etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
Fanfaari Itäkeskus Jukujukumaa Markkinativoli Peikkometsä Santerin Seikkailumaa Ålandsparken Peukkula Wasalandia

ÅLANDSPARKEN

Päivitetty 24.11.06

Yhteystiedot
Laiteluettelo
Valokuvia Ålandsparkenista
Ålandsparken tänään

Ålandsparkenin lopetettua toimintansa puiston tilalle tuli erilaisia tapahtumia tarjoava huvittelukeskus. Tarjolla on erilaisia tapahtumia lastenteatteriesityksistä aina rockfestivaaleille asti. Alue on kooltaan 1500 neliömetriä ja vieraita puistoon mahtuu kerralla noin 5000. Ålandsparkenin ajoilta olevia ajolaitteita puistossa on jäljellä vielä muutamia, mutta ne eivät ole enää käytössä.

Ålandsparken on parasta Ahvenanmaata Maarianhaminassa sijaitseva Ålandsparken oli monelle manner-Suomen asukkaalle vielä uusi tuttavuus. Näidenkin nettisivujen tekijä käväisi puistossa vasta nyt ensimmäistä kertaa. Puisto on itse asiassa yllättävän suuri Ahvenanmaan kokoiseen paikkaan ja on ehdottomasti vierailun arvoinen etenkin lapsiperheitä ajatellen. Ahvenanmaa on muutenkin loistava lomakohde jopa yhdenkin päivän matkoja ajatellen. Pakettimatkat, joihin kuuluu meno lentokoneella aamulla ja paluu laivalla illalla ovat hyvin edullisia.

Ålandsparken sijaitsee Länsisatamassa aivan Viking- ja Silja-terminaalin vieressä. Paikalla on ollut huvipuistotoimintaa jo vuodesta 1984 lähtien, mutta nykyiseen muotoonsa se kehittyi 1990-luvun alussa. Laitteet on sijoiteltu puistoon hyvin, vaikka alue onkin osittain kallioista rinnettä. Korkeuseroista huolimatta puistossa on helppo kulkea jopa lastenvaunujen kanssa. Kalliorinteen huipulle voi mennä ihailemaan maisemia ja rauhoittamaan hermoja puiston hälinan keskeltä.

Huvipuistossa on muutama isompi laite, mutta etupäässä laitekanta on suunniteltu lapsia ajatellen. Alueelle on saatu mahtumaan yllättävän monta käyntikohdetta ja siellä on myös paljon katseltavaa, jotka maksavat vain edullisen sisäänpääsymaksun verran. Myös rannekkeita on saatavana tarpeen mukaan. Lapsille ne kannattaa ehdottomasti hankkia, mutta aikuisille saattaa tulla halvemmaksi maksaa kustakin laitteesta erikseen.

Puiston yhteydessä on myös iso pelihalli, josta löytyy noin 60 peliautomaattia, sekä muutamia viihdepelejä. Samassa rakennuksessa on myös hyvä ravintola, mutta ruuhka-aikoja kannattaa välttää, ettei joudu jonottamaan. Ålandsparkenin vuosittainen kävijämäärä on noin 40 000 henkilöä. Puiston omistaa sen toimitusjohtaja Tom Forsbom, joten se on Suomen ainoa yksityisessä omistuksessa oleva huvipuisto.

Puiston aukiolajat voi tarkistaa Ålandsparkenin nettisivuilta.

Yhteystiedot

Osoite: Ålands Tivoli Ab, Möckelöbrinken 11, FIN-22100 MARIEHAMN
Puhelin: 018-13713 tai 018-17913
Telefax: 018-17613
Nettisivu: www.alcom.aland.fi/alandsparken/tivoli.htm
E-mail: info@alandsparken.aland.fi

Laiteluettelo

Laitteet on jaettu neljään kategoriaan:
1) Isot laitteet, joihin pienet lapset eivät pääse yksinään tai eivät ollenkaan
2) Perhelaitteet, johin pienet lapset pääsevät yksin, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Raja isojen laitteiden kanssa on usein aika tulkinnanvarainen.
3) Lastenlaitteet, joihin aikuiset eivät pääse lainkaan, tai käyvät vain lasten seurassa
4) Käyntikohteet, jotka ovat maksullisia, ja joissa asiakkaat voivat kierrellä omaan tahtiinsa

Isot laitteet Perhelaitteet Lasten laitteet Käyntikohteet
AutorataMini-vuoristorataTonttukaruselli
TwisterLaukkari
Super HangMajor Tom
Nautic JetsKahvikupit
El Paso-juna
Mini Jets
Pomppulinna

Valokuvia Ålandsparkenista

Valokuvat on otettu kesällä 1999.

big_hang.jpg 71k

Super Hang

Paratrooper Super Hang on puiston parhaimpia laitteita. Laite on todellinen suomalaisten suosikki, sillä vastaavia löytyy Tykkimäeltä sekä Sariolan, Seiterän ja Suurosen tivoleista. Ålandsparkenin laite on nousevaa mallia, joka nopeuttaa laitteen lastaamista.

big_dodgem.jpg 43k

Autorata

Törmäysautot on sijoitettu keskelle rinnettä.

big_twister.jpg 64k

Twist Karuselli

Twister antaa puiston vauhdikkaimmat kyydit. Vauhti on vasenstaan julmetun kovaa jopa paatuneelle huvittelijalle.

big_nautic.jpg 92k

Nautic Jets

Nautic Jets on puiston hurjin laite, ja ainoa laatuaan Suomessa. Kyseessä on vanha idea, joka huvitti ihmisiä jo 100 vuotta sitten amerikkalaisissa puistoissa, mutta ei laitteen viehätys ole kadonnut mihinkään. Matkustaja istuu alukseen, joka hinataan vauhdinottomäen huipulle. Sieltä se päästetään vapaalla pudotuksella alas, jossa se hyppää hyppyrissä monta metriä ilmaan ja loiskahtaa veteen. Nautic Jettejä on kaksi kappaletta vierekkäin, ja ne toimivat kolikoilla.

big_bergbana.jpg 57k

Mini-vuoristorata

Vuoristoradan pienoisversio kulkee pientä lenkkiä parin metrin korkeudella. Laitteen on valmistanut Zamperla Italiasta.

big_tomte.jpg 75k

Tonttukaruselli

Tämä on sopiva laite pienille lapsille.

big_gallop.jpg 62k

Laukkari

Myös tämä karuselli on tarkoitettu perheen pienimmille.

big_elpaso.jpg 89k

Pienoisjuna

El Paso-juna kulkee sienen läpi.

big_majortom.jpg 64k

Major Tom

Lasten maailmanpyörä on upean näköinen. On harmi, ettei laite ole hieman isompi, jolloin aikuisetkin voisivat mennä kyytiin. Laitteen on valmistanut Modern Products Englannista.

big_saucers.jpg 58k

Kahvikuppikaruselli

Kahvikupit kuuluvat jokaisen tivolin ja huvipuiston vakiokalustoon.

big_minijets.jpg 78k

Mini Jets

Mini Jets on kuin Linnanmäen vanha kunnon Suihkio pienoiskoossa. Vastaavanlainen laite kiertää myös Markkinativolin mukana. Laitteen on valmistanut Zamperla Italiasta.

big_tiger.jpg 75k

Pomppulinna

Tämä tiikeri saattaa syödä sinut suihisi, mikäli et ota kenkiä pois jalasta.

big_boats.jpg 60k

Pienoisveneet

Pienoisveneet toimivat kolikoilla.

big_disney.jpg 13k

Disney Show

Ålandsparkenissa on paljon katseltavaa perinteisten laitteiden lisäksi. Tämän kohteen sisällä on liikkuvia Ankkalinnan hahmoja.

big_princess.jpg 60k

Prinsessa Ruususen linna

Tämä linna on toinen esimerkki puiston satukohteista.

Lisäksi puistossa on minigolf-rata, kolikoilla toimivia pienoisautoja, kiipeilyalue, kiipeilyseinä, Hannun ja Kertun sekä Punahilkan talo, tonttujen verstas, liukumäkitunneli sekä pieni eläintarha, jossa on kaneja ja lintuja.

Pääsivulle