etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
Fanfaari Itäkeskus Jukujukumaa Markkinativoli Peikkometsä Santerin Seikkailumaa Ålandsparken Peukkula Wasalandia

HUVIPUISTO WASALANDIA

Päivitetty 11.04.17

Laiteluettelo
Valokuvia Wasalandiasta
Wasalandiasta poistuneita laitteita
Mitä Wasalandialle kuuluu tänään?

Tukkijoen putous Kävijämäärältään Wasalandia on maamme viidenneksi suurin huvipuisto. Siellä käy vuosittain noin 100 000 asiakasta (86 450 vuonna 2007). Wasalandia on Santaparkin ohella ainoa huvipuisto, jossa sisäänpääsymaksu oikeuttaa rajoittamattomiin laitekäynteihin. Tämä uudistus tuli voimaan ensimmäisen kerran vuonna 1999, jolloin sitä kritisoitiin korkean hinnan takia erityisesti niiden aikuisten taholta, jotka eivät laitteissa halunneet käydä. Lippu-uudistuksen jälkeen hinnat ovatkin hakeneet oikeaa tasoaan. Esimerkiksi vuonna 2001 Wasalandian sisäänpääsymaksu oli selvästi Suomen halvin, ja lippupolitiikka oli siinäkin suhteessa mielenkiintoinen, että aikuiset maksoivat sisäänpääsystä vähemmän kuin lapset. Tämä olikin sinänsä perusteltua, sillä puiston laitekanta on selvästi suunnattu lapsille. Vuonna 2002 aikuisten lippuhinnat kuitenkin lähes tuplaantuivat, mikä oli kyllä yläkanttiin suhteessa siihen, että puistossa oli varsinaisia aikuisten kohteita vain kuusi kappaletta. Lomasesongin ulkopuolella hinnat ovat kuitenkin huomattavasti edullisemmat. Kaudella 2003 kalustoon tuli lisäksi kaksi uutta laitetta, joihin myös aikuiset pääsevät, joten näyttää siltä että hintatasapaino on nyt löytynyt.

Lippupolitiikaltaan Wasalandia on ollut pioneeri myös siinä suhteessa, että siellä otettiin ensimmäisenä käyttöön kausikortti. Tämä tapahtui vuonna 2000. Muut huvipuistot seurasivat perässä vasta seuraavana vuonna. Onneksi tämä hieno idea on nyt vakiintunut ja kausikorttia voidaankin pitää jo itsestäänselvyytenä jokaiseen merkittävään huvipistoon.

Huvipuiston pinta-ala on melko pieni, mutta silti sen sisällä on joukko hyviä laitteita myös isommasta päästä. Wasalandian tukkijoki on paras Suomen vesiradoista. Myös kummitustalo on ehdottomasti käymisen arvoinen. Puistossa on lisäksi runsaasti keinulaitteita, jotka ovat myöskin ilmaisia. Myös toinen alueen pelihalleista on ilmainen.

Puistossa on villin lännen meininkiä Wasalandia on avattu vuonna 10.6.1988. Vuoteen 2000 asti sen omisti Vaasan kaupunki Wasalandia Oy:n kautta. Vuonna 2001 huvipuistotoiminta siirtyi pörssiyhtiö Tervakosken Puuhamaa Oy:lle. Vuonna 2008 Puuharyhmä oyj:n osakkeet osti espanjalainen Aspro oy, jolla on omistuksessaan useita muitakin puistoja eri puolella eurooppaa.

Kartta avajaisvuodelta 1988

Avajaisvuoden kartta

Avajaisvuoden kartta, 1988

Avajaisvuoden kartasta huomaa hyvin, kuinka paljon alue on tähän päivään mennessä muuttunut.

Kesä 2008

Kesän 2008 kartta

Uusimmasta kartasta huomaa kuinka alue on kehittynyt avajaisvuodesta.

Laiteluettelo

Laitteet on jaettu neljään kategoriaan:
1) Isot laitteet, joihin pienet lapset eivät pääse yksinään tai eivät ollenkaan
2) Perhelaitteet, johin pienet lapset pääsevät yksin, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Raja isojen laitteiden kanssa on usein aika tulkinnanvarainen.
3) Lastenlaitteet, joihin aikuiset eivät pääse lainkaan, tai käyvät vain lasten seurassa
4) Käyntikohteet, jotka ovat maksullisia, ja joissa asiakkaat voivat kierrellä omaan tahtiinsa

Isot laitteet Perhelaitteet Lasten laitteet Käyntikohteet
TukkijokiVenetsia-karuselliLasten maailmanpyöräKummitustalo
PiratGolfautotLeppäkerttuMerirosvoseikkailu
AutorataMajakkatorniTeekupitJättiliukumäki
3D TeatteriKetjukaruselliPlay-Go-Round
VauhtirekiRocing TucMikki Hiiri karuselli
MaailmanpyöräRio Grande
CyclonLasten Pirate
Sähköautot
Polkuautot
Pomppulinna
Pomppupatja
Minimopot
Apollo

Valokuvia Wasalandiasta

Valokuvat on otettu kesällä 1996-2008. Kiitoksia Wasalandian toimitusjohtaja Tuomas Luukkoselle, Tapani Ojanperälle, Michael Pantenburgille ja James Lawrencelle osasta laitetiedoista.

big_dodgem.jpg 66k

Autorata, 1988

Autorata on huvipuistojen kestosuosikki. Autot on valmistanut Barbieri Italiasta.

big_pirat.jpg 77k

Pirat, 1988

Pirat ottaa mahanpohjasta, mutta ei pane päätä sekaisin, kuten pyörityslaitteet. Valmistaja on Huss Saksasta.

big_tukki.jpg 83k

Tukkijoki, 1988

Wasafalls on vielä tänäänkin Suomen paras tukkijoki. Laitteen lienee valmistanut Mack Saksasta.

big_sunmoon.jpg 92k

Kiddy Wheel, 1988

Lasten maailmanpyörä on lastenalueen komein laite. Laitteen valmistaja on SBF Italiasta.

big_ladybird.jpg 59k

Leppäkerttu, 1988

Myös Leppäkertut löytyvät kummitustalon eteen sijoitetulta lastenalueelta. Tämä laite on Suomen yleisin huvipuistolaite. Leppäkertut ovat valloittaneet lähes jokaisen Suomen huvipuiston ja tivolin. Laitteen on valmistanut Modern Products Englannista.

big_pirate.jpg 89k

Pirate Ship, 1988

Myös lapsille on oma viikinkiveneensä. Tällainen samanlainen laite löytyy myös Linnanmäeltä ja Särkänniemestä. Laitteen on valmistanut Modern Products Englannista.

big_playgo.jpg 80k

Play-Go-Round-karuselli, 1988

Play-Go-Round on sijoitettu kummitustalon sisäänkäynnin viereen. Laitteen on valmistanut Modern Products Englannista.

big_miniscoo.jpg 53k

Minimopot, 1988

Miniscooters nimi on vaihtunut Minimopoiksi. Moporalli oli nykyisen liikennemaan esiaste. Se sijaitsi samassa paikassa, missä on nykyään suurin osa lastenlaiteista.

big_grande.jpg 103k

Rio Grande, 1988

Rio Grande-junan kyytiin mahtuu myös aikuisia. Laitteen on valmistanut Zamperla Italiasta.

big_teacups.jpg 48k

Teekupit, 1990

Samanlainen laite on Särkänniemellä sekä Seiterän tivolilla. Laitteen on valmistanut Soriani & Moser Italiasta.

Kummitustalo

Kummitustalo, 1991

Wasalandia on rakentanut Kummitustalonsa itse. Hahmot ovat pääasiassa englantilaisen RexStudionsin käsialaa. Kummitustalo on yksi puiston parhaista kohteista. Sen läpi kävellään omaan tahtiin kuten esimerkiksi Linnanmäen Vekkulassa. Heti alkajaisiksi on hämärä sokelo, jonka varrella on kauhuhahmoja. Varsinainen pääkohde on kuitenkin iso aula, johon on kerätty kaikkein hyytävimmät, ja osittain jopa humoristisetkin hahmot. Viimeisenä talossa on Salaisuuksien talon tyyppisiä vempaimia, joita vierailijat voivat itse kokeilla. Kummitustalo on saannut kesäksi 2008 ihan uusia kummituksia ja somistuksia.

big_aku.jpg 84k

Mikki Hiiri karuselli, 1992

Tämä lastenkaruselli sisältää tuttuja Disney-hahmoja. Laitteen on valmistanut MPP Ranskasta.

big_lautta.jpg 51k

Seikkailulampi, 2000

Voit ylittää lammen veneen kyydistä. Seikkailulampi uusittiin kesäksi 2001.

big_boats.jpg 80k

Krokotiiliveneet, 2000

Krokotiiliveneillä melotaan pienessä lammessa tukkijoen vieressä. Veneet sijaitsivat aikanaan Merirosvoseikkailun paikalla. Ennen krokoveneitä samassa lammessa ajeltiin moottorikäyttöisillä leppäkerttuveneillä.

big_golf.jpg 79k

Golfautot, 2002

Vuoden 2002 uutuuskohteessa pääset itse golfautojen rattiin. Autot ovat japanilaisen Yamahan valmistamia.

big_slide2.jpg 60k

Jättiliukumäki, 2002

Toinen vuoden 2002 uutuuksista on liukumäki, jonka päälle kiivetään portaita ja alas tullaan mattojen päällä.

big_tykit.jpg 60k

Pallotykit, 2002

Pallotykit ampuvat pehmeitä palloja. Ampumaradan molemmissa päissä on tykkejä, joilla yritetään ampua kohti vastustajaa.

big_ketju.jpg 94k

Ketjukaruselli, 2003

Ketjukaruselli nousee ajon aikana ylös ja pyörii epäkeskosti, kuten täysikokoinen Wave Swinger. Ketjukarusellin on valmistanut Zamperla.

big_tower.jpg 51k

Majakkatorni, 2003

Tornin kahden hengen istuin nousee kohti huippua, kun köydestä vedetään. Matkustajia laitteeseen mahtuu yhteensä kahdeksan. Jokaista istuinta voi käyttää muista riippumatta. Jos joku niistä on vapaana, pääsee laitteeseen välittömästi. Tornin on valmistanut Heege Saksasta. Tykkimäen uutuus kaudelle 2003 on muuten tasan sama laite molempien puistojen harmiksi.

Rocking Tuc

Rocking Tuc, 2004

Italialaisvalmisteisen Rocking Tucin on valmistanut Zamperla. Laitteeseen mahtuu kerralla 24 matkustajaa. Se keinuu U-muotoisella radalla.

Vauhtireki

Vauhtireki, 2005

Vauhtireki on suunnattu koko perheelle. Siinä porot kiertävät kovaa vauhtia rataa ympäri. Laite on aikoinaan ollut myös Santa Parkissa. Vauhtireen on valmistanut Gerstlauer.

3D-teatteri

3D-teatteri, 2006

3D-teatterissa esitetään vuorotellen kahta erilaista elokuvaa, jotka olivat kesällä 2008 Lentävä matto ja Arktinen seikkailu. Esitykset ovat 30 minuutin välein. Matkasta peritään erillinen maksu joka on 3 €. Teatterin penkit ovat matkanneet Wasalandiaan Linnanmäeltä ja laitteen koneisto on tullut Saksasta.

Pomppulinna

Pomppulinna, 2008

Pomppulinna tuli kesäksi 2008 Mustekalan paikalle.

maailmanpyora_iso.jpg 112k

Maailmanpyörä, 2010

Laite hankittiin ruotsalaisesta Skara Sommarlandin huvipuistosta. Alkuvuosina Coca-Cola sponsoroi laitetta, ja se näkyikin vahvasti pyörän värityksessä ja nimessä, joka oli alunperin Coca-Cola pyörä. Vasta 90-luvun lopulla nimi muutettiin Maailmanpyöräksi. Wasalandiaan matkattuaan pyörä ja vaunut ovat saaneet kokonaan uuden ilmeen. Ne on maalattu uudelleen Hartwallin Jaffan väreihin. Pyörän on valmistanut italialainen Zamperla.

apollo_iso.jpg 315k

Apollo, 2012

Perheen pienempiä hauskuuttava Apollo hankittiin kesäkauden uutuudeksi 2012 Tykkimäeltä. Laitteeseen mahtuu kerralla 16 pientä matkaajaa.

cylon_iso.jpg 233k

Cyclon, 2013

Cyclon on Wasalandian historian ensimmäinen vuoristorata. Se on matkannut Suomeen aina Itävallasta saakka. Laite ei ole liian raju, joten hiukan nuoremmatkin kävijät uskaltautuvat kokeilemaan vauhdin hurmaa. Pituusraja laitteeseen on 100-120 cm aikuisen seurassa.

big_traffic.jpg 94k

Liikennepuisto / Liikennemaa

Autoilun tunnelmaan pääsee minikoisilla sähköautoilla (King Electric).

polkuautot_iso.jpg 43k

Polkuautot

Polkuautoilla ajaessa ehtii hyvin tutustumaan vaikkapa liikennesääntöihin.

big_merirosvo.jpg 96k

Merirosvoseikkailu

Merirosvoseikkailua voisi kutsua kiipeilyalueeksi veden päällä. Se sisältää kolme merirosvolaivaa, joiden välillä on erilaisia siltoja ja sokkeloita. Voit myös ampua vesitykeillä lammessa olevia rosvoja.

big_small_castle.jpg 53k

Pomppulinna

Pienokaisille löytyy oma pikkuinen pomppulinnansa.

big_patja.jpg 67k

Pomppupatjat

Patjoja on kaksi kappaletta. Toinen on tarkoitettu alle 120cm pitkille lapsille ja toinen sitä isommille.

Trampoliini

Trampoliini

Trampoliineja on kaksi kappaletta.

big_ammunta.jpg 77k

Pelikuja

Pelikujan varrelta löytyy ulkopelien klassikkoja, kuten Derby, Euro Ball, narunveto ja onnenpyörä. Osa peleistä on ilmaisia, kuten tämä hauska ammuntapeli.

big_kiddie.jpg 47k

Keinulaitteet

Puistossa on runsaasti pieniä "kolikko"-laitteita, joita näkyy mm. tavarataloissa. Nämäkin ovat Wasalandiassa ilmaisia, ja itse asiassa perheen pienimmät pitävät näistä laitteista eniten.

big_johnny.jpg 84k

Johnny Rio

Vanha kunnon Johnny Rio on tehnyt jälleen paluun. Se oli ainakin yhden kauden pois käytöstä, mutta huollettiin jälleen kuntoon. Johnny Rio ei ole laite, vaan peli. Tämä villin lännen surkein satulapummi yrittää ärsyttää ohikulkijat kaksintaisteluun autoradan vierestä. Johnnyn puheita on hauska pysähtyä kuntelemaan, tosin autoradan henkilökunta ei välttämättä ole taukoamattomasta puheesta yhtä innoissaan.

big_torni.jpg 51k

Näyttelytorni

Tornista löytyy eri aihepiireihin keskittyviä näyttelyitä. Esimerkiksi kesällä 2002 siellä oli kivinäyttely, vanha Osuuskauppa, gramofoneja ja vanhoja äänilevyjä, sekä vanhoja leluja.

big_kiipeily.jpg 91k

Kiipeilymaa

Kiipeilymaassa on iso kiipeilyteline.

big_karusell.jpg 96k

Venetsia Karuselli

Vastaava laite on ollut aikoinaan Fanfaarin sisähuvipuistossa Keravalla. Tämä saattaa olla jopa sama yksilö. Valmistaja on SBF Italiasta.

Wasalandiasta poistuneet laitteet

big_enterpri.jpg 33k

Enterprise, 1988-1996

Wasalandiassakin on ollut aikanaan Enterprise. Se sijaitsi samalla paikalla, missä on nykyisin pomppulinna. Laitteen on valmistanut Huss Saksasta. Laite myytiin Wasalandiasta Rocca al Maren huvipuistoon.

big_telecom.jpg 92k

Supertelecombat, 1988-2006

Supertelecombatissa voit säädellä aluksen korkeutta ja asentoa. Voit tulittaa viereisiä aluksia, jolloin osuma pudottaa naapurin hetkeksi alemmas. Laitteen on valmistanut Soriani & Moser Italiasta. Supetelecombat sai väistyä kesäkauden 2007 uutuuslaite Superspinnin tieltä.

big_octopus.jpg 56k

Mustekala, 1988-2007

Mustekala oli tukkijoen jälkeen puiston paras laite. Suomen tivolilla oli samanlainen laite liikuteltavana versiona vuoteen 1995 asti. Laitteen on valmistanut Soriani & Moser Italiasta. Laite poistui käytöstä kesän 2007 jälkeen. Laite myytiin varaosiksi eri maihin.

big_pallomeri.jpg 54k

Megazone 2001-2006

Kesän 2001 huima uutuus oli Megazone kaupunkitaistelu peli. Megazone oli ollut puistossa käytössä jo muutamaa vuotta aiemmin, mutta syystä tai toisesta se päätettiin sieltä poistaa. Laserseikkailusta oli kuitenkin jo ehtinyt muodostua suosittu kohde, joten se palautettiin puistoon kesäksi 2001. Pelaajan oli kaupunkitaistelupelissä tarkoituksena ampua laserpistoolilla mahdollisemman monta kertaa vastustajaansa. Labyrintissä taisteli samanaikaisesti kolme eri joukkuetta. 3D-teatterin tavoin ei Megazonekaan sisältynyt puiston pääsymaksuun, vaan siitä veloitettiin erikseen 2 €/peli.

spaceship_iso.jpg 84k

Spaceship, 2009

Perheen pienemmät pääsevät seikkailemaan hurjalle avaruusmatkalle. Laite on aiemmin ollut Tykkimäellä. Laitteen on valmistanut Claudio Sartori Italiasta.

gladiaattori_iso.jpg 118k

Gladiaattori laiva, 2009-2012

Laite on saapunut Wasalandiaan Belgialaisesta Ooit Tongerenin puistosta. Laitteen tekee erikoiseksi se, että siinä on laitteen hoitaja kyydissä koko matkan ajan. Sen on valmistanut Jespers machinery.

Superspin

Superspin, 2007-2012

Zamperlan valmistama Superspin nostattaa ilmaan samanaikaisesti 12 matkustajaa. Laite on tarkoitettu koko perheelle.

big_trampolin.jpg 83k

Trampoliinit

Myös trampoliineja on kaksi kappaletta.

big_castle.jpg 48k

Kiipeilypomppulinna

Tässä komeassa pomppulinnassa kiivetään toista puolta ylös ja toiselta puolelta lasketaan liukumäkeä alas.

big_pallomeri.jpg 70k

Pallomeri

Pallomeri on tarkoitettu alle 6 vuotiaille lapsille.

Mitä Wasalandialle kuuluu tänään?

Wasalandia avattiin kesällä, 10.6.88. Viimeinen kesä sillä koitti kesällä 2015. Puisto ajautui pahoihin taloudellisiin ongelmiin. Suurimmaksi osaksi ongelmat johtuivat mm. laivaliikenteen loppumisesta ja Ala-Härmään rakennettavasta Powerland huvipuistosta. Puistossa olleet laitteet siireettiin suurimmaksi osaksi espanjalaisen Aspron muihin suomalaisiin puistoihin, kuten Visulahteen ja Puuhamaan. Yksi puiston vetonauloista, Cyclon niminen vuoristorata myytiin Nokkakiven huvipuistolle.

Ensimmäinen Wasalandiaan hankittu laite oli Enterprise, joka myöhemmin siirtyi Tallinnassa sijaitsevaan Rokka el Maren huvipuistoon. Ennen kuin Aspro hankki Puuharyhmän puistot omistukseensa sen omistavat: Vaasan kaupunki 49,9%, Sokos Hotels ketju 15 % Pohjanmaan kauppakamari 2 %, Lastenpäivän Säätiö sekä useita muita pienempiä omistajia.

Pääsivulle