etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

LISEBERG

Sivut avattu 24.10.2012

Liseberg on Ruotsin suurin huvipuisto kävijämäärässä mitattuna. Puisto sijaitsee Göteborgissa. Vuonna 2011 puistossa vieraili 2,9 miljoonaa asiakasta.

Yhteystiedot
Vinkkejä onnistuneeseen puistopäivään
Aluekartta
Laiteluettelo
Valokuvia Lisebergistä
Näitä laitteita ei enään puistossa näe
Yleiskuvia alueesta
Iltakuvia puistosta

Näkymä Hjuletpyörästä Lisebergin nimi juontaa juurensa alueen vuonna 1753 omistaneeseen Andreas Lambergin vaimoon. Lamberg nimesi tontin rakkaan vaimonsa Elisabeth Söderbergin mukaan, jota kutsuttiin lempinimellä Lisa. Näin tontin nimeksi tuli "Lisas Mountain" joka ruotsiksi käännettynä on Lisas Berg. Myöhemmin aluetta alettiin kutsumaan Lisebergiksi. Yleisölle Liseberg avautui huvipuistona vasta vuonna 1923.

Lisebergin pupu Puiston symboli, vaaleanvihreän - vaaleanpunaisen värinen Lisebergin kani teki ensiesiintymisensä puiston 60-vuotisjuhlissa vuonna 1983. Kani hahmoa on käytetty puistossa monilta osin hyödyksi. Kaniiniin voit törmätä niin puodeissa myytävissä korteissa, paidoissa kuin ilmapalloissakin. Sitä voi lisäksi käydä tervehtimässä lastenalueella, jossa sille on rakennettu oma kotimökki. Kesällä 2013 Liseberg viettää 90-vuotisjuhlia, jonka kunniaksi Kanille rakennettaan uusi teemoitettu alue puistoon. Sinne tulee lastenleikkipaikka, uusia ravintoloita ja seitsemän uutta laitetta.

Yhteystiedot

Osoite: Örgrytevägen 5, 412 51 Göteborg, Sweden
Puhelin: +46 (0)31 400 100
Telefax: +46 31 7330 419
Nettisivu: www.liseberg.se

Hyviä vinkkejä huvipuistomatkalle Lisebergiin

Suomesta lentää päivittäin useita eri lentoyhtiöiden koneita suoraan Göteborgin Landvetterin lentokentälle. Sieltä on suora bussiyhteys Göteborgin keskustaan. Bussi pysähtyy Korsvägenin pysäkillä, josta on lyhyt matka Lisebergin pääportille. Bussit liikennöivät noin 20 minuutin välein. Matka kentältä kestää reilu 20 minuuttia. Bussiliput kannattaa hankkia ennen matkalle lähtöä jo Suomesta Flygbussarnan internetsivuilta, koska Ruotsissa busseilla liikuttaessa maksuvälineinä kelpaavat ainoastaan luottokortit (ei siis käteinen raha!!)

Majoitus

Lisebergin matkattaessa kannattaa majoitusvaihtoehtoihin kiinnittää huomiota, koska näin saattaa säästää paljonkin rahaa. Puiston hotellitarjontaan kuuluu kolme hotellia, neljä mökkivaihtoehtoa, yksi hostelli ja kolme leirintäaluetta. Puiston internetsivujen kautta voi helposti valita mieleisensä vaihtoehdon. Jos kuitenkin kaipaa hiukan edullisempaa majoitusvaihtoehtoa, niin silloin kannattaa käydä tutustumassa vaikkapa Booking.comin nettisivuille. Sivusto tarjoaa huoneita edulliseen hintaan. Sieltä löytyy mm. hotelli joka sijaitsee vain 150 metrin päässä puistosta.

Lipunmyynti

Bussilippujen tavoin, kannattaa puistoon tarvittavat rannekkeet hankkia internetin kautta jo täältä Suomesta käsin. Tällöin välttyy todella suurilta ruuhkilta, sillä puistolla on erikseen lippukassat nettilippujen lunastusta varten. Osa lippukassoista myy myös portilta ostettavia lippuja.

lipunmyynti_iso.jpg 124k

Eteläisen sisäänkäynnin lipunmyyntipiste

Oikealla näkyvästä infopisteestä voi lunastaa internetistä etukäteen ostetut liput.

Jos haluat käydä puistossa myös seuraavana päivänä, saattaa kyseeseen tulla tällöin kahden päivän rannekeen hankinta. Toisen päivän rannekkeita myydään vasta seuraavana päivänä puiston porttien sisäpuolelta esimerkiksi Lisebergsbanan lipunmyyntipisteestä. (Huom!! puistoon veloitetaan erikseen uusi sisäänpääsymaksu kassalla). Huomioithan myös, ettei ensimmäisen päivän rannekketta saa ottaa edellisenä iltana pois ranteesta, koska sitä tarvitaan seuraavana päivänä uuden rannekkeen hankintaa varten. Toisena päivänä käytössä on siis kaksi kappaletta rannekkeita.

lisebergbanan_iso.jpg 154k

Lisebergbanan lipunmyyntipiste

Toisen päivän rannekeita myydään vain puiston porttien sisäpuolelta. Tullessasi seuraavana päivänä puistoon, joudut maksmaan uuden sisäänpääsymaksun. Kakkospäivän rannekkeita ei myydä puiston porttien ulkopuolelta!

Saatat joutua päivän aikana käymään myös puiston porttien ulkopuolella. Välttyäksesi uudelta sisäänpääsymaksulta, pyydä portin vieressä sijaitsevasta lipunmyyntipisteestä leima käteesi. Leimaa oikeuttaa sinut palaamaan puistoon sisälle uudelleen saman päivän aikana.

Puiston säilytyslokerot

Koska kulkuyhteydet Lisebergiin ovat vaivattomia, voi halutessaan helposti tehdä vaikkapa vain päivän kestävän matkan puistoon. Tällöin kannattaa pienet ja miksei vähän suuremmatkin matkatavarat jättää säilytykseen. Puistossa olevat säilytyslokerot sijaitsevat kolmessa eri pisteessä: Liseberg hallissa joka on aivan pääportin vieressä, Eteläisen sisäänkäynnin lähettyvillä ja Kristallsalongin eli Peilitalon rakennuksessa. Lokerikoista peritään pieni vuokra, jonka jälkeen se on käytössä päivän ajan. Maksua vastaan saa henkilökohtaisen ovikoodin. Koodia käyttämällä voi tarvittaessa noutaa tai viedä lisää tavaroita säilytykseen.

Oheista käyttöohjetta seuraamalla pystyt helposti käyttämään puiston lokerikkoja. Näitä vastaavanlaisia lokerikkoja löytyy myös eripuolilta Ruotsia esimerkiksi rautatieasemilta.

lokero1_iso.jpg 94k

Lokerikot

Eteläisen sisäänkäynnin vieressä sijaitsevat lokerikot.

lokero2_iso.jpg 70k

Automaatti

Automaatin rahastuspiste. Maksuvälineiksi kelpaavat luottokortit (visa tai mastercard) sekä 20, 50 tai 100 kruunun setelit.

lokero3_iso.jpg 68k

Kielen valinta

Valitse kielivaihtoehdoksi joko ruotsin tai englanninkieli.

lokero4_iso.jpg 71k

Vuokraa tai avaa lokero

Valitse haluatko vuokrata lokerikon vai avata vuokraamasi lokerikon. "RENT a locker", vuokraa lokerikko. "RE-OPEN your locker", avaa vuokraamasi lokerikko.

lokero5_iso.jpg 69k

Tunnusluku

Laita saamasi tunnusluku ja hyväksy se "enter" napilla.

lokero6_iso.jpg 67k

Mitä haluat lokerikolla tehdä

Valitse vihreän pohjan teksti "CONTINUE RENTAL", jos haluat jatkaa lokerikon vuokrausta (viet/haet tavaroita säilytyksestä) tai punaisen lokeron teksti "END RENTAL" tällöin päätät lokerikon vuokrauksen.

Näin vietät mukavan päivän puistossa

Useimmat meistä haluavat päästä laitteisiin mahdollisimman vähällä jonottamisella. Toisin, kuin suomalaisissa huvipuistoissa missä ruuhkaisimmat päivät ovat tiistai ja sunnuntai, niin ruotsalaisissa puistoissa näyttäisi ruuhkaisin päivä olevan lauantai. Sunnuntait puistoissa ovat huomattavasti hiljaisempia. Jos kuitenkin päätät lähteä lauantaina puistoon, kannattaa tällöin suunnata ensimmäiseksi suosituimpiin laitteisiin kuten Balder ja Lisebergbanan, sillä näihin laitteisiin muodostuu nopeasti pitkät, yli tunninkin kestävät jonotukset.

sisaan2_iso.jpg 127k

Lauantai aamun ruuhkaa

Pitkät jonot muodostuvat nopeasti suosituimmille laitteille. Kannattaa siis käydä ensimmäiseksi niitä laitteita läpi. Näin aikaa säästyy jonottamiselta ja pystyy hyödyntämään koko päivän Lisebergissä.

Lisebergin aluekartta

Kartan avulla löytää helposti perille. Puistossa on lisäksi infotauluja, joista näkee missä eri laiteet sijaitsevat. Infotauluista voi lisäksi myös tarkistaa kuinka pitkät jonotusajat laitteille on.

Lisebergin kartta

Aluekartta vuodelta 2012


Laiteluettelo

Laitteet on jaettu neljään kategoriaan:
1) Isot laitteet, joihin pienet lapset eivät pääse yksinään tai eivät ollenkaan
2) Perhelaitteet, johin pienet lapset pääsevät yksin, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Raja isojen laitteiden kanssa on usein aika tulkinnanvarainen.
3) Lastenlaitteet, joihin aikuiset eivät pääse lainkaan, tai käyvät vain lasten seurassa
4) Käyntikohteet, jotka ovat maksullisia, ja joissa asiakkaat voivat kierrellä omaan tahtiinsa

Isot laitteet Perhelaitteet Lasten laitteet Käyntikohteet
AtmosFearCykelturenFlygande ElefanterKristallsalongen
BalderDrakbåtarnaFlygkarusellenEvert Taubes Värld
FlumeRideKaffekoppenKnatterally
HanghaiKaninresanSkepp o'skoj
HöjdskräckenLilla LotsNya Farfars bil
JukeboxPonykarusellenFisketuren
KanonenRabalderBallongkarusell
KålleradoSagoslottet
LisebergbananMini Fritt Fall
Liseberghjulet
Parishjulet
Radiobilarna
Sammy och Ray
Slänggungan
Spinrock
Spökhotellet Gasten
Uppskjutet
Uppswinget

Tervetuloa Lisebergiin!

sisaankaynti1_iso.jpg 130k

Käytävä kohti Lisebergiä

Matka kohti vehreää Lisebergiä voi alkaa.

sisaan2_iso.jpg 138k

Pääsisäänkäynti

Tätä pääportin sisäänkäyntiä käyttää, jos saapuu puistoon julkisilla liikennevälineillä. Alueen viihtyvyys näkyy heti portista sisälle astuessa alueen vehreydellä.

sisaan2_iso.jpg 127k

Eteläinen sisäänkäynti

Eteläisen sisäänkäynnin vieressä sijaitsevat puiston parkkipaikat.

Valokuvia Lisebergin laitteista

Valokuvat on otettu kesällä 2012.

kristallsalongen_iso.jpg 147k

Kristallsalongen, 1962

Kristallsalongen on vanhin Lisebergin laite. Se on puiston omaa tuotantoa.

ferris_iso.jpg 181k

Pariserhjulet, 1967

Parisehjulet on yksi puiston vanhimmista laitteista. Pyörän valmistaja on saksalainen Anton Schwarzkopf. Kyydistä on hienot näkymät puiston alueelle. Jos haluat saada otettua hyviä valokuvia Lisebergistä, kannattaa silloin valita hitaammin pyörivä Lisebergshjulet.

fairy_iso.jpg 119k

Sagoslottet, 1968

Sagoslottet on koko perheelle tarkoitettu satuseikkailu. Matkalla tapaa niin prinssejä kuin prinsessoitakin. 192 metristä rataa taitetaan hauskoilla veneen muotoisilla gondoleilla. Laitteen on valmistanut saksalainen Anton Schwarzkopf.

flumeride_iso.jpg 102k

Flumeride, 1973

28 tukin vesivuoristoradan on valmistanut Arrow Development. Korkeimmassa mäessä tukki saavuttaa 60 km/h nopeuden. Vesiradalla on pituutta 610 metriä.

knatterally_iso.jpg 128k

Knatterally, 1983

Perheen pienemmille tarkoitettu autorata. Knatterally muuttaa uudelle Kaninlandet alueelle kesällä 2013.

lisebergbanan1_iso.jpg 217k

Lisebergbanan, 1987

Vauhdinhurma tässä saksalaisen Anton Schwarzkopfin suunnittelemassa vuoristoradassa on taattu. Rata on hänen omia suosikkejaan. Juna kulkee nopeimmillaan 80 km/tunnissa. Radalla on pituutta 1340 metriä.

bumpercars_iso.jpg 139k

Radiobilarna, 1988

Autorata uudistettiin kesäksi 2010. Sen on valmistanut italialainen Preston & Barbieri.

fisketuren_iso.jpg 176k

Fisketuren, 1988

Lapsille suunnattu saksalaisen Heinrich Mach Gmbh & Co valmistama venekaruselli.

waveswinger_iso.jpg 184k

Slänggungan, 1989

Ketjukarusellinakin tunnetun laitteen on valmistanut saksalainen Zierer. Kyydistä pääsee nauttimaan kerralla 48 matkustajaa.

jukebox_iso.jpg 109k

Jukebox, 1993

Jukebox pyörittää 25 amerikkalaista 50-luvun autoa. Laiteen ulkoasun on suunnitellut Rolf Allan Håkanson, joka sai sen somistuksesta paljon kiitosta Walt Disney Companylta. Laitetta parannettiin turvallisemmaksi kesäksi 2012. Sen on valmistanut saksalainen Gerstlauer Amusement Rides.

uppskjutet_iso.jpg 50k

Uppskjutet, 1996

Euroopan ensimmäinen ylöspäin laukaistava tornilaite. Nopeimmillaan kelkka liikkuu 75 km/tunnissa. Tornin korkeus on 54,9 metriä. Laitteen on valmistanut S & S Sports Power.

kallerade_iso.jpg 187k

Kållerado, 1997

Lähde kastumaan! Märkä yllätys odottaa sinua Spökhotellet Gastenin kohdalla. Intaminin valmistamalla vesiradalla on pituutta 560 metriä.

drakbotarna_iso.jpg 29k

Drakbåtarna, 1997

Drakbåtarna on saksalaisen Ziererin valmistama karuselli.

gasten_iso.jpg 96k

Spökhotellet Gasten, 1998

Lähde seikkailemaan elävien kummitusten ja kristallikruunujen ihmeelliseen maailmaan! Alunperin kummitustalossa ei ollut eläviä kummituksia, vaan pelottavuus hoidettiin erilaisin tehostein kuten lämmöllä. Pian kuitenkin huomattiin, että elävät kummitukset ovat paljon tehokkaampi tapa pelotella ihmisiä. Laitteen on valmistanut englantilainen Farmer Ltd. Taloon on erillinen sisäänpääsymaksu.

spinrock_iso.jpg 131k

Spinrock, 2002

Laite kyyditsee kerralla 24 asiakasta. Sen on valmistanut italialainen Zamperla.

balder_iso.jpg 146k

Balder, 2003

Matkanautinto on tässä 1070 mertriä pitkässä, pehmeästi kulkevassa radassa taattu! Junan noustessa nostomäen huipulle, on siellä vastassa liikennemerkki, joka kertoo alkavan mäen olevan 70 astetta jyrkkä. Matkaa edetään nopeimmillaan hurjaa 90 km tuntivauhtia. Ajonautinto kestää reilu 2 minuuttia.

kanonen_iso.jpg 86k

Kanonen, 2005

Lähde matkalle kuin tykinsuusta! Juna kiihtyy matkavauhtiinsa huimassa kahdessa sekunnissa. Laitteen on valmistanut Intmamin. Radalla on pituutta 440 metriä.

lillalots_iso.jpg 159k

Lilla Lots, 2006

Keinuvan laivan on valmistanut italailainen Zamperla.

uppswinget_iso.jpg 117k

Uppswinget, 2007

Laite, joka keinuttaa matkaajansa kovaan vauhtiin. Nopeimmillaan vauhtia saattaa olla jopa 80 km/h. Laitteen on valmistanut Lisebergin hovihankkija S & S Power.

hanghai_iso.jpg 183k

Hanghai, 2009

Disk'O tyyppisen laitteen valmistaja on italialainen Zamperla. Kyytiin mahtuu kerralla 40 matkustajaa.

rabalder_iso.jpg 180k

Rabalder, 2009

Rabalder on perheen nuoremmille tarkoitettu vuoristorata. Radan on valmistanut saksalainen Zierer. Pituutta radalla on 222 metriä. Nopeimmillaan juna kulkee 40 km/h.

ponnykarusellen_iso.jpg 187k

Ponnykarusellen, 2010

Laite uudistui kesäksi 2010. Vanha Ponnykarusellen palveli puistossa vuosina 1963-2009. Karusellin on valmistanut Preston & Barbieri.

elefanter_iso.jpg 182k

Flygande elefanter, 2010

Laitteen on valmistanut Fabbri group. Pyörivä laite ottaa kerralla 24 matkustajaa.

atmosfear_iso.jpg 86k

Atmosfear, 2011

Intaminin vapaapudotustornilla on korkeutta 146 metriä. Urheat matkalaisensa se pudottaa 110 km/tuntivauhdilla alas.

lisebergwheel_iso.jpg 113k

Lisebergshjulet, 2012

Ilmastoidussa gondolissa on mukavaa viettää leppoinen kesäpäivä tutustuen Lisebergin ohella myös Göteborgin nähtävyyksiin. Gondolit nousevat 60 metrin korkeuteen. Ajoaika kestää 12-15 minuuttia.

skeposko_iso.jpg 131k

Skepp 'o skoj 2012,

Skepp 'O Skoj on Lisebergin ja Stena Linen yhteistyöhanke. Pikkuveneet muistuttavatkin hämmästyttävän paljon Stena Linen aluksia. Maiseman pohjana on käytetty Göteborgin saaristoa. Veneet kulkevat kiskoa pitkin. Niissä on ratti ja kaasupoljin, joiden avulla niiden ohjaamiseen pystyy itse hiukan vaikuttamaan.

Näitä laitteita et enään Lisebergissä näe

farfarsbil_iso.jpg 167k

Farfarsbil, 1975-2012

Koko perheen suositutut vanhat autot on valmistanut Fahrzeuge Auto, Marienkäferbahn. Laite uudistuu kokonaan kesäksi 2013.

flygkarusellen_iso.jpg 201k

Flygkarusellen, 1991-2012

Perheen pienemmille tarkoitettu lentokonekaruselli.

grodorna_iso.jpg 174k

Små Grodorna, 2000-2012

Perheen pienemille tarkoitettu vapaapudotustorni. Laitteen on valmistanut yhdysvaltalainen S & S Sports Power.

Yleiskuvia alueesta

maisemaa_iso.jpg 127k

Aluekuva

Leppoisaa päivän viettoa Lisebergissä.

choklad_iso.jpg 163k

Karkkipyörä

Puistosta löytyy erilaisia onnenpyöriä, joista voi voittaa kotiin viemisiksi niin karkkia kuin sipsejäkin.

karry_iso.jpg 166k

Myyntikärry

Myyntikärrystä voi ostaa mukavia pieniä tuliaisia. Huomaa Kaniinin käyttö!

nayttamo_iso.jpg 135k

Ulkonäyttämö

Lisebergissä on kaksi ulkonäyttämöä. Tällä suuremmalla saatat nähdä vaikkapa telvisioitavia laulukilpailuita.

kukka_iso.jpg 211k

Istutuksia

Lisebergiä ei ole turhaan kehuttu yhdeksi kaunneimmista puistoista. Sen takaavat erilaiset istutukset, joita puistossa on useita.

Iltakuvia puistosta

ilta_iso.jpg 139k

Yleiskuva

Puiston näkymää illan hämärtyessä.

ilta3_iso.jpg 113k

Pelihalli

Pelihalli iltahämärässä.

ilta4_iso.jpg 105k

Kanonen

Kanonen kaari.

ilta2_iso.jpg 127k

Slänggungan

Slänggunganin valot vaihtavat värejä punaisen ja valkoisen välillä.

ilta7_iso.jpg 82k

Flumeride

Flumeriden lastauslaiturin takana ylväänä seisomassa puiston kolme tornia ja Pariserhjulet.

ilta5_iso.jpg 80k

Lisebergshjulet

Lisebergshjulet upeissa valoissaan.

Pääsivulle