etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
Christer's tivoli Eurooppativoli Peli Saloon Roopen huvipuisto Suomen tivoli Huvimylly Tivoli Ilkka Sampo Tivoli Myllyniemi Tivoli Sariola Tivoli Seiterä Tivoli Suuronen Tivoli Tapsa Muut tivolit

TIVOLI SUURONEN

Päivitetty 25.04.06

Yhteystiedot
Laiteluettelo
Tivoli Suurosen historia
Valokuvia Tivoli Suurosesta

Tivoli Suuronen Saarijärvellä Tivoli Suuronen kuuluu neljän suuren Suomalaisen tivolin joukkoon. Toimintavuosia sillä on ollut jo puolen vuosisataa, joten se kamppailee Tivoli Seiterän kanssa maamme kolmanneksi vanhimman tivolin tittelistä Suomen Tivolin ja Tivoli Sariolan jälkeen. Sariolan suku liittyy muutenkin Suurosten vaiheisiin, sillä tivolin perustaja, legendaarinen surmanajaja Onni Suuronen, oli aikanaan Sariolan palveluksessa.

Tivoli Suuronen on perustettu vuonna 1949, jolloin Onni Suuronen rakensi oman surmanajopyttynsä yhdessä Esa Paltilan kanssa. Surmanajo onkin se, mistä Suuroset ovat parhaiten tunnettuja, ja jonka ympärille tivolitoiminta on keskittynyt. Alkuvuosina Suurosten mukana liikkui esiintyviä taiteilijoita, kuten taikureita ja kahlekuninkaita, sekä tietysti erilaisia tivolipelejä. Myöhemmin surmanajon seuraksi on tullut myös huvipuistolaitteita. Ensimmäiset nistä hankittiin 70-luvun alussa. Samoihin aikoihin, vuonna 1971, aloitti myös Onni Suurosen poika, Kalevi Suuronen, surmanajon. Isä ja poika esiintyivätkin yhdessä lähes 25 vuoden ajan.

Sukupolvenvaihdos nähtiin Suurosilla vuonna 1994, jolloin Kalevi Suuronen otti tivolin vetovastuun. Vanha maestro Onni Suuronen on kuitenkin edelleen tiukasti kiinni tivolin päivittäisessä toiminnassa, ja kiertää tivolin mukana koko kauden. Surmanajoa nähtiin Suurosilla viimeisen kerran vuonna 1995. Nykyään toiminta onkin keskittynyt yksinomaan huvipuistolaitteisiin ja tivolipeleihin. Niitä onkin kertynyt vuosien varrella melkoinen valikoima. Joukossa on myös harvinaisuuksia, joiden kyytiin ei muualla pääse.

Yhteystiedot

Osoite: Jokirinteentie 31, 41930 KUOHU
Puhelin: 014-634 701 tai 040-596 2541 tai 040-732 7784
Nettisivu: www.elisanet.fi/tivolisuuronen

Laiteluettelo

Laitteet on jaettu neljään kategoriaan:
1) Isot laitteet, joihin pienet lapset eivät pääse yksinään tai eivät ollenkaan
2) Perhelaitteet, johin pienet lapset pääsevät yksin, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Raja isojen laitteiden kanssa on usein aika tulkinnanvarainen.
3) Lastenlaitteet, joihin aikuiset eivät pääse lainkaan, tai käyvät vain lasten seurassa
4) Käyntikohteet, jotka ovat maksullisia, ja joissa asiakkaat voivat kierrellä omaan tahtiinsa

Isot laitteet Perhelaitteet Lasten laitteet Käyntikohteet
Jet StarTarantellaTagada
TwisterNeptuneEläinkaruselli
TornadoLentokonekaruselli
El Paso
Autorata
Keinukaruselli
Pomppulinna 1
Pomppulinna 2

Valokuvia Tivoli Suurosesta

Kuvat on otettu kesällä 2002. Kiitokset Onni ja Kalevi Suuroselle laitteita koskevista tiedoista, sekä Markku Jääskeläiselle alkuperäisistä kuvista. Vuosiluku laitteen nimen perässä ilmaisee vuotta, jolloin se on hankittu.

big_airborn2.jpg 87k

Tarantella, 1972

Tarantella on astetta pienempi versio Jet Starista. Se on Tivoli Suurosen ensimmäinen laitehankinta kautta aikojen. Laite on rakennettu Ruotsissa.

big_auto.jpg 105k

Keinukaruselli, 1973

Tässä ketjukarusellissa on myös eläinvaunuja. Laite on tivolin omaa tuotantoa.

big_suihkio.jpg 100k

Lentokonekaruselli, 1981

Lentokonekaruselli on lasten versio vanhasta kunnon Suihkiosta. Se tunnetaan maailmalla myös nimellä Mini Jets. Laitteen valmistaja on Sartori Italiasta.

big_swamu.jpg 89k

Eläinkaruselli

Tämä on luultavasti Suomen yleisin huvipuistolaite. Vastaava löytyy lähes jokaisesta tivolista ja huvipuistosta. Laitteen valmistaja on SW Amusement Sales Englannista.

big_juna.jpg 70k

El Paso, 1985

Lapsille on tarjolla myös perinteinen pienoisjuna.

big_twisters.jpg 91k

Twister, 1988

Vanha kunnon Twister pesee vielä tänäänkin suurimman osan uusista huvipuistolaitteista, ja on lisäksi upean näköinen värikkäine maalauksineen. Tämä sama yksilö on ollut aikanaan Tivoli Sariolan käytössä.

big_autorata.jpg 78k

Autorata, 1991

Autorata on junan lisäksi toinen pienten lasten suosikeista.

big_neptune.jpg 57k

Neptune, 1995

Laite on sukellusvenesimulaattori, jonka sisätilat keinuvat edestakaisin. Neptunella on vankka kannattajakunta, joka saapuu laitteen kyytiin vuodesta toiseen. Neptune on kiertänyt aikanaan Suomea myös Eurooppa-tivolin mukana.

big_airborn1.jpg 74k

Jet Star, 1997

Jet Star on taatusti vauhdikkain Suomen Paratrooper- ja Airborn-tyylisistä laitteista. Laitteen varsi on nouseva, joten kaikki sen lullat voidaan lastata yhdellä kertaa. Tämä yksilö on aikanaan pyörinyt Ruotsissa Skoghin tivolissa. Laitteen on todennäköisesti valmistanut Hrubetz.

big_tagada.jpg 106k

Tagada, 1998

Särkänniemellä on ollut aikanaan aikuisten versio Tagadasta. Nykyään tämä lastenversio on Suomen ainoa Tagada.

Tornado

Tornado

Tornado on italialaisen Zamperlan valmistama laite.

Kuva: Juha Puusaari

big_linna1.jpg 61k

Pomppulinna

Suurosella on peräti kaksi isoa pomppulinnaa. Toinen on tarkoitettu isommille, ja toinen pienemmille lapsille.

big_linna2.jpg 90k

Pomppulinna

Tämä komea pompulinna on linna myös kirjaimellisesti.

big_pelisali.jpg 89k

Peliteltta

Peliteltassa on kolikoilla toimivia keinulaitteita sekä peliautomaatteja.

Pääsivulle