnnettävällä pultilla, jonka päähän kiinnitetään sokka.

Hiab

Scramblerin runkoa nostetaan paikalleen Hiabilla

Eniten aikaa menee rungon ja tukirautojen parissa. Sen jälkeen kiinnitetään moottorit, ja sitten koristevalot, elleivät ne jo ole osien mukana kiinteästi. Kun vaunuja aletaan nostamaan paikalleen, ollaan jo voiton puolella. Vaunut ovat tyypillisesti yhtenä palasena. Niiden jälkeen asennetaan vielä lattiatasot, aidat, laitteen somisteet, ja muut osat.

Iines

Tivolinjohtaja Iines Seiterä valvoo pystytystä

Työ sujuu tänään joutuisasti, joten tivolin johtajan ei tarvitse haukkua ketään pystyyn eikä purra lahkeeseen.

Kevyemmät lasten laitteet pystytetään viimeisenä, ellei niille ole omaa työporukkaa. Ne ovat kuitenkin huomattavasti nopeampia kasattavia, kuin isot laitteet. Kaikista helpoimpia ovat ilmatäytteiset pomppulinnat ja liukumäet. Nekin saattavat painaa useita satoja kiloja, joten niiden nostaminen ja asettaminen paikalleen ei ole helppoa, mutta kun puhallin saadaan lopulta kiinni, niin se täyttää laitteet itsekseen parissa minuutissa. Pomppulinnat on aina puhdistettava huolella ennen käyttöä. Sisään jäänyt hiekka hiertää herkästi muovia rikki. Sen takia kengät on otettava pois jalasta linnaan mennessä. Pomppulinnoja ei tietenkään pidetä pystyssä yöllä, vaan ne täytetään vasta tivolin aukeamisen yhteydessä.

Dyre

Pelivaunujen valmistelu meneillään

Vaikka pelit ja myyntipisteet ovat kunnossa kylkien avaamisella, pitää esimerkiksi kattojen somisteet nostaa pystyyn ja rakentaa korokkeet. Sähköjen lisäksi tivoli tarvitsee myös vettä.

Mikäli samana päivänä ei ole tivolia, alkaa henkilökunnalla vapaata kun laitteet ovat valmiina. Toisinaan yöllä joudutaan järjestämään vartiointi, riippuen sijainnista. Yleensä varkaat tai ilkivalta eivät ole ongelmana, vaan yöllä ravintoloista palaava väki. Kevyet lasten laitteet eivät välttämättä kestä, kun isot aikuiset istuvat vaunuihin.

Tivoli aukeaa melko tarkkaan tiettynä kellonaikana. Sulkeminen illalla riippuu vähän päivästä, eli hiljaisena päivänä suljetaan huomattavasti aikaisemmin kuin vilkkaana. Päivän aluksi jokaisella laitteella ajetaan tyhjänä kontrolliajo, jolla varmistetaan, ettei laitteessa ole vikaa. Käytännössä jokainen työntekijä on joko käyttämässä laitteita tai myymässä lippuja, arpoja ja syömisiä. Yleensä sama henkilö ajaa tiettyä laitetta koko päivän. Pari henkilöä saattaa olla kuitenkin tauottajana, jotta muut pääsevät välillä syömään ja kahvitauoille. Joskus saattaa olla niin kiireisiä päiviä, että taukojen pitäminen on lähes mahdotonta. Ne ovat kuitenkin juuri niitä päiviä, jolloin tivoli tienaa ylläpitonsa.

Laitteiden pystytys

Kello 13:30

Laitteiden pystytys on jo hyvässä vauhdissa. Etualalla laitetaan pystyyn Tilt_A-Whirliä, keskellä Scrambleria ja taustalla Pilvenpyörää. Tässä vaiheessa jokaisen laitteen runko on saatu jo kasaan.

Edistystä

Kello 14:20

Tunnin aikana on tapahtunut huomattavaa edistymistä. Pilvenpyörä on saanut tukikehikon ensimmäiset osat paikalleen, ja Tilttiin on asennettu kaikki vaunut. Scrembler-porukka on puolestaan käyttänyt viimeisimmän tunnin huoltotöihin.

Scrambler

Kello 14:55

Scramblerin rakentajat ovat panneet tuulemaan. Laite on vaunujen asennusta vaille valmis. Pilvenpyörän runko on juuri valmistumassa. Tilttiin ollaan jo virittelemässä moottoria paikalleen.

Valmiita laitteita

Kello 16:30

Pilvenpyörä ja Scrambler ovat täysin valmiina. Tilttiin tehdään vielä viimeisiä virityksiä. Seuraavaksi pystytetään lastenlaitteet.

Puisto auki

Sunnuntai, kello 12:30

Show on jälleen kerran päässyt käyntiin. Tässä vaiheessa tivoli on ollut auki puoli tuntia. Pomppulinna ja Slide täytetään ilmalla vasta hetkeä ennen tivolin avaamista.

Laitekohtaiset pystytyskuvat

Scramblerin pystytys
Pilvenpyörän pystytys
Tilt-A-Whirlin pystytys
Pääsivulle