etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

VONKAPUTOUKSEN TEKNIIKKA

Päivitetty 11.08.01

Hyppää veneeseen

Vonkaputouksen valmistuttua Linnanmäellä on jo neljä vuoristorataa. Niistä vanhin, alkuperäinen Vuoristorata (1951) on rakennettu kokonaan puusta. City Express (1991) on moottorivoimalla kulkeva rata (jotkut puristit eivät sen johdosta laske sitä lainkaan vuoristoradaksi). Space Express (2000) on puolestaan vesitornin sisälle rakennettu rata, joka ajetaan lähes täydellisessä pimeydessä. Vonkaputous jatkaa erikoisuuksien sarjaa, sillä sitäkään ei voi sanoa tyypilliseksi teräsrunkoiseksi vuoristoradaksi. Laite on itse asiassa vuoristoradan ja tukkijoen yhdistelmä. Puolessa välissä rataa vaunu syöksyy vesiränniin, jossa se palaa kosken keskellä asemalle.

Vonkaputous on Linnanmäen historian kallein laitehankinta. Sen rakentaminen on maksanut noin 22 miljoonaa markkaa. Laite on siis noin 7 miljoonaa markkaa kalliimpi, kuin Hurja Kuru, joka piti ennätystä aikaisemmin hallussaan. Vonkaputouksen rakentaminen alkoi syksyllä 2000, kun Linnanmäki sulki porttinsa. Rakennustyöt aloitettiin purkamalla esimerkiksi Hokkus Pokkus-juna, koska laite valloitti sen paikan. Seuraavana alkoivat maansiirtotyöt ja betonivalut. Varsinaiset rakenteet päästiin pystyttämään talvella 2001. Radan rakentaminen oli niin suuri työ, että se valmistui vasta 12.5.01, pari viikkoa sen jälkeen, kun kausi 2001 alkoi.

Radan perustiedot:


Kuvia Vonkaputouksesta

big_vonka1.jpg 64k

Hyppää veneeseen

Tässä on kulkuneuvosi seuraavan parin minuutin ajan. Vaunuissa on viisi penkkiriviä, joihin mahtuu kaksi matkustajaa vierekkäin. Turvalaitteena on polvien päälle asennettava turvapuomi, joka lukitaan paikalleen ennen matkaa.

big_liquid58.jpg 89k

Matka alkaa

Rata viettää loivasti alaspäin heti aseman jälkeen. Juna lähtee välittömästi liikkeelle, kun sen jarrut vapautetaan ja vierii painovoiman vaikutuksesta nostomäen juurelle saakka.

big_liquid53.jpg 89k

Vaunu nostomäessä

Nostomäen juurella vaunun alkuvauhti pysähtyy, joten se joudutaan hinaamaan siitä eteenpäin moottorin avulla mäkeä ylös. Aidoissa vuoristoradoissa moottori ei kuitenkaan sijaitse itse vaunussa, vaan...

big_vonka6.jpg 81k

Nostomäen moottori

...nostomäen juurella. Moottori (takana, sininen) toimii 3-vaihesähköllä. Moottoriin on liitetty vaihteiston (edessä, hopeinen) välityksellä valtava hammaspyörä, joka liikuttaa koko nostomäen pituudella liikkuvaa ketjua. Ketju puolestaan työntää junaa eteenpäin. Moottorin teho on 60kW, eli se vastaa noin 1000 tavallisen hehkulampun tehoa.

big_vonka2.jpg 81k

Nostomäen ketju

Nostomäen ketju on kuin jättikokoinen polkupyörän ketju.

big_vonka3.jpg 78k

Ketju tarttuu kiinni junaan

Ketju kulkee kiskojen välissä junan alla. Vaunu jää mahastaan kiinni ketjuun, joka kiskoo sen nostomäen huipulle. Ylhäällä juna irtoaa ketjusta, ja jatkaa koko loppumatkan pelkän painovoiman avulla. Nostomäkeen on asennettu myös portaat koko sen pituudelta. Näitä tarvitaan silloin, mikäli juna pysähtyy mäkeen esimerkiksi sähkökatkoksen tai moottoririkon seurauksena. Vaunun turvapuomit avataan tällöin manuaalisesti ja matkustajat ohjataan portaita pitkin alas.

big_vonka4.jpg 43k

Paluupyörä

Nostomäen huipulla ketju (kuvassa vielä asentamatta) pyörähtää ympäri...

big_vonka5.jpg 93k

Paluukouru

...ja palaa takaisin kourussa kiskojen alapuolella. Tyypillisesti ketjua liikutetaan vain silloin, kun juna on nousemassa mäkeä. Tämä pidentää laitteiston käyttöikää, vähentää huollon tarvetta, ja säästää yli 100mk päivässä puhtaita sähkökuluja (10 000mk kaudessa). Siitä huolimatta yhden junalastillisen ylösveto maksaa karkeasti arvioituna noin 25 penniä pelkkinä sähkökuluina.

big_vonka7.jpg 79k

Nostomäen moottori takaapäin

Kuvassa näkyvät paineilmalla liikuteltavat sylinterit pitävät huolen siitä, että ketju pysyy aina kireällä.

big_vonka8.jpg 66k

Vaunu kuvattuna altapäin

Kuvassa on näkyvissä olennaisimmat osat sen vetämiseksi nostomäkeä ylös. Kirjaimella A merkitty haarukka on juuri se osa, joka tarttuu kiinni ketjuun. Haarukan varsi on taipuva, joten haarukka pääsee ketjun ensimmäisen tartuntatapin yli, mutta ei enää takaisin. Eteenpäin liikkuva tappi tarttuu siis haarukkaan kiinni, ja alkaa työntämään kulkiessaan vaunua mäkeä ylös. Periaatteessa ketju ei siis vedä, vaan "työntää" vaunun mäen harjalle.

big_vonka9.jpg 72k

Taakse liukumisen esteet

Jos vaunu irtoaa ketjusta tai nostomäen moottoriin tulee vika, niin vaunu lähtee välittömästi liukumaan takaisin, koska ketju pyörii periaatteessa vapaasti molempiin suuntiin. Tämä estetään nostomäkeen hitsatulla hammastuksella. Äskeisessä kuvassa näkyi vaunun alla varsi, joka oli merkitty kirjaimella B. Myös se on taipuva, joten varsi pääsee liikkumaan hammastuksen yli eteenpäin. Jos vaunu lähtee liikkumaan takaisinpäin, niin varsi tökkää välittömästi kiinni hampaaseen, ja pysäyttää vaunun.

big_vonka10.jpg 68k

Vaunujen pyörät

Kuvasta näkyy hyvin, millaiset pyörät uusien vuoristoratojen vaunuissa on. Alimpana näkyvä pieni pyörä kulkee putkimaisen kiskon alapuolella, ja pitää huolen siitä, että vaunu ei pääse nousemaan radasta ilmaan. Keskellä näkyvä pyöräpari kulkee kiskon sivussa. Se ohjaa vaunua pitkin rataa, ja varmistaa myös sen, ettei vaunu tipu kiskoilta vaakasuunnassa. Ylimpänä näkyvä pyörä kulkee kiskon päällä, ja on se pyörä, joka vie vaunua eteenpäin. Myös ylimmäinen pyörä on uurrettu pyöreän kiskon mukaisesti. Aikaisemmin nämä pyörät on tehty teräksestä, mutta nykyään käytetään yhä useammin polyuretaania. Se on käytössä huomattavasti hiljaisempi, säästää kiskoja ja vaatii selvästi vähemmän huoltoa kuin teräksiset pyörät. Haittapuolena on se, että vaunujen nopeus on muovipintaisilla pyörillä hieman pienempi, mutta Vonkaputouksen kaltaisella radalla ero on täysin merkityksetön.

big_vonka11.jpg 51k

Iskunvaimentimet

Vaunuissa ei käytetä mitään muita iskunvaimentimia, kuin ohuita kumimattoja korin ja teräsrungon välillä.

big_vonka12.jpg 85k

Viimeinen putous

Vuoristoratojen junissa ei yleensä ole lainkaan jarruja (Lintsin vanha puuvuoristorata on harvinainen poikkeus), vaan ne asennetaan kiskoihin tiettyihin kohtiin. Silloinkin juna voidaan pysäyttää vain jarrujen kohdalla. Vonkaputouksessa ei ole lainkaan jarruja ennen vesiosuutta, joten mikään ei voi pysäyttää junaa sen jälkeen kun se pääsee nostomäen huipulle.

big_liquid64.jpg 84k

Tukkijoen alku

Vonkaputouksen koskessa virtaava vesi toimii pääasiallisena jarruna, joka pysäyttää vaunun hyvin nopeasti. Ilman vettä laitetta ei ole hyvä käyttää, vaikka vene saadaan kyllä pysähtymään muillakin konsteilla.

big_vonka13.jpg 71k

Koski tyhjänä

Vene kulkee itse asiassa kiskoilla myös silloin, kun se on joen keskellä. Kiskojen välissä näkyvät mustat liuskat ovat hätäjarruja. Niitä seuraavat renkaat ovat lisäjarruja, jotka pysäyttävät vaunun lopullisesti.

big_vonka14.jpg 80k

Hätäjarrut

Tämäntyyppisiä jarruja kutsutaan suksijarruiksi. Ne ovat pitkulaisia metallilevyjä, joiden päällä on kumipinta. Suksijarruja käytetään Vonkaputouksessa vain hätätapauksessa. Ne vedetään paineilmalla alas normaalikäytön aikana. Mikäli radasta esimerkiksi katoavat sähköt, niin jarrut nousevat automaattisesti ylös ja tarttuvat vaunujen kumiseen pohjaan.

big_vonka15.jpg 92k

Hätäjarrun liikevara

Kuvasta näkyy hyvin, kuinka pieni liikevara suksijarruilla on. Jarrut voivat nousta vain pari senttiä, kunnes palkin A alla oleva vipu osuu siihen. Hätäjarrut pysäyttävät vaunun vaikka koskessa ei olisi yhtään vettä. Sen verran koville laite kuitenkin joutuu, että valmistaja suosittelee hätäjarrujen testausta vain muutaman kerran kaudessa, luonnollisesti ilman matkustajia.

big_vonka16.jpg 83k

Rengasjarrut

Suksijarruja ei normaalisti käytetä, päinvastoin kuin niiden jälkeen asennettuja rengasjarruja. Niihin on asennettu sähkömoottorit, joten yksikköä voidaan käyttää sekä vaunun jarrutukseen, että sen työntämiseksi eteenpäin.

big_liquid37.jpg 83k

Jarruyksikkö

Yksikkö koostuu kahdesta renkaasta, niiden keskellä olevasta vaihteistosta sekä akselin päässä olevasta 1.5kW sähkömoottorista. Täysin samanlaisia yksikköjä on myös asemalla, mutta siellä niitä käytetään pääasiassa junan l iikuttamiseen. Kaikkiaan Vonkaputouksessa on 13 tällaista yksikköä.

big_vonka17.jpg 63k

Vesiallas

Koskessa virtaava vesi on peräisin tästä altaasta, joka sijaitsee asemarakennuksen takana. Kuvaa otettaessa laite oli pois käytöstä, joten vesiallas on lähes ääriään myöten täynnä.

big_vonka18.jpg 60k

Allas tyhjänä

Allas tyhjänä samasta paikasta kuvattuna. Pohjalla näkyviin syvennyksiin on asennettu jättimäiset vesipumput, jotka kierrättävät joessa virtaavaa vettä.

big_vonka19.jpg 61k

Vesiallas pohjasta kuvattuna

Altaaseen mahtuu ison uima-altaan verran vettä.

big_vonka20.jpg 48k

Moottorisyvennykset

Pumppuja on kaksi kappaletta, ja sellainen on asennettu kuvassa näkyvän vesiputken päähän. Syvennyksen eteen on asennettu suojaritilät kuvan ottamisen jälkeen.

big_vonka21.jpg 40k

Vesipumput

Yhden pumpun teho on 160kW, eli niiden yhteinen tehontarve on 320kW. Ne vievät päivässä suunnilleen saman verran sähköä, kuin tyypillinen kerrostaloyksiö vuodessa, joten vonkaputouksen käyttö ei ole mitään halpaa lystiä. Täydellä teholla ajettuna pumppujen käyttö maksaa noin kaksi markkaa jokaista vaunulastillista kohti.

big_vonka22.jpg 81k

Putkisto

Pumput nostavat vettä suoraan ylös...

big_vonka23.jpg 65k

Putkisto

...ja työntävät sitä näiden massiivisten putkistojen kautta kosken yläpäähän. Molempia pumppuja varten on omat putkistonsa radan molemmin puolin.

big_vonka24.jpg 62k

Veden ulostuloaukot

Vesi tulee putkistosta ulos vesirännin sivustalla olevista aukoista. Aukkojen päällä on suojakannet.

big_vonka25.jpg 70k

Veden kierto

Vesirännin pohja viettää altaaseen päin, joten koskessa virtaava vesi putoaa takaisin altaaseen ennen viimeistä asemalle kääntyvää mutkaa.

big_vonka26.jpg 75k

Veneen liikuttelu asemalla

Kun vene palaa takaisin asemalle, se nousee jälleen moottoriohjattujen kumipyörien päälle. Pyörien avulla vaunu pysäytetään ensin laiturin alkupäähän, jossa matkustajat nousevat kyydistä. Sen jälkeen samat moottorit työntävät sen muutaman metrin eteenpäin, ja pysäyttävät vaunun laiturin alkupäähän jossa uudet matkustajat nousevat kyytiin.

big_vonka27.jpg 79k

Vaunun keula

Vaunun keula ja pyöräveto lähikuvassa.

big_vonka28.jpg 68k

Turvapuomien vapautus

Turvapuomien vapautus tehdään painamalla veneen sivussa takana näkyvää mustaa tappia sisäänpäin.

big_vonka29.jpg 64k

Vapautusmekanismi

Turvapuomit vapautetaan ulkopuolisen, paineilmalla toimivan sylinterin avulla, joka painaa lukitus mekanismin sisään. Sylinterit liikkuvat muutaman sentin iskun aikana.

big_vonka30.jpg 60k

Vapautusmekanismin kotelo

Vapautusmekanismi on käytön aikana peitetty puukotelolla.

big_liquid47.jpg 83k

Varikkoraide

Osa junista, tai tarvittaessa kaikki, voidaan siirtää hyvin nopeasti laiturin vieressä olevalle sivulaiturille. Varikkoraide on jaettu kolmeen osaan, jonka keskimmäinen osa liikkuu sivuraiteen ja pääraiteen välillä moottorin avulla.

big_vonka31.jpg 83k

Vasen vaunu on varikolla, vasen pääradalla

Normaalikäytön aikana liikkuva kisko on osa pääkiskoa. Jos vaunu halutaan varikolle, se pysäytetään liikkuvan kiskon kohdalla. Kisko siirretään varikon puolelle, jonka jälkeen juna työnnetään jompaan kumpaan päähän varikkoa. Keskimmäinen kisko siirretään jälleen normaaliasentoon, jonka jälkeen rata on taas käyttökunnossa.

big_vonka32.jpg 55k

Junan kulkua seuraavat anturit

Radan varrella on 50 infrapunasäteellä toimivaa liiketunnistinta, joiden avulla voidaan seurata tarkasti junan kulkua. Rata on jaettu neljään sektoriin: Nostomäki, rataosuus (sekä kuiva, että märkä osuus), asemalaiturin purkupää ja asemalaiturin lastauspää. Ohjauselektroniikka ei päästä junaa eteenpäin, mikäli seuraava sektori ei ole täysin tyhjä. Anturit toimivat 24 voltin käyttösähköllä. Johtoa koko radassa on yli 10 kilometriä.

big_vonka33.jpg 84k

Kauko-ohjaus

Moottoreita, pumppuja ja toimilaitteita voidaan ohjata myös manuaalisesti radan varrella olevien ohjauspaneeleiden avulla. Näiden avulla suoritetaan laitteen rutiinitestit ja huoltotoimenpiteet.

big_vonka34.jpg 98k

Junien lähettämö

Laitetta ohjataan ja valvotaan tietokoneen avulla. Valvomo sijaitsee asemarakennuksen tornin pohjakerroksessa. Junat lähetetään liikkeelle kuitenkin laiturin keskellä sijaitsevasta ohjauspaneelista, joten ei muuta kuin nappi pohjaan ja takaisin uudelle kierrokselle.

Lisää vuoristorata-aiheisia sivuja:

Katso esittelyt Suomen kaikista vuoristoradoista
Ota selvää kuinka siirrettävä Crazy Worm-vuoristorata pystytetään
Kuinka Crazy Worm toimii?
Näe kuinka Vonkaputous rakennettiin.
Täältä pääset seuraamaan kuinka Tornado rakennettiin.

Pääsivulle