etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

LINNANMÄEN UUSI VESIVUORISTORATA

Päivitetty 12.05.00

Tilanne 16.12.00
Tilanne 19.01.01
Tilanne 02.03.01
Tilanne 23.03.01
Tilanne 04.04.01
Tilanne 11.04.01
Tilanne 19.04.01
Tilanne 05.05.01
Tilanne 12.05.01

Täältä näet, kuinka siirrettävä vuoristorata pystytetään.
Täältä pääset tutustumaan vuoristoratojen tekniikkaan.
Täältä pääset seuraamaan Särkänniemen Tornadon rakentamisen edistymistä.
Täältä näet kuvia Silver Dollar Cityn vastaavasta vesivuoristoradasta
Tästä pääset radan rakentavan Premier Ridesin kotisivuille

Tilanne 16.12.00

Vuosi 2001 tulee olemaan kaikkien aikojen paras vuoristoratavuosi Suomessa. Särkänniemi avaa tuolloin Tornadon (Metro), josta on ollut julkisuudessa paljon juttuja. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös Linnanmäki rakentaa ensi kaudeksi (jälleen) uuden vuoristoradan, joka ei paljoa häviä Tampereen radalle. Radan nimi tulee olemaan Vonkaputous.

Kyseinen vesivuoristorata, ns. Liquid Coaster, on tavallisen vuoristoradan ja tukkijoen yhdistelmä. Osa rataa ajetaan tavallisilla vuoristoradan kiskoilla ja osa veden keskellä tukkirännissä. Matkan päätteeksi on hurja vesiputous, joka kastelee takuuvarmasti kaikki matkustajat ja lähelle uskaltautuvat katselijat. Radan toimittaa amerikkalainen Premies Rides, mutta rakennustyöt hoidetaan pääasiassa kotimaisin voimin. Linnanmäen rata on vasta toinen vastaava vesivuoristorata koko maailmassa. Ensimmäinen avattiin Missourissa, USA:ssa kesällä 1999. Linnanmäen rata on tilan puutteen vuoksi hieman lyhyempi kuin Silver Dollar Cityn BuzzSaw Falls. Lintsin rata ei sisällä koskiosuutta, jossa vaunut kulkevat vapaasti vesirännissä.

Uusi laite rakennetaan Satulaaksoon ja sen ympärille. Asema sijaitsee siellä, missä oli ennen Satulaakson alimmainen tasanne. Hokkus-Pokkus juna on jouduttu siirtämään uuden radan tieltä, ja tullaan asentamaan uuteen paikkaan.

Työt on jo aloitettu. Suurin osa maansiirtotöistä on jo tehty. Parhaillaan on menossa aseman ja muiden rakennusten pystytys. Itse rata päästään rakentamaan vasta keväällä, arviolta helmikuun lopusta lähtien.

big_hokkus.jpg 105k

Jotain omituista on tapahtumassa Satulaaksossa...

Hokkus Pokkus-juna sijaitsi ennen Satulaakson kauimmaisessa nurkassa.

big_liquid2.jpg 92k

Sama vastakkaisesta suunnasta, Tivolitieltä katsottuna

Hokkus Pokkus jouduttiin siirtämään pois uuden laitteen tilalta. Uusi sijainti on tiettävästi Vekkulan lähellä.

big_liquid3.jpg 111k

Asema

Asemalaituri on parhaillaan työn alla.

big_liquid1.jpg 105k

Asema näytti viime kesänä vielä tältä

Asemarakennus nousee kutakuinkin samaan kohtaan, jossa oli vielä viime kesänä lasten leikkialue.

big_liquid4.jpg 106k

Hissimäen konehuone ja asemalaituri

Matka alkaa takana näkyvälta asemalta. Edessä olevaan rakennelmaan sijoitetaan moottorit, jotka hinaavat junan ylös nostomäkeä.

big_liquid5.jpg 84k

Satulaakson jyrkkä rinne

Satulaakso on jyrkän rinteensä ansiosta erinomainen paikka tämänkaltaisen radan rakentamiseen.

Tilanne 19.01.01

Työt ovat edistyneet hyvin viimeisen kuukauden aikana, vaikka välissä vietettiin joulua. Asemalaiturin, vesialtaan ja konehuoneen betonivalut ovat jo pitkällä. Altaaseen tosin jouduttiin tekemään pieni muutos, jotta vesipumput mahtuisivat paikalleen. Ilman tätä muutosta työt saattaisivat olla jopa edellä aikataulua.

Myös suurin osa radan tukirakenteen betonianturoista on jo valmiina. Ensimmäiset metallirakenteet asennetaan näillä näkymin helmikuun alussa. Mäen harjalla, Vekkulan takseinän vieressä, rakennetaan kovaa kyytiä sumutunnelia. Juna kulkee sen läpi täydellisessä pimeydessä.

Rakenteista näkee jo selvästi, miten rata tulee kulkemaan. Asemalaituri sijaitsee Satulaakson äärimmäisessä nurkassa. Lastauslaiturilla junan nokka osoittaa kohti City Expressiä, mutta koukkaa heti lähdön jälkeen noin 120 astetta vasemmalle. Hissimäki kulkee jokseenkin Tivolitien suuntaisesti, ja vie junan lähelle Peacockin takaseinää. Sen jälkeen juna kaartaa vasenlle, ja sukeltaa sumutunneliin, joka kulkee Vekkulan takaseinää hipoen. Kummitusjunan puolivälissä juna kaartaa 180 astetta takaisin kohti Peacockin kulmaa. Sen takaseinän kohdalla kaarretaan jälleen 180 astetta vasemmalle, jonka jälkeen on vuorossa matkan huimin osuus, vesiputous. Putouksessa juna syöksyy Tivolitien suuntaisesti kohti asemaa. Putouksen alapäässä on suuri vesiallas, johon juna läiskähtää. Altaan jälkeen rata tekee S-mutkan, jonka päätteeksi saavutaan takaisin asemalle.

big_liquid6.jpg 96k

Satulaakso Vekkulastapäin katsottuna

Koko satulaakso on yhtä työmaata.

big_liquid7.jpg 97k

Näkymä lasten autoradan kohdalta

Kuvaan on merkitty asemalaituri, vesiallas ja nostomäen konehuone, joita rakennetaan yhtäaikaa. Junan nokka tulee osoittamaan viistosti vasemmalle.

big_liquid8.jpg 107k

Konehuone

Hissimäen koneisto tarvitsee aikamoisen tilan. Juna kulkee tämän kuopan yläpuolella, kun rata valmistuu. Huomaa takaseinässä oleva kolo, josta hissimäen ketju tulee kulkemaan.

big_liquid9.jpg 92k

Työmaa ylhäältä katsottuna.

Etualalla näkyy betonianturoita, joiden päälle rakennetaan radan tukirunko.

big_liquid10.jpg 95k

Sumutunneli

Tästä kuvasta näkyy hyvin, mistä kohtaa rata tulee kulkemaan. Takana näkyy Peacock, ja kuvan vasenssa yläkulmassa Vekkula.

Tilanne 02.03.01

Radan näyttävin työvaihe, eli tukirungon ja kiskojen pystytys, alkoi helmikuussa. Nostomäki on käytännössä jo valmis, ja on paljon korkeampi mitä olisi voinut kuvitella. Myös kiskot on asennettu asemalaiturilta nostomäen huipulle. Voi olettaa, että rata edistyy hyvää vauhtia lähipäivinä, sillä suuri osa rakenteista on jo paikalla odottamassa kasausta. Noin 10 metriä pitkiä kiskonpaloja löytyy ympäri työmaata, osa niistä jopa parkkipaikalla.

Valutyöt jatkuvat vielä asemalaiturin ja vesialtaan paikeilla. Sumutunneli sen sijaan on jo valmiina odottamassa kiskojen asennusta. Näyttää siltä, että radan ensimmäinen putous menee suoraan sumutunnelin läpi.

big_liquid11.jpg 79k

Nostomäki

Nostomäki on jo valmiina ja seuraavana asennetaan sumutunnelin läpi menevä osuus.

big_liquid12.jpg 73k

Nostomäki kuvattuna aseman suunnasta

Tästä kuvasta käy hyvin ilmi, kuinka jyrkästi nostomäki nousee.

big_liquid13.jpg 78k

Asema

Asemalta lähtevät kiskot on jo asennettu. Takana rakennetaan viimeistä kaarretta ennen asemaa. Se näyttää olevan jyrkästi kallistettu.

big_liquid14.jpg 43k

Sumutunneli

Sumutunneli on jo valmiina ja odottaa kiskoja. Huomaa taustalla näkyvät tukipylväät. Rata syöksyy niiden päällä alas tunneliin.

big_liquid15.jpg 61k

Radan pystytys

Tässä työssä ei saa päätä huimata.

big_liquid16.jpg 77k

Nostomäki katsottuna Tivolitieltä

Tästä kuvasta käy hyvin ilmi, kuinka korkealla rata parhaimmillaan kulkee.

big_liquid17.jpg 50k

Radanpätkiä parkkipaikalla

Linnanmäen parkkialue on tällä hetkellä kuin pommin räjähdyksen jäljiltä. Alueella on korkea vuori hiekkaa ja louhittua kalliota sekä radan osia siellä täällä. On vaikea kuvitella, että avajaisiin on alle kaksi kuukautta.

Tilanne 23.03.01

Vonkaputouksen työmaalla on tapahtunut paljon vajaassa kolmessa viikossa. Koko rata on jo käytännössä pystyssä. Junia ei kuitenkaan ole vielä tuotu paikan päälle, ja työt jatkuvat kuumeisesti muilta osin. Asemalaiturin rakentaminen on juuri aloitettu. Vesialtaat ovat jo valetut, mutta altaiden vuoraus ja vesiputkistojen veto on vasta alussa.

Työmaan laajuutta kuvaa hyvin se, että betonia on valettu kaikkiaan noin 1500 kuutiometriä. Laitteen kimpussa on puuhannut kaikkiaan noin 30...40 hengen työporukka, joista suurin osa ulkopuolisten alihankkijoiden palveluksessa. Itse radan pystytyksen on hoitanut pääasiassa Linnanmäen oma henkilökunta ja tukirakenteiden toimittaja, PPTH Peräseinäjoelta. Radan tukirakenteet on siis tehty Suomessa, mutta varsinaiset ratakiskot ovat peräisin Amerikasta. Premier Rides onkin lähettänyt paikan päälle oman miehensä valvomaan työn edistymistä. Tämä on ollut läsnä alusta lähtien.

Ensimmäiset koeajot tyhjillä junilla on tarkoitus tehdä 4. Huhtikuuta. Tämän jälkeen kaikki radan pultit kiristetään ja tarkastetaan. Yhteen junaan mahtuu 10 matkustajaa. Radan pituus on 320 metriä, nostomäki nousee 24.5 metrin korkeuteen, ja viimeinen putous vesialtaaseen lähtee 12.5 metrin korkeudesta.

big_liquid18.jpg 99k

Asemarakennus

Tästä lähdetään runsaan kuukauden päästä matkaan. Asemalaiturista näyttää tulevan piirustusten perusteella todella komea.

big_liquid19.jpg 73k

Nostomäki

Ensimmäinen alamäki kaartuu nostomäen jälkeen taakse vasenlle. Rata tulee takaisin edestä vasenlta ja johtaa kohti viimeistä alamäkeä, joka kaartaa vasemmalle johtaen suoraan vesialtaaseen. Takana oleva rakennus on Peacock.

big_liquid20.jpg 114k

Ensimmäinen ja viimeinen putous

Tästä kuvasta näkyy parhaiten sekä ensimmäinen (ylempänä, kaartuu vasenlle) ja viimeinen (alempana, kaartuu vasemmalle) putous. Radan profiili on todella hurjan näköinen. Siinä ei juuri ole lainkaan tasaisia kohtia.

big_liquid21.jpg 72k

Ensimmäinen putous katsottuna sumutunnelista

Ensimmäinen putous nostomäen jälkeen kulkee suoraan sumutunnelin läpi. Juna tulee kuvauspaikkaa kohti.

big_liquid22.jpg 73k

Sumutunneli menosuuntaan

Tällainen näkymä odottaa matkustajia sumutunnelissa. Tunnelin katto on vielä rakennuksen alla, joten tunnelissa on vielä tällä hetkellä valoa.

big_liquid23.jpg 65k

Tunnelin ulostulo

Rata kaartuu jyrkästi vasenlle heti tunnelin jälkeen

big_liquid24.jpg 78k

Kääntöpiste tunnelin jälkeen

Radan kauimmainen mutka on yksi sen kohokohdissa. Rata kaartuu sekä pysty- että vaakasuuntaisesti.

big_liquid25.jpg 73k

Kallistettu mutka

Kuvasta näkyy hyvin, kuinka jyrkästi rata kallistuu mutkien kohdalla. Tämä varmistaa hyvin tasaisen kyydin jopa lujavauhtisten kaarteiden läpi.

big_liquid26.jpg 102k

Radan toiseksi viimeinen mutka

Tämän kaarteen jälkeen onkin vuorossa enää hurja putous vesialtaaseen.

big_liquid27.jpg 78k

Viimeinen putous

Suoraa radanpätkää ei ole edes viimeisessä mäessä.

big_liquid28.jpg 80k

Loiskahdus vesialtaaseen

Kuvasta näkyy hyvin, millainen radan loppuosa tulee olemaan. Juna jatkaa ratakiskoilla, mutta koko paluumatka asemalle tapahtuu vesikourun keskellä.

big_liquid29.jpg 89k

Sama kuvattuna toisesta kulmasta


big_liquid30.jpg 90k

S-mutka asemalle

Vesiränni mutkittelee ennen paluuta takana näkyvälle asemalle.

big_liquid31.jpg 94k

Putkisto

Huomaa, kuinka mahtavat putket tarvitaan veden kierrätystä varten. Näitä putkia on molemmilla puolilla rataa. Kuvassa näkyy myös tukkeja, joilla vuorataan koko radan loppuosa. Kun rata on valmiina, betoniseinää ei näy lainkaan.

Tilanne 04.04.01

Vonkaputouksen työmaalla on alkanut hurja loppukiri. Linnanmäen avajaisiin on enää vajaa kuukausi, mutta sitä on vaikea uskoa työmaan keskellä. Vaikka näkyvin osa laitteesta onkin jo valmiina, niin vasta nyt alkaa hahmottamaan, kuinka valtavasti työvaiheita sen rakentamiseen kuluu. Radan pystytys ja betonivalujen teko on vasta alkua. Laite ei suinkaan lähde toimimaan pelkästään sillä, että junat nostetaan radalle. Nostomäen ketjut ja koneisto pitää kiinnittää ja radalle täytyy asentaa ohjaus- ja valvontalaitteet sekä jarrut. Asemalaiturille täytyy asentaa koneistot, jotka lähettävät vaunut matkalle ja ohjaavat ne takaisin vasenan kohtaan ajon päätteeksi. Asemalla pitää olla myös raiteet vaunujen säilytystä varten ja koneisto, millä ne otetaan takaisin käyttöön. Kaiken huipuksi toimilaitteet pitää sähköistää, valaistukset asentaa ja vasta sitten voidaan ensimmäinen juna ottaa käyttöön. Juniin liittyvät työvaiheet vovat kuitenkin vasta jäävuoren huippu. Muita työvaiheita on vielä moninkertainen määrä, ennenkuin ensimmäinen vaunullinen huvittelijoita pääsee radalle.

Koeajovaiheeseen Linnannmäellä ei ole vielä päästy. Vaunut ovat jo puistossa, mutta rataa ei voi käyttää, ennen kuin jokiosuuteen saadaan vedet. Vesi on olennainen osa jarrujärjestelmää, joten ilman vettä radalla ei voida ajaa. Tämän hetken arvio on se, että koeajot pääsisivät alkamaan huhtikuun toisella viikolla. Testivaihe kestää kolme viikkoa, joten toivotaan, että kaikki sujuu hyvin, jotta rata ehditään saada valmiiksi avajaisiin mennessä.

Rakentaminen siis jatkuu kuumeisena laitteen kimpussa ja työmiehiä häärii joka puolella. Asemarakennus on edistynyt hyvin, ja paljastaa jo lopullisen muotonsa. Myös asemalaiturin tekniikka on pääosin asennettuna. Vesialtaat ja kourut ovat jo valmiina, mutta vedenkiertoon liittyvät koneistot ja putkistot ovat vielä työn alla. Elektroniikan asennus on jo hyvässä vauhdissa.

big_liquid32.jpg 111

Radalle vievää jonotusaluetta

Uskoisitko tämän kuvan perusteella, että Linnanmäen avajaisiin on enää 24 päivää? Voit olla varma, että tämä maisema on kolmen viikon kuluttua täysin toisennäköinen.

big_liquid33.jpg 79k

Asemarakennus

Tässä vaiheessä jo näkee, millainen asemarakennus tulee olemaan. Edessä olevassa tornissa sijaitsee laitteen ohjaamo ja valvomo.

big_liquid34.jpg 106k

Asemalaituri

Matkustajalaituri rakennetaan vasenlla näkyvien tukirautojen päälle. Keskellä näkyy tuleva ja lähtevä osa rataa. Vasemmalla on parikymmentä metriä pitkä sivuraide, joka toimii vaunujen säilytysvarikkona. Sivuraiteen keskimmäinen osuus liikkuu moottorivoimalla edestakaisin varikon ja varsinaisen ajoradan välillä. Jos juna halutaan viedä varikolle, niin se pysäytetään aseman liikkuvalle kiskonpätkälle. Kisko siirretään sen jälkeen varikkoraiteen keskelle, jolloin juna voidaan työntää sivuraiteen jompaankumpaan päähän. Huomaa myös renkaat, jotka liikuttavat vaunua asemalla. Renkaisiin on yhdistetty sähkömoottorit, jotka pyörittävät niitä.

big_liquid35.jpg 84k

Vesikouru

Vesi peittää kaikki näkyvät betonipinnat, kun laite on valmiina. Kuvasta näkyy hyvin, kuinka rata mutkittelee ennen paluuta asemalle.

big_liquid36.jpg 81k

Putous altaaseen

Tämä tulee olemaan huimin kohta koko rataa. Keskellä rataa näkyy renkaita, jotka voivat toimia sekä jarruina, että moottoreina. Mustat kiskot ovat suksijarruja, joita käytetään siinä tapauksessa, että sähköt katkeavat. Mitään ei siis jätetä sattuman varaan, vaikka altaassa olisikin vettä.

big_liquid37.jpg 83k

Vetopyörät

Tällaisella laitteistolla vaunuja voidaan liikuttaa asemalla tai tarvittaessa vaikkapa keskellä jokiosuutta. Pyörien keskellä näkyy vaihteisto. Sen päässä on sähkömoottori, josta pyörät saavat käyttövoimansa.

big_liquid38.jpg 103k

Pultteja maalataan

Huomaa, kuinka radalla käytettävät mutterit ja pultit maalataan asennuksen jälkeen. Tämä ehkäisee ruostumista kosteissa olosuhteissa. Tämäkin tehtävä on yksi hyvä esimerkki niistä lukuisista työvaiheista, mitä tarvitaan tämän kalibeerin laitteen rakentamisessa.

big_liquid39.jpg 61k

Vaunut

Vonkaputous käyttää maksimissaan kolmea vaunua yhtäaikaa. Yksi on radalla, yhtä lastataan, ja viimeinen on tukkijoella tulossa asemalle. Tässä vaiheessa vaunut ovat vielä kuljetuslaatikossa Lintsiburgerin edessä.

big_liquid40.jpg 61k

Vaunujen pyörät

Kuvasta näkyy hyvin, millaiset pyörät uusien vuoristoratojen vaunuissa on. Alimpana näkyvä pieni pyörä kulkee putkimaisen kiskon alapuolella, ja pitää huolen siitä, että vaunu ei pääse nousemaan radasta ilmaan. Keskellä näkyvä pyöräpari kulkee kiskon sivussa. Se ohjaa vaunua pitkin rataa, ja varmistaa myös sen, ettei vaunu tipu kiskoilta vaakasuunnassa. Ylimpänä näkyvä pyörä kulkee kiskon päällä, ja on se pyörä, joka vie vaunua eteenpäin. Myös ylimmäinen pyörä on uurrettu pyöreän kiskon mukaisesti. Aikaisemmin nämä pyörät on tehty teräksestä, mutta nykyään käytetään yhä useammin polyuretaania. Se on käytössä huomattavasti hiljaisempi, säästää kiskoja ja vaatii selvästi vähemmän huoltoa kuin teräksiset pyörät. Haittapuolena on se, että vaunujen nopeus on muovipintaisilla pyörillä hieman pienempi, mutta Vonkaputouksen kaltaisella radalla ero on täysin merkityksetön.

Tilanne 11.04.01

Yksi viikko on pitkä aika Vonkaputouksen työmaalla. Työ on edistynyt ison harppauksen sen kuluessa. Hyvä esimerkki on se, että eräässä kohti rataa on päästy jo maisematöiden kimppuun. Koeajot eivät ole silti vielä alkaneet, mutta se on enää päivistä, tai jopa vain yhdestä päivästä kiinni. Edellytykset koeajoon ovat jo olemassa, sillä ensimmäinen vaunu on nostettu asemalle. Myös elintärkeä vedenkiertojärjestelmä on nyt täysin valmiina. Itse asiassa enää muutamat mittausanturit sekä ohjaustietokone pitää asentaa, niin rata on valmiina jännittävään koeajoon. Asemarakennuksen teko ja somistetukkien kiinnitys jatkuu edelleen.

big_liquid41.jpg 88k

Nostomäki

Nostomäelle on asennettu viimeisen viikon aikana rappuset, joita pitkin matkustajat voidaan tuoda alas, jos ketju pysähtyy. Nostomäelle ollaan parhaillaan asentamassa antureita, jotka mittaavat junan kulkua radan eri kohdissa. Mäen harjalla ollaan tekemässä jo maisemointitöitä.

big_liquid42.jpg 104k

Vaunut

Junat ovat saapuneet! Tällaisella vaunulla huristellaan rataa ylös ja alas, 10 matkustajaa kerrallaan. Myös asemalaituri on saatu tehtyä viimeisen viikon aikana.

big_liquid43.jpg 89k

Vaunut takaa

Vaunussa on viisi penkkiriviä, joissa istuu kaksi matkustajaa vierekkäin. Jokaisella kyydissäolijalla on oma polvien päälle asetettava turvapuominsa. Yksi juna painaa 1700 kg. Junia tulee olemaan kaikkiaan kolme, joista yksi on vielä saapumatta Linnanmäelle.

big_liquid47.jpg 96k

Varikkoraide

Tästä kuvasta näkee paremmin, millaisella systeemillä vaunut voidaan siirtää varikkoraiteelle.

big_liquid45.jpg 79k

Sähköasennukset meneillään

Harva matkustaja osaa arvata, että asemalaiturin alla on valtava määrä kaapeleita ja elektroniikkaa. Laitteessa on kaikkiaan yli 50 anturia pitkin rataa. Johtoa siinä on yli 10 kilometriä.

big_liquid46.jpg 80k

Nostomäen moottori

Junissa ei ole moottoria lainkaan. Ne nostetaan mäen harjalle ketjuvedolla, jonka jälkeen ne tulevat alas pelkän painovoiman avulla. Nostomäen moottori vie tehoa noin 60kW, eli saman verran kuin 1000 tavallista hehkulamppua. Moottori pyörittää vaihteiston välityksellä hammaspyörää, jonka ympärillä ketju kulkee. Ketju pidetään aina kireällä erillisen, hydrauliikkaan perustuvan, koneiston avulla.

big_liquid44.jpg 61k

Vesiallas

Laitteessa oleva vesi kiertää jatkuvasti. Joessa virtaava vesi valuu tähän jättimäiseen altaaseen, jonka alaosassa on kaksi väkivahvaa vesipumppua. Ne pumppaavat veden takaisin joen alkupäähän.

big_liquid48.jpg 68k

Näkymä Tivolitielle

Tästä kuvasta saa jo hyvän aavistuksen, millaiselta Vonkaputous tulee näyttämään valmiina. Jos jo puistosta ulospäin näkyvä osa näyttää näin komealta, niin mitä onkaan sisäpuolella?

Tilanne 19.04.01

Asennustyöt jatkuvat Vonkaputouksen työmaalla, joten vaunuilla ei ole vieläkään päästy kiertämään rataa. Viivästystä on aiheuttanut etenkin ohjauslogiikka, joka on tämänkaltaisessa laitteessa hyvin vaativa kokonaisuus. Muussa suhteessa työt ovat kuitenkin edenneet vauhdilla. Asemarakennus edistyy kovaa kyytiä, ja on osin jo maalattu. Mäenrinteeseen on päästy jo tekemään istutustöitä. Valokuvauskoju ja palovartijantorni on nostettu paikalleen, ja laitteeseen johtava silta on saanut teräsrakenteen. Kuluvan viikon lopulla on tarkoitus ensimmäistä kertaa täyttää joki sekä käynnistää nostomäen moottorit. Koeajot alkavat uusimman tiedon mukaan ensi viikolla. Ne vievät sen verran aikaa, ettei laite ole vielä käytössä avajaispäivänä. Jos kaikki sujuu hyvin, ei Linnanmäellä tarvitse kuitenkaan montaa päivää huvitella ilman Vonkaputousta.

big_liquid49.jpg 79k

UFO laskeutuu Linnanmäelle

Valokuvauskoppi lasketaan nosturilla paikalleen. Kojusta myydään ajon aikana otettuja valokuvia, kuten Space Shotista ja Hurja Kurusta. Takana näkyy toinen vaunuista, joka on myöskin nostettu radalle. Kolmas vaunu on vielä tulossa USA:sta.

big_liquid50.jpg 99k

Taimien istutus meneillään

Takana näkyy asemarakennuksen seutu, joka on edistynyt hyvin viimeisen viikon aikana. Etualalla ollaan jo istuttamassa puita. Havupuiden käyttö sopii mainiosti radan teemaan ja sopii muutenkin hyvin laitteen ympäristöön.

big_liquid51.jpg 97k

Asemalle johtavat rampit

Näiden palkkien päälle rakennetaan asemalle johtavat kävelysillat. Etualan siksakkia pitkin laitteen luokse pääsee lastenvaunuilla tai pyörätuolilla. Taaempana menee portaat suoraan asemalle. Vesiputouksen viereen rakennetaan myös katselusilta, joka on aivan veden äärellä. Sinne uskaltautuneet katselijat saavat takuuvarmasti osansa pärskeistä!

Tilanne 05.05.01

Linnanmäki avasi tänä vuonna ovensa huhtikuun 28. päivä. Sen kunniaksi myös Vonkaputous teki ensimmäisen koeajonsa radan läpi. Täysin vaikeuksitta ajo ei sujunut, sillä vaunu pysähtyi keskellä ylhäällä olevaa tasaista osuutta, ennen viimeistä alamäkeä. Vaunut työnnettiin uudestaan liikkeelle, jonka jälkeen se teki kunnialla kierroksensa loppuun. Toinen ikävä yllätys puiston kannalta oli se, kuinka valtavan määrän vettä vaunu pärskäisee ilmaan. Linnanmäelle aiheuttaa erityisesti huolta se, että yleinen tie kulkee aivan Vonkaputouksen vieressä ja vesi saattaa loiskua sinne saakka. Tämän johdosta Vonkaputouksen takaseinää joudutaan vielä korottamaan. Puiston vahinko on tietysti kaikkien huvittelijoiden etu. Mitä enemmän vettä roiskuu, sen hauskempaa on ajo. Putouksen vieressä oleva katselutasanne kastuu täysin, joten viereen meneminen vaatii jo rohkeutta.

Koeajot ovat jatkuneet koko viikon menestyksellä. Vaunun pysähtyminen kesken ensimmäistä ajoa oli aika odotettua, ja johtui siitä, että vaunun pyörät ja laakerit olivat vielä uudenkarheita, kuten myös kiskot, ja erityisesti niiden maalipinta. Mitä enemmän vaunuilla ajetaan, sen lujempaa ne kulkevat. Viikon testiajon jälkeen vauhti on jo melkoista, vaikka laitetta ei ole vielä edes avattu.

Uusimman tiedon mukaan rata avataan yleisölle ensi viikon aikana.

big_liquid52.jpg 62k

Asemarakennus

Asema näyttää ulospäin jo melko valmiilta. Työt ovat kuitenkin vielä käynnissä sen sisällä. vasenlla oleva koju on valokuvakioski.

big_liquid53.jpg 79k

Vaunu nostomäessä

Tätä näkyä on odotettu kuukausitolkulla!

big_liquid54.jpg 73k

Vaunu radalla

Kuvassa vaunu on juuri mennyt palovartijan tornin läpi ja kaartaa kohti viimeistä putousta.

big_liquid55.jpg 92k

Hetkeä ennen loiskausta

Vaunu on tässä kuvassa juuri syöksymässä vesiränniin.

big_liquid56.jpg 106k

Pärskeet

Huomaa, kuinka koko katselutasanne on veden peitossa.

big_liquid57.jpg 92k

Vaunu tulossa vesipilven keskeltä

Vettä lentää koko sen ajan, minkä vaunu on vesirännin suoran osuuden keskellä.

Tilanne 12.05.01

Vonkaputouksen pystytys on ollut hyvin mielenkiintoinen prosessi seurata, ja laitteen avaamista on saatu malttamattomana odottaa jo kuukausia. Tänään tuo kauan odotettu päivä sitten viimeinkin koitti, tarkemmin sanottuna kello 13.15. On varmaa, että Vonkaputous tulee pyörimään Linnanmäellä vuosikymmeniä ja kuljettamaan miljoonia kävijöitä. Siksi vetääkin hiljaiseksi se, että nöyrin palvelijanne sai kunnian olla kaikkien aikojen ensimmäinen asiakas koko laitteessa. Tästä saan kiittää puhtaasti nopeita jalkojani (menin Timanttikortilla Infon kautta sisään heti kun portit avattiin ja juoksin koko matkan laitteelle). Olin käynyt kevään aikana ainakin 10 kertaa kuvausreissulla, joten Linnanmäen johto ja Premier Ridesin edustajat eivät olleet kovinkaan hämmästyneitä nähdessään kuka sieltä ensimmäisenä tuli. Viereeni etupenkkiin istui myös Jussi Eskelinen, jolle koitui yhtälailla vastaava kunniatehtävä. Täytyy kuitenkin muistaa, että osa Linnanmäen henkilökuntaa ja radan rakentajia on kokeillut laitetta jo kuluneen viikon aikana.

No, millainen Vonkaputous sitten on? Mahtava laitehan se on, ja ehdottomasti kuukausien odotusten arvoinen. Itse asiassa oli melko absurdia ajaa laitteella ensimmäistä kertaa, koska olin kävellyt ainakin puoli rataa kiskojen päällä ja ottanut kuvia sen jokaisesta pätkästä. Asemalla laite ei eroa mitenkään muusta tyypillisestä huvipuistolaitteesta, mutta huvi alkaa siinä vaiheessa, kun vaunu nousee nostomäkeen. Viimeistään siinä huomaa, että nyt mennään korkealle ja alas tultaisiin kovaa. Nousu nostomäen huipulle kestää noin 33 sekuntia. Sen jälkeen onkin heti syöksy alas sumutunnelin läpi ja pari vauhdikasta, kallistettua kaarretta. Radan suunnittelu ja rakennus on onnistunut hyvin, sillä kovasta vauhdista huolimatta kyyti on pehmeää ja tasaista.

Ennen viimeistä alamäkeä on lyhyt tasainen kohta, jonka jälkeen onkin radan paras osuus, jyrkkä alamäki, joka kaartaa samalla 180 astetta, ja joka päättyy valtavaan loiskahdukseen kun vaunu syöksyy vesiränniin. Vaunu pysähtyy yllättävän pehmeästi, mutta ilmaan lentävä vesimäärä on todella mahtava ja kastelee matkustajat pahimmillaan (parhaimmillaan) lähes läpimäräksi. Tässä vaiheessa ajoa on kestänyt noin 52 sekuntia. Loppumatka mennäänkin virtaavan kosken keskellä, ennenkuin muutaman mutkan jälkeen palataan asemalle. Ajon kokonaiskesto on noin 1 minuutti 17 sekuntia.

Vonkaputouksen rakentaminen on maksanut noin 22 miljoonaa markkaa, joka on muutaman miljoonan alkuperäistä budjettia suurempi. Se on ylivoimaisesti Linnanmäen kallein investointi kautta aikojen. Puu-vuoristoradan rakentaminen maksoi 48 miljoonaa markkaa vuonna 1951, mutta se vastaa vuoden 1963 rahauudistus ja 50 vuoden elinkustannusindeksi huomioituna nykyrahassa vain noin 7.3 miljoonan markan summaa. Tosin vastaavan radan rakentaminen tänä päivänä olisi luultavasti jopa Vonkaputoustakin kalliimpi investointi. Niin tai näin, Linnanmäki on tehnyt miljoonillaan varsinaisen nappiostoksen, josta riittää iloa vuosiksi eteenpäin. Rata on myös amerikkalaiselle Premier Ridesille mainio käyntikortti, sillä tämä kymmeniä vuoristoratoja tehnyt yritys ei ole koskaan aikaisemmin pystyttänyt yhtään rataa Eurooppaan. Jos Premierin muut radat ovat yhtä hyviä kuin Vonkaputous, niin voisi sanoa että jo oli aikakin.

Avajaispäivänä Vonkaputousta ajettiin pelkästään yhdellä vaunulla. Tämän johdosta laitteeseen alkoi pikku hiljaa muodostua aika pitkiä jonoja. Tilanteen pitäisi kuitenkin parantua lähipäivinä, kun kaksi muuta vaunua saadaan käyttöön, ohjauselektroniikkaan tehdään viimeiset hienosäädöt ja henkilökunta rutinoituu. Radan ennakoitu kapasiteetti on 800 matkustajaa tunnissa, mutta saattaa olla, että tämä tullaan ylittämään.

big_liquid58.jpg 86k

Vaunu lähdössä asemalta

Huvi alkaa heti asemalta lähdön jälkeen. Rata viettää alaspäin ja kaartaa vasenlle ennen saapumistaan nostomäelle.

big_liquid59.jpg 51k

Vaunu lähes nostomäen huipulla

Nostomäki mennään vauhdilla ylös. Tässä vaiheessa ajoa on kestänyt vasta vajaat puoli minuuttia.

big_liquid60.jpg 60k

Paluuta ei enää ole...

Nostomäen huipulla on pieni tasanne, jonka jälkeen syöksytään sumutunneliin.

big_liquid61.jpg 78k

Palovartijan torni

Sumutunnelin jälkeen rata kaartuu tulosuuntaan ja kulkee palovartijan tornin läpi.

big_liquid62.jpg 78k

Vaunu viimeisessä mutkassa

Ylimpänä näkyy nostomäki, alhaalla on tukkijoki, jota pitkin vaunu palaa asemalle.

big_liquid63.jpg 86k

Radan paras kohta

Viimeinen mutka ennen vesiallasta on koko radan huippukohta. Kaarre mennään alas kovalla vauhdilla, ja heti sen perään on loiskahdus veteen. Viimeinen alamäki jouduttiin tilaongelmien takia kaartamaan, mutta se onkin varmasti hauskempi vaihtoehto kuin suora pudotus.

big_liquid64.jpg 84k

Tukkijoen alku

Tällainen kurimus odottaa hetken kuluttua saapuvaa vaunua.

big_liquid65.jpg 91

Vaunu tukkijoen alussa

Vaunu pysähtyy kovasta vauhdista huolimatta paljon pehmeämmin kuin voisi odottaa.

big_liquid66.jpg 82k

Hurjat vesiroiskeet

Huomaa ikkunoitu seinä, joka estää veden roiskumisen pois altaasta.

big_liquid67.jpg 70k

Sumun hälvettyä...

Kun sumu hälvenee, 10 läpimärkää matkustajaa ilmaantuu näkyviin.

big_liquid68.jpg 86k

Koskiosuus

Jälleen uusi lastillinen uitettuja koiria palaa asemalle.

big_liquid69.jpg 86k

Viimeinen mutka ennen asemaa

Koskiosuus kestää suunnilleen saman, minkä ajo itse radalla.

Kiitokset rataa koskevista tiedoista seuraaville henkilöille: Kalle Justander (toimitusjohtaja, Linnannmäki), Raimo Hietala (tekninen johtaja, Linnanmäki), Patrick Walsh (tekninen osasto, Linnanmäki), Jim Seay (Premier Rides) Jim Siemer (Premier Rides), Ingo Kohlmann (Premier Rides), Tuomas Paunonen, James Lawrence sekä Justin Garvanovic (First Drop-lehti).

Pääsivulle