etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
Christer's tivoli Eurooppativoli Peli Saloon Roopen huvipuisto Suomen tivoli Huvimylly Tivoli Ilkka Sampo Tivoli Myllyniemi Tivoli Sariola Tivoli Seiterä Tivoli Suuronen Tivoli Tapsa Muut tivolit

TIVOLI SARIOLA

Päivitetty 27.05.12

Yhteystiedot
Laiteluettelo
Valokuvia Tivoli Sariolasta

Sariolan tivoli Kirkkonummella Tivoli Sariola on maamme toiseksi suurin kiertävä tivoli. Se vastaa täysin niitä mielikuvia, joita ihmisillä on "vanhan hyvän ajan tivoleista". Sariolalla jos missä näkyy vuosikymmenien pituinen perinne. Laitevalikoima on onnistunut, laitteet ovat viimeisen päälle maalattuja komeine markiiseineen, alue on siisti ja pelejä riittää joka lähtöön. Kaiken kruunaa ilmiselvä showhenkisyys, joka alkaa valitettavasti olla nykyajan tivoleissa katoava luonnonvara.

Kaudelle 2002 Sariola on saanut luultavasti historiansa hurjimman laitteen. Saksalaisen Hussin valmistama Speedy vie tänä vuonna voiton jopa huvipuistojen uutuuksista. Se syrjäytti merirosvolaivan. Myös Raketti on lähtenyt pois. Toukkajuna on puolestaan palannut takaisin aktiivipalvelukseen.

Tivolin omistaa sama Sarioloiden suku, joka isännöi myös Suomen Tivolia. Kyseessä ovat kuitenkin suvun eri haarat, joten nämä kaksi ovat toistensa kilpailijoita siinä kuin mitkä tahansa muutkin tivolit. Molemmilla tivoleilla on kuitenkin yhteiset sadan vuoden päähän ulottuvat juuret. Erillisenä Tivoli Sariola on toiminut vuodesta 1953 lähtien.

Kausi kestää tyypillisesti huhtikuusta lokakuun puoleen väliin. Talvella tivoli pitää majaa Jäniksenlinnassa. Myöskin Sariolan laitteet ja palvelut ovat vuokrattavana erilaisiin tapahtumiin kauden ulkopuolella. Tässä olisi monelle yritykselle tilaisuus järjestää asiakkaille, työntekijöille ja näiden perheille unohtumaton tapahtuma.

Yhteystiedot

Osoite: Tivoli Sariola, Käenkatu 6 C 31, 04230 Kerava
Puhelin: 09-281634 tai 0400-462211 (tivolinjohtaja Tapio Sariola) tai 0400-462027 (tivolintiedottaja Markku Saari)
Telefax: 09-281638
Nettisivu: www.tivolisariola.fi
E-mail: tapio.sariola@tivolisariola.fi

Laiteluettelo

Laitteet on jaettu neljään kategoriaan:
1) Isot laitteet, joihin pienet lapset eivät pääse yksinään tai eivät ollenkaan
2) Perhelaitteet, johin pienet lapset pääsevät yksin, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Raja isojen laitteiden kanssa on usein aika tulkinnanvarainen.
3) Lastenlaitteet, joihin aikuiset eivät pääse lainkaan, tai käyvät vain lasten seurassa
4) Käyntikohteet, jotka ovat maksullisia, ja joissa asiakkaat voivat kierrellä omaan tahtiinsa

Isot laitteet Perhelaitteet Lasten laitteet Käyntikohteet
Tropical TripKetjukaruselliSaturn
WaltzerHevoskaruselliTeekupit
TwisterRocking TucConvoy race
AutorataSariola TowerPullokaruselli
Sariola-pyöräToukkajuna
KummitusjunaLasten Ketjukaruselli
PirataHelikopteri
Pomppuautot
Eläinkaruselli
Sirkusjuna

Valokuvia Tivoli Sariolasta

Valokuvat on otettu vuonna 1998-2008. Vuosiluku laitteen nimen perässä ilmaisee vuotta, jolloin se on hankittu. Kiitokset Tapio Sariolalle ja Markku Saarelle laite-tiedoista.

isolento.jpg 96k

Lentokaruselli, 1959

Vanha ketjukaruselli on kokenut täydellisen restauroinnin ja on takuulla hienoiten maalattu suomalainen huvipuistolaite. Se toimii samalla elävänä historiankirjana, johon on maalattu värikkäitä kuvia Tivoli Sariolan menneisyydestä. Työ valmistuu lopullisesti lähitulevaisuudessa, jolloin kuvia pitäisi olla 80 kappaletta. Karuselli on rakennettu Saksassa vuonna 1956. Se tuli Suomeen 1959. Klikkaa kuvaa, niin näet paremmin kuinka komeasti laite on maalattu.

big_saturn.jpg 57k

Saturn, 1984

Saturniin mahtuu periaatteessa myös aikuisia. Laitteen on valmistanut Zamperla Italiasta, joka on nykyään yksi maailman suurimmista laitevalmistajista, ellei jopa kaikkein suurin.

big_animal.jpg 80k

Eläinkaruselli, 1987

Laitteen on valmistanut SW Amusement Sales Englannista.

big_convoy.jpg 74k

Convoy Race, 1987

Laitteen on valmistanut Sartori Italiasta.

big_twister.jpg 67k

Twister, 1988

Laitteen alkuperäinen nimi on Sizzler, mutta Eurooppalaiset lisenssillä valmistetut mallit kulkevat nimellä Twister. Tämän yksilön on valmistanut PWS Manufacturing. Samanlainen laite on myös Suomen Tivolissa.

big_teacups.jpg 67k

Teekupit, 1989

Teekupit on hyvin suosittu laite Suomen huvipuistossa ja tivoleissa. Laitteen on valmistanut Soriani & Moser Italiasta.

big_tropical.jpg 93k

Tropical Trip, 1994

Laitteen on valmistanut Nottingham UK Englannista.

big_waltzer.jpg 77k

Waltzer, 1994

Waltzer on esimerkki huvipuistolaitteesta, joka on säilyttänyt suosionsa kohta kokonaisen vuosisadan. Laitteen on tehnyt ARM UK LTD Englannista.

big_venetian.jpg 95k

Hevoskaruselli, 1997

Hevoskaruselli on maksanut noin miljoona markkaa. Myös Särkänniemellä on samanlainen. Valmistaja on Bertazzon Italiasta.

big_pullo.jpg 63k

Pullokaruselli, 1999

Pullokaruselli on toinen kauden 1999 uutuuksista. Laitteen on valmistanut SBF Italiasta.

iso_rever1.jpg 50k

Autorata, 2000

Autorata on kauden 2000 uutuuslaite. Radan on valmistanut Reverchon Ranskasta, ja itse autot (16 kpl) Bertazzon Italiasta. Näin komeaa rataa ei löydy varmaan mistään muualta.

Helikopteri

Helikopteri 2002

Toinen kesäkauden 2002 uutuus on lapsille tarkoitettu Helikopteri karuselli.

Kuva: Juha Puusaari

Rocking Tuc

Rocking Tuc 2003

Kesän 2003 hurja uutuus on italialaisvalmisteinen Rocking Tuc. Sen on valmistanut Zamperla. Laitteeseen mahtuu kerralla 24 matkustajaa. Laite kuljettaa maksimissaan 600 matkustajaa/tunti. IAAPA (international associaton of amusement parks and attractions) on valinut laitteen vuoden 2002 parhaaksi perhelaitteeksi.

Kuva: Juha Puusaari

Pomppuautot

Pomppuautot 2005

Kesäksi 2005 hankittiin lapsille suunnattu Pomppuauto-karuselli. Sen on valmistanut italialainen Zamperla. Karusellissa on maastoauton muotoisia vaunuja.

Kuva: Juha Puusaari

Sariola-maailmanpyörä

Sariola-maailmanpyörä 2007

Sariolan maailmanpyörä on italialaisvalmisteinen Fabbrin pyörä. Korkeimmillaan se nousee 26 metrin korkeuteen. Pyörässä on 18 gondolia ja se pystyy pyörittämään 750 matkustajaa tunnissa.

Kuva: Juha Puusaari

Sirkusjuna

Sirkusjuna, 2008

Kesäksi 2008 hankittiin tivoliin Sirkusjuna. Junassa on kaksi junavaunua joihin mahtuu neljä asiakasta kerralla/vaunu. Lisäksi pienempien on mahdollista päästä istumaan myös veturiin.

Kuva: Juha Puusaari

toweri_iso.jpg 115k

Sariola Tower, 2010

Kesäkauden hurja uutuus, Sariola Tower sinkauttaa kyytiläiset huimiin korkeuksiin. Laitteen on valmistanut italialainen Moserrides.

kummitusjuna_iso.jpg 123k

Kummitusjuna, 2012

Kummitusjuna vie matkalaisensa hiuksia nostattavalle matkalle. Kunhan Junaan saadaan vielä muutama örkki lisää, tulee siitä varmasti loistava! Laitteen on valmistanut englantilainen ARM.

pirata_iso.jpg 130k

Pirata, 2012

Kesäkauden toinen uutuuslaite on Fabbri groupin valmistama Pirata laiva.

big_kswing.jpg 73k

Lasten Ketjukaruselli

Lasten ketjukaruselli on kuulunut Sariolan kalustoon jo vuosia. Se oli kuitenkin välillä korjattavana, ja on nyt saanut upean maalauksen kylkeensä. Laitteen on maalannut sama henkilö kuin isomman ketjukarusellin. Lasten ketjukaruselli lienee Sariolan omaa tuotantoa.

big_toukka.jpg 72k

Toukkajuna

Toukkajuna on palannut käyttöön monen vuoden jälkeen entistä ehompana.

big_sahko.jpg 70k

Huvipuisto tarvitsee sähköä pienen kylän verran. Useimmilla tivoleilla on oma generaattori, eli ne eivät tarvitse ulkopuolista verkkovirtaa.

big_kuorkit.jpg 53k

Iso tivoli tarvitsee valtavasti jo pelkkiä vetoautoja. Sariolalla on 15 raskasta kuorma-autoa ja paljon pienempiä ajoneuvoja.

Tivoli Sariolan entiset laitteet

big_raketti.jpg 92k

Raketti 2001

Raketti tuli käyttöön kesken kauden 2001. Se palveli vain yhden kauden. Laitteen on valmistanut Zamperla Italiasta.

big_piraten.jpg 66k

Merirosvolaiva, 1999-2001

Tämä hieno merirosvolaiva oli käytössä kolme kautta, kunnes sen korvasi Speedy vuonna 2002. Laitteen on valmistanut Zamperla Italiasta.

big_para.jpg 89k

Paratrooper 1977-2007

Paratrooppereita on Suomessa peräti viisi kappaletta. Muut ovat Tykkimäellä ja Ålandsparkenissa sekä Suurosen ja Seiterän tivoleissa. Valmistaja lienee Frank Hrubetz.

big_speedy1.jpg 69k

Speedy 2002-2011

Speedy on kauden 2002 hurjin uutuuslaite Suomessa. Laite on niin iso, että se vaatii neljä eri vetovaunua tien päällä. Speedyn erikoisuutena on epäkeskosti pyörivä lattia. Laitteen on valmistanut saksalainen Huss. Laite on tällä hetkellä varastoituna.

Pääsivulle