etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

SUUNNITTELE OIKEIN PÄIVÄSI HUVIPUISTOSSA

Päivitetty 19.05.02

Suurin osa ihmisistä käy huvipuistoissa vain kerran, tai pari kesän aikana. On hyvin paljon omasta itsestä kiinni, saako käynnistä kaiken irti, vai tuottaako odotettu päivä syvän pettymyksen. Hyvä suunnittelu on kaiken a ja o.

1. Valitse oikea ajankohta

Oikea ajankohta on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joihin voit itse vaikuttaa. Jos erehdyt menemään huvipuistoon pahimpaan ruuhka-aikaan, koko päiväsi kuluu jonossa. Ei riitä, että jokaiseen laitteeseen on tunnin jono. Joudut jonottamaan joka ikiseen paikkaan minne menet: Lippukassaan, peleihin, ravintoloihin, ja jopa jäätelökioskeihin. Esimerkiksi Linnanmäellä on huippuaikoina yli 30 000 kävijää päivässä. kuvittele, mitä tapahtuu, kun näin monta kävijää ahtautuu viiden hehtaarin alueelle. Ruuhka-aikana saatat ehtiä alle kymmeneen laitteeseen päivässä, kun hiljaisena päivänä ehdit helposti yli kolmeenkymmeneen.

Avajaispäivä on yllättävän hiljainen päivä. Myös henkilökunta on silloin juuri saapunut työhön, on innoissaan taas kauden alusta, eikä ole rutinoitunut eikä kyllästynyt tehtäväänsä. Silloin on hyvä päivä käydä huvipuistossa. Myös seuraavat kaksi viikkoa on kohtalaisen hiljaista aikaa, paitsi vappuna, joka on paha ruuhkapäivä.

Luokkaretket alkavat toukokuussa, ja huipentuvat toukokuun kahteen viimeiseen viikkoon. Käy huvipuistossa siis toukokuun kahtena ensimmäisenä viikkona, mutta vältä sen kahta viimeistä viikkoa.

crowd.jpg Kesäkuun alussa puisto taas hiljenee vähän ennen lomakautta. Kesäkuun alku ennen juhannusta on siis myös hyvää aika käydä puistossa. Lomakausi alkaa juhannuksesta, ja kestää heinäkuun loppuun. Se on sitä aikaa, jolloin huvipuistossa on isoimmat ruuhkat. Toisaalta, tupaen täynnä oleva puisto voi olla mahtava kokemus. Joka puolella käy kuhina, laitteet käyvät maksimikapasiteetilla, ja pelit ovat täynnä. Tämä ajankohta on erinomaista aikaa hastella huvipuiston ilmapiiriä, mutta rannekkeen ostoa kannattaa silloin välttää, koska et saa siitä täyttä hyötyä irti.

Lomakauden jälkeen kävijämäärät taas pikkuhiljaa tasaantuvat. Elokuu on jo erittäin hyvää aikaa, varsinkin arkipäivinä. Koeta kuitenkin välttää silloinkin viikonloppuja, jos mahdollista. Koulujen alku näkyy dramaattisesti puistojen kävijämäärissä. Muut puistot jopa sulkevat ovensa arkipäivinä, mutta Linnanmäki on avoinna aina elokuun loppuun asti. Elokuun lopun arkipäivät ovatkin erinomaista aikaa käydä huvipuistossa rannekkeen kanssa. Viikonloput ovat vilkkaita koko kauden loppuun saakka.

Vilkkaimmat puistot Suomessa ovat luonnollisesti Linnanmäki ja Särkänniemi. Toki muissakin puistoissa on sesonkiaika, mutta ruuhkat eivät ole niin pahoja kuin näissä kahdessa.

2. Valitse oikea kellonaika

Entäpä mikä on paras kellonaika tulla puistoon? Ehdottomasti heti porttien avaamisen jälkeen. Mikäli sinulla on kausikortti, pidä huoli siitä, että olet jonon alkupäässä kun portit avataan. Esimerkiksi Linnanmäen avajaispäivänä kausikorttijono oli niin pitkä, että rahalla maksaneet olivat käyneet jo monessa laitteessa, ennenkuin jonon viimeinen pääsi sisälle.

Mikäli sivulla ei ole korttia, osta sisäänpääsylippu ja pari laitelippua (tai ranneke) puistojen ulkopuolella olevista ennakkolippujen myyntipisteistä. Esimerkiksi Linnanmäen ennakkomyynti aukeaa kello 12.00, eli tuntia ennen porttien avaamista, ja sulkeutuu 13.30. Voit joutua jonottamaan ylimääräisen varttitunnin, mikäli ostat lippusi vasta portilla. Ennakkolipulla pääset kassajonon ohi ja suoraan laitteisiin.

tickets.jpg Muista, että porttien avautuessa suurimmat jonot syntyvät aina siihen kassaan, joka on lähimpänä portteja. Käytä mielummin kauempana puistossa olevaa lippukassaa. Esimerkiksi Tykkimäellä on yksi lippukassa Suihkion takana. Siitä saat lippusi lähes jonottamatta, ellet ehtinyt ostaa niitä porttien ulkopuolella.


3. Mene suosituimpiin laitteisiin ensimmäisenä... ja viimeisenä

Hyvä ennakkosuunnittelu varmistaa onnistuneen huvipuistopäivän. Suunnittelu tähtää tietenkin siihen, että laitteissa ehtii käydä mahdollisimman monta kertaa. Pitkät jonot muodostuvat lähinnä kolmesta tekijästä: A) Laite on suosittu. B) Sen kapasiteetti on pieni, eli siinä ehtii käydä vain vähän ihmisiä tunnin aikana. C) Henkilökunta ei osaa käyttää sitä oikein. Tämä on tyypillisesti alkukauden ja uutuuslaitteiden ongelma, ja ratkeaa kauden vanhetessa.

Joka tapauksessa jonoja syntyy, mutta voit itse vaikuttaa, vietätkö päiväsi laitteissa vaiko jonoissa. Heti päivän alussa kannattaa käydä nimenomaan niissä laitteissa, joihin muodostuu pikku hiljaa pitkät, hitaasti etenevät jonot. Esimerkiksi Linnanmäellä tämä tarkoittaa Space Shottia, Vonkaputousta ja virtuaaliteatteria, Särkänniemellä Tornadoa. Päivän alussa niihin ei ole ehtinyt vielä syntymään jonoa, joten käytä tilaisuutta hyväksesi. Ilalla huvipuisto alkaa taas tyhjenemään, joten jonot lyhenevät. Se on jälleen hyvää aikaa mennä suosittuihin laitteisiin. Päivän viimeisin ajo on monesti pidempi, kuin tavallisesti. Se voi olla hyvä hetki mennä suosikkilaitteeseesi.

tornado.jpg Älä hämäänny pitkistä jonoista. Merkittävää ei ole se, miten pitkä jono laitteeseen on, vaan kuinka kauan siihen joutuu jonottamaan. Esimerkiksi Vuoristorataan saattaa olla hyvinkin pitkät jonot, mutta silti siinä joutuu odottamaan vain muutamia minuutteja. Tämä johtuu siitä, että laitteen kapasiteetti on iso (lähes 1500 tunnissa), eli jono vetää vauhdilla.

Seuraavassa listassa on esimerkin vuoksi muutamien laitteiden todellinen, mitattu kapasiteetti (matkustajaa tunnissa) ruuhka-aikana. Mitä isompi luku, sen nopeammin jono vetää. Taulukosta näkee selvästi, miksi sellaisiin laitteiin kuin Top Spin ja Vonkaputous syntyy helposti jonoja.

Kävijämäärät eri laitteissa:

Kertauksen vuoksi: Pidä huoli, että olet portilla jo ennen niiden aukeamista. Jos sinulla on kausikortti, pyri jonon kärkeen. Huomaa, että kausikortilla saa rannekkeita monesta eri pisteestä, älä seuraa orjallisesti muita jonottajia. Jos sinulla ei ole kausikorttia, osta sisäänpääsylippu ja ranneke ulkopuolelta. Kun portit aukeavat, mene Särkänniemellä ensimmäisenä Tornadoon, ja Linnanmäellä virtuaaliteatteriin. Sen näytösväli on noin 10 minuuttia, joten siihen muodostuu helposti pitkät jonot. Seuraavaksi on syytä mennä Space Shottiin. Lisäksi pitkiä jonoja muodostuu aina kauden uutuuslaitteisiin, joten pyri menemään myös niihin päivän alussa.

4. Älä mene syömään samaan aikaan kuin muut

Jossain vaiheessa päivää alkaa varmasti nälkä yllättämään. Voit syödä kohtalaisen tukevastikin, kunhan varaat muutaman hiljaisen kohteen syönnin päälle. Voit myös tehdä pienen lenkin puistossa, ja panna merkille, mihin laitteisiin on pitkät jonot, ja mihin ei.

Pahimpaan ruuhka-aikaan ravintoloissa ja kioskeissa on valtavat jonot. Mene siis itse syömään sitä ennen tai jälkeen. Hyödyt myös siinä suhteessa, että laitteiden jonot lyhenevät, kun ihmiset ovat syömässä.

burger.jpg Jos aiot syödä myös illallisen huvipuistossa, paras hetki on vähän ennen kioskien sulkemista. Lämpimät ruuat eivät säily seuraavaan päivään. Koska ruokaa ei haluta heittää hukkaan, saatat saada todella ison annoksen.


5. Kenellekkään ei ole kivaa, jos pää ja maha eivät kestä

Laitteissa käynti on melkoinen taitolaji. Eräs henkilö meni Breakdanceen, ja oli sen jälkeen kaksi päivää kipeänä. Eräät toiset sankarit kävivät samassa laitteessa 50 kertaa peräkkäin ilman minkäänlaisia ongelmia. Harvalla pää ja maha kuitenkin kestää tuollaista höykytystä. On valitettava tosiasia, että oksennus lentää, jos huonosti käy. Tämän voi kuitenkin välttää taitavalla ennakkosuunnittelulla.

Valmistelu alkaa jo kotona. Sinulle voi tulla laitteissa paha olo, jos erehdyt syömään liikaa ennen puistoon menoa. Syö siis kevyesti muutama tunti ennen puistoon menoa. Yhtäläinen riski on myös silloin, jos et syö mitään.

Kierrä laitteet siten, että vauhtilaitteet, ja hiljaiset kohteet vuorottelevat. Esimerkiksi pyörityslaitteiden jälkeen kannattaa mennä Kummitusjunaan, Vekkulaan, naurutaloon tms. Tätä vuorottelua kannattaa noudattaa, vaikka pahat laitteet eivät vielä tuntuisi miltään. Jos ne alkavat vaikuttaa, välissä kannattaa käydä useammassakin "kesyssä" kohteessa, kunnes toivut edellisestä pyörityksestä. Voit myös käydä pelaamassa ulkopelejä, tai peliautomaatteja.

Voit myös harrastaa vuorottelua sen mukaan, mihin suuntaan laitteet pyörivät. Jos menet esimerkiksi laitteeseen, joka pyörii myötäpäivää, niin mene seuraavana laitteeseen, joka pyörii vastapäivään.

Pidä myös huoli, että juot kunnolla. Monesti paha olo syntyy nestehukan vaikutuksesta, etkä joka tapauksessa jaksa niin paljoa. Ongelma on pahimmillaan etenkin hellepäivinä. Muista tarkistaa ennen jonoon liittymistä, joudutko jonottamaan auringon paahteessa.

Muista pitää aina oma kontrolli. Älä roiku puoliväkisin kavereiden mukana, jos sinusta alkaa tuntua huonolta. Jätä silloin suosiolla pahat laitteet väliin. Tulee pahaa jälkeä (sekä vaatteille että kaverisuhteille), jos yksi oksentelee vaunuissa. Älä anna kavereiden pakottaa itseäsi niihin laitteisiin, joihin et halua mennä. Nämä saattavat itse pelätä joitakin muita laitteita. Ei ole mikään kunnia asia käydä jokaikisessä huvipuistolaitteessa. Esimerkiksi vuoristoratafanaatikkojen keskuudessa on paljon ihmisiä, jotka vihaavat kaikkia pyörityslaitteita. He kutsuvat niitä nimellä spin-and-puke, eli pyöri-ja-yrjöä. Yhtälailla monet hurjista pyörityslaitteista nauttivat eivät uskalla millään lähteä vuoristoratoihin. Tämän kirjoittaja jänisti aikanaan jopa Lintsin maailmanpyörästä, tosin 7-vuotianaana ja sen jälkeen, kun isoveli oli kertonut tarpeeksi kauhujuttuja kesken ajoa irronneista pyöristä.

viking.jpg Ja niitä pahimpia laitteitahan ovat: Viikinkivene on oksennuslaitteiden ehdoton ykkönen, mihin tahansa puistoon menetkin. Pahoja ovat myös Break Dance, Frisbee, Enterprise, Sky Flyer, Speedy ja Top Spin. Melkein yhtä pahoja ovat myös esimerkiksi Polyp, Rainbow, Dragon, Troika, ja oikeastaan mikä tahansa pyörityslaite.

Jos sinulle tulee paha olo kesken ajon, niin siihenkin saattaa olla konsteja. Niissä laitteissa, joissa pyöritys on tasaista (esimerkiksi ketjukaruselleissa), auttaa monesti, kun suljet silmäsi. Tämä saattaa kuitenkin vain pahentaa tilannetta sellaisissa laitteissa, jotka viuhtovat matkustajaa vinhasti edestakaisin. Niissä laitteissa auttaa monesti, kun katseen kohdistaa mahdollisimman kaukana olevaan kiinteään pisteeseen. Monessa laitteessa koneenkäyttäjä kysyy kesken ajoa, haluaako joku pois. Jos tuntuu pahalta, käytä ihmeessä tilaisuutta hyväksesi. Hän on myös se, joka siivoaa jälkesi, joten voit olla varma, ettet saa ystäviä, jos käy huonosti.

Muista, että päivän viimeinen lähtö on monesti paljon pidempi, kuin normaalisti. Älä mene silloin pahoihin laittesiin, jos olet herkkä.

Erityinen varoituksen sana luokkaretkeläisille: Luokkaretkikausi on pahinta aikaa, jolloin laatta lentää. Tämä johtuu siitä, että jokaisella on kauhea kiire päästä niin moneen laitteeseen kuin mahdollista. Pieniäkään taukoja ei malteta pitää, ja syöminen hoidetaan nopeasti hotkimalla.

6. Säätila

Vastoin yleistä luuloa hellesää ei suinkaan aiheuta ruuhkia huvipuistoon. Juuri silloin saattaa olla hyvinkin väljää, sillä ihmiset menevät mielummin rannalle ottamaan aurinkoa. Pahin ruuhka tulee, kun on lämmintä mutta pilvistä. Luonnollisesti sade ja kolea sää verottaa kävijöitä. Puistoissa on silloin tilaa, mutta tietenkin myös aika ikävä huvitella.

Jos on todella kylmä päivä, kannattaa mennä lämmittelemään peliautomaattihalleihin. Automaatit kehittävät paljon hukkatehoa, joten pelihallien lämpötila on paljon korkeampi kuin ulkona.

krino.jpg Sateen sattuessa jotkut laitteet suljetaan kokonaan, etenkin jos sataa rankasti. Pahinta on ukonilman aikaan. Tällöin harva ulkolaite on toiminnassa. Kannattaa muuten huomioida, että vuoristoradat kulkevat tavallista lujempaa sateen aikana tai sen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että vesi pienentää kitkaa pyörien ja kiskojen välillä. Mene siis vuoristoratoihin heti kun sade lakkaa.

Jos olet mennyt huvipuistoon, ja näyttää siltä, että kohta alkaa sataa, niin käy silloin mahdollisimman monta kattamatonta ulkolaitetta putkeen. Mene sisälaitteisiin, pelihalleihin ja syömään vasta sitten, kun sataa. Muista kuitenkin, että moneen katettuun laitteeseen joutuu jonottamaan taivas alla. Tietenkin lämpimänä kesäpäivänä kastuminen ei haittaa mitään. Sateella voikin olla hyvä hetki käydä esimerkiksi vesilaitteissa, joissa kastut muutenkin.

Seuraavat laitteet ovat säältä suojassa:

Linnanmäellä:

Särkänniemessä:

7. Muita vinkkejä

Ota puistoon mukaan mahdollisimman vähän tavaraa. Kasseja on ikävä raahata koko päivä laitteesta toiseen.

Pidä huoli, ettei sinulta lentele taskuista tavaraa ajojen aikana. Mieti jo kotona, mihin laitat esimerkiksi kännykän, kameran ja silmälasit, kun nouset laitteeseen.

Sopikaa puistoon mentäessä jo etukäteen, mihin kellonaikaan lähdette pois, ja missä kohtaatte. Sama koskee, jos aiotte mennä yhdessä syömään.

ferris.jpg Sopikaa heti päivän alussa paikka, missä kohtaatte, jos eksytte toisistanne. On erityisen tärkeää näyttää tämä kohtaamispaikka pienille lapsille. Siksi mahdollisimman iso, kaikkialle näkyvä kohtaamispaikka on paras.

Pienten lasten vaatteisiin tai taskuun kannattaa sujauttaa lappu, jossa on lapsen nimi ja vanhemman kännykkänumero sltä varalta, että tämä eksyy.

Lapsia ei missään tapauksessa saa pakottaa laitteisiin. Maailmalla on sattunut vakavia onnettomuksia, kun lapset menevät paniikkiin ja pyrkivät pois laitteista kesken ajon.

Pääsivulle