etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
Palaute Päivitykset Tilastot Linkkejä Usein kysyttyä

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Päivitetty 04.08.01

Mitkä ovat Huvipuistosivut ja mikä on niiden tarkoitus?

Huvipuistosivujen päätarkoituksena on esitellä kaikki Suomen huvipuistot ja kiertävät tivolit, niiden laitteet, taustavoimat ja alan historia.

Ovatko nämä huvipuistojen virallisia sivuja?

Eivät. Suurimmalla osalla puistoja ja tivoleita on omat nettisivunsa. Nämä ovat siis epäviralliset, riippumattomat sivut, joiden tarkoituksena on antaa täydentävää, sekä kävijöiden kannalta puolueetonta, tietoa kohteista. Suurin osa kohteista on kuitenkin suhtautunut asiaan hyvin positiivisesti ja antanut arvokasta apua sivujen tekemiseen, esimerkiksi tietoja ja vanhoja valokuvia.

Mikä taho näitä sivuja ylläpitää?

Huvipuisto.net on täysin yksityishenkilöiden ylläpitämä, harrastuspohjalta tehty nettisivu.

Montako ihmistä sivuja ylläpitää?

Pääasiassa allekirjoittanut yksin. Avustajina tosin on joukko alan harrastajia Suomesta, ja ulkomailta.

Paljonko rahaa saat näiden sivujen ylläpidosta?

En pennin hyrrää mistään lähteestä. Kyseessä ovat täysin epäkaupalliset sivut, ja sellaisena ne myös pysyvät.

Joudutko maksamaan huvipuistoissa?

Joudun maksamaan sisäänpääsyt ja laitemaksut aivan samalla tavalla kuin kuka tahansa satunnainen kävijä. Tähän mennessä olen päässyt noin viitisen kertaa ilmaiseksi laitteiden kyytiin ja muutaman kerran on tarjottu syömistä.

Kuka olet?

Olen huvipuistofanaatikko, joka on tarpeeksi hullu uhratakseen vuodessa noin 1000 tuntia huvipuistokäynteihin, alan tutkimiseen ja näiden nettisivujen ylläpitoon.

Kuinka usein käyt huvipuistoissa ja oletko käynyt kaikissa kohteissa, jotka sivuilla esiintyvät?

Käyn vuodessa yhteensä 30...50 kertaa huvipuistoissa ja tivoleissa. Käynneistä alle 10 on sellaisia, jolloin menen laitteisiin. Olen käynyt kaikissa sivujen kohteissa, mutta valitettavasti kaikkia ei ehdi käydä läpi vuosittain.

Työskenteletkö itse jossain huvipuistossa tai muuten alalla?

En. Olen varsinaiselta ammatiltani elektroniikkasuunnittelija. En ole koskaan tehnyt päivääkään työtä huvialan parissa. Tosin omistan hyvin pienen pomppulinnan, jonka kanssa käyn erilaisissa tapahtumissa muutaman kerran vuodessa, ehdottomasti harrastuspohjalta.

Mikä saa 35-vuotiaan aikuisen kiertelemään keväästä syksyyn huvipuistoja ja tivoleita?

Syntymähulluus. Sitäpaitsi ala on niin hauska harrastus, että vastakysymyksenä voisi esittää, miten on mahdollista, että joku ei harrasta alaa?

Mikä on Suomen paras huvipuisto ja mikä on huonoin?

Huonointa ei ole olemassakaan. Yksikin huvipuistolaite on parempi kuin ei yhtään. Paras on lähinnä makukysymys. Särkänniemi on epäilemättä paras, jos otetaan mukaan koko alue delfinaarioineen näkötorneineen. Jos mukaan lasketaan pelkkä huvipuisto, niin Linnanmäki vie niukasti voiton koollaan ja pitkillä perinteillään, joka näkyy monessa suhteessa. Tykkimäki vie taas voiton suhteutettuna laitemäärään puiston erinomaisen laitevalikoiman ja pienten jonojen ansiosta. Wasalandia on taas Suomen paras puisto hinta-laatusuhteessa, ja siellä on mm. Suomen paras vesilaite sekä kummituslinna. Eksoottisin paikka ja ystävällisin henkilökunta löytyy puolestaan SantaParkista.

Kuka on ottanut sivuilla esiintyneet kuvat?

Olen ottanut itse suurimman osan sivuilla esiintyneistä kuvista. Jotkut kuvista ovat ulkopuolisten avustajien ottamia. Niissä tapauksissa kuvien yhteydessä on kerrottu kuvaaja.

Millä vehkeillä kuvat on otettu?

Varhaisimpia kuvia lukuunottamatta kaikki on otettu digitaalikameralla. Työkaluina on ollut ensin Olympus 1400L ja sen jälkeen Fujin Finepix 2400. Niiden resoluutio riittää hyvin tällaiseen kuvaukseen, mutta lehtikuviin tai vastaaviin suosittelen hankkimaan vähintäin kolmen megapixelin kameran.

Voinko käyttää sivuilla olevia kuvia?

Todennäköisesti voit, mutta kysy ensin lupa vaikkapa sähköpostilla ja kerro mihin käyttöön ne tulevat. Kaikista kuvista on tarvittaessa saatavissa paljon isommat versiot tarkemmalla resoluutiolla. Ulkopuolisten ottamille kuville en pysty antamaan julkaisulupaa.

Miksi sivujen ulkoasu/väritys/tms. on niin surkea?

a) Kun en parempaa osaa tehdä
b) Olen näihin väreihin mieltynyt
c) Yritän pitää sivut mahdollisimman nopeasti latautuvina. Tämä tietää yleensä sitä, että kaikenlainen kikkailu saa jäädä suosiolla niille koodinvääntäjille, jotka haluavat tehdä vaikutuksen kavereihinsa. Pyrin siihen, että kaikki sivut ja tiedot olisivat maksimissaan kahden klikkauksen päässä pääsivulta. Voisin jopa sanoa, että suuntana on ennemminkin Low Tech, koska nämä sivut tuntuvat paisuvan ja paisuvan.

Voinko osallistua sivujen ylläpitoon tai tehdä ne paljon näyttävämmäksi puolestasi?

Et. Sivujen ylläpito tulee käytännössä paljon monimutkaisemmaksi ja hitaammaksi, jos jokainen päivitys menee useamman ihmisen kautta. Olen myös huomannut muiden nettisivujeni kanssa sen, että näiden avuntarjoajien innostus lopahtaa hyvin nopeasti, kun he huomaavat, kuinka isosta työmaasta on kyse. Jos todella haluaisin tehdä paljon tyylikkäämmät sivut, pystyisin sen kyllä tekemään itse.

Voinko auttaa muuten sivujen tekemisessä?

Kaikenlainen apu ja palaute on erittäin tervetullutta. Erityisesti kaivataan mm. henkilöesittelyitä alan vaikuttajista, wanhoja valokuvia, tietoja puistojen aikaisemmista laitteista sekä muistoja ja kokemuksia huvipuistojen ja tivoleiden työntekijöiltä. Luonnollisesti avuntarve koskee puistoissa ja tivoleissa tapahtuvia laitemuutoksia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monesti teen päivityksen vasta sitten, kun saan samalla tuoreen kuvan laitteesta. Tämän takia jotkut päivitykset saattavat viivästyä, vaikka muutoksista on jo mainittu puistojen ja tivoleiden virallisilla nettisivuilla. Voin myös julkaista tai linkittää ulkopuolisten tekemiä juttuja, mikäli ne liittyvät alaan ja tuovat esille sivujen kannalta uutta tietoa.

Voitko lisätä huvipuistosivuille linkin omille tai jollekin muille sivuille?

Laitan mielelläni linkin, jos ne liittyvät kotimaiseen huvipuisto- tai tivoli- tai sirkusalaan, tai muuten suoraan näiden sivujen aiheeseen.

Voinko laittaa linkin sivuillesi omilta sivuiltani?

Tottakai, sitä ei tarvitse edes kysyä. Pyrin laittamaan aina vastalinkin, jos niiden aihe on edes lähellekään näitä sivuja.

Meillä on tällainen ja tällainen kohde, jota ei ole sivuillasi. Voitko tehdä siitä jutun?

Mielelläni. Jos en pääse itse heti paikan päälle käymään, niin saan kyllä sivut avattua, kunhan saan kuvia ja tietoja kohteesta. Kuvat voi toimittaa joko sähköisessä muodossa, tai valokuvina, jotka palautan heti sen jälkeen, kun saan ne skannattua.

Maksaako se mitään?

Ei.

Voitko julkaista kartan tms. huvipuistosta x?

En. Niiden tekeminen on iso työ ja kuuluu varmasti puistoille itselleen. Näillä sivuilla ei kannata julkaista mitään, mikä on jo muualla tehty paljon paremmin.

Milloin puisto x on auki?

Vastaus on vähän sama kuin edellä. Joudun itsekin tarkistamaan tiedon huvipuiston omilta, virallisilta sivuilta, joten miksi julkaista samaa tietoa toiseen kertaan. Olen pyrkinyt helpottamaan asiaa linkittämällä aukiolotiedot jokaisen puiston yhteystietojen kohdalla.

Kuinka kauan nämä sivut säilyvät netissä?

Maksan itse kaikki nettisivuista aiheutuneet kustannukset ja omistan domain-nimet, joten ei ole mitään pelkoa että sivut katoavat.

Lauri Vartiainen
Venuksentie 6 Y 226
01480 VANTAA
Puh. 050-3590517

email.gif

Pääsivulle